Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Vedle hamburgeru je karbanátek kus utrápeného mletého masa, říká šéfkuchař

„Karbanátek je taková česká prasečinka, ale i ta se dá udělat poctivě a chutně,“ říká pro týdeník 5plus2 šéfkuchař Honza Štěrba. V pomyslném souboji s americkým hamburgerem podle něj česká klasika prohrává na body.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P24a30v75e65l 51G47ö78t71z13e 4523802402365

No ten to schytal. Samozrejme, ze cesi si cesky karbanatek budou obhajovat do roztrhani tela. nekteri ani nepochopili, ze sefkufar hovori o americkych hamburgerech, tech klasickych. Na ty v cesku temer nenarazite. Troufam si tvrdit, ze je tady z diskutujicich nikdo ani nevidel, natoz ochutnal.

0/0
17.3.2017 17:04

A79l53o41i10s 66S97l90á39m70e45č86k27a 2366182102712

Řeči takykuchaře.

Beztak má za sporákem myšince a v lednici plíseň. ;-D

0/0
10.3.2017 18:13

P21e30t51r 53S56e71d32l44á81k 3194155961694

Bodejť by to nebylo utrápený usušený maso. Tak ho nesmíš trápit a sušit ty jelito! Předpokládám, že nemluvíš o českých hamburgerech, protože ty jsou taky utrápený a usušený. A kraluje tomu Mekáč.

+2/0
10.3.2017 12:23

R43a49d28i97m 70K42o65k19t57a 7182677169669

"Vedle hamburgeru je karbanátek kus utrápeného mletého masa" muze rict jenom namyslenej floutek "co si nevidi do huby" . Karbanatku jsou nespocetne variace a udelat dobrej smazenej karbanatek je tezsi nez dobrej hamburger. Troufam si rici, ze karbanatek je kral mezi pokrmy z mleteho masa.

+5/−1
10.3.2017 9:45

I52v83o 87B47o24u39š77e 5102917318

Docela bych rád znal ten recept na ty suché karbanátky. Já ať dělám jak dělám, vždycky jsou šťavnaté. Asi dělám něco špatně.

+14/0
8.3.2017 22:21

B39a86r79b18o30r95a 28P57e91t93r68o37v94á 3685294644755

Tak já nevím . když jsem k bramborové kaši podávala opečené bochánky mletého vepřového a hovězího masa půl na půl ochucené solí a pepřem - byly to karbenátky nebo hamburgery? Tak nějak jsem si vzpomněla na Pelíšky "Tak já jsem vařila knedlík a vyšel mi nok..

No.. Tak to je typický alibismus"

+2/0
8.3.2017 21:32

K44a61t62e22ř83i46n89a 28H47u55t44o93v75á 9281695500287

My si teda doma děláme burgera z té jím zatracované směsi hovězí a vepřové - půl na půl. Je to šťavnaté i chutné

0/0
8.3.2017 21:12

M87i21r90e33k 45P22r39a60ž74s22k96ý 7243872290289

Karbanátek je mňam mňam mňam, hamburger je fuj fuj fuj, pane šéfkuchaři.

Howgh. :-)

+7/0
8.3.2017 20:49

I58v62a43n 47M38a19r55e50k 6884888812

P.Štěrbo,při vší úctě k Vám. Nechejte si svůj hamburger, já se spokojím s dobrým karbanátkem či ještě lepší sekanou s bramborovou kaší a třeba kompotem či zeleninovou přílohou. Není Vám opravdu co závidět . R^

+9/0
8.3.2017 18:28

L49i83b62o25r 75J98a85n76e79č17e72k 4515985495331

Pan sefkuchar asi neumi varit, kdyz je karbos jen presusene mlete maso.:-/

+14/0
8.3.2017 18:22

L60e18n34a 91P14á59t36k26o45v22á 8831323224189

Karbanátek už nemůžu, nedělá mi dobře na žlučník, ale nikdy by mě nenapadlo srovnávat ho s hamburgrem. Přece v hambáči není ani vejce, mouka strouhanka, koření a ani se nepoužívá tak tučné maso jako na karbanátky. Vepřové vůbec ne a to na v karbanátcích klidně je. Já teda dělávala 50na50, ale babička klidně i jen z vepřového

+4/0
8.3.2017 17:12

L42u69k12á44š 62H71a55v97l58í45č97e37k 6218492203848

Z článku jsem si vzal ponaučení, že do Chteau Mcely na oběd nepůjdu, protože neumí ani karbanátek, který nedokáží udělat jinak, než jako kus utrápeného masa.

+18/0
8.3.2017 16:26

J21o44s97e15f 57V47o26s95i83c32k23y 4673277136903

V cele diskusi jsem si zatim nevsiml, ze by nekdo znal rozdil mezi hamburgrem a karbanatkem. Jednodusse : Hamburger jest 100% maso. Karbanatek je pouze asi 50% maso. To je pro vas novinka vidte ! Kdyby jste si radeji precetli clanek. Nadavat umi kazdy buran ze Lhoty!

0/−18
8.3.2017 16:11

F76i73l68i47p 47V70o16k45u77r77k62a 8585872930764

No a teď si představte že se dají udělat i karbanátky bez masa stejně jako jen z masa. To je novinka co?

+14/0
8.3.2017 16:44

M47a86r15t59i11n 48F33r17a59n93t53i15š59e40k 7575870803555

No on to srovnává utrápený kuchař ze Mcel

+5/0
8.3.2017 17:41

L54i30b62o52r 12J72a23n14e98č29e37k 4945875385121

Kdybyste si radeji zjistil neco o karbanatku, nez tady budete zverejnovat vase kucharske neznalosti.;-)

+6/0
8.3.2017 18:24

J17a83n36a 61B66r11e52j52c66h18o52v92á 5657558143294

Ale to není vůbec pravda, i karbanátek může být bez strouhanky a pokud jí tam dá někdo 50%, tak je barbar. A navíc by se mu rozsypal.

0/0
10.3.2017 10:22

A89l81e12š 42V73o23d94i84č42k45a 4952493138788

No pokud budu srovnávat karbanátek s tím, čemu říkají fastfood řetězce hamburger, pak vždy vyhraje karbenátek. Ale chápu, že pokud srovnává profikuchař produkty vytvořené v kuchyni, pak se mu asi mleté maso obalené v trojobalu nepozdává. Ale i v článku zazní, že nemusí být přítomna strouhanka. . . pak tedy si mohou byt tyto dvě pochutiny rovny, dají se dělat stejně. . .

+6/0
8.3.2017 16:01

M64i15c25h13a51l 56K31r35e23j53č12a 5778956446583

Souhlas, to co je vsude prezentovano jako hamburger, neni k slusnemu jidlu. Aspon ja jeste na zadny jedly nenarazil. Asi jsem ho nojedl v te spravne hoch restauraci:-P. Naproti tomu uz jsem jedl cast karbanatku, ktere byly velice slusne k jidlu (nejlepe bez obalu). Takze jsem na tom asi podobne jako zde se prezentujici kuchar jenze inverzne. Nenarazil jsem na nic nez utrapeny platek "masa", kteremu buhvi proc rikaji hamburger....

0/0
8.3.2017 18:26

H78a57n57a 93D10o47l22e85ž94a37l93o87v51á 7287307154132

Pane Vosický,karbanátek a 50% masa? To by mě hanba fackovala,abych si něco takového utrápeného dělala doma.Vo tom to je!

+2/0
8.3.2017 19:07

D48a86n52i46e77l 62K14r57o96n63e67r 7574404946267

"kus utrapeneho mleteho masa" - snobaci me vzdycky dokazi pobavit...Nejvice zalezi na surovinach. Treba takove klobasy - z Tesca, Kauflandu apod. nestoji za nic...ale jeden mistni duchodce si dela svoje jen tak pro radost. Pouzva kvalitni suroviny a sam si je udi. Vysledek je skvely (i kdyz konzistence je trochu droliva).

+4/0
8.3.2017 14:30

O60n35d63ř87e47j 54P13a41l51a29t30a 1743578676790

Je vidět, že tomu vůbec nerozumí ;-D

+1/0
8.3.2017 13:51

M17a92r48o97š 38P18o90l22i11a94k 1532456127836

Mele nesmysly Rv

+7/0
8.3.2017 13:20

P54e37t63r42a 77M36a25l64a42k67o57v45a 1548100260574

"krvavé maso" snad jedí zvířata, ne...? lidé už stovky tisíc let používají oheň k tepelné úpravě....

+2/−10
8.3.2017 11:08

M86a55r89t27i55n74a 19M42a65t17ě68j23k62o92v92á 5185102576966

Hovězí je lepší míň než víc.

+2/0
8.3.2017 11:09

J91o65s42e79f 40R63i52c59h80t50e92r 9636905947523

stejně jako tuňák, losos, jehněčí hřebínek, kachní prsa a desítky dalších masových pokrmů, který jsou v úpravě well done hnusný.

+7/0
8.3.2017 11:17

D17e97n55i84s 37H78u28m31l 4752695675126

Nejlepsi ryba co jsem jedl byla syrova v Japonsku, jenom sezehnuta plamenem

0/0
8.3.2017 12:25

P12a48v73l49a 44H95r12a34d90i54l75o58v63a 3137241381904

Sushi, tatarek..... NAM.

0/0
8.3.2017 14:00

L72i53b77o28r 19J85a94n61e25č30e27k 4725445655191

takovy tatarak je hodne rare.:-)

0/0
8.3.2017 18:26

D72a60v49i20d 16K10a57č66í87r69e61k 1616310958308

Jak řiká Jirka Babica, toho času nej kuchař...burger je stejný jako karbanátek ;-D

0/0
8.3.2017 10:49
Foto

D33a63v89i39d 13H25o88m83o92l62a 4782862299753

A co teprve Griswaldův bratranec Eddie :-D ten dělá hambáče rovnou bez masa....

0/0
8.3.2017 11:19

G83i61t55a 88H65o85r12á62k13o32v90á 4244867887576

Mám ráda oboje, ale dejte si studený hamburger. Srovnáváte nesrovnatelné.

+21/0
8.3.2017 10:40

J56o34s72e64f 93R95i63c82h15t62e93r 9836765567573

Co to je za ptákovinu? Karbenátek i hamburger je úplně to stejný - opečený mletý maso smíchaný s něčím, podle chuti. To je záležitost, která se vyskytuje v úplně každé kuchyni světa, liší se víceméně jen přísadama. A v úplně každé kuchyni světa to de udělat dobře nebo blbě.

+6/−5
8.3.2017 10:40

J36a23n 37Z90a13b18a16b72a 8644204288704

Přesně tak, z pohledu typy zpracování masa je to totéž. Stejně jako pljeskavica, köfte a spousta dalších :-D

+5/0
8.3.2017 10:53

J59a66n 48Z87a38b98a35b45a 8384154318354

... rozdíl je v chápání celého menu / jídla. Tedy jako hamburger vidíme tu masovou placku v housce, jako karbanátek třeba s kaší, jako pljeskavicu s cibulí a plackou...

0/0
8.3.2017 10:55

M78a30r77t50i35n71a 12M34a15t55ě94j77k85o94v85á 5495502606186

Je rozdíl i ve zpracování masa. Do karbánátku lidi nejčastěji dávají vejce, majoránku, česnek, pepř a sůl. Méně častěji pak další dochucovadla a zeleninu nebo luštěniny. Hamburger se dochucuje "tím okolo".

+1/0
8.3.2017 11:17

J54o74s35e13f 25R66i74c64h83t51e21r 9286305907113

vždyť to píšu že se liší přísadama...

+1/0
8.3.2017 11:19

M21a81r39t65i46n92a 18M92a64t14ě71j69k11o42v23á 5845932766966

Já jse male reagovala na pana Zababu, který sice říká "přesně tak", ale z pohledu zpracování masa to není totéž, protože prostě nejde jen o to, mrsknout to na pánev. Stejně tak bych mohla říct ,že knedlíky a vajíčka jsou to samé, obojí se přece vaří ve vodě.

0/0
8.3.2017 11:23

J76o60s53e27f 61R82i60c16h27t82e93r 9366735857843

Z pohledu zpracování masa to právě je to samý - mletý maso s přísadama se opeče. Liší se způsob servírování, kdy hamburger je obvykle maso v housce. Z mých zkušeností ale i třeba pljeskavica bývá do anglickýho jídelníčku překládána jako "hamburger" s vysvětlivkou jak je servírován.

0/0
8.3.2017 11:40

M83a13r20t84i24n25a 45M80a69t97ě53j95k72o31v70á 5655262516336

Jo, to maso s přísadama se ale v obou receptech dost liší, protože zatímco u hamburgeru je striktně dané, že maso je ochucené jen solí a pepřem, u karbanátku je ta škála nesmírně široká a není jednotný recept. Z mého pohledu to je dost výrazný rozdíl při zpracování masa.

+2/−1
8.3.2017 11:58

R23u50d67a 64S76l81a85v85í90k 5193708766961

Zpracování masa není stejné. U hamburgeru se do masa nepřidávají žádné přísady (jen sůl a pepř), u karbanátku přidáváte do masa ostatní přísady (vejce, koření, česnek, atd.)

0/0
8.3.2017 12:22
Foto

L83u26k58á19š 73N19o62v81o41t78n83ý 6286187868868

No já myslím, že karbanátky se před osmažením obalí ve strouhance ne? To je dost zásadní rozdíl. Asi jako mezi steakem a řízkem. Taky to je osmažené kuřecí maso...

0/0
8.3.2017 11:00

V84á56c26l76a84v 50P71o43u25s48t42k13a 3370381542

Karbanátky se normálně nebalí.

+8/0
8.3.2017 11:05

T70o97m31á56š 22L56u71d60v90í17k 5880508813716

Ne, není to to stejné.

+2/0
8.3.2017 11:05

M82a45r68e94k 97H11e44n91y93c90h 4558213817422

je .ůůl !!

+2/0
8.3.2017 10:32

P69a41v16e34l 52V85ě17t85r96o61v73e39c 6226948352691

Vedle hamburgeru? Je snad hamburger něco jiného než karbanátek ještě se zeleninou schovanej v housce? Naopak si myslím, že hamburger je namnoze víc ošizený...

0/−1
8.3.2017 10:31

P95a98v88e71l 42V13ě73t17r39o37v20e77c 6136398102101

Tedy neobalený karbanátek v housce, pan Novák níže má pravdu...

0/0
8.3.2017 10:33

M73a38r89t59i10n63a 97M95a63t96ě47j17k30o68v87á 5485662346946

Záleží, co čekáte. Když si objednám karbanátek, čekám, že mi donesou maso s kaší. U hamburgeru zase čekám, že bude v housce se zeleninou. Pokud bude jiný než hovzí, měli by mě na to upozornit. Pokud bude karbanátek jinak než směs vepřového a hovězího, opět by mě na to měli upozornit.

0/0
8.3.2017 10:42
Foto

D56a32v20i10d 66H66o97m94o25l75a 4382812669603

Pokud si kupujete hamburger jako zmraženou placku nejasného původu a obsahu, kterou hodíte doma na pánev, pak je to totéž. Jinak je ale mezi karbanátkem a hamburgerem dost rozdíl, mj. vysvětlený ve článku, ke kterému se vyjadřujete.

Fakt je, že to, co dělají ve fastfoodech typu McD se hamburgerem moc nazývat nedá, pročež zdejší lidé mají o hamburgeru tak, jak má vypadat, dost zkreslenou představu. Rozhodně do něj nepatří strouhanka, vejce, majoránka a další podobné přísady, které se do karbanátku přidávají. Nezažil jsem naopak restauraci či domácnost, kde by karbanátek byl čistě z masa, ať už jakéhokoli.

+1/−1
8.3.2017 11:23

J73a65n 82N14o74v68á41k 9117922187447

"Hamburgery lze dělat prakticky z jakéhokoli masa, ačkoli nejklasičtější varianta je čistě z hovězího. Skvělé mohou být ale také z jehněčího. Zajímavý gastro zážitek pak slibují hamburgery z ryb. „Pokud jde o karbanátky, nejoblíbenější bývá varianta namixované mletiny hovězího a vepřového,“ jmenuje šéfkuchař další z rozdílů."

- takže žádný rozdíl - poslední karbanátky které jsem měl byly z jehněčího, předtím jsem měl rybí.

"Na rozdíl od karbanátků hamburgery nejsou obalované ve strouhance. Jenže i karbanátky mají hodně variací a ani obalování nemusí být nutné."

- a opět druhá věta úplně popírá větu první, takže zase žádný rozdíl.

Jako kdyby nestačilo popsat ty skutečně existující rozdíly. :-/

+2/0
8.3.2017 10:23







Najdete na iDNES.cz