Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Domácí hranolky téměř bez práce. Bez dalších přídatných látek

Mražené hranolky z obchodu má skoro každý „pro jistotu“ v mrazáku. Jsou však situace, kdy nečekaně dojdou, anebo si prostě toužíte udělat své vlastní, abyste věděli, co skutečně obsahují.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

J69a63n 43Č19e42r29m77á40k 4889548975217

asi nejsem většina...;-D;-D;-D!!

hranolky jsem nikdy v lednici neměl a nemám...

A dokonce je ani nevyhledávám... Pokud si už dám smažák či cokoliv jiného, pak raději s bramborami či s kaší, ale s hranolkami fakt výjímečně (spíš v restauraci, pokuýd nemají jinou vhodnou přílohu...

0/0
4.5.2017 22:54

M22a67r28e95k 50S83t96r43u82h34a54ř 2467553807869

Dobrý vědět.

+5/0
5.5.2017 14:28

E79v42a 56D79r24o72z74d91o26v62á 7759847215685

Kdysi jsem v rámci nadšení udělat si na hambáči všechno sama studovala, jak udělat super hranolky. Ty se tedy extra povedly, ale byla to docela piplačka.

Uvařit nakrájené brambory cca 5 min. ve vodě (osolené) s troškou octa, nechat vychladnout rozprostřené. Pak je hodit do rozpáleného oleje jen tak, aby se zatáhly. Takto připravené brambory nechat vychladnout a dát zamrazit nebo pokračovat posledním smažením do zlatova.

0/0
4.5.2017 15:06

J93i18ř54í 19M43a45c97e89k 3365575374701

Brambory a olej? A co takhle na hranolky nakrájené brambory do trouby na plech potřený sádlem? To chutná mnohem lépe!

+8/0
4.5.2017 13:18

R87o32m23a82n 56D39o98r71s96k26ý 1266794150948

Postupným experimentováním jsem přišel na to, že předvaření pomáhá. Smažím je pak kratší dobu, čili jsou krásně zlatavé a křupavé, ale uvnitř měkké. Když jsem nepředvařoval, tak jsem musel laborovat s teplotou oleje a buď byly nasáklé, nebo nedosmažené, nebo spálené.

0/0
4.5.2017 10:48

T58o90m 42D84o80u88d87a 7870721906180

No, nevím. Hranolky jsou podle mne fastfoodovej hnus a je jedno jak je kterej šéfkuchař usmaží. Osobně raději vařené brambory, případně na plechu v troubě s trochou olivového oleje.

+2/−10
4.5.2017 10:41

L47u64d54v39í51k 71G68a56j10d88o28š62í26k 2895783684932

Podstatné spíš je, že hranolky jsou výživově naprostý odpad.

0/0
4.5.2017 11:57

I88v87o 23P94o28k10l60u26d11a 3474684633783

Akrylamid (potenciální karcinogen) tam budete stejně mít. Ten vzniká již při teplotách nad 100°C. A čím je ho více, tím budou hranolky hnědší.

+1/0
4.5.2017 10:18

M78a84r58k38é26t86a 37D12v49o25ř36á61č52k78o68v22á 2738893911108

...a brambory smažte?

Jako že vyhodit do koše? A má se pak ten koš i vysypat?

0/0
4.5.2017 9:22

M74a92r54e89k 57S30t63r17u70h86a91ř 2897713517609

Nechcete jít dělat nějakou televizní šou? Humoru máte na rozdávání.

+1/0
5.5.2017 14:30

J11a74r87o86s38l53a67v 36K45a44d36l16e36c 5701349112711

Pochutnám si nejraději na vlastních hranolkách bez předvaření, smažených na pánvičce a poté bez nepřiměřeného odkapávání promíchaných s majonézou... až po té posolit a očesnekovat...:-P

+2/0
4.5.2017 8:25

L74u19d88v31í63k 94G30a55j98d45o22š76í72k 2745603764892

Předpokládám, že váš trávící trakt vám za to vždy náležitě poděkuje.

+1/0
4.5.2017 11:59

J80o82s29e32f 64K64l40a66m48p63e85r95n61a 4447946773131

Nejlepší hranolky jsem jedl u Arby's v New port Richey na Floridě.Skvěle okořeněné,křupavé a zajímavě zatočené-každý hranolek byl originál:-),ale chutnaly skvěle.

0/0
3.5.2017 22:51

P68e18t56r 39R54o74m51á74n60e80k 8914757674534

Já v Bruselu. Ale o tom článek není.

0/0
4.5.2017 11:45

J54a32n 16N48o68v46ý 5413185699342

Tak je pravda, že hranolky si dám jen občas, ale to co je zde na obrázku vydáváno jako finální produkt ke konzumaci, to tedy pokud se mi některé takové "povedou", tak je vyhazuji jako spálené a nepoživatelné. A ještě to házet na novinový papír...

+3/−3
3.5.2017 19:44

L44u66k42á85š 60O31m42á52č68k25a 5441154121476

Jsi rozmazlený z mekáče. Přesně takhle správné hranolky vypadají. Dělají takové z čestvých brambor přímo před tebou např. ve fast foodu In-N-Out Burger.

+2/0
3.5.2017 19:55

J16a31n 48N39o88v95ý 5853215259562

Do fast foodů nechodím, takže co dělá nějaký In-N-Out Burger (o kterém mimochodem slyším poprvé v životě), netuším. V mekáči jsem byl naposledy někdy cca kolem roku 2006-7. A jestli takhle vypadají správné hranolky? No, asi jak pro koho.

+4/0
3.5.2017 21:36

L46u37k25á12š 85O17m77á33č50k24a 5531934531196

In-N-Out je na západním pobřeží USA. Dělá z čerstvých surovin. Ne, jako Mc.

0/0
3.5.2017 21:45
Foto

R31i91c64h56a70r65d 15P47o10l67á18š79e49k 9554953530779

to je pro nás dost z ruky a upřímně - tam ať si žerou co chtějí, tady jsou to prostě připálený hranolky.

+2/−7
3.5.2017 22:04

E96l39i26š82k73a 23K64u28č28e11r90o21v58á 7389832393833

ten papír je zřejmě odvolávka na britskou tradici fish-n ́-chips

+2/0
4.5.2017 7:20

B81e27n 40P79a73v25k87a 1377573757561

Já žádný rozdíl ve zdravosti oproti hranolkům z pytle nevidím. Ale asi se holt špatně dívám nebo co.

+3/0
3.5.2017 15:38

J89a62r98o35s21l97a69v 30K39a54d13l73e63c 5651599172761

Tak jde především o chuť, pokud Vám to něco říká;-)

0/0
4.5.2017 8:21

M63i70r83a 35L61o19v74e 3324380888694

My mame radeji pecene bramborove ctvrtky. Ctvrtky nejdriv naparim v tomto hrnci, pak je necham vychladnout. Do vetsiho sacku "ziploc" si dam trochu oleje, vlozim tam i cerstvou rozmarynu, nakrajeny cesnek a ruzne koreni, ktere mame radi, necham to tam tak 15 minut. Mezitim si rozpalim troubu na 420F, vlozim tam plech, ktery je obtahly poolejovanym alobalem. Na horky plech vysypu brambory i s tou marinadou, nebo jak to mam nazvat?,,,, protoze jde jen o 2 lzice oleje a ostatni je koreni, kterymi se brambory v sacku "obablou" a nezustane tam zadna tekutina. Urovnam pekne brambory a pecu je nejdriv 15 minut z jedne strany, obratim je a pecu z druhe strany, obcas s tim plechem zatresu, aby se neprilepily. Maji krasnou zlatou barvu, krupavou kurcicku a jsou moc dobre. Vyzkousejte!

Hranolky nam uz ani nechutnaji, jsou to jakoby jen vzdaleni pribuzni nasich bramborovych ctvrtek.;-D

https://www.amazon.com/Oggi-5625-0-3-Piece-Stainless-Vegetable/dp/B00C25ZEC0/ref=sr_1_10?ie=UTF8&qid=1493814628&sr=8-10&keywords=steamer+veggie

+2/0
3.5.2017 15:03

M81a49r35t82i59n 64K91o17ž12í30n 1895286821800

A teď si představte, že u nás rozpalujeme obvykle troubu ne na 420 F, ale na 210, nebo 220 stupňů Celsia. A těm vašim čtvrtkám říkáme americké brambory :-P

+7/0
3.5.2017 19:06

M65i29r26a 67L33o12v19e 3544140118944

To je ale curina, co?;-D Vidim, ze z toho mate Vanoce.R^

Rozpalujte si troubu na kolik chcete a rikejte si tem bramboram take jak chcete, vase vec, ne? :-P

0/0
4.5.2017 3:50

R66o81m67a34n 20D65o38r57s43k46ý 1786884200658

Ale zase musíte uznat, že to popsal(a) tak, že by to zvládnul i blbec s lobotomií :-) ale jak píšete, jsou to obyčejné americké brambory, které dělají v každé druhé restauraci.

0/0
4.5.2017 9:50

M60a44r68k87é93t82a 14D63v19o92ř84á72č22k83o84v67á 2858823531258

...fakt nechápu, o co vám jde.

Pokud vám ten recept nepřijde zajímavý, je nutné autora shazovat tím, že místo °C používá F? Mně to příjde jako pěkně napsaný postup přípravy amerických brambor, je určitě mnoho lidí, kteří jej neznají.

A vedle toho - jaký je přínos vašeho příspěvku? Máte jen potřebu oponovat.

+1/0
4.5.2017 13:25

S35t54a35n77i54s85l53a49v 92K69r98e68j80c98a45r 2181368493496

Dříve se tomu v Československu říkalo - pečené brambory - bez rozdílu v jakém politickém režimu stát zrovna byl. R^

+3/0
4.5.2017 16:50

E91v12a 80D19r54o49z34d97o52v73á 7899307525445

Řešíme hranolky a ne wedges.

0/0
4.5.2017 15:09

R83o87m15a58n 24A47d10á22m14e94k 7373931497637

Jako od Ládi

+2/0
3.5.2017 13:04

O85n44d44ř74e83j 12Z44e70m84a29n 5370344798959

Pár lidí to ohrňuje nos nad tou slupkou, je sice pravda, že obsahuje jedovatou látku, ale čím mladší brambory, tím je tam toho podstatně méně, ty vitamíny, minerální látky a stopové prvky jsou to nejcennější, co vám ta brambora může nabídnout, slupka je na bramboře taky to nejvýživnější. Ta jedovatá látka se zničí při tepelné úpravě.

+1/0
3.5.2017 11:59

P32a95v58l84a 20H62r32a83d96i18l23o44v54a 3647171401544

Jedine z cerstve vykopanych biobrambor. Skladovane brambory se praskujou silenymi chemikaliemi, aby nehnily a neplesnively.

0/−6
3.5.2017 17:10

M67i15c89h32a68l 71T54e59s67a25ř 4568632350611

Jakými?

+6/0
3.5.2017 19:00

L90u50k50á37š 93O41m14á19č52k55a 5721984881206

Ale no tak. ;-D

+1/0
3.5.2017 19:56

T75o70m89á12š 79D38v14o65ř18á50k 7725386437381

Děkuji za hezkou pohádku na dobrou noc.

+2/0
3.5.2017 20:19

J56o37s69e91f 55S66k85a50l23k59a 1962879974944

Vy jste už někdy viděla biobrambory?

0/0
3.5.2017 21:23

M16i11l22a91n 10M64a57r87k85l 1528976278

jak si to na poli vykopu a nechám na vlečce pár dní proschnout, tak to potom šoupnu do sklepa, žádný práškování se nekoná a zemáky mám ještě teď jako včera vytažený ze země

+1/0
4.5.2017 14:59

M21i28c22h17a97l 46T13u44r26e95c88e85k 6583749606771

Profesionalni kuchar presmazi kranolky do rakovintvorneho blivajzu a jeste se s tim chlubi na netu 8-o.

+2/−19
3.5.2017 10:09

M82a90r16i73e 37V91e72r17n85e24r50o56v85a 1588200589731

A jak byste je dělal vy?

+1/0
3.5.2017 11:16

L43a58d86i13s19l25a80v 91K19u19d57l35a60c24e27k 8738500249579

Tak jak to delam))) Pro mne dost pracne jidlo nebot si dam tu praci a zacinam vyrobou hovezich skvarku. Jsou vyborne a hlavne na vyskvarenem tuku vznikaji ty uplne prave pomfrity jake maji byt. Je to o chuti a hlavne o teplote smazeni kterou s olejem nedosahnete bez prepaleni.

0/0
3.5.2017 11:32

L59u34k20á34š 13M71a60r22e87d92a 6841524627398

1) pokazde kdyz si chcete dat hranolky tak od nekud vyndate spek a jdete delat skavrky?

2) Maillardova reakce - proces hnednuti - tedy tvoreni kurcicky, zacina uz pri 120 stupnich, coz zvladne i maslo (neprepustene)

3) Skvarene sadlo ma bod prepaleni nekde pod 200stupni, kdezto rafinovane oleje - ty levnejsi, maji hodnotu prepaleni vic pres 200 stupnu celsia.

4) Recept na uplne prave pomfrity mate od nejakeho rodileho Belgicana, ktery ma pravdive informace o tom jak vznikali tyhle hranolky?

+1/0
3.5.2017 12:05

T98o54m65á45š 96D89v80o96ř26á12k 7405576887221

Souhlasím, možná ale ty hranolky spíše vznikaly. ;-)

+1/0
3.5.2017 20:20

K73a36t97e35ř33i10n33a 69M71i97k73o25l26a39s37k39o78v19a 9129697256277

Pán to má s tím hovězím lojem správně, tak se dělávaly ... teď už takové pomfrity najdete v Belgii jen občas. Většinou se smaží na rostlinném oleji. Smaží se dvakrát a používá se moučná odrůda brambor Bijntje.

0/0
4.5.2017 20:46

B37e91n 53P97a55v29k75a 1307223397441

Hovězí škvarky? Jen tomu srdci a cévám dejte! Tělo má jít do rakve zhuntovanéR^

0/0
3.5.2017 15:39

T61o86m63á92š 61D81v90o41ř34á38k 7485166687601

Super nápad, než půjdu dělat hranolky, tak picnu nějakou Stračenu.

0/0
3.5.2017 20:21

L11u86k23á41š 25O40m61á29č29k38a 5511154561786

Přesně takhle správné hranolky vypadají. Dělají takové z čestvých brambor přímo před tebou např. ve fast foodu In-N-Out Burger.

0/0
3.5.2017 19:56

K20a39r36e45l 85N61o33v77á54č47e47k 5831735309196

Proč neděláme domácí hranolky? Protože je dřina loupat a nakrájet brambory. proto kupujeme polotocvary.... Tak jsem čekal nějaký nápad, jak zjednodušit loupání, krájení....

Místo toho se dozvím mnohem složitější postup, než stačí (prostě osmažit na pánvi) a ještě bych k němu potřeboval friťák a kvůli pár hranolkům litry oleje 8-o.

0/−12
3.5.2017 9:42

K57a75r89e65l 83N23a14s45t68o91u19p16i19l 3800161230501

tak jestli je pro vás dřina oloupat a nakrájet pár brambor, tak nechápu, že jste se unavoval i klikáním na článek a psaním příspěvku. Možná by bylo lepší se jen odvalit k lednici a ohřát nějakou koupenou hotovku v mikrovlnce...

+20/0
3.5.2017 9:46

J51a63n 94Č48e75k25a37l 7239225634134

Záleží, s čím to srovnáváte.

0/0
3.5.2017 9:52

M48i21c16h81a84l 39T63u53r37e11c21e19k 6273309296361

Uz za komancu byl na krajeni hranolek takove udelatko. Nevim, jestli se to jeste prodava. Jde spis o to, ze takove hranolky se dost dlouho smazi, pokud nemame fritak.

+2/0
3.5.2017 10:11







Najdete na iDNES.cz