Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Michelinský průvodce dal hvězdu omylem a z bistra udělal celebritu

Je to událost, jaká se může stát jen jednou za deset let, řekl by doktor Chocholoušek a my ostatní, že se to může stát jen u nás. Ve Francii se však osudné chyby stávají také. Z dělnické kavárny se omylem stal výjimečný podnik chlubící se Michelinskou hvězdou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J10a25n 51R91i65c74h71t37e43r 7585430831552

Mám intenzivní pocit, že řada diskutujících nechápe smysl vyšší, tzv. zážitkové, gastronomie. Stěžovat si na malé porce ve špičkových restauracích je směšné. Smyslem podniků, které tu řešíte není se najíst (nedej bože nacpat). Do takových restaurací se chodí proto, aby člověk ochutnal něco neotřelého, něco, co si doma neuvaří a poznal práci špiček svého oboru. Je to určitá forma umění a návštěva takové restaurace je blíž návštěvě galerie nebo koncertu než obědu v závodce. Stejně jako mne nebaví artové filmy a jdu radši na něco, co má děj, nemusí každému vyhovovat špičková gastronomie. Ale stěžovat si, že v La degustation nedostanu ke svíčkový 10 knedlů jako ve čtyřce za nádražím je prostě hloupost a neznalost smyslu takových restaurací.

A mohu vás ujistit, že po pěkně pomalu snědených šesti malých chodech, u kterých strávíte 3 hodiny příjemné relaxace a konverzace s někým, s kým rádi trávíte čas, a o kterých Vám personál povypráví příběh každého kusu, co máte na talíři, hlad mít nebudete.

+2/0
27.2.2017 16:01

P71a10v23e12l 50R94i46e36d18l 4364577741809

Nezažil jsem to, a asi ani nezažiji, ale věřím vám R^

0/0
27.2.2017 19:54

L84a98d29a 25N38o34v77a33k 4122333987

fuj, tři hodiny času strávit jídlem.....?8-o To je snad lepší ten alkoholismus...

+1/−1
27.2.2017 21:24

K19a28r38e90l 14U57r57b36a41n 2114174771429

Myslím, že každý kritik by to někdy měl zkusit.

0/0
28.2.2017 10:26

J56a83n 38S73t94e90h88l92í26k 1849899716174

...Smyslem podniků, které tu řešíte není se najíst ...

Tak to si nemyslím, pokud půjdu z takového podniku hladový, tak to stálo za prd.

0/0
28.2.2017 10:55

J28a29n 19T16a31r68a75b23a 4926316669559

Michelina má kdejaká venkovská restaurace v Itálii, občas mám pocit, že tam k tomu stačí mít textilní ubrus místo papírového a moc nerozvařit špagety. U řady z nich jsem jen nechápavě zíral, PROČ???

0/0
26.2.2017 17:55

J31a60n 77R30i43c78h77t31e85r 7675540941142

Je to tak. Do určité míry je to tím, že průměrná úroveň gastronomie v Itálii nebo ve Francii je úplně jinde než u nás, ale i tak to je "nespravedlivé". Zatímco tam má hvězdu i restaurace, kde se běžný člověk může najíst, u nás musí podnik vykázat násobně vyšší kvalitu, aby mohl na hvězdu pomýšlet. Ale kdo ví, třeba se taky jednou dostaneme na takovou úroveň, že v podstatě nebude hrozit, že se v náhodně zvolené restauraci na vesnici najíte špatně. Zatím u nás nehrozí spíš, že se najíte dobře.

0/0
27.2.2017 16:04

V38e20r44o15n91i43k48a 28K95o39u37k27o35l78s47k11á 8283636612714

To je ale pěkné, že se paní omluvili, že jí omylem udělili hvězdu a proslavili ji tak ;-D;-D;-D

+1/0
25.2.2017 10:39

M27a73r40t20i72n 82J15i21r49o31u59s74e23k 7116925575418

Nějaký kuchař sdokonce spáchl sbevraždu když jeho podnik o hvězdu přišel.

+1/0
25.2.2017 2:51

E17d11a 87D27r36á34b31e50k 7139172983407

Bejt Jacketovou pozvu Dreuxe (do hvězdné vývařovny):-)

+2/0
23.2.2017 20:44

M30a67r14t92i33n 85K63a79v33k42a 4186371372772

Do Michelinské restaurace jdu za gastrozážitkem. Do bistra na dobrou domácí kuchyni :) A tak by to mělo být. :-)

0/0
22.2.2017 11:08

O74l78d62ř13i33c85h 88H69o20r62á72k 2534909491195

To ale naprosto popírá původní myšlenku Michelinova průvodce. Ten byl seznamem hospod kde se dobře najíte na cestě za svým skutečným cílem případně kde se dá přespat a najíst se.

A uznejte, že něco takového je skoro užitečnější než mít v celé republice Michelinových zážitkovek co by na jedné ruce napočítal a ještě si na ně musel šetřit jak na dovolenou?

Rozhodně je na cestách více lidí co mají hlad než těch aby jen obráželi gastrozážitky.

+7/−1
22.2.2017 13:15

T69o69m74á15š 79N29o63v54o80t88n25ý 6385777179749

Nejsem si tak úplně jistý, zda máte s tou původní myšlenkou pravdu - najíst se na cestě za skutečným cílem.

Nebylo to od počátku takto? Jednou hvězdou byly označeny restaurace, u kterých se vyplatí zastavit, pokud jedete kolem. Dvě hvězdy si zasloužily podniky, ke kterým se vyplatí zajet si nějaký ten kilometr. Třemi hvězdami Michelin označil jen ty nejlepší restaurace, které jsou vhodné jako cíl výletu.

+4/0
22.2.2017 14:42

M91a60r89t57i58n 51J86i98r82o23u51s59e56k 7516295795948

Donesou čímsi ušpiněné talíře. umět umělecky pošpinit talíř a brát za to těžké prachy. stále se najde dost snobů co zaplatí.

+2/−1
25.2.2017 2:53

J24o69z63e72f 42Č31e56r58n21ý 3341809233181

s hviezdou či bez je každá Francúzka reštika bez halal menu neperspektívna.

+2/−2
22.2.2017 11:06

M57i20c62h45a69l 22Š62r42o89u67b81e69k 8914916383680

od imigranta to sedí...

0/0
3.3.2017 12:30

J17o12s61e19f 30K23r17a52l 3127583384437

Původní myšlenka je dnes držena víceméně u hodnocených podniků Michelinovými Biby. M. hvězdy upgradovaly na vyšší level kvůli vysoké poptávce lidí (vyžadují hogo fogo kolem).

0/0
22.2.2017 10:21

J98a47k27u16b 84Č74u64b40a 9960206807

Ještě včera to bylo menu za 12,5 euro a 4násobek

0/0
22.2.2017 9:36

V16e27n61d34e12l81í12n 50C39h27l88u14p31a29t14ý 4872434122201

Mno a vtipne je ze sa stejne citim lepsie v tom bistre. A nie je to o peniazoch.

+7/0
22.2.2017 9:35

M42a21r82t29i43n 52K50o75p84e27c36k97ý 3718957309544

Zajímavé, kolik diskutujících si myslí, že původní význam michelinských hvězd byl jiný. Nebyl. Od počátku upozorňoval na výborné restaurace. A dodnes slouží především řidičům a turistům - místní přece dobře vědí, kam zajít na něco extra. Pokud by tam měly být všechny podniky, kde se člověk dobře nají, byl by z toho celkem tlustý telefonní seznam a nemělo by to smysl. Že je to "snobárna"? A podle čeho tedy hodnotit absolutní gastronomickou špičku? V čem je třeba Alcron na Václaváku lepší než ostatní? Pokud nejste gurmáni, nediskutujte, protože se vás to netýká. Já taky netvrdím, že kdo dá 2000 za lístek na Madonnu je idiot, i když to nechápu. Mimochodem - když jsme u "původního významu" - Coubertin by se nad dnešní olympiádou profíků musel obracet v hrobě.

+16/−2
22.2.2017 9:31

M91a67r88t15i70n 10P17r98o26k19o42p 7942862798858

Přesně tak :-)

0/0
22.2.2017 13:49

M30a37t86e77j 69F32i96l28i80p 9612154276

Pokud tvrdíte, že Michelinská hvězda byla v minulosti to samé co dnes, tak je poněkud nešťastné v souvislosti zmiňovat Olympiádu s tvrzením jak se její původní myšlenka dramaticky změnila. ;-D

+3/0
22.2.2017 15:07

O33l12d28ř27i18c10h 73H22o29r54á96k 2484429131835

Jestli on Michelin nechtěl původně prodat více pneumatik pro šířící se motorismus a zapsat se do myslí řidičů a majitelů aut svojí přidanou hodnotou automapy s průvodcem po restauracích?

Dnes už Michelinův průvodce s původní myšlenkou opravdu nemá nic společného, ale chápu že se vám to líbit nemusí.

Původně to byla dobrá zastavení na cestě a jak zde bylo psáno tak nejvyšší hodnocení si zasloužila i změnu trasy ne-li stát se přímo cílem cesty.

Původní myšlenka byl rozvoj motorismu jeho zpestřením a zpříjemněním, protože kdyby šlo jen o úžasné podniky Francie tak ho nevydává výrobce pneumatik.

+4/0
22.2.2017 16:32
Foto

R12o33s20t54i88s14l40a15v 70T84a28r60a31b93a 7498178525649

Osobně si myslím že z původní myšlenky udělali pěknou snobárnu.

+6/0
22.2.2017 9:02

J82a82n 96N96o91v34á93k 9227672657757

"Tady jde strávníkFm hlavnB o to, aby se rychle a levnB dob9e najedli."

-

To se asi trochu nepovedlo, ne? :-)

+1/0
22.2.2017 8:26

L39u47b44o65š 48B94ř93e70z16i26n22a 2922953570411

Jes8 nuMé po so8ě číZt, co čl0věG napsal a mít doK6 zákl. vzD2lání... pak by se autor mohl vyhnout takovým nesmyslům, jako že bistro je celebrita.

Celebritou se obvykle míní člověk, živý člověk.

+3/0
22.2.2017 9:03

D89a49v51i28d 79E46r53b83e59n 5309857157406

Mě by vcelku zajímalo, jak toho pan Novák docílil... Koukám na klávesnici a nějak mě to nesedí jako že se přehmátl. 8-o;-D

+4/0
23.2.2017 14:14

J84i60ř75í 45J73u39ř40i47c82a 2938823981

Alkohol.

0/0
23.2.2017 23:18

V54á46c46l47a69v 89D11o49k60s44a54n69s49k85ý 5381842629848

Pozor, žádný omyl. Soudruzi v Bruselu rozhodli, že i skladník ve šroubarne, si může zajít na oběd do restaurace s Michelinskou hvězdou a toto byla první vlaštovka k naplnění povinných kvót.

+30/−3
22.2.2017 8:24

K45r61y88š63t84o55f 50H75l29a65v26á93č 9162549688292

ještě imigranty a nějaký další okopírovaný vtip a podobný příspěvek tu bude teprve stotisícíkrát R^

0/0
25.2.2017 11:02

M35a10r17t46i88n 39T84e64s79a50ř 2155151955877

Dřív ta hvězda měla jiný význam. Dnes to jsou podniky kde za těžký peníze dostanete trochu jídla. Ale já si dám radši dobrý jídlo někde za rozumnou cenu, abych nebyl o hladu. Není nad menší hospody a restaurace kde se člověk dobře nají za dobrý ceny.

+4/0
22.2.2017 8:08

M10a54r83t96i58n 30S19e89d60o89n96a 2925706446329

V tomto to je. Vy chodite do restaurace/hospody zahnat hlad s dobrym pomerem cena/vykon za jidlo. Vetsinou dostanete to, co si dokazete doma i sam uvarit. Je ale dost lidi co chodi do restrauce za gastronomickym zazitkem, ti uz na korunu tolik nekoukaji a chteji hlavne kvalitu.

+9/0
22.2.2017 8:22

V65á37c98l11a30v 59P37o77u26s94t15k75a 3340821442

Máte samozřejmě pravdu, ale pan Tesař poukazuje na původní význam Michelinova průvodce, který byl prostě jiný.

+6/0
22.2.2017 8:31
Foto

L49u44k79á40š 64N70o19v18o95t48n19ý 6446497278498

Hvězdy byly vždycky pro nejlepší (bez ohledu na cenu). Že se změnila doba a restaurace se dostali někam jinam, není tak docela chyba Michelina. Navíc uděluje i Bib Gourmand - cenu za "dobré jídlo za přijatelnou cenu" (což asi z českého pohledu nebude platit - tuhle cenu měla i Pohlreichova Divinis, kde hlavní chod stojí cca 500, za tu kvalitu to tedy stojí, ale asi to nenaplňujte české představy).

+3/0
22.2.2017 8:41

V94á68c50l41a23v 23P16o14u75s37t72k76a 3670121522

Hm, to je pravda. R^

0/0
22.2.2017 8:50

S53t84a17n26i50s61l23a39v 78Č61e55š28k13a 8617206255879

Uznávám, že pro někoho budu za burana. Osobně bych však šel na oběd raději do toho prostého bistra. Jídla tam na talíři je dost a bude asi chutné. V michelinské restauraci zaplatím za snobské prostředí a nazdobený talíř spoustu peněz (při vší úctě k personálu) a doma, abych se pak dojedl kusem chleba a buřtu.

+15/−6
22.2.2017 8:08

V60á76c98l46a35v 91D68o30k43s40a14n13s91k93ý 5511162529938

Ano ano, naprostý souhlas s vaší první větou :-)

+5/−10
22.2.2017 8:21

S34t37a33n75i86s81l38a70v 79Č67e94š12k51a 8647216835269

A vy se prosím považujete za co?

+1/0
22.2.2017 10:11
Foto

T89o12m16á27š 91D47v94o16ř31á19k 7355866667131

Nesmíte si hned všechno brát osobně. ;-)

0/0
22.2.2017 10:58

M21a60r67t84i87n 64S83e88d27o17n64a 2215116356409

Kdyz na neco nemam tak to nekupuji. Take nemam 40 mil na rodinny dum v Praze, ale to neznamena ze budu hanit ty co si to muzou dovolit. Pokud ma restaurace vytecnou kuchyni, pekne prostredi a kvalitni servis tak penez nelituji, ale je fakt ze nemusim pocitat kazdou korunu.

+5/−1
22.2.2017 8:24

J87a48n 91Č18e77k60a14l 7459755424894

No a úplně stejnou generalizaci jste tu předvedl Vy... Automaticky předpokládáte, že každému musí chutnat to, co je drahé, a pokud to tak není, je to protože " na to nemá"...

0/−6
22.2.2017 9:05

T37o69m65á72š 13N82o22v63o82t51n83ý 6785337299419

???

0/0
22.2.2017 9:25

J11a84n 97Č61e79k45a68l 7759425694434

Narážím na to, že pan Sedona automaticky odsuzuje pana Češku jako "chudáka, co na to nemá, a pouze proto haní drahé restaurace".

0/0
22.2.2017 9:38

T78o88m52á17š 24N90o52v97o36t24n33ý 6535137819989

Kde tam to odsouzení vidíte?

0/0
22.2.2017 11:13

S47t52a87n14i68s67l87a45v 59Č28e47š24k61a 8537676925339

To není o ceně, tyhle restaurace jsou dnes bohužel většinou o snobárně. Vy jste toho bohužel důkazem.

+1/−1
22.2.2017 10:13

T13o68m14á32š 21H74o37l91i36č 5358914271778

Možno by ste to fakt mal vyskúšať. Netvrdím,že hneď niake extrémne drahé jedlo,ale pokial si dáte tri chody,polievku,hlavne jedlo a dezert,tak určite hladný nebudete,ale ani prežratý k prasknutiu samozrejme.

0/0
22.2.2017 8:53

S40t93a79n80i97s26l87a37v 10Č74e89š53k91a 8877766765909

V podstatě máte pravdu, jenže podle mě můžete jít za zážitkem z jídla i do nějaké normální venkovské restaurace.

Vzpomínám třeba na to, když jsme před časem s manželkou navštívili jeden podhorský hotýlek kus od Mariazell. Měli vlastní rybník s vlastními pstruhy... No prostě ti pstruzi byli lahůdka. Michelinskou hvězdu ovšem neměli.

Tohle označeni je dnes prostě do značné míry snobárna a důvod ke zvýšení cen a zmenšení umělecky nazdobených porci.

+4/0
22.2.2017 10:22

T53o67m30á98š 50N44o76v75o36t76n59ý 6215427429959

Prima, třeba ještě i další otupí své extrémní postoje a nakonec ještě dobře podiskutujeme o dobrém jídle. :-)

0/−1
22.2.2017 11:34

T27o81m86á52š 43N79o54v50o14t94n12ý 6925237779289

S dovolením, malé doporučení, kdybyste se někdy omylem dostal do restaurace, kam se jde za zážitkem z jídla.

Když už to tak máte nastaveno, dejte si ten kus chleba a buřtu raději předtím než potom.;-)

+1/0
22.2.2017 9:18

M85i60c25h45a80l 33Š95r77o89u59b13e15k 8714496373260

Podle opakování nesmyslu s tím, že v luxusní restauraci se nenajíte dokazujete, že se vyjadřujete k něčemu, co jste neokusil a tedy jste buran. Já zase zastávám myšlenku, že pokud si něco dokáži uvařit doma, tak proč bych kvůli tomu chodil někam ven (neplatí pro pracovní oběd)

0/0
3.3.2017 12:35







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.