Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Michelinský průvodce dal hvězdu omylem a z bistra udělal celebritu

Je to událost, jaká se může stát jen jednou za deset let, řekl by doktor Chocholoušek a my ostatní, že se to může stát jen u nás. Ve Francii se však osudné chyby stávají také. Z dělnické kavárny se omylem stal výjimečný podnik chlubící se Michelinskou hvězdou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J86a17n 34R68i93c79h22t27e35r 7355370801812

Mám intenzivní pocit, že řada diskutujících nechápe smysl vyšší, tzv. zážitkové, gastronomie. Stěžovat si na malé porce ve špičkových restauracích je směšné. Smyslem podniků, které tu řešíte není se najíst (nedej bože nacpat). Do takových restaurací se chodí proto, aby člověk ochutnal něco neotřelého, něco, co si doma neuvaří a poznal práci špiček svého oboru. Je to určitá forma umění a návštěva takové restaurace je blíž návštěvě galerie nebo koncertu než obědu v závodce. Stejně jako mne nebaví artové filmy a jdu radši na něco, co má děj, nemusí každému vyhovovat špičková gastronomie. Ale stěžovat si, že v La degustation nedostanu ke svíčkový 10 knedlů jako ve čtyřce za nádražím je prostě hloupost a neznalost smyslu takových restaurací.

A mohu vás ujistit, že po pěkně pomalu snědených šesti malých chodech, u kterých strávíte 3 hodiny příjemné relaxace a konverzace s někým, s kým rádi trávíte čas, a o kterých Vám personál povypráví příběh každého kusu, co máte na talíři, hlad mít nebudete.

+2/0
27.2.2017 16:01

P39a79v41e30l 35R61i38e83d55l 4214377631139

Nezažil jsem to, a asi ani nezažiji, ale věřím vám R^

0/0
27.2.2017 19:54

L62a88d86a 11N15o32v91a14k 4152903417

fuj, tři hodiny času strávit jídlem.....?8-o To je snad lepší ten alkoholismus...

+1/−1
27.2.2017 21:24

K73a50r29e95l 23U48r28b60a24n 2794614711219

Myslím, že každý kritik by to někdy měl zkusit.

0/0
28.2.2017 10:26

J66a47n 72S65t23e41h94l96í14k 1899269326404

...Smyslem podniků, které tu řešíte není se najíst ...

Tak to si nemyslím, pokud půjdu z takového podniku hladový, tak to stálo za prd.

0/0
28.2.2017 10:55

J34a29n 14T88a77r34a88b98a 4556836419419

Michelina má kdejaká venkovská restaurace v Itálii, občas mám pocit, že tam k tomu stačí mít textilní ubrus místo papírového a moc nerozvařit špagety. U řady z nich jsem jen nechápavě zíral, PROČ???

0/0
26.2.2017 17:55

J70a16n 92R75i48c33h10t27e74r 7435660591362

Je to tak. Do určité míry je to tím, že průměrná úroveň gastronomie v Itálii nebo ve Francii je úplně jinde než u nás, ale i tak to je "nespravedlivé". Zatímco tam má hvězdu i restaurace, kde se běžný člověk může najíst, u nás musí podnik vykázat násobně vyšší kvalitu, aby mohl na hvězdu pomýšlet. Ale kdo ví, třeba se taky jednou dostaneme na takovou úroveň, že v podstatě nebude hrozit, že se v náhodně zvolené restauraci na vesnici najíte špatně. Zatím u nás nehrozí spíš, že se najíte dobře.

0/0
27.2.2017 16:04

V89e72r94o43n68i60k13a 72K81o24u97k55o35l11s37k82á 8223206632404

To je ale pěkné, že se paní omluvili, že jí omylem udělili hvězdu a proslavili ji tak ;-D;-D;-D

+1/0
25.2.2017 10:39

M33a51r35t12i31n 65J65i25r15o65u89s61e54k 7626865605928

Nějaký kuchař sdokonce spáchl sbevraždu když jeho podnik o hvězdu přišel.

+1/0
25.2.2017 2:51

E65d86a 33D38r68á88b91e93k 7309232313727

Bejt Jacketovou pozvu Dreuxe (do hvězdné vývařovny):-)

+2/0
23.2.2017 20:44

M43a62r33t13i29n 12K48a47v92k22a 4136931862662

Do Michelinské restaurace jdu za gastrozážitkem. Do bistra na dobrou domácí kuchyni :) A tak by to mělo být. :-)

0/0
22.2.2017 11:08

O25l33d46ř11i72c24h 75H89o55r33á39k 2114639611425

To ale naprosto popírá původní myšlenku Michelinova průvodce. Ten byl seznamem hospod kde se dobře najíte na cestě za svým skutečným cílem případně kde se dá přespat a najíst se.

A uznejte, že něco takového je skoro užitečnější než mít v celé republice Michelinových zážitkovek co by na jedné ruce napočítal a ještě si na ně musel šetřit jak na dovolenou?

Rozhodně je na cestách více lidí co mají hlad než těch aby jen obráželi gastrozážitky.

+7/−1
22.2.2017 13:15

T17o11m52á44š 52N71o13v66o57t35n59ý 6475237989529

Nejsem si tak úplně jistý, zda máte s tou původní myšlenkou pravdu - najíst se na cestě za skutečným cílem.

Nebylo to od počátku takto? Jednou hvězdou byly označeny restaurace, u kterých se vyplatí zastavit, pokud jedete kolem. Dvě hvězdy si zasloužily podniky, ke kterým se vyplatí zajet si nějaký ten kilometr. Třemi hvězdami Michelin označil jen ty nejlepší restaurace, které jsou vhodné jako cíl výletu.

+4/0
22.2.2017 14:42

M82a39r51t11i72n 67J57i28r49o17u95s52e16k 7986735275478

Donesou čímsi ušpiněné talíře. umět umělecky pošpinit talíř a brát za to těžké prachy. stále se najde dost snobů co zaplatí.

+2/−1
25.2.2017 2:53

J85o14z84e21f 59Č59e43r93n22ý 3661879743221

s hviezdou či bez je každá Francúzka reštika bez halal menu neperspektívna.

+2/−2
22.2.2017 11:06

M75i62c90h12a49l 10Š58r62o87u73b59e81k 8124366563290

od imigranta to sedí...

0/0
3.3.2017 12:30

J96o66s83e17f 21K61r18a23l 3417323794177

Původní myšlenka je dnes držena víceméně u hodnocených podniků Michelinovými Biby. M. hvězdy upgradovaly na vyšší level kvůli vysoké poptávce lidí (vyžadují hogo fogo kolem).

0/0
22.2.2017 10:21

J17a60k11u69b 53Č36u40b42a 9610136597

Ještě včera to bylo menu za 12,5 euro a 4násobek

0/0
22.2.2017 9:36

V73e67n84d96e39l35í38n 57C32h86l74u25p98a13t67ý 4102244532761

Mno a vtipne je ze sa stejne citim lepsie v tom bistre. A nie je to o peniazoch.

+7/0
22.2.2017 9:35

M70a26r30t50i54n 37K72o89p38e74c95k23ý 3678927179204

Zajímavé, kolik diskutujících si myslí, že původní význam michelinských hvězd byl jiný. Nebyl. Od počátku upozorňoval na výborné restaurace. A dodnes slouží především řidičům a turistům - místní přece dobře vědí, kam zajít na něco extra. Pokud by tam měly být všechny podniky, kde se člověk dobře nají, byl by z toho celkem tlustý telefonní seznam a nemělo by to smysl. Že je to "snobárna"? A podle čeho tedy hodnotit absolutní gastronomickou špičku? V čem je třeba Alcron na Václaváku lepší než ostatní? Pokud nejste gurmáni, nediskutujte, protože se vás to netýká. Já taky netvrdím, že kdo dá 2000 za lístek na Madonnu je idiot, i když to nechápu. Mimochodem - když jsme u "původního významu" - Coubertin by se nad dnešní olympiádou profíků musel obracet v hrobě.

+16/−2
22.2.2017 9:31

M48a36r63t78i87n 12P74r56o30k41o45p 7112652848358

Přesně tak :-)

0/0
22.2.2017 13:49

M26a88t84e42j 42F52i26l39i69p 9662454106

Pokud tvrdíte, že Michelinská hvězda byla v minulosti to samé co dnes, tak je poněkud nešťastné v souvislosti zmiňovat Olympiádu s tvrzením jak se její původní myšlenka dramaticky změnila. ;-D

+3/0
22.2.2017 15:07

O81l36d72ř17i31c91h 92H28o73r60á74k 2874679511725

Jestli on Michelin nechtěl původně prodat více pneumatik pro šířící se motorismus a zapsat se do myslí řidičů a majitelů aut svojí přidanou hodnotou automapy s průvodcem po restauracích?

Dnes už Michelinův průvodce s původní myšlenkou opravdu nemá nic společného, ale chápu že se vám to líbit nemusí.

Původně to byla dobrá zastavení na cestě a jak zde bylo psáno tak nejvyšší hodnocení si zasloužila i změnu trasy ne-li stát se přímo cílem cesty.

Původní myšlenka byl rozvoj motorismu jeho zpestřením a zpříjemněním, protože kdyby šlo jen o úžasné podniky Francie tak ho nevydává výrobce pneumatik.

+4/0
22.2.2017 16:32
Foto

R30o23s91t70i34s52l48a78v 34T81a60r73a66b32a 7958928215529

Osobně si myslím že z původní myšlenky udělali pěknou snobárnu.

+6/0
22.2.2017 9:02

J12a91n 30N57o34v23á19k 9717662617647

"Tady jde strávníkFm hlavnB o to, aby se rychle a levnB dob9e najedli."

-

To se asi trochu nepovedlo, ne? :-)

+1/0
22.2.2017 8:26

L23u95b73o90š 79B95ř26e77z94i20n57a 2432563470341

Jes8 nuMé po so8ě číZt, co čl0věG napsal a mít doK6 zákl. vzD2lání... pak by se autor mohl vyhnout takovým nesmyslům, jako že bistro je celebrita.

Celebritou se obvykle míní člověk, živý člověk.

+3/0
22.2.2017 9:03

D70a27v36i95d 77E66r62b45e65n 5589527717886

Mě by vcelku zajímalo, jak toho pan Novák docílil... Koukám na klávesnici a nějak mě to nesedí jako že se přehmátl. 8-o;-D

+4/0
23.2.2017 14:14

J78i61ř61í 85J86u24ř21i85c85a 2828853351

Alkohol.

0/0
23.2.2017 23:18

V79á25c25l41a53v 58D73o19k98s51a90n45s70k82ý 5961592609188

Pozor, žádný omyl. Soudruzi v Bruselu rozhodli, že i skladník ve šroubarne, si může zajít na oběd do restaurace s Michelinskou hvězdou a toto byla první vlaštovka k naplnění povinných kvót.

+30/−3
22.2.2017 8:24

K42r37y33š37t97o43f 58H70l55a42v36á48č 9842449498692

ještě imigranty a nějaký další okopírovaný vtip a podobný příspěvek tu bude teprve stotisícíkrát R^

0/0
25.2.2017 11:02

M97a51r46t13i21n 10T78e62s88a36ř 2695261255137

Dřív ta hvězda měla jiný význam. Dnes to jsou podniky kde za těžký peníze dostanete trochu jídla. Ale já si dám radši dobrý jídlo někde za rozumnou cenu, abych nebyl o hladu. Není nad menší hospody a restaurace kde se člověk dobře nají za dobrý ceny.

+4/0
22.2.2017 8:08

M26a60r34t76i50n 58S12e51d26o81n82a 2825126416819

V tomto to je. Vy chodite do restaurace/hospody zahnat hlad s dobrym pomerem cena/vykon za jidlo. Vetsinou dostanete to, co si dokazete doma i sam uvarit. Je ale dost lidi co chodi do restrauce za gastronomickym zazitkem, ti uz na korunu tolik nekoukaji a chteji hlavne kvalitu.

+9/0
22.2.2017 8:22

V60á66c56l94a10v 84P55o22u57s96t41k58a 3690471702

Máte samozřejmě pravdu, ale pan Tesař poukazuje na původní význam Michelinova průvodce, který byl prostě jiný.

+6/0
22.2.2017 8:31
Foto

L72u41k55á52š 25N74o23v17o93t90n67ý 6556347648308

Hvězdy byly vždycky pro nejlepší (bez ohledu na cenu). Že se změnila doba a restaurace se dostali někam jinam, není tak docela chyba Michelina. Navíc uděluje i Bib Gourmand - cenu za "dobré jídlo za přijatelnou cenu" (což asi z českého pohledu nebude platit - tuhle cenu měla i Pohlreichova Divinis, kde hlavní chod stojí cca 500, za tu kvalitu to tedy stojí, ale asi to nenaplňujte české představy).

+3/0
22.2.2017 8:41

V38á96c47l79a38v 69P23o30u24s27t69k48a 3760791182

Hm, to je pravda. R^

0/0
22.2.2017 8:50

S10t41a13n54i19s50l36a59v 25Č17e46š58k61a 8147426395319

Uznávám, že pro někoho budu za burana. Osobně bych však šel na oběd raději do toho prostého bistra. Jídla tam na talíři je dost a bude asi chutné. V michelinské restauraci zaplatím za snobské prostředí a nazdobený talíř spoustu peněz (při vší úctě k personálu) a doma, abych se pak dojedl kusem chleba a buřtu.

+15/−6
22.2.2017 8:08

V57á36c67l44a21v 89D19o11k58s21a41n34s54k36ý 5461372849898

Ano ano, naprostý souhlas s vaší první větou :-)

+5/−10
22.2.2017 8:21

S35t51a78n54i79s12l47a31v 72Č90e20š60k26a 8807876485899

A vy se prosím považujete za co?

+1/0
22.2.2017 10:11

T49o21m73á88š 51D93v53o60ř39á93k 7345696797981

Nesmíte si hned všechno brát osobně. ;-)

0/0
22.2.2017 10:58

M31a76r23t17i87n 51S12e56d65o95n88a 2265286896969

Kdyz na neco nemam tak to nekupuji. Take nemam 40 mil na rodinny dum v Praze, ale to neznamena ze budu hanit ty co si to muzou dovolit. Pokud ma restaurace vytecnou kuchyni, pekne prostredi a kvalitni servis tak penez nelituji, ale je fakt ze nemusim pocitat kazdou korunu.

+5/−1
22.2.2017 8:24

J93a60n 46Č15e45k95a25l 7219115834574

No a úplně stejnou generalizaci jste tu předvedl Vy... Automaticky předpokládáte, že každému musí chutnat to, co je drahé, a pokud to tak není, je to protože " na to nemá"...

0/−6
22.2.2017 9:05

T34o93m50á17š 23N60o91v90o88t83n13ý 6735987959879

???

0/0
22.2.2017 9:25

J91a54n 76Č98e34k75a63l 7629445434864

Narážím na to, že pan Sedona automaticky odsuzuje pana Češku jako "chudáka, co na to nemá, a pouze proto haní drahé restaurace".

0/0
22.2.2017 9:38

T63o44m13á16š 64N21o32v40o26t18n16ý 6585827379349

Kde tam to odsouzení vidíte?

0/0
22.2.2017 11:13

S36t11a22n90i85s46l18a57v 13Č69e43š12k59a 8807706405159

To není o ceně, tyhle restaurace jsou dnes bohužel většinou o snobárně. Vy jste toho bohužel důkazem.

+1/−1
22.2.2017 10:13

T72o35m95á57š 87H82o29l90i50č 5688794781858

Možno by ste to fakt mal vyskúšať. Netvrdím,že hneď niake extrémne drahé jedlo,ale pokial si dáte tri chody,polievku,hlavne jedlo a dezert,tak určite hladný nebudete,ale ani prežratý k prasknutiu samozrejme.

0/0
22.2.2017 8:53

S95t93a70n98i48s61l50a53v 56Č50e55š86k98a 8457306195729

V podstatě máte pravdu, jenže podle mě můžete jít za zážitkem z jídla i do nějaké normální venkovské restaurace.

Vzpomínám třeba na to, když jsme před časem s manželkou navštívili jeden podhorský hotýlek kus od Mariazell. Měli vlastní rybník s vlastními pstruhy... No prostě ti pstruzi byli lahůdka. Michelinskou hvězdu ovšem neměli.

Tohle označeni je dnes prostě do značné míry snobárna a důvod ke zvýšení cen a zmenšení umělecky nazdobených porci.

+4/0
22.2.2017 10:22

T58o55m76á11š 84N57o40v76o47t27n92ý 6105457779389

Prima, třeba ještě i další otupí své extrémní postoje a nakonec ještě dobře podiskutujeme o dobrém jídle. :-)

0/−1
22.2.2017 11:34

T77o27m73á49š 40N59o41v18o89t61n26ý 6835507699889

S dovolením, malé doporučení, kdybyste se někdy omylem dostal do restaurace, kam se jde za zážitkem z jídla.

Když už to tak máte nastaveno, dejte si ten kus chleba a buřtu raději předtím než potom.;-)

+1/0
22.2.2017 9:18

M47i97c80h77a19l 34Š12r84o20u45b39e32k 8114446563530

Podle opakování nesmyslu s tím, že v luxusní restauraci se nenajíte dokazujete, že se vyjadřujete k něčemu, co jste neokusil a tedy jste buran. Já zase zastávám myšlenku, že pokud si něco dokáži uvařit doma, tak proč bych kvůli tomu chodil někam ven (neplatí pro pracovní oběd)

0/0
3.3.2017 12:35



Najdete na iDNES.cz