Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Domácí hranolky téměř bez práce. Bez dalších přídatných látek

Mražené hranolky z obchodu má skoro každý „pro jistotu“ v mrazáku. Jsou však situace, kdy nečekaně dojdou, anebo si prostě toužíte udělat své vlastní, abyste věděli, co skutečně obsahují.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

J69a73n 51Č68e40r19m69á48k 4719888865917

asi nejsem většina...;-D;-D;-D!!

hranolky jsem nikdy v lednici neměl a nemám...

A dokonce je ani nevyhledávám... Pokud si už dám smažák či cokoliv jiného, pak raději s bramborami či s kaší, ale s hranolkami fakt výjímečně (spíš v restauraci, pokuýd nemají jinou vhodnou přílohu...

0/0
4.5.2017 22:54

M58a57r70e34k 88S11t98r24u83h41a33ř 2547783777569

Dobrý vědět.

+5/0
5.5.2017 14:28

E74v81a 53D67r79o52z82d23o34v20á 7849877165485

Kdysi jsem v rámci nadšení udělat si na hambáči všechno sama studovala, jak udělat super hranolky. Ty se tedy extra povedly, ale byla to docela piplačka.

Uvařit nakrájené brambory cca 5 min. ve vodě (osolené) s troškou octa, nechat vychladnout rozprostřené. Pak je hodit do rozpáleného oleje jen tak, aby se zatáhly. Takto připravené brambory nechat vychladnout a dát zamrazit nebo pokračovat posledním smažením do zlatova.

0/0
4.5.2017 15:06

J82i84ř65í 68M37a94c58e82k 3215955664511

Brambory a olej? A co takhle na hranolky nakrájené brambory do trouby na plech potřený sádlem? To chutná mnohem lépe!

+8/0
4.5.2017 13:18

R32o93m24a94n 73D22o64r36s26k80ý 1916454130778

Postupným experimentováním jsem přišel na to, že předvaření pomáhá. Smažím je pak kratší dobu, čili jsou krásně zlatavé a křupavé, ale uvnitř měkké. Když jsem nepředvařoval, tak jsem musel laborovat s teplotou oleje a buď byly nasáklé, nebo nedosmažené, nebo spálené.

0/0
4.5.2017 10:48

T34o46m 85D46o82u62d26a 7380281716950

No, nevím. Hranolky jsou podle mne fastfoodovej hnus a je jedno jak je kterej šéfkuchař usmaží. Osobně raději vařené brambory, případně na plechu v troubě s trochou olivového oleje.

+2/−10
4.5.2017 10:41

L58u30d93v44í78k 25G11a44j85d38o87š49í22k 2545573704352

Podstatné spíš je, že hranolky jsou výživově naprostý odpad.

0/0
4.5.2017 11:57

I56v46o 81P86o44k89l19u22d98a 3584794383323

Akrylamid (potenciální karcinogen) tam budete stejně mít. Ten vzniká již při teplotách nad 100°C. A čím je ho více, tím budou hranolky hnědší.

+1/0
4.5.2017 10:18

M59a96r65k73é78t76a 85D21v25o45ř15á17č24k38o21v90á 2378753571168

...a brambory smažte?

Jako že vyhodit do koše? A má se pak ten koš i vysypat?

0/0
4.5.2017 9:22

M78a56r41e37k 16S49t18r94u85h97a86ř 2777833877719

Nechcete jít dělat nějakou televizní šou? Humoru máte na rozdávání.

+1/0
5.5.2017 14:30

J24a69r44o68s46l55a88v 50K38a66d57l32e97c 5801459512511

Pochutnám si nejraději na vlastních hranolkách bez předvaření, smažených na pánvičce a poté bez nepřiměřeného odkapávání promíchaných s majonézou... až po té posolit a očesnekovat...:-P

+2/0
4.5.2017 8:25

L11u81d90v32í90k 25G65a83j90d86o34š46í60k 2275443104682

Předpokládám, že váš trávící trakt vám za to vždy náležitě poděkuje.

+1/0
4.5.2017 11:59

J75o32s90e29f 67K65l49a88m82p14e17r67n71a 4527436963141

Nejlepší hranolky jsem jedl u Arby's v New port Richey na Floridě.Skvěle okořeněné,křupavé a zajímavě zatočené-každý hranolek byl originál:-),ale chutnaly skvěle.

0/0
3.5.2017 22:51

P61e95t56r 57R85o52m80á22n18e38k 8324927654884

Já v Bruselu. Ale o tom článek není.

0/0
4.5.2017 11:45

J55a75n 89N26o83v85ý 5603915189272

Tak je pravda, že hranolky si dám jen občas, ale to co je zde na obrázku vydáváno jako finální produkt ke konzumaci, to tedy pokud se mi některé takové "povedou", tak je vyhazuji jako spálené a nepoživatelné. A ještě to házet na novinový papír...

+3/−3
3.5.2017 19:44

L56u93k40á57š 89O29m59á98č30k87a 5521814331506

Jsi rozmazlený z mekáče. Přesně takhle správné hranolky vypadají. Dělají takové z čestvých brambor přímo před tebou např. ve fast foodu In-N-Out Burger.

+2/0
3.5.2017 19:55

J20a39n 42N55o33v92ý 5573405779552

Do fast foodů nechodím, takže co dělá nějaký In-N-Out Burger (o kterém mimochodem slyším poprvé v životě), netuším. V mekáči jsem byl naposledy někdy cca kolem roku 2006-7. A jestli takhle vypadají správné hranolky? No, asi jak pro koho.

+4/0
3.5.2017 21:36

L68u56k46á22š 77O43m22á98č63k54a 5941904911586

In-N-Out je na západním pobřeží USA. Dělá z čerstvých surovin. Ne, jako Mc.

0/0
3.5.2017 21:45
Foto

R38i11c15h23a16r32d 34P21o15l54á53š14e68k 9254693520789

to je pro nás dost z ruky a upřímně - tam ať si žerou co chtějí, tady jsou to prostě připálený hranolky.

+2/−7
3.5.2017 22:04

E47l71i11š52k17a 80K65u18č87e87r37o37v59á 7859612103403

ten papír je zřejmě odvolávka na britskou tradici fish-n ́-chips

+2/0
4.5.2017 7:20

B50e19n 85P34a16v66k49a 1247133427521

Já žádný rozdíl ve zdravosti oproti hranolkům z pytle nevidím. Ale asi se holt špatně dívám nebo co.

+3/0
3.5.2017 15:38

J62a73r69o30s25l82a93v 47K84a77d72l92e26c 5341789942741

Tak jde především o chuť, pokud Vám to něco říká;-)

0/0
4.5.2017 8:21

M34i53r53a 22L63o58v38e 3444460218974

My mame radeji pecene bramborove ctvrtky. Ctvrtky nejdriv naparim v tomto hrnci, pak je necham vychladnout. Do vetsiho sacku "ziploc" si dam trochu oleje, vlozim tam i cerstvou rozmarynu, nakrajeny cesnek a ruzne koreni, ktere mame radi, necham to tam tak 15 minut. Mezitim si rozpalim troubu na 420F, vlozim tam plech, ktery je obtahly poolejovanym alobalem. Na horky plech vysypu brambory i s tou marinadou, nebo jak to mam nazvat?,,,, protoze jde jen o 2 lzice oleje a ostatni je koreni, kterymi se brambory v sacku "obablou" a nezustane tam zadna tekutina. Urovnam pekne brambory a pecu je nejdriv 15 minut z jedne strany, obratim je a pecu z druhe strany, obcas s tim plechem zatresu, aby se neprilepily. Maji krasnou zlatou barvu, krupavou kurcicku a jsou moc dobre. Vyzkousejte!

Hranolky nam uz ani nechutnaji, jsou to jakoby jen vzdaleni pribuzni nasich bramborovych ctvrtek.;-D

https://www.amazon.com/Oggi-5625-0-3-Piece-Stainless-Vegetable/dp/B00C25ZEC0/ref=sr_1_10?ie=UTF8&qid=1493814628&sr=8-10&keywords=steamer+veggie

+2/0
3.5.2017 15:03

M56a96r20t64i28n 91K48o66ž72í54n 1435216111820

A teď si představte, že u nás rozpalujeme obvykle troubu ne na 420 F, ale na 210, nebo 220 stupňů Celsia. A těm vašim čtvrtkám říkáme americké brambory :-P

+7/0
3.5.2017 19:06

M36i46r33a 84L17o39v41e 3424950698904

To je ale curina, co?;-D Vidim, ze z toho mate Vanoce.R^

Rozpalujte si troubu na kolik chcete a rikejte si tem bramboram take jak chcete, vase vec, ne? :-P

0/0
4.5.2017 3:50

R78o92m33a38n 32D18o27r35s95k37ý 1306594800548

Ale zase musíte uznat, že to popsal(a) tak, že by to zvládnul i blbec s lobotomií :-) ale jak píšete, jsou to obyčejné americké brambory, které dělají v každé druhé restauraci.

0/0
4.5.2017 9:50

M58a61r33k60é62t32a 69D26v74o39ř73á31č14k15o78v11á 2868163411708

...fakt nechápu, o co vám jde.

Pokud vám ten recept nepřijde zajímavý, je nutné autora shazovat tím, že místo °C používá F? Mně to příjde jako pěkně napsaný postup přípravy amerických brambor, je určitě mnoho lidí, kteří jej neznají.

A vedle toho - jaký je přínos vašeho příspěvku? Máte jen potřebu oponovat.

+1/0
4.5.2017 13:25

S93t62a25n58i54s29l47a83v 80K33r55e91j73c33a82r 2781778193366

Dříve se tomu v Československu říkalo - pečené brambory - bez rozdílu v jakém politickém režimu stát zrovna byl. R^

+3/0
4.5.2017 16:50

E52v25a 48D29r12o34z27d39o25v48á 7889957585645

Řešíme hranolky a ne wedges.

0/0
4.5.2017 15:09

R28o39m10a16n 14A22d78á50m45e70k 7823651507487

Jako od Ládi

+2/0
3.5.2017 13:04

O35n36d69ř74e43j 89Z92e50m91a38n 5960284398799

Pár lidí to ohrňuje nos nad tou slupkou, je sice pravda, že obsahuje jedovatou látku, ale čím mladší brambory, tím je tam toho podstatně méně, ty vitamíny, minerální látky a stopové prvky jsou to nejcennější, co vám ta brambora může nabídnout, slupka je na bramboře taky to nejvýživnější. Ta jedovatá látka se zničí při tepelné úpravě.

+1/0
3.5.2017 11:59

P57a86v31l67a 37H61r72a26d77i65l98o67v89a 3817421821784

Jedine z cerstve vykopanych biobrambor. Skladovane brambory se praskujou silenymi chemikaliemi, aby nehnily a neplesnively.

0/−6
3.5.2017 17:10

M62i97c90h69a50l 15T97e13s17a72ř 4888412810751

Jakými?

+6/0
3.5.2017 19:00

L33u64k90á28š 76O43m30á91č33k69a 5681364111836

Ale no tak. ;-D

+1/0
3.5.2017 19:56
Foto

T60o57m19á71š 38D39v16o58ř87á74k 7585836247941

Děkuji za hezkou pohádku na dobrou noc.

+2/0
3.5.2017 20:19

J47o30s90e49f 53S11k17a48l22k47a 1222899544914

Vy jste už někdy viděla biobrambory?

0/0
3.5.2017 21:23

M39i63l68a65n 53M50a92r44k44l 1598356338

jak si to na poli vykopu a nechám na vlečce pár dní proschnout, tak to potom šoupnu do sklepa, žádný práškování se nekoná a zemáky mám ještě teď jako včera vytažený ze země

+1/0
4.5.2017 14:59

M87i58c15h16a14l 81T95u10r11e82c26e67k 6293619716221

Profesionalni kuchar presmazi kranolky do rakovintvorneho blivajzu a jeste se s tim chlubi na netu 8-o.

+2/−19
3.5.2017 10:09

M45a29r26i45e 10V51e89r32n31e18r90o78v60a 1878930669611

A jak byste je dělal vy?

+1/0
3.5.2017 11:16

L94a94d10i43s40l51a21v 88K71u75d70l44a16c93e40k 8158730279979

Tak jak to delam))) Pro mne dost pracne jidlo nebot si dam tu praci a zacinam vyrobou hovezich skvarku. Jsou vyborne a hlavne na vyskvarenem tuku vznikaji ty uplne prave pomfrity jake maji byt. Je to o chuti a hlavne o teplote smazeni kterou s olejem nedosahnete bez prepaleni.

0/0
3.5.2017 11:32

L58u83k43á64š 37M96a25r35e31d17a 6161434307308

1) pokazde kdyz si chcete dat hranolky tak od nekud vyndate spek a jdete delat skavrky?

2) Maillardova reakce - proces hnednuti - tedy tvoreni kurcicky, zacina uz pri 120 stupnich, coz zvladne i maslo (neprepustene)

3) Skvarene sadlo ma bod prepaleni nekde pod 200stupni, kdezto rafinovane oleje - ty levnejsi, maji hodnotu prepaleni vic pres 200 stupnu celsia.

4) Recept na uplne prave pomfrity mate od nejakeho rodileho Belgicana, ktery ma pravdive informace o tom jak vznikali tyhle hranolky?

+1/0
3.5.2017 12:05
Foto

T71o28m28á40š 70D33v39o54ř68á38k 7175826387891

Souhlasím, možná ale ty hranolky spíše vznikaly. ;-)

+1/0
3.5.2017 20:20

K12a27t60e61ř38i20n33a 96M66i97k84o18l19a44s15k55o51v54a 9979257876627

Pán to má s tím hovězím lojem správně, tak se dělávaly ... teď už takové pomfrity najdete v Belgii jen občas. Většinou se smaží na rostlinném oleji. Smaží se dvakrát a používá se moučná odrůda brambor Bijntje.

0/0
4.5.2017 20:46

B69e80n 43P72a38v29k75a 1597363467931

Hovězí škvarky? Jen tomu srdci a cévám dejte! Tělo má jít do rakve zhuntovanéR^

0/0
3.5.2017 15:39
Foto

T96o73m68á78š 94D19v33o63ř73á42k 7195316367271

Super nápad, než půjdu dělat hranolky, tak picnu nějakou Stračenu.

0/0
3.5.2017 20:21

L83u13k24á39š 90O94m74á29č30k83a 5871334181436

Přesně takhle správné hranolky vypadají. Dělají takové z čestvých brambor přímo před tebou např. ve fast foodu In-N-Out Burger.

0/0
3.5.2017 19:56

K73a70r29e13l 86N43o50v64á19č45e28k 5901345829776

Proč neděláme domácí hranolky? Protože je dřina loupat a nakrájet brambory. proto kupujeme polotocvary.... Tak jsem čekal nějaký nápad, jak zjednodušit loupání, krájení....

Místo toho se dozvím mnohem složitější postup, než stačí (prostě osmažit na pánvi) a ještě bych k němu potřeboval friťák a kvůli pár hranolkům litry oleje 8-o.

0/−12
3.5.2017 9:42

K40a43r63e58l 69N24a88s84t63o60u27p72i23l 3850441690611

tak jestli je pro vás dřina oloupat a nakrájet pár brambor, tak nechápu, že jste se unavoval i klikáním na článek a psaním příspěvku. Možná by bylo lepší se jen odvalit k lednici a ohřát nějakou koupenou hotovku v mikrovlnce...

+20/0
3.5.2017 9:46

J45a61n 43Č70e54k74a80l 7709175474844

Záleží, s čím to srovnáváte.

0/0
3.5.2017 9:52

M32i15c18h27a44l 85T66u34r28e19c28e57k 6203209126391

Uz za komancu byl na krajeni hranolek takove udelatko. Nevim, jestli se to jeste prodava. Jde spis o to, ze takove hranolky se dost dlouho smazi, pokud nemame fritak.

+2/0
3.5.2017 10:11







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.