Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Michelinský průvodce dal hvězdu omylem a z bistra udělal celebritu

Je to událost, jaká se může stát jen jednou za deset let, řekl by doktor Chocholoušek a my ostatní, že se to může stát jen u nás. Ve Francii se však osudné chyby stávají také. Z dělnické kavárny se omylem stal výjimečný podnik chlubící se Michelinskou hvězdou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J75a56n 75R40i23c75h83t18e52r 7195110461232

Mám intenzivní pocit, že řada diskutujících nechápe smysl vyšší, tzv. zážitkové, gastronomie. Stěžovat si na malé porce ve špičkových restauracích je směšné. Smyslem podniků, které tu řešíte není se najíst (nedej bože nacpat). Do takových restaurací se chodí proto, aby člověk ochutnal něco neotřelého, něco, co si doma neuvaří a poznal práci špiček svého oboru. Je to určitá forma umění a návštěva takové restaurace je blíž návštěvě galerie nebo koncertu než obědu v závodce. Stejně jako mne nebaví artové filmy a jdu radši na něco, co má děj, nemusí každému vyhovovat špičková gastronomie. Ale stěžovat si, že v La degustation nedostanu ke svíčkový 10 knedlů jako ve čtyřce za nádražím je prostě hloupost a neznalost smyslu takových restaurací.

A mohu vás ujistit, že po pěkně pomalu snědených šesti malých chodech, u kterých strávíte 3 hodiny příjemné relaxace a konverzace s někým, s kým rádi trávíte čas, a o kterých Vám personál povypráví příběh každého kusu, co máte na talíři, hlad mít nebudete.

+2/0
27.2.2017 16:01

P22a72v12e41l 24R54i45e82d23l 4214907111189

Nezažil jsem to, a asi ani nezažiji, ale věřím vám R^

0/0
27.2.2017 19:54

L90a13d45a 91N88o73v50a96k 4212253827

fuj, tři hodiny času strávit jídlem.....?8-o To je snad lepší ten alkoholismus...

+1/−1
27.2.2017 21:24

K11a32r82e13l 41U89r20b16a62n 2134404701209

Myslím, že každý kritik by to někdy měl zkusit.

0/0
28.2.2017 10:26

J19a74n 50S18t35e61h45l84í39k 1159849806724

...Smyslem podniků, které tu řešíte není se najíst ...

Tak to si nemyslím, pokud půjdu z takového podniku hladový, tak to stálo za prd.

0/0
28.2.2017 10:55

J59a30n 37T95a25r10a57b28a 4396906719429

Michelina má kdejaká venkovská restaurace v Itálii, občas mám pocit, že tam k tomu stačí mít textilní ubrus místo papírového a moc nerozvařit špagety. U řady z nich jsem jen nechápavě zíral, PROČ???

0/0
26.2.2017 17:55

J51a33n 10R83i47c15h59t42e34r 7825240321412

Je to tak. Do určité míry je to tím, že průměrná úroveň gastronomie v Itálii nebo ve Francii je úplně jinde než u nás, ale i tak to je "nespravedlivé". Zatímco tam má hvězdu i restaurace, kde se běžný člověk může najíst, u nás musí podnik vykázat násobně vyšší kvalitu, aby mohl na hvězdu pomýšlet. Ale kdo ví, třeba se taky jednou dostaneme na takovou úroveň, že v podstatě nebude hrozit, že se v náhodně zvolené restauraci na vesnici najíte špatně. Zatím u nás nehrozí spíš, že se najíte dobře.

0/0
27.2.2017 16:04

V58e78r97o71n27i96k31a 68K39o89u77k65o86l39s22k91á 8783836782754

To je ale pěkné, že se paní omluvili, že jí omylem udělili hvězdu a proslavili ji tak ;-D;-D;-D

+1/0
25.2.2017 10:39

M83a38r45t10i90n 98J34i48r47o76u16s14e63k 7536505775308

Nějaký kuchař sdokonce spáchl sbevraždu když jeho podnik o hvězdu přišel.

+1/0
25.2.2017 2:51

E72d73a 20D81r92á19b15e80k 7279292293427

Bejt Jacketovou pozvu Dreuxe (do hvězdné vývařovny):-)

+2/0
23.2.2017 20:44

M14a39r53t65i86n 30K43a96v79k27a 4716821312622

Do Michelinské restaurace jdu za gastrozážitkem. Do bistra na dobrou domácí kuchyni :) A tak by to mělo být. :-)

0/0
22.2.2017 11:08

O83l73d11ř42i88c43h 70H20o21r15á64k 2124449351935

To ale naprosto popírá původní myšlenku Michelinova průvodce. Ten byl seznamem hospod kde se dobře najíte na cestě za svým skutečným cílem případně kde se dá přespat a najíst se.

A uznejte, že něco takového je skoro užitečnější než mít v celé republice Michelinových zážitkovek co by na jedné ruce napočítal a ještě si na ně musel šetřit jak na dovolenou?

Rozhodně je na cestách více lidí co mají hlad než těch aby jen obráželi gastrozážitky.

+7/−1
22.2.2017 13:15

T20o81m15á28š 15N72o75v60o97t66n30ý 6445327879549

Nejsem si tak úplně jistý, zda máte s tou původní myšlenkou pravdu - najíst se na cestě za skutečným cílem.

Nebylo to od počátku takto? Jednou hvězdou byly označeny restaurace, u kterých se vyplatí zastavit, pokud jedete kolem. Dvě hvězdy si zasloužily podniky, ke kterým se vyplatí zajet si nějaký ten kilometr. Třemi hvězdami Michelin označil jen ty nejlepší restaurace, které jsou vhodné jako cíl výletu.

+4/0
22.2.2017 14:42

M11a36r60t40i35n 41J78i84r40o85u70s92e28k 7486105845848

Donesou čímsi ušpiněné talíře. umět umělecky pošpinit talíř a brát za to těžké prachy. stále se najde dost snobů co zaplatí.

+2/−1
25.2.2017 2:53

J18o13z69e45f 66Č64e25r88n17ý 3231139753671

s hviezdou či bez je každá Francúzka reštika bez halal menu neperspektívna.

+2/−2
22.2.2017 11:06

M98i48c32h65a13l 37Š50r13o10u62b40e95k 8734426433780

od imigranta to sedí...

0/0
3.3.2017 12:30

J57o21s97e81f 45K36r29a28l 3187443714447

Původní myšlenka je dnes držena víceméně u hodnocených podniků Michelinovými Biby. M. hvězdy upgradovaly na vyšší level kvůli vysoké poptávce lidí (vyžadují hogo fogo kolem).

0/0
22.2.2017 10:21

J50a27k27u75b 18Č72u85b32a 9700626447

Ještě včera to bylo menu za 12,5 euro a 4násobek

0/0
22.2.2017 9:36

V72e43n80d18e49l38í48n 91C32h81l20u59p11a15t93ý 4312724282141

Mno a vtipne je ze sa stejne citim lepsie v tom bistre. A nie je to o peniazoch.

+7/0
22.2.2017 9:35

M56a67r65t15i62n 81K45o63p86e11c55k21ý 3188937769344

Zajímavé, kolik diskutujících si myslí, že původní význam michelinských hvězd byl jiný. Nebyl. Od počátku upozorňoval na výborné restaurace. A dodnes slouží především řidičům a turistům - místní přece dobře vědí, kam zajít na něco extra. Pokud by tam měly být všechny podniky, kde se člověk dobře nají, byl by z toho celkem tlustý telefonní seznam a nemělo by to smysl. Že je to "snobárna"? A podle čeho tedy hodnotit absolutní gastronomickou špičku? V čem je třeba Alcron na Václaváku lepší než ostatní? Pokud nejste gurmáni, nediskutujte, protože se vás to netýká. Já taky netvrdím, že kdo dá 2000 za lístek na Madonnu je idiot, i když to nechápu. Mimochodem - když jsme u "původního významu" - Coubertin by se nad dnešní olympiádou profíků musel obracet v hrobě.

+16/−2
22.2.2017 9:31

M47a64r28t79i88n 68P51r49o62k40o66p 7252702248518

Přesně tak :-)

0/0
22.2.2017 13:49

M23a13t65e15j 76F16i37l28i35p 9142744616

Pokud tvrdíte, že Michelinská hvězda byla v minulosti to samé co dnes, tak je poněkud nešťastné v souvislosti zmiňovat Olympiádu s tvrzením jak se její původní myšlenka dramaticky změnila. ;-D

+3/0
22.2.2017 15:07

O90l75d69ř11i65c34h 79H56o65r54á48k 2244869261255

Jestli on Michelin nechtěl původně prodat více pneumatik pro šířící se motorismus a zapsat se do myslí řidičů a majitelů aut svojí přidanou hodnotou automapy s průvodcem po restauracích?

Dnes už Michelinův průvodce s původní myšlenkou opravdu nemá nic společného, ale chápu že se vám to líbit nemusí.

Původně to byla dobrá zastavení na cestě a jak zde bylo psáno tak nejvyšší hodnocení si zasloužila i změnu trasy ne-li stát se přímo cílem cesty.

Původní myšlenka byl rozvoj motorismu jeho zpestřením a zpříjemněním, protože kdyby šlo jen o úžasné podniky Francie tak ho nevydává výrobce pneumatik.

+4/0
22.2.2017 16:32
Foto

R52o31s25t29i92s72l59a42v 18T51a88r10a28b19a 7468918745249

Osobně si myslím že z původní myšlenky udělali pěknou snobárnu.

+6/0
22.2.2017 9:02

J17a60n 72N91o39v11á90k 9907672847687

"Tady jde strávníkFm hlavnB o to, aby se rychle a levnB dob9e najedli."

-

To se asi trochu nepovedlo, ne? :-)

+1/0
22.2.2017 8:26

L63u51b28o60š 90B84ř96e20z84i80n88a 2412433610581

Jes8 nuMé po so8ě číZt, co čl0věG napsal a mít doK6 zákl. vzD2lání... pak by se autor mohl vyhnout takovým nesmyslům, jako že bistro je celebrita.

Celebritou se obvykle míní člověk, živý člověk.

+3/0
22.2.2017 9:03

D75a34v61i46d 29E61r73b10e78n 5649527597906

Mě by vcelku zajímalo, jak toho pan Novák docílil... Koukám na klávesnici a nějak mě to nesedí jako že se přehmátl. 8-o;-D

+4/0
23.2.2017 14:14

J23i38ř12í 14J73u72ř53i10c69a 2498373331

Alkohol.

0/0
23.2.2017 23:18

V49á81c89l42a28v 28D39o40k80s34a65n38s30k64ý 5161892509488

Pozor, žádný omyl. Soudruzi v Bruselu rozhodli, že i skladník ve šroubarne, si může zajít na oběd do restaurace s Michelinskou hvězdou a toto byla první vlaštovka k naplnění povinných kvót.

+30/−3
22.2.2017 8:24

K94r47y34š15t95o55f 78H83l66a69v18á57č 9162849348222

ještě imigranty a nějaký další okopírovaný vtip a podobný příspěvek tu bude teprve stotisícíkrát R^

0/0
25.2.2017 11:02

M79a79r82t66i59n 46T23e29s19a88ř 2715721825187

Dřív ta hvězda měla jiný význam. Dnes to jsou podniky kde za těžký peníze dostanete trochu jídla. Ale já si dám radši dobrý jídlo někde za rozumnou cenu, abych nebyl o hladu. Není nad menší hospody a restaurace kde se člověk dobře nají za dobrý ceny.

+4/0
22.2.2017 8:08

M66a62r59t30i53n 88S98e43d85o43n62a 2445606686319

V tomto to je. Vy chodite do restaurace/hospody zahnat hlad s dobrym pomerem cena/vykon za jidlo. Vetsinou dostanete to, co si dokazete doma i sam uvarit. Je ale dost lidi co chodi do restrauce za gastronomickym zazitkem, ti uz na korunu tolik nekoukaji a chteji hlavne kvalitu.

+9/0
22.2.2017 8:22

V33á28c80l14a18v 84P36o17u82s87t58k34a 3150941162

Máte samozřejmě pravdu, ale pan Tesař poukazuje na původní význam Michelinova průvodce, který byl prostě jiný.

+6/0
22.2.2017 8:31
Foto

L82u16k10á58š 13N55o97v84o40t44n23ý 6456927488138

Hvězdy byly vždycky pro nejlepší (bez ohledu na cenu). Že se změnila doba a restaurace se dostali někam jinam, není tak docela chyba Michelina. Navíc uděluje i Bib Gourmand - cenu za "dobré jídlo za přijatelnou cenu" (což asi z českého pohledu nebude platit - tuhle cenu měla i Pohlreichova Divinis, kde hlavní chod stojí cca 500, za tu kvalitu to tedy stojí, ale asi to nenaplňujte české představy).

+3/0
22.2.2017 8:41

V25á84c53l96a85v 70P90o67u74s33t39k55a 3750411942

Hm, to je pravda. R^

0/0
22.2.2017 8:50

S63t92a47n78i59s56l44a12v 65Č75e34š42k49a 8687936485429

Uznávám, že pro někoho budu za burana. Osobně bych však šel na oběd raději do toho prostého bistra. Jídla tam na talíři je dost a bude asi chutné. V michelinské restauraci zaplatím za snobské prostředí a nazdobený talíř spoustu peněz (při vší úctě k personálu) a doma, abych se pak dojedl kusem chleba a buřtu.

+15/−6
22.2.2017 8:08

V67á78c72l72a79v 18D19o45k91s47a34n35s72k10ý 5311522459798

Ano ano, naprostý souhlas s vaší první větou :-)

+5/−10
22.2.2017 8:21

S30t97a23n88i56s80l81a87v 30Č61e37š51k97a 8807836965869

A vy se prosím považujete za co?

+1/0
22.2.2017 10:11

T95o68m31á83š 84D38v43o67ř19á19k 7765916757121

Nesmíte si hned všechno brát osobně. ;-)

0/0
22.2.2017 10:58

M89a14r87t73i50n 29S77e32d91o90n91a 2865576176509

Kdyz na neco nemam tak to nekupuji. Take nemam 40 mil na rodinny dum v Praze, ale to neznamena ze budu hanit ty co si to muzou dovolit. Pokud ma restaurace vytecnou kuchyni, pekne prostredi a kvalitni servis tak penez nelituji, ale je fakt ze nemusim pocitat kazdou korunu.

+5/−1
22.2.2017 8:24

J48a52n 51Č75e22k35a83l 7239955444694

No a úplně stejnou generalizaci jste tu předvedl Vy... Automaticky předpokládáte, že každému musí chutnat to, co je drahé, a pokud to tak není, je to protože " na to nemá"...

0/−6
22.2.2017 9:05

T79o30m47á70š 15N94o54v58o47t46n19ý 6175427769189

???

0/0
22.2.2017 9:25

J72a76n 40Č91e97k80a35l 7279695654354

Narážím na to, že pan Sedona automaticky odsuzuje pana Češku jako "chudáka, co na to nemá, a pouze proto haní drahé restaurace".

0/0
22.2.2017 9:38

T26o63m76á15š 90N91o38v80o48t57n84ý 6305857959429

Kde tam to odsouzení vidíte?

0/0
22.2.2017 11:13

S97t68a13n39i45s18l97a13v 61Č17e81š14k46a 8877536135769

To není o ceně, tyhle restaurace jsou dnes bohužel většinou o snobárně. Vy jste toho bohužel důkazem.

+1/−1
22.2.2017 10:13

T14o78m78á89š 81H41o55l27i78č 5608384601878

Možno by ste to fakt mal vyskúšať. Netvrdím,že hneď niake extrémne drahé jedlo,ale pokial si dáte tri chody,polievku,hlavne jedlo a dezert,tak určite hladný nebudete,ale ani prežratý k prasknutiu samozrejme.

0/0
22.2.2017 8:53

S55t54a94n65i81s66l23a39v 30Č26e28š60k24a 8977186865909

V podstatě máte pravdu, jenže podle mě můžete jít za zážitkem z jídla i do nějaké normální venkovské restaurace.

Vzpomínám třeba na to, když jsme před časem s manželkou navštívili jeden podhorský hotýlek kus od Mariazell. Měli vlastní rybník s vlastními pstruhy... No prostě ti pstruzi byli lahůdka. Michelinskou hvězdu ovšem neměli.

Tohle označeni je dnes prostě do značné míry snobárna a důvod ke zvýšení cen a zmenšení umělecky nazdobených porci.

+4/0
22.2.2017 10:22

T91o94m53á17š 25N16o27v51o26t37n57ý 6215667569699

Prima, třeba ještě i další otupí své extrémní postoje a nakonec ještě dobře podiskutujeme o dobrém jídle. :-)

0/−1
22.2.2017 11:34

T51o73m60á37š 18N80o16v86o89t46n83ý 6615597399669

S dovolením, malé doporučení, kdybyste se někdy omylem dostal do restaurace, kam se jde za zážitkem z jídla.

Když už to tak máte nastaveno, dejte si ten kus chleba a buřtu raději předtím než potom.;-)

+1/0
22.2.2017 9:18

M42i46c40h86a68l 43Š17r79o39u48b77e23k 8644386643280

Podle opakování nesmyslu s tím, že v luxusní restauraci se nenajíte dokazujete, že se vyjadřujete k něčemu, co jste neokusil a tedy jste buran. Já zase zastávám myšlenku, že pokud si něco dokáži uvařit doma, tak proč bych kvůli tomu chodil někam ven (neplatí pro pracovní oběd)

0/0
3.3.2017 12:35







Najdete na iDNES.cz