Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Vedle hamburgeru je karbanátek kus utrápeného mletého masa, říká šéfkuchař

„Karbanátek je taková česká prasečinka, ale i ta se dá udělat poctivě a chutně,“ říká pro týdeník 5plus2 šéfkuchař Honza Štěrba. V pomyslném souboji s americkým hamburgerem podle něj česká klasika prohrává na body.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P91a29v42e27l 55G91ö12t35z44e 4853722942845

No ten to schytal. Samozrejme, ze cesi si cesky karbanatek budou obhajovat do roztrhani tela. nekteri ani nepochopili, ze sefkufar hovori o americkych hamburgerech, tech klasickych. Na ty v cesku temer nenarazite. Troufam si tvrdit, ze je tady z diskutujicich nikdo ani nevidel, natoz ochutnal.

0/0
17.3.2017 17:04

A39l31o85i82s 58S16l90á28m20e85č54k19a 2436422232152

Řeči takykuchaře.

Beztak má za sporákem myšince a v lednici plíseň. ;-D

0/0
10.3.2017 18:13

P14e18t49r 11S98e83d11l41á57k 3724775101464

Bodejť by to nebylo utrápený usušený maso. Tak ho nesmíš trápit a sušit ty jelito! Předpokládám, že nemluvíš o českých hamburgerech, protože ty jsou taky utrápený a usušený. A kraluje tomu Mekáč.

+2/0
10.3.2017 12:23

R22a50d53i20m 68K55o86k15t32a 7112677179439

"Vedle hamburgeru je karbanátek kus utrápeného mletého masa" muze rict jenom namyslenej floutek "co si nevidi do huby" . Karbanatku jsou nespocetne variace a udelat dobrej smazenej karbanatek je tezsi nez dobrej hamburger. Troufam si rici, ze karbanatek je kral mezi pokrmy z mleteho masa.

+5/−1
10.3.2017 9:45

I66v86o 34B15o28u76š37e 5942547848

Docela bych rád znal ten recept na ty suché karbanátky. Já ať dělám jak dělám, vždycky jsou šťavnaté. Asi dělám něco špatně.

+14/0
8.3.2017 22:21

B97a40r65b95o88r71a 77P53e97t51r27o20v12á 3525774854685

Tak já nevím . když jsem k bramborové kaši podávala opečené bochánky mletého vepřového a hovězího masa půl na půl ochucené solí a pepřem - byly to karbenátky nebo hamburgery? Tak nějak jsem si vzpomněla na Pelíšky "Tak já jsem vařila knedlík a vyšel mi nok..

No.. Tak to je typický alibismus"

+2/0
8.3.2017 21:32

K45a14t67e94ř97i57n87a 25H55u53t51o50v75á 9421385780837

My si teda doma děláme burgera z té jím zatracované směsi hovězí a vepřové - půl na půl. Je to šťavnaté i chutné

0/0
8.3.2017 21:12

M65i85r62e36k 20P76r37a56ž81s19k13ý 7103892450439

Karbanátek je mňam mňam mňam, hamburger je fuj fuj fuj, pane šéfkuchaři.

Howgh. :-)

+7/0
8.3.2017 20:49

I49v33a39n 52M36a73r95e86k 6874198292

P.Štěrbo,při vší úctě k Vám. Nechejte si svůj hamburger, já se spokojím s dobrým karbanátkem či ještě lepší sekanou s bramborovou kaší a třeba kompotem či zeleninovou přílohou. Není Vám opravdu co závidět . R^

+9/0
8.3.2017 18:28

L35i73b84o12r 52J68a32n85e96č33e43k 4275695705381

Pan sefkuchar asi neumi varit, kdyz je karbos jen presusene mlete maso.:-/

+14/0
8.3.2017 18:22

L26e24n90a 11P62á29t43k74o23v29á 8591293744839

Karbanátek už nemůžu, nedělá mi dobře na žlučník, ale nikdy by mě nenapadlo srovnávat ho s hamburgrem. Přece v hambáči není ani vejce, mouka strouhanka, koření a ani se nepoužívá tak tučné maso jako na karbanátky. Vepřové vůbec ne a to na v karbanátcích klidně je. Já teda dělávala 50na50, ale babička klidně i jen z vepřového

+4/0
8.3.2017 17:12

L75u49k29á85š 85H47a83v29l18í22č25e21k 6808252173758

Z článku jsem si vzal ponaučení, že do Chteau Mcely na oběd nepůjdu, protože neumí ani karbanátek, který nedokáží udělat jinak, než jako kus utrápeného masa.

+18/0
8.3.2017 16:26

J47o37s10e66f 50V19o89s63i74c11k65y 4123557846383

V cele diskusi jsem si zatim nevsiml, ze by nekdo znal rozdil mezi hamburgrem a karbanatkem. Jednodusse : Hamburger jest 100% maso. Karbanatek je pouze asi 50% maso. To je pro vas novinka vidte ! Kdyby jste si radeji precetli clanek. Nadavat umi kazdy buran ze Lhoty!

0/−18
8.3.2017 16:11

F21i19l50i40p 25V60o42k42u56r37k39a 8985502160594

No a teď si představte že se dají udělat i karbanátky bez masa stejně jako jen z masa. To je novinka co?

+14/0
8.3.2017 16:44

M34a21r20t48i19n 83F61r66a12n35t56i15š23e50k 7725900513705

No on to srovnává utrápený kuchař ze Mcel

+5/0
8.3.2017 17:41

L90i46b44o97r 61J68a89n44e42č41e74k 4505695125901

Kdybyste si radeji zjistil neco o karbanatku, nez tady budete zverejnovat vase kucharske neznalosti.;-)

+6/0
8.3.2017 18:24

J30a36n31a 32B18r27e54j46c83h13o33v24á 5887208693464

Ale to není vůbec pravda, i karbanátek může být bez strouhanky a pokud jí tam dá někdo 50%, tak je barbar. A navíc by se mu rozsypal.

0/0
10.3.2017 10:22

A56l67e22š 72V46o26d23i82č98k26a 4352813548178

No pokud budu srovnávat karbanátek s tím, čemu říkají fastfood řetězce hamburger, pak vždy vyhraje karbenátek. Ale chápu, že pokud srovnává profikuchař produkty vytvořené v kuchyni, pak se mu asi mleté maso obalené v trojobalu nepozdává. Ale i v článku zazní, že nemusí být přítomna strouhanka. . . pak tedy si mohou byt tyto dvě pochutiny rovny, dají se dělat stejně. . .

+6/0
8.3.2017 16:01

M72i36c60h94a76l 40K73r32e73j31č43a 5528396416413

Souhlas, to co je vsude prezentovano jako hamburger, neni k slusnemu jidlu. Aspon ja jeste na zadny jedly nenarazil. Asi jsem ho nojedl v te spravne hoch restauraci:-P. Naproti tomu uz jsem jedl cast karbanatku, ktere byly velice slusne k jidlu (nejlepe bez obalu). Takze jsem na tom asi podobne jako zde se prezentujici kuchar jenze inverzne. Nenarazil jsem na nic nez utrapeny platek "masa", kteremu buhvi proc rikaji hamburger....

0/0
8.3.2017 18:26

H68a22n34a 24D29o14l84e97ž66a53l41o26v60á 7847607584422

Pane Vosický,karbanátek a 50% masa? To by mě hanba fackovala,abych si něco takového utrápeného dělala doma.Vo tom to je!

+2/0
8.3.2017 19:07

D72a46n86i20e41l 88K92r44o64n12e60r 7484454856307

"kus utrapeneho mleteho masa" - snobaci me vzdycky dokazi pobavit...Nejvice zalezi na surovinach. Treba takove klobasy - z Tesca, Kauflandu apod. nestoji za nic...ale jeden mistni duchodce si dela svoje jen tak pro radost. Pouzva kvalitni suroviny a sam si je udi. Vysledek je skvely (i kdyz konzistence je trochu droliva).

+4/0
8.3.2017 14:30

O25n18d36ř72e64j 85P40a48l21a56t22a 1523328256300

Je vidět, že tomu vůbec nerozumí ;-D

+1/0
8.3.2017 13:51

M97a92r37o59š 65P74o88l64i98a82k 1142906957166

Mele nesmysly Rv

+7/0
8.3.2017 13:20

P49e66t93r80a 46M73a90l90a24k74o78v56a 1958130280374

"krvavé maso" snad jedí zvířata, ne...? lidé už stovky tisíc let používají oheň k tepelné úpravě....

+2/−10
8.3.2017 11:08

M41a94r26t38i95n33a 38M73a56t91ě91j16k24o65v91á 5135872546816

Hovězí je lepší míň než víc.

+2/0
8.3.2017 11:09

J33o86s32e42f 25R66i12c86h86t92e70r 9926515897183

stejně jako tuňák, losos, jehněčí hřebínek, kachní prsa a desítky dalších masových pokrmů, který jsou v úpravě well done hnusný.

+7/0
8.3.2017 11:17

D91e89n26i26s 59H53u63m75l 4522145785746

Nejlepsi ryba co jsem jedl byla syrova v Japonsku, jenom sezehnuta plamenem

0/0
8.3.2017 12:25

P62a27v50l50a 81H48r20a35d30i27l38o33v34a 3187781551504

Sushi, tatarek..... NAM.

0/0
8.3.2017 14:00

L68i68b59o90r 56J63a15n25e94č83e87k 4805965245501

takovy tatarak je hodne rare.:-)

0/0
8.3.2017 18:26

D34a50v84i37d 42K38a94č50í47r21e42k 1386720758758

Jak řiká Jirka Babica, toho času nej kuchař...burger je stejný jako karbanátek ;-D

0/0
8.3.2017 10:49
Foto

D76a14v52i49d 32H85o49m51o37l19a 4712932419793

A co teprve Griswaldův bratranec Eddie :-D ten dělá hambáče rovnou bez masa....

0/0
8.3.2017 11:19

G51i75t39a 69H74o27r19á22k93o67v68á 4704537197656

Mám ráda oboje, ale dejte si studený hamburger. Srovnáváte nesrovnatelné.

+21/0
8.3.2017 10:40

J16o77s77e82f 65R87i47c42h85t81e21r 9616745197593

Co to je za ptákovinu? Karbenátek i hamburger je úplně to stejný - opečený mletý maso smíchaný s něčím, podle chuti. To je záležitost, která se vyskytuje v úplně každé kuchyni světa, liší se víceméně jen přísadama. A v úplně každé kuchyni světa to de udělat dobře nebo blbě.

+6/−5
8.3.2017 10:40

J37a85n 54Z27a61b70a90b11a 8634134808444

Přesně tak, z pohledu typy zpracování masa je to totéž. Stejně jako pljeskavica, köfte a spousta dalších :-D

+5/0
8.3.2017 10:53

J34a11n 73Z91a25b74a33b28a 8954764368714

... rozdíl je v chápání celého menu / jídla. Tedy jako hamburger vidíme tu masovou placku v housce, jako karbanátek třeba s kaší, jako pljeskavicu s cibulí a plackou...

0/0
8.3.2017 10:55

M18a96r66t73i63n95a 49M35a55t15ě29j36k84o71v96á 5135402686276

Je rozdíl i ve zpracování masa. Do karbánátku lidi nejčastěji dávají vejce, majoránku, česnek, pepř a sůl. Méně častěji pak další dochucovadla a zeleninu nebo luštěniny. Hamburger se dochucuje "tím okolo".

+1/0
8.3.2017 11:17

J54o79s43e29f 80R24i90c20h97t70e37r 9256135847793

vždyť to píšu že se liší přísadama...

+1/0
8.3.2017 11:19

M34a45r95t66i81n66a 36M54a71t25ě13j17k28o61v77á 5835912506706

Já jse male reagovala na pana Zababu, který sice říká "přesně tak", ale z pohledu zpracování masa to není totéž, protože prostě nejde jen o to, mrsknout to na pánev. Stejně tak bych mohla říct ,že knedlíky a vajíčka jsou to samé, obojí se přece vaří ve vodě.

0/0
8.3.2017 11:23

J16o45s33e35f 68R69i33c37h31t80e75r 9716105557693

Z pohledu zpracování masa to právě je to samý - mletý maso s přísadama se opeče. Liší se způsob servírování, kdy hamburger je obvykle maso v housce. Z mých zkušeností ale i třeba pljeskavica bývá do anglickýho jídelníčku překládána jako "hamburger" s vysvětlivkou jak je servírován.

0/0
8.3.2017 11:40

M80a86r15t69i40n12a 50M94a63t93ě45j28k34o37v40á 5445822526866

Jo, to maso s přísadama se ale v obou receptech dost liší, protože zatímco u hamburgeru je striktně dané, že maso je ochucené jen solí a pepřem, u karbanátku je ta škála nesmírně široká a není jednotný recept. Z mého pohledu to je dost výrazný rozdíl při zpracování masa.

+2/−1
8.3.2017 11:58

R80u72d15a 83S27l81a88v26í64k 5473368916771

Zpracování masa není stejné. U hamburgeru se do masa nepřidávají žádné přísady (jen sůl a pepř), u karbanátku přidáváte do masa ostatní přísady (vejce, koření, česnek, atd.)

0/0
8.3.2017 12:22
Foto

L47u58k38á50š 62N21o73v98o16t89n62ý 6536807638628

No já myslím, že karbanátky se před osmažením obalí ve strouhance ne? To je dost zásadní rozdíl. Asi jako mezi steakem a řízkem. Taky to je osmažené kuřecí maso...

0/0
8.3.2017 11:00

V95á29c39l79a17v 15P19o50u56s58t74k34a 3570581622

Karbanátky se normálně nebalí.

+8/0
8.3.2017 11:05

T24o89m87á61š 10L51u47d24v78í44k 5260948123346

Ne, není to to stejné.

+2/0
8.3.2017 11:05

M55a76r29e77k 51H65e41n45y38c33h 4658943747532

je .ůůl !!

+2/0
8.3.2017 10:32

P43a80v93e90l 10V79ě21t96r31o87v38e48c 6696758652271

Vedle hamburgeru? Je snad hamburger něco jiného než karbanátek ještě se zeleninou schovanej v housce? Naopak si myslím, že hamburger je namnoze víc ošizený...

0/−1
8.3.2017 10:31

P26a57v50e14l 21V60ě54t22r42o67v21e65c 6416158332321

Tedy neobalený karbanátek v housce, pan Novák níže má pravdu...

0/0
8.3.2017 10:33

M68a71r23t13i79n65a 77M67a60t80ě32j85k95o57v73á 5415652276366

Záleží, co čekáte. Když si objednám karbanátek, čekám, že mi donesou maso s kaší. U hamburgeru zase čekám, že bude v housce se zeleninou. Pokud bude jiný než hovzí, měli by mě na to upozornit. Pokud bude karbanátek jinak než směs vepřového a hovězího, opět by mě na to měli upozornit.

0/0
8.3.2017 10:42
Foto

D43a16v45i15d 72H15o37m73o82l31a 4702922209373

Pokud si kupujete hamburger jako zmraženou placku nejasného původu a obsahu, kterou hodíte doma na pánev, pak je to totéž. Jinak je ale mezi karbanátkem a hamburgerem dost rozdíl, mj. vysvětlený ve článku, ke kterému se vyjadřujete.

Fakt je, že to, co dělají ve fastfoodech typu McD se hamburgerem moc nazývat nedá, pročež zdejší lidé mají o hamburgeru tak, jak má vypadat, dost zkreslenou představu. Rozhodně do něj nepatří strouhanka, vejce, majoránka a další podobné přísady, které se do karbanátku přidávají. Nezažil jsem naopak restauraci či domácnost, kde by karbanátek byl čistě z masa, ať už jakéhokoli.

+1/−1
8.3.2017 11:23

J83a35n 37N17o53v61á84k 9517262817517

"Hamburgery lze dělat prakticky z jakéhokoli masa, ačkoli nejklasičtější varianta je čistě z hovězího. Skvělé mohou být ale také z jehněčího. Zajímavý gastro zážitek pak slibují hamburgery z ryb. „Pokud jde o karbanátky, nejoblíbenější bývá varianta namixované mletiny hovězího a vepřového,“ jmenuje šéfkuchař další z rozdílů."

- takže žádný rozdíl - poslední karbanátky které jsem měl byly z jehněčího, předtím jsem měl rybí.

"Na rozdíl od karbanátků hamburgery nejsou obalované ve strouhance. Jenže i karbanátky mají hodně variací a ani obalování nemusí být nutné."

- a opět druhá věta úplně popírá větu první, takže zase žádný rozdíl.

Jako kdyby nestačilo popsat ty skutečně existující rozdíly. :-/

+2/0
8.3.2017 10:23







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.