Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Sekaná dřív bývala ozdobou sváteční tabule, její pověst zničily vývařovny

Karbanátky a sekaná dřív bývaly svátečním jídlem a obsahovaly jen ty nejkvalitnější ingredience. Jejich pověst pošramotilo až období po druhé světové válce. Lidé se začali stravovat v závodních jídelnách a lidových restauracích, kdy se do nich „schovalo“ všechno to, co by se jinak už muselo vyhodit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

K87a64t28e87ř67i66n97a 84B41í33l33á 8790557379550

Takové domácí "pštrosí vejce" s bramborovou kaší a okurkou či salátem... No!

+1/0
22.2.2017 11:08

C25h73r33i96s41t72a 93F46r13o95l69k61o39v55á 8190883371336

To mne moc těší, že si to ještě někdo pamatuje! Já si na sekanou melu maso sama a někdy přidám i trochu uzeného bůčku. Nad tím t. zv. "mělněným" masem v supermarketech se mi zvedá žaludek. Škoda jen že klasických řeznictví ubývá.

Za mých dětských let jsem o prázdninách chodívala stát frontu do "MASNY", aby maminka, až půjde z práce, mohla nakoupit. Otvíralo se až od 14.00 hod.Pokud jsem chtěla být první, musela jsem tam být už po 12.hodině.

Také koloval vtip" jak se řekne čínsky "MASNA"?

Odpověď byla:" HOLÉ HÁKY", protože skutečně háky na maso v prodejně zely prázdnotou.

0/0
23.2.2017 12:02

M93i74l48a88n 10V19o31t48a89v87a 5244886391102

vařečka v seznamu ingrediencí je super. Vůbec ten recept je jak od Babici

0/0
22.2.2017 1:45

Š12t45e75f48a71n 41F97r31i56č91a 7332518643706

V obchodě bych si nikdy sekanou ani karbanátek nekoupil. Ovšem z čerstvě doma namletého a správně ochuceného a nakořeněného kvalitního masa, to je pochoutka, které se nic nevyrovná.

+6/0
19.2.2017 20:13

T37o32m11á77š 23V90e28l13č61o50v34s43k96ý 4323518549558

Dobrý článek od babišova plátku...

0/0
19.2.2017 19:09

J24o80s80e31f 39Ž52i73ž23k88a 2619615753

Výbornou, řeznickou sekanou jsem jedl ve Starém Mostě od řezníků Březiny a Ševce. Kdeže ty doby jsou. Přišli jsme jen vyměřovat práci a dostali šišku teplé, šťavnaté sekané. Pamětníci mě jistě potvrdí. Od té doby jsem nic podobného neobjevil. Bylo to v letech 1965-1972 .

0/0
17.2.2017 21:40

T27o42m18á84š 78V82e28l60č91o86v61s86k21ý 4273718859318

Dnes máte od babiše ještě lepší R^

+1/−3
19.2.2017 19:24

P16a64v33e33l 50M78a94l49i89n55a 9109703349499

Babiššina sekaná ;-D

0/0
21.2.2017 6:07

P77a38u50l 98J73a17r11o88s 2473718710

Mam seekanou i karbenatky,rad.,ale v zivote,jsem si je neobjednal v hospode.Nikdy nevis,co v nich je za zbytky.

+2/0
17.2.2017 6:16

G37e63o88r92g69e 52B41u55r50i12a40n 3558211923199

Ta sekana pro nekoho mozna dobra je, ale o tom, ze je zdrava, se da dost uspesne pochybovat.

+1/−9
16.2.2017 20:08

P67a16v83e42l 38R14e90z25n36i47c43e87k 3315864564972

proc by nebyla zdrava. pokud tam pomelete kvalitni maso, pridate vejce, strohanku a olej at to ma jak drzet a pak to upecete tak mi vysvetlete co je na tom nezdraveho

+8/0
17.2.2017 9:38

P62a44v85e77l 16Š67m85í10d 5612405288914

Žádná Ečka, chemie, náhražky, proč by to nebylo zdravé? Pochopitelně ji nemůžete snídat, obědvat i večeřet.

+1/0
18.2.2017 12:27

D92a36n36i20e52l 62T23s90c31h41e86r38n97a58y 2965772429152

Vybornou sekanou meli v Davli, ted zadnej zazrak, to same Babiccina v Bille. Skoda, ze velkovyroba zkazi vse

0/0
16.2.2017 19:29

P97e66t29r 25B82á56č57a 8585326885985

Sekana i karbenatek je naprosty hnus hodny tech nejhorsich hospod Rv

0/−32
14.2.2017 13:07

J25i56r37k52a 60B96l44a53h16i61č 9204431939842

A ty jsi blb. Najdi si někoho, kdo umí, aspoň trochu, vařit ... Rv

+15/0
14.2.2017 14:55

J71i23ř53í 89E77r69b36e13n 1833964236927

Není blb. Je to gurmet, který jezdí na kávu a WC na Benzinu a nenávidí škodovky, protože jsou hnusné, předražené, nikdo je nekupuje a jezdí v nich všichni ;-D

+12/−1
14.2.2017 18:05

J35i17ř21í 37E94r14b63e67n 1413414716807

Kolega Vaňušanik patrně neví, co kolega Báča obvykle předvádí na auto.idnes.cz ;-D

+3/0
15.2.2017 6:24

M69i16r46o79s97l60a91v 15B19e80d88n71á85ř 6457789974311

Do sekané je buď možné dát to nejlepší maso jak píše autorka článku nebo naopak se do ní dají zužitkovat zbytky vařeného nebo pečeného masa, které by se jinak těžko zužitkovaly. Obojí způsob má své opodstatnění. sekaná má tu výhodu, že se dá různě dochucovat a i u ní platí zrovna tak jako u bramborového salátu, že téměř každá rodina má svůj vlastní recept.

+16/0
14.2.2017 12:27

P55a30u34l 67J62a83r50o27s 2983498810

Vzdyt se do toho mele,kde co i dnes.Pokud si to nenameleme doma.

0/0
14.2.2017 8:35

D47a88n30i13e80l 21T28s95c98h29e65r13n97a61y 2115302979392

namlit doma to je zaklad, prodavane mlete je sazka do loterie

+3/0
16.2.2017 19:17

V48l33a28s28t88a 43P20i25t60t44n48e82r95o57v43á 7927643364433

Jak se to dělá, aby uprostřed tý sekaný šišky bylo to vařený vejce?? 8-o

0/0
13.2.2017 10:57

V98l51a82s63t66a 79P34i55t11t67n64e64r31o48v96á 7107203434233

Už jsem si to nasal. Prostě se tam zamotá vařený vejce :-)

+3/0
13.2.2017 11:56

V70l11a23s47t11a 12P45i63t80t82n16e50r27o18v64á 7717943484813

Jak se to dělá, aby uprostřed bylo to vejce?? 8-o

0/0
13.2.2017 10:57
Foto

M45i64l32o62s85l69a58v 75D83o28u73b18r45a91v54a 6912298381490

Na potravinářskou folii rozprostřeš směs masa, položíš na bližší třetinu vejce a postupně zabalíš jako štrůdl. Folie musí být utažená a na obou koncích ji zatočíš. Potom celou šiškou ve folii klepeš do válu - asi minutu. Tím se dosáhne toho, aby kolem vajec nevznikl volný prostor. Vybalíš a pečeš.

+5/0
15.2.2017 11:00

V68r26a65t76i88s90l30a84v 57K24a13l40i41c38h 3246935415351

Co jsme dostali svatebnim darem mlejnek na maso (elektrickej), tak melu skoro kazdy tyden. Uz jsem vyzkousel tolik modifikaci a variant sekacky, ze mam nejradeji pomlete jen predni hovezi a delam burgery do domacich zemli.

+4/0
13.2.2017 8:03
Foto

J46i89ř83í 24D42v85o87ř95á64k 5425419810258

1⁄4 lžičky pepře

3 lžíce petrželky nasekané najemno

1 vejce

vařečka

Zdroj: http://hobby.idnes.cz/sekana-driv-byla-svatecni-pochoutkou-dwi-/hobby-domov.aspx?c=A170207_094657_hobby-domov_bma

Z jakého druhu dřeva je ta vařečka nejchutnější ? A podává se jako příloha, nebo je součástí sekané ?

+14/0
12.2.2017 1:10

F20r78a75n20k 42N75o47v66a85k 5965775381909

Byl by problem u fotek jidla pojmenovat?

0/0
11.2.2017 19:39

S36t13a69n77i14s62l39a96v 87D13r12v77o41t50a 7443123135336

Sekaná a karbanátek v našem současném pojetí jsou : SMETENÝ VÁLY Rv[>-]

0/−4
10.2.2017 19:48

M30a24r81i31a24n31a 59K48r83á98s58n97á 7330977277631

přehled týdne;-)

0/0
11.2.2017 14:01

K57a95r69e60l 71U62r76b62a80n 2814874171399

Nejlepší sekačka byla na ČVUT v bufáči.. vždy "s rohlíkem, plnotučnou a jednou žlutou"..;-D

+9/0
10.2.2017 13:36

J96i15r26k51a 94B73l15a70h21i30č 9474621829132

Strojárna? Ta nekonečně dlouho ohřívaná kostka čehosi, ze které se postupně ukrajovalo? :D .... wau! mňam ... R^

ani bych nechtěl vědět, z čeho to bylo vyrobený

+2/−1
14.2.2017 14:57
Foto

L90i23b87o53r 13V54y43k32o79u53p16i62l 9686525299537

Sekaná neboli sekanice byla na přípravu dost náročná. Až do 19.stol. se skutečně musela usekat. Proto ve středověku platila všude za jídlo pro nejlepší společnost. Teprve když přišly mlýnky na maso, tak se příprava zjednodušila. Do Ruska ale dorazil pokrok později, takže přes všechny nedostatky soc, vyvařoven, "rubljonnyj bifštěks" byl více ceněn než "naturaľnyj". Vždyť ten druhý byl jen kus masa. U nás tu pověst mletému (ne sekanému) masu skutečně zlikvidovaly vyvařovny, co byly ochotny pomlít do "sekačky" cokoliv.

+12/0
9.2.2017 23:02

P61a49v77e59l 76P68o60k92o17r55n32ý 3897520359588

...za posledných pár storočí sme vyvraždili toľko druhov zvierat, že to nedokázala ani doba ľadová. To, že veľkochovy zvierat a všetko s tým spojené globálne ničí nielen ovzdušie, zem a v neposlednom rade je tam extrémna spotreba vody nie je žiadne tajomstvo. Prežranosť ľudstva v demokraticom svete dosiahla hranice, kde sa odchodíci predbiehajú v tom, kto viacej ľudom prinesie klobásku a pivo rovno pred tv pri obľúbenom futbalovom zápase. Sú na svete miesta, kde ľudia bez masa neprežijú ale na rozdiel od nás, si to zviera vychovajú, ulovia a zabijú. Poznajú hodnotu toho masa. Riešenie našej prežranosti je v tom, že kto si chce kúpiť maso aj to zvíře minimálne zabije inak dostane pytel brambor a nazdar-bazar. No, ak by som za toto lobboval medzi poslancami, tak by ma Bureš obvinil minimálne z pedofílie.

+2/−20
9.2.2017 20:35

J39i33ř10í 93E58r88b67e98n 1623354526717

Riešenie je zredukovat lidskou populaci. Ne v Evropě, která se umí uživit sama - ale v přemnožené Africe a Asii...

0/−1
14.2.2017 18:07

V92l71a50d66i51m11í67r 11J92e11s42e35n40i45c28k92ý 9208478865100

Co mě v článku zaujalo nejvíc? "Byly" (králíci) ;-D Pět samýc ;-D;-D;-D

+1/−1
9.2.2017 15:41

P88a11v80e13l 38J29e28ř59á12b60e19k 7601232434187

A nebo "Byly" karbanátky ve smyslu pochoutky??

0/−1
9.2.2017 18:24

A30n23t83o80n32i10n 33K90a38d39l97c61e32k 9582329791696

Na pocest tohoto clanku a protoze su ze Slovacka, kusek za Hradistem, si tento vikend nasu dobru sekanu udelam. Na podzim jsem strelil lan, tos ram bude aj divocina. Uz sa nemozu dockat;))

+8/−1
9.2.2017 3:58

J25i14n83d91ř81i49š85k47a 72B48u81r43g97e80r26o79v31á 3845834888335

Dávám si mlít. 3kg bůčku,1kg hovězího a divočinu si donesu. Soused je myslivec. S tymiánem nemá konkurenci:-)))!

+3/0
8.2.2017 17:25

P12e28t66r10a 56H22e10l88i29k96a78r12o86v79a 9538274137464

To máte sekané na půl roku, ne?;-)

+1/−1
8.2.2017 19:25

T30o12m41á45š 61T60a52t55í94č10e79k 5160782100948

Optimistko! ;-D

+5/0
9.2.2017 12:36

J84i35ř80í 80E73r24b48e38n 1353714586617

Udělá pár burgerů pro Burgerovy a je snědeno ;-)

+1/0
14.2.2017 18:08

P46a28v78e39l 98J77e66ř80á52b12e10k 7851302474947

Karbanátky jsou údajně maďarské tradiční jídlo. Celkem tomu věřím protože to jsou potomci pastevců a nájezdníků, kde se snažili zpracovat celé zvíře. Tak k trochu špatným, hoře jedlým částem zvířete jako odřezky apod., přidali kus lepšího masa a prakticky snědli skoro vše, co bylo jedlé.

Sekaná bude mít podobný základ, ale dělala se podle toho jak rodina byla bohatá. V lepších rodinách z lepšího masa, apod.

Co si pamatuji - máma si maso na sekanou nechala umlít - nikdy nekupovala co měl řezník namleté na tácku. A byla často - jak to někdo píše - vydržela dlouho (pokud byla schována),i když nebyly ledničky. Rozhodně déle než řízky.

+3/0
8.2.2017 14:32

T68o54m93á29š 26T72a32t86í84č67e91k 5320652560878

U normálního (rozuměj: slušnýho) řezníka se maso vždycky mele až na požádání.

+8/0
8.2.2017 14:54

K92a16r36e88l 93N92a58s81t11o76u78p31i37l 3140821770801

řezník, kam chodím má vždycky připravený mletý maso, buď jen hovězí nebo mix s vepřovým ale když si to chci nechat namlet na požádání, tak mi poradí co vzít podle toho co s tím chci dělat a umele...

+2/0
8.2.2017 15:57

T86o92m11á43š 65T27a63t42í29č54e55k 5520242190748

Jo, je pravda, že v hodně frekventovaným řeznictví už mívají namletou dopředu tu klasiku. Nicméně když si chce člověk nechat namlít totéž z vybraného(-ých) kousku(-ů) masa, udělají to bez cuknutí brvou.

+1/0
9.2.2017 12:35

I57v86a55n 22M92i24n21á16ř 7742604457461

Bohužel, řezníci ve městech - jakoby vymírali. Přitom se dá říct, že by jim markety neměly být konkurencí.

0/0
11.2.2017 12:56

V57i63n19c53e83n68t 93V90a72l69l71e39n59t38i36n54e 5342647227618

Jak, kde. Trend, kdy velké supermarkety mají vlastní řeznictví se dostal před nějakou dobu i k nám. Jinak řezníci nevymírají ve městech, ale obecně jako profese.

0/0
11.2.2017 21:20

T55o95m32á68š 92T78a89t36í90č65e28k 5950142580128

Nájmy a personál. K supermarketu si lidi zajedou autem, řezník musí být někde na frekventovaném a drahém místě. V marketech je menší výběr, většina je předem naporcovaná. Proto řezník, aby mohl udržovat normální ceny, musí mít fronty jak za komančů. Proto jich je málo.

Na vesnicích je to lepší.

+3/0
13.2.2017 14:27

J86a65k55u65b 14S12t85a27š12e50k 4507449443114

Jo, já měl takhle zařazený špenát – ze školní jídelny to byla nechutná majda. Pak jsem si to jednou dal omylem v dobré restauraci, a bylo to jako nebe a dudy.

+19/0
8.2.2017 14:14

R17u20d70a 70S88l51a94v17í22k 5303258756251

Naprosto stejně.

0/0
8.2.2017 14:15







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.