Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Sekaná dřív bývala ozdobou sváteční tabule, její pověst zničily vývařovny

Karbanátky a sekaná dřív bývaly svátečním jídlem a obsahovaly jen ty nejkvalitnější ingredience. Jejich pověst pošramotilo až období po druhé světové válce. Lidé se začali stravovat v závodních jídelnách a lidových restauracích, kdy se do nich „schovalo“ všechno to, co by se jinak už muselo vyhodit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

K19a21t86e16ř14i69n94a 28B98í17l12á 8190767819840

Takové domácí "pštrosí vejce" s bramborovou kaší a okurkou či salátem... No!

+1/0
22.2.2017 11:08

C71h29r55i11s91t80a 82F25r59o72l19k70o63v63á 8710283171256

To mne moc těší, že si to ještě někdo pamatuje! Já si na sekanou melu maso sama a někdy přidám i trochu uzeného bůčku. Nad tím t. zv. "mělněným" masem v supermarketech se mi zvedá žaludek. Škoda jen že klasických řeznictví ubývá.

Za mých dětských let jsem o prázdninách chodívala stát frontu do "MASNY", aby maminka, až půjde z práce, mohla nakoupit. Otvíralo se až od 14.00 hod.Pokud jsem chtěla být první, musela jsem tam být už po 12.hodině.

Také koloval vtip" jak se řekne čínsky "MASNA"?

Odpověď byla:" HOLÉ HÁKY", protože skutečně háky na maso v prodejně zely prázdnotou.

0/0
23.2.2017 12:02

M33i57l86a90n 36V20o84t65a18v89a 5494196211712

vařečka v seznamu ingrediencí je super. Vůbec ten recept je jak od Babici

0/0
22.2.2017 1:45

Š44t74e35f90a58n 72F24r86i36č94a 7362428933986

V obchodě bych si nikdy sekanou ani karbanátek nekoupil. Ovšem z čerstvě doma namletého a správně ochuceného a nakořeněného kvalitního masa, to je pochoutka, které se nic nevyrovná.

+6/0
19.2.2017 20:13

T41o64m36á87š 93V92e52l34č96o80v92s45k25ý 4363728919758

Dobrý článek od babišova plátku...

0/0
19.2.2017 19:09

J49o61s46e35f 88Ž38i79ž69k44a 2119465303

Výbornou, řeznickou sekanou jsem jedl ve Starém Mostě od řezníků Březiny a Ševce. Kdeže ty doby jsou. Přišli jsme jen vyměřovat práci a dostali šišku teplé, šťavnaté sekané. Pamětníci mě jistě potvrdí. Od té doby jsem nic podobného neobjevil. Bylo to v letech 1965-1972 .

0/0
17.2.2017 21:40

T90o63m92á25š 84V34e53l62č60o24v27s29k20ý 4763538969228

Dnes máte od babiše ještě lepší R^

+1/−3
19.2.2017 19:24

P57a86v24e43l 28M85a80l56i73n51a 9369563279599

Babiššina sekaná ;-D

0/0
21.2.2017 6:07

P90a16u14l 16J27a10r30o39s 2113288390

Mam seekanou i karbenatky,rad.,ale v zivote,jsem si je neobjednal v hospode.Nikdy nevis,co v nich je za zbytky.

+2/0
17.2.2017 6:16

G25e35o43r27g25e 22B83u81r57i86a23n 3318851713769

Ta sekana pro nekoho mozna dobra je, ale o tom, ze je zdrava, se da dost uspesne pochybovat.

+1/−9
16.2.2017 20:08

P21a67v21e81l 27R16e42z64n36i23c16e69k 3355964914272

proc by nebyla zdrava. pokud tam pomelete kvalitni maso, pridate vejce, strohanku a olej at to ma jak drzet a pak to upecete tak mi vysvetlete co je na tom nezdraveho

+8/0
17.2.2017 9:38

P84a94v14e13l 60Š47m39í57d 5382515738694

Žádná Ečka, chemie, náhražky, proč by to nebylo zdravé? Pochopitelně ji nemůžete snídat, obědvat i večeřet.

+1/0
18.2.2017 12:27

D72a76n83i27e44l 50T87s62c28h29e11r33n82a69y 2165142199512

Vybornou sekanou meli v Davli, ted zadnej zazrak, to same Babiccina v Bille. Skoda, ze velkovyroba zkazi vse

0/0
16.2.2017 19:29

P58e84t65r 68B37á35č80a 8675256735375

Sekana i karbenatek je naprosty hnus hodny tech nejhorsich hospod Rv

0/−32
14.2.2017 13:07

J63i53r74k42a 72B90l58a38h87i35č 9844181399972

A ty jsi blb. Najdi si někoho, kdo umí, aspoň trochu, vařit ... Rv

+15/0
14.2.2017 14:55

J65i93ř80í 30E89r40b35e48n 1863924876147

Není blb. Je to gurmet, který jezdí na kávu a WC na Benzinu a nenávidí škodovky, protože jsou hnusné, předražené, nikdo je nekupuje a jezdí v nich všichni ;-D

+12/−1
14.2.2017 18:05

J13i48ř58í 45E75r34b24e34n 1643744356897

Kolega Vaňušanik patrně neví, co kolega Báča obvykle předvádí na auto.idnes.cz ;-D

+3/0
15.2.2017 6:24

M19i78r57o74s30l26a72v 75B36e70d71n41á10ř 6477349424121

Do sekané je buď možné dát to nejlepší maso jak píše autorka článku nebo naopak se do ní dají zužitkovat zbytky vařeného nebo pečeného masa, které by se jinak těžko zužitkovaly. Obojí způsob má své opodstatnění. sekaná má tu výhodu, že se dá různě dochucovat a i u ní platí zrovna tak jako u bramborového salátu, že téměř každá rodina má svůj vlastní recept.

+16/0
14.2.2017 12:27

P24a66u81l 53J67a86r19o79s 2523598590

Vzdyt se do toho mele,kde co i dnes.Pokud si to nenameleme doma.

0/0
14.2.2017 8:35

D93a14n43i90e67l 89T20s21c81h59e27r69n29a21y 2775422769262

namlit doma to je zaklad, prodavane mlete je sazka do loterie

+3/0
16.2.2017 19:17

V45l37a10s80t32a 49P18i52t46t50n90e48r93o77v66á 7227813314363

Jak se to dělá, aby uprostřed tý sekaný šišky bylo to vařený vejce?? 8-o

0/0
13.2.2017 10:57

V79l72a19s37t23a 60P51i96t95t62n41e89r54o41v62á 7177313594233

Už jsem si to nasal. Prostě se tam zamotá vařený vejce :-)

+3/0
13.2.2017 11:56

V81l93a81s24t53a 68P29i43t65t48n13e17r39o55v16á 7957523354103

Jak se to dělá, aby uprostřed bylo to vejce?? 8-o

0/0
13.2.2017 10:57
Foto

M85i30l79o51s22l89a14v 60D46o17u41b70r44a61v68a 6482418971570

Na potravinářskou folii rozprostřeš směs masa, položíš na bližší třetinu vejce a postupně zabalíš jako štrůdl. Folie musí být utažená a na obou koncích ji zatočíš. Potom celou šiškou ve folii klepeš do válu - asi minutu. Tím se dosáhne toho, aby kolem vajec nevznikl volný prostor. Vybalíš a pečeš.

+5/0
15.2.2017 11:00

V65r67a92t27i85s57l91a54v 12K43a47l44i19c80h 3306735915111

Co jsme dostali svatebnim darem mlejnek na maso (elektrickej), tak melu skoro kazdy tyden. Uz jsem vyzkousel tolik modifikaci a variant sekacky, ze mam nejradeji pomlete jen predni hovezi a delam burgery do domacich zemli.

+4/0
13.2.2017 8:03
Foto

J51i69ř34í 48D18v81o35ř33á77k 5675549700178

1⁄4 lžičky pepře

3 lžíce petrželky nasekané najemno

1 vejce

vařečka

Zdroj: http://hobby.idnes.cz/sekana-driv-byla-svatecni-pochoutkou-dwi-/hobby-domov.aspx?c=A170207_094657_hobby-domov_bma

Z jakého druhu dřeva je ta vařečka nejchutnější ? A podává se jako příloha, nebo je součástí sekané ?

+14/0
12.2.2017 1:10

F74r97a93n68k 42N92o13v93a93k 5295445111269

Byl by problem u fotek jidla pojmenovat?

0/0
11.2.2017 19:39

S98t72a31n88i23s87l75a47v 88D38r33v26o58t21a 7903613795336

Sekaná a karbanátek v našem současném pojetí jsou : SMETENÝ VÁLY Rv[>-]

0/−4
10.2.2017 19:48

M10a41r36i72a46n25a 22K87r80á88s16n57á 7490887467911

přehled týdne;-)

0/0
11.2.2017 14:01

K82a62r12e87l 54U66r93b68a84n 2684704511829

Nejlepší sekačka byla na ČVUT v bufáči.. vždy "s rohlíkem, plnotučnou a jednou žlutou"..;-D

+9/0
10.2.2017 13:36

J80i21r42k23a 94B44l69a88h35i36č 9164761349172

Strojárna? Ta nekonečně dlouho ohřívaná kostka čehosi, ze které se postupně ukrajovalo? :D .... wau! mňam ... R^

ani bych nechtěl vědět, z čeho to bylo vyrobený

+2/−1
14.2.2017 14:57
Foto

L85i40b41o88r 44V78y66k37o38u58p91i78l 9436465679877

Sekaná neboli sekanice byla na přípravu dost náročná. Až do 19.stol. se skutečně musela usekat. Proto ve středověku platila všude za jídlo pro nejlepší společnost. Teprve když přišly mlýnky na maso, tak se příprava zjednodušila. Do Ruska ale dorazil pokrok později, takže přes všechny nedostatky soc, vyvařoven, "rubljonnyj bifštěks" byl více ceněn než "naturaľnyj". Vždyť ten druhý byl jen kus masa. U nás tu pověst mletému (ne sekanému) masu skutečně zlikvidovaly vyvařovny, co byly ochotny pomlít do "sekačky" cokoliv.

+12/0
9.2.2017 23:02

P76a53v69e15l 98P76o73k43o53r54n76ý 3127570369958

...za posledných pár storočí sme vyvraždili toľko druhov zvierat, že to nedokázala ani doba ľadová. To, že veľkochovy zvierat a všetko s tým spojené globálne ničí nielen ovzdušie, zem a v neposlednom rade je tam extrémna spotreba vody nie je žiadne tajomstvo. Prežranosť ľudstva v demokraticom svete dosiahla hranice, kde sa odchodíci predbiehajú v tom, kto viacej ľudom prinesie klobásku a pivo rovno pred tv pri obľúbenom futbalovom zápase. Sú na svete miesta, kde ľudia bez masa neprežijú ale na rozdiel od nás, si to zviera vychovajú, ulovia a zabijú. Poznajú hodnotu toho masa. Riešenie našej prežranosti je v tom, že kto si chce kúpiť maso aj to zvíře minimálne zabije inak dostane pytel brambor a nazdar-bazar. No, ak by som za toto lobboval medzi poslancami, tak by ma Bureš obvinil minimálne z pedofílie.

+2/−20
9.2.2017 20:35

J20i29ř58í 18E38r53b79e35n 1713254536827

Riešenie je zredukovat lidskou populaci. Ne v Evropě, která se umí uživit sama - ale v přemnožené Africe a Asii...

0/−1
14.2.2017 18:07

V82l31a26d11i32m31í47r 58J61e16s29e18n18i66c96k44ý 9898128645790

Co mě v článku zaujalo nejvíc? "Byly" (králíci) ;-D Pět samýc ;-D;-D;-D

+1/−1
9.2.2017 15:41

P11a61v80e59l 83J38e38ř43á95b27e97k 7891542934897

A nebo "Byly" karbanátky ve smyslu pochoutky??

0/−1
9.2.2017 18:24

A21n37t53o53n79i19n 76K44a14d98l50c98e71k 9552459451696

Na pocest tohoto clanku a protoze su ze Slovacka, kusek za Hradistem, si tento vikend nasu dobru sekanu udelam. Na podzim jsem strelil lan, tos ram bude aj divocina. Uz sa nemozu dockat;))

+8/−1
9.2.2017 3:58

J59i73n81d31ř50i65š26k93a 91B13u62r43g18e39r62o24v75á 3855164458575

Dávám si mlít. 3kg bůčku,1kg hovězího a divočinu si donesu. Soused je myslivec. S tymiánem nemá konkurenci:-)))!

+3/0
8.2.2017 17:25

P83e69t34r27a 75H59e43l38i66k87a60r80o37v39a 9808224687704

To máte sekané na půl roku, ne?;-)

+1/−1
8.2.2017 19:25

T70o36m59á86š 16T24a10t95í69č86e84k 5940692380108

Optimistko! ;-D

+5/0
9.2.2017 12:36

J21i74ř13í 57E13r73b16e81n 1643344246117

Udělá pár burgerů pro Burgerovy a je snědeno ;-)

+1/0
14.2.2017 18:08

P61a79v10e81l 12J17e25ř44á18b97e95k 7621192264797

Karbanátky jsou údajně maďarské tradiční jídlo. Celkem tomu věřím protože to jsou potomci pastevců a nájezdníků, kde se snažili zpracovat celé zvíře. Tak k trochu špatným, hoře jedlým částem zvířete jako odřezky apod., přidali kus lepšího masa a prakticky snědli skoro vše, co bylo jedlé.

Sekaná bude mít podobný základ, ale dělala se podle toho jak rodina byla bohatá. V lepších rodinách z lepšího masa, apod.

Co si pamatuji - máma si maso na sekanou nechala umlít - nikdy nekupovala co měl řezník namleté na tácku. A byla často - jak to někdo píše - vydržela dlouho (pokud byla schována),i když nebyly ledničky. Rozhodně déle než řízky.

+3/0
8.2.2017 14:32

T89o55m53á71š 28T31a80t25í63č76e64k 5640952640538

U normálního (rozuměj: slušnýho) řezníka se maso vždycky mele až na požádání.

+8/0
8.2.2017 14:54

K93a61r90e22l 48N25a69s15t82o87u53p93i90l 3230781490471

řezník, kam chodím má vždycky připravený mletý maso, buď jen hovězí nebo mix s vepřovým ale když si to chci nechat namlet na požádání, tak mi poradí co vzít podle toho co s tím chci dělat a umele...

+2/0
8.2.2017 15:57

T86o93m25á36š 20T62a95t79í79č63e45k 5140462510288

Jo, je pravda, že v hodně frekventovaným řeznictví už mívají namletou dopředu tu klasiku. Nicméně když si chce člověk nechat namlít totéž z vybraného(-ých) kousku(-ů) masa, udělají to bez cuknutí brvou.

+1/0
9.2.2017 12:35

I78v63a13n 43M71i95n76á63ř 7292504707821

Bohužel, řezníci ve městech - jakoby vymírali. Přitom se dá říct, že by jim markety neměly být konkurencí.

0/0
11.2.2017 12:56

V73i37n89c12e84n36t 26V77a12l48l27e83n98t94i42n67e 5612337107458

Jak, kde. Trend, kdy velké supermarkety mají vlastní řeznictví se dostal před nějakou dobu i k nám. Jinak řezníci nevymírají ve městech, ale obecně jako profese.

0/0
11.2.2017 21:20

T45o34m24á36š 20T44a77t50í19č39e95k 5840492790318

Nájmy a personál. K supermarketu si lidi zajedou autem, řezník musí být někde na frekventovaném a drahém místě. V marketech je menší výběr, většina je předem naporcovaná. Proto řezník, aby mohl udržovat normální ceny, musí mít fronty jak za komančů. Proto jich je málo.

Na vesnicích je to lepší.

+3/0
13.2.2017 14:27

J52a89k61u60b 76S30t73a26š39e46k 4297449753634

Jo, já měl takhle zařazený špenát – ze školní jídelny to byla nechutná majda. Pak jsem si to jednou dal omylem v dobré restauraci, a bylo to jako nebe a dudy.

+19/0
8.2.2017 14:14

R18u12d95a 49S35l47a48v22í63k 5903508586741

Naprosto stejně.

0/0
8.2.2017 14:15







Najdete na iDNES.cz