Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Devět pravidel při grilování. Stačí je dodržet a nemůžete se splést

Grilovací sezona už naplno propukla a možná i ti, kdo jsou v tomto oboru naprostí nováčci, se také odhodlají vyzkoušet své umění u grilu. Nabízíme krátké shrnutí základních pravidel, která stačí dodržet a budete mít úspěch.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Z84d50e22n33ě68k 11W59e88r45n94h81a96r57t 6477335742878

Nechápete, že nic jako "správné grilování", nebo obecně "správné vaření" neexistuje? Jediný správný můžete mít výsledek v matematice, ale rozhodně ne postup u vaření, to má každý jinak. Každý má jinou chuť, každý si to připravuje tak, jak to jemu vyhovuje a to je jenom dobře. Je mi úplně u zadele, že nějaký "expert" si myslí, že něco by se mělo dělat tak a tak a nejinak. Ať si to dělá jak chce, já si to maximálně se zájmem přečtu nebo se na to podívám, dokonce se klidně možná i přiučím, pokud mě to zaujme, ale rozhodně si nenechám kecat do toho, že já to dělám x let špatně.

+4/−2
18.6.2017 20:33
Foto

P56e80t97r 38Š25r64a49i31e93r 9653772152637

Zdeňku, jsou nějaká základní pravidla a ta je dobré dodržovat. Nepřeceňujte začátečníky, že jim je vše hned jasné, když u nás grilování nemá desítky let dlouhou tradici. Vidím na sobě, jak jsem se například bez komínu rozčiloval u startování grilu, proč ty brikety xakru ne a nehoří ... S autem taky můžete couvat směrem k cíli a navíc v protisměru, ale ten správnej postup to asi nebude ...;-)

+1/0
19.6.2017 14:16

Z35d28e10n50ě96k 96K84o67r11f 8716418247573

Mam pocit ze Honza Rambousek bude nejaky kucharsky machyrek, ktery se nam snazi vnutit sve postupy... ja nedam dopustit na 48h marinovanou krkovicku s prislusnym korenim na gril a at skapava:-)

+3/−3
14.6.2017 22:19

M53a66r16t56i32n 32S44v77o84b71o97d30a 4698853728124

Marináda nemá na správném mase co dělat. Chuť masa udělá jen sůl, pepř a možná nějaké lehké koření a ne marináda.

+8/−3
17.6.2017 10:34

Z73d44e81n83ě81k 69W63e95r17n50h36a88r29t 6557185662238

to je naprosto svobodná věc, co kdo má na mase rád nebo nerad. Vy si maso klidně nemarinujte, do toho vám nikdo nekecá, ale nevynášejte jednoznačné soudy, co kde má nebo nemá dělat. Jsou lidé, kteří to mají rádi a marinovat maso si budou dál a je to jen jejich věc. Nemám rád, když se někdo staví do pozice toho, kdo ví přesně, co je správné a jak se to má dělat.

+4/0
18.6.2017 20:37

P67e20t81r 25Č46e43r54m69á85k 9498565129290

A tak nikdo nikomu neubírá tu možnost si to dělat jak chce, jen konstatuje že to tak není spravné, což zas není nic špatného, právě naopak, obzvláště v ČR kde se každý druhý cítí jako bůhvíjaký erudovaný kuchař a přitom je tu úroveň gastronomie tristní.

+2/−1
19.6.2017 11:44

Z36d21e21n65ě36k 37W59e40r75n83h13a19r49t 6807955542578

Ale právě, ono ve vaření není nic "správně", to zkrátka nelze konstatovat. Lze říci, že se mu to nelíbí a že on by to dělal jinak, to je v pořádku. Ale nelze o nějakém postupu tvrdit, že je správný a jiný nesprávný. To je čistě subjektivní věc, pokud to někomu nějak vyhovuje, je to správné jen pro něj.

+1/0
19.6.2017 12:15

P38e62t41r 16Č12e74r89m85á36k 9118365239940

Nikoliv, lze polemizovat nad tím jestli radši kuře pečené nebo smažené, nikoliv nad tím jestli je správné z něj dělat tatarák R^ Gastronomie má svá pravidla a postupy, a doma ať si samozřejmě dělá každý co uzná za vhodné, což však neznamená že někdo nemůže upozornit na to že to dělá špatně. To je celé.

+2/0
19.6.2017 13:39

M29a16r93t86i23n 25S76v63o28b80o17d82a 4908363788154

Ano, je to každého věc, to taky nikde nerozporuji. Jen jsem napsal, že chuž masa vynikne jen tehdy, když se krom soli a pepře nic jiného nepřidá a to je prostě fakt. S tím prostě nic nenaděláš. Ať si jinak na to každý dá, co chce.

0/0
20.6.2017 7:23

R96o61s58t24i37s21l93a70v 22Š33i45g31u78t 4987350323263

Tak po létech grilování jsme se vrátili k rožnění.Já to vždy říkal že posedět u ohýnku je x krát lepší než u všech těch moderních grilů...A ještě plynových-fuj!!!Urožnit si rážničí nemá chybu!!!

+2/−1
14.6.2017 21:26

P79e63t95r 25N61o66v80á76k 1925191809348

Když už griluji maso, tak jen kvalitní. A na kvalitní a chutné maso marináda nepatří. Maximálně nějaká ta bylinka a trochu soli.

+7/0
14.6.2017 15:17

M33a20r48t21i80n 39K48ř77í97ž 9663172220337

a co česnek? Já maso nakládám do piva s česnekem, solí a trochou pepře. Zásadně bez oleje.

0/0
14.6.2017 15:27

P74e89t78r 55N84o29v54á83k 1655211719818

Já česnek miluju, ale prostě to zazdí chuť toho maso. Výborný hovězí steak maximálně trochu osolit, nic víc není třeba. Pokud je maso výborné, pochutnáte si bez jakýchkoli přísad.

+3/0
14.6.2017 16:07

M89a44r94t76i47n 44S11v22o46b88o22d96a 4198973698864

100% souhlas. Taky miluji česnek, ale na správné grill maso jedině pepř a sůl. Nic víc.

0/0
17.6.2017 10:35

D54a27v22i56d 83D90o86b76e11š 3305182897

"hodně lidí dává přednost grilování na uhlí – má pocit, že pokrm má lepší chuť"

To není pocit, vůně kouře je nenahraditelná. Mohli jsme jít do kamene nebo plyňáku, ale máme uhlák. Složitější práce, lepší chuť.

+15/−1
14.6.2017 11:46

D35a49n66i97e75l 39P89a93n53e10k 6602321162980

Taky jsem na tuhle vetu chtel zareagovat. Presne to neni pocit, to je opravdu chut ktera se promitne. Je to jak uzeni. To maso zkratka dochuti.

+7/−1
14.6.2017 12:33

P85e84t76r 81Č46e85r58m67á39k 9478985259960

Tak to je dneska snadno řešitelná věc - i do plynových grilů (nebo např. elektrických udíren) se normálně dají koupit odštepky různých dřev, ty se naloží do vody a pak dají do grilu a aroma je stejné ne-li lepší (u málokterého dřevěného uhlí se dá vybrat z jakého je dřeva) a práce v podstatě minimální.

+2/0
14.6.2017 13:12
Foto

A97l57b27e74r26t 35P20ě86n95i31č23k30a 2780178755437

Může se u grilování ještě kouřit? ;-)

+7/−9
13.6.2017 19:19

P54e66t88r 49N83o14v11á10k 1295831319418

Po složení zálohy 5000 Kč samozřejmě ano ;-)

+1/0
14.6.2017 15:18

J67i20ř28í 98O60r41t 9915452351341

Podle toho komu.... :-D

+4/0
15.6.2017 9:28

J44a96k94u22b 89N63o62v61á67k 9782824344831

tam, kde chcete steaky, staci lavovy nebo zulovy kamen (ale to maso pak chutna jak z panve, proste tomu chybi ten kourovy nadech). Paklize ale chcete delat kusy is kosti, typicky zebirka, stehna ci cokoli jineho, pouzivejte spis salave teplo - tedy rost. Na kameni se vam to maso uvnitr nepropece a na povrchu bude spalene

+1/0
13.6.2017 11:51

Z80d20e74n23ě92k 56M27á55č41a13l78a 1293855139240

Já nevim, já na grilování asi nemám talent. Mám plynový gril s lávovými kameny. Furt mi to hoří a to i když griluju na Alu tácku, maso je buď jako podrážka, anebo nedodělaný... nějak si s tím neumím poradit ;-(

+1/0
13.6.2017 11:26

V68l46a25d39i17m29í31r 91K54r70á24l 4473466670262

Chce to začít jednoduchejma věcma, třeba klobásama, ty moc zničit nejdou, pak přejít na kuřecí řízky a až to budete mít v oku tak ugrilujete vše co běhá nebo roste. Maso jedině vlastnoručně naložené, ty kupovaná jsou jak píšete podrážka

+5/0
13.6.2017 13:25

P52e57t42r 35T47i87n84k28a 7971889183777

Také používám plynový gril s lávovými kameny. Maso naložím den dopředu jen do řepkového oleje, bez soli bez koření. Před grilováním nechám maso venku získat pokojovou teplotu, osuším od oleje papírovým ručníkem a grilujeme. Maso solím a dochucuji (pepř, steakové koření, ...) až během grilování.

+1/0
13.6.2017 14:13

R12a92d25i92m 14H59o47l91í30k 8638538278645

Z toho mála co jste napsal - máte zřejmě příliš nízkou teplotu. Hodně záleží také na grilu. Ideální je litinová mřížka, kterou necháte pořádně roztopit. Litina udrží teplotu a po položení masa se nezchladí. Předně bych vyhodil ten lávový plynový gril. Kupte si kvalitní gril na uhlí (brikety jsou jednodušší, déle vydrží hořet) a k němu komínový startér. Gril rozpalte na alespoň 200 stupňů a nechte minimálně 10 minut prohřát se zavřeným víkem. Maso nemusíte do ničeho nakládat, půl hodiny před grilováním stačí jemně vmasírovat čerstvě pomleté koření a sůl (raději méně, dosolit můžete po ugrilování). Maso dejte doprostřed grilu na největší žár aby se povrch pořádně spekl (zatáhl), aby šťáva zůstala uvnitř. Maso otočte až se samo pustí litiny. Dopékat na potřebný stupeň propečení můžete nepřímo na straně grilu. Zkušenosti přijdou časem. Hodně štěstí a dobrou chuť.

+7/−1
13.6.2017 23:38

J58o28s30e51f 78K19r79b87e25c 3607316853591

Na podpalovaní briket/uhlí je ideální horkovzdušná pistole.

+14/0
26.5.2017 12:58
Foto

P65e35t82r 28Š26r50a98i50e29r 9973382762207

To se mi s německými profi z tvrdého dřeva nepovedlo. Anebo to chce větší příkon, pistoli mám 500W.

0/0
19.6.2017 14:20

P86e98t74r 94M87a14c25h70á87č69e64k 9757294783

A nejdůležitější pravidlo č 10 chybí: VYCHLAZENÉ PIVO :-D

+62/0
20.5.2017 15:10

M37a89r85t42i93n 17K53ř93í21ž 9183122470127

VYCHLAZENÁ PIVA

+4/0
14.6.2017 16:13

Z27d23e39n29ě90k 74K67o32r80f 8226308717273

Ja piju k tomu vino asi jsem exot:-)

+2/0
14.6.2017 22:21

V69r88a76t65i27s51l96a70v 70K60a42l65i44c69h 3666915865661

Ano.

+1/0
17.6.2017 17:11

Z91d50e11n96ě56k 57H49r73u11b60ý 5565558771656

Grilujte na lávovém kameni a máte po starostech.

Prvotní příprava je rychlejší - rozpálit kámen je jednodušší než čekat na správné vyhoření uhlí. Kámen drží stálou teplotu v celé své ploše. Díky tomu maso zůstane krásně šťavnaté, nehrozí, že ho spálíte na uhel. Do ohně neskapává žádný tuk, takže žádné karcinogeny a nepříjemný zápach. Když maso sundáte z grilu, nechte ho chvíli odpočinout v alobalu a mezitím hoďte na kámen nakrájenou zeleninu - papriky, cibuli, cuketu, žampiony - nemusíte se bát, že vám propadne do ohně. Jednoduchá je i údržba - po skončení grilování stačí seškrábnout kámen kovovou obracečkou nebo špachtlí a setřít suchým hadrem.

Třeba Grilmen nabízí kompletní gril s lávovým kamenem nebo umí udělat kámen do jakéhokoliv zahradního krbu na míru nebo i do jiných značek, třeba do Webera zmiňovaného v článku - klidně i kulatý nebo oválný.

+4/−8
20.5.2017 9:43

L69a76d46i63s27l55a89v 59U49r41b56a62n 4966635565149

Chystám se k nákupu grilu, ale ještě řeším otázku jaký rozdíl je mezi rozpáleným kamenem a pánvičkou...:-/

+1/0
20.5.2017 9:50

Z11d39e93n54ě37k 31H25r72u41b29ý 5255538501456

Obrovský, to se nedá vůbec srovnat. Asi jako byste chtěl udělat pizzu na pánvi. Na kameni v pohodě. Ten kámen peče, nevím, jestli se dá totéž říci o pánvi.

+3/−7
20.5.2017 10:05

Z23d24e81n76ě94k 67M32á12č74a40l75a 1423105699500

To je zajímavý, můj soused má na grilování žulový - teracový plát kamene a vypadá úplně stejně jako ten údajně lávový od Grilmena.

+1/0
13.6.2017 11:30

P93a60v84e27l 95N59o26v61á32k 4373488605731

Není v tom žádný rozdíl, resp to je jako byste se ptal, zda je lepší nerez, litina nebo teflon. Všechno lze dát jak na gril, tak do trouby, tak na plotnu, na zdroji tepla přeci vůbec nezáleží. Zvažte tedy, co na tom chcete připravovat. Pizza bude asi lepší na kameni, na maso bude lepší litina...

+2/0
20.5.2017 22:51

L31u97d39v45í19k 14G27a41j79d29o67š87í80k 2975643634782

Pánvičku si málokdo berew ven. To je asi tak vše.

0/0
22.5.2017 11:17

M94a30t55o31u47š 67B39á36r53t84a 2965624584

Bohužel se do porézního kamenu (a těch je většina) dostane tuk a ten se pak obtížně vypaluje, páchne to. Sázím na švédskou litinu - čím déle se používá, tím lépe se na ni dělá. Kdyby měl někdo nápad, jak ten tuk z kamene dostat, přejdu na něj, ale ještě mi nikdo neporadil.

0/0
13.6.2017 13:42

P48a56v17e58l 79B76o10r39m32a95n52n 5195237401278

VAPkou jako prd

0/0
19.6.2017 9:58

P38a25v60e61l 96J53e42ř27á15b51e83k 7391102194657

Dobrý - ale ten alobal bych vynechal jako zbytečnost, která skončí v odpadu. Na odpočinutí masa bych asi volil jinou metodu.

+3/0
20.5.2017 20:24

L28u30d77v31í80k 20G80a31j28d87o62š49í72k 2345133224332

Příprava masa na kameni NENÍ GRILOVÁNÍ. To je obdoba přípravy masa na pánvi. Výsledek je zcela odlišný. Podstata grilování spočívá právě v tom, že se maso nedělá ve vlastní šťávě ani ve vlastním tuku.

Vy, pane Hrubý, vůbec negrilujete. :-)

+7/−1
22.5.2017 11:16

Z36d22e97n37ě34k 45H64r15u16b39ý 5115168951466

Zvu vás na grilovačku, pane Gajdošíku - na kameni samozřejmě. Pak si o tom popovídáme. Ozvěte se mi na mail zdenek.hruby@email.cz ;-)

0/−5
23.5.2017 10:31

L10u30d65v76í32k 40G91a59j16d57o92š42í72k 2445143684922

To nemusíte. Vím moc dobře, jak to na kameni funguje a přednost tomu v žádném případě nedávám.

Ale uznávám, že jíst se dá ledacos a dokonce vám to může i chutnat. Záleží jen na vytříbenosti vašeho jazýčku. :-)

+5/0
23.5.2017 14:27

M12a39r59t13i86n 21S38v93o84b22o25d74a 4808783258314

Přesně, jak psal pan Gajdošík, grilování je o tom, že se pokrm nedělá ve vlastní šťávě a že se dělá na silném zdroji tepla a na otevřeném prostoru. Nechápu tudíž, jak může někdo dát na gril pokrm a ten gril pak zavřít. To není grillování,ale dušení.

+3/0
17.6.2017 10:40

V51á62c28l16a56v 79K80r41č76m16á49ř 1445908712305

Hlavně grilujte pravidelně a nejlépe na balkóně/terase bytového domu, ať si to užijí všichni kolem vás.

+20/−1
20.5.2017 6:54

L11u46k45á98š 76Š45l43e22h19o37f82e47r 1273759845349

Terasu si k bytu porizuju mimo jine i proto, abych na ni griloval ;-)

+10/0
20.5.2017 8:26

K77a77r20e31l 80N84o62v46o31t58n27y 6369791709925

Ale ne na uhli, vyhradne na elektrice.

+1/0
14.6.2017 12:21

V12á22c91l24a37v 44K78r47č85m18á49ř 1195788722425

Kdo není bezohledný bezmozek, tak si elektrický/plynový pořídí. Prázdné hlavy smrdí všem sousedům v bytovém domě do oken dřevěným uhlím.

0/0
19.6.2017 9:06

P62a65v91e81l 71N65o79v49á49k 4253828985771

Na balkóně je to zakázané aspoň co se tyka uhlí.

+1/−3
20.5.2017 22:53

P27a27v17e42l 48V43a80l34e35n60t56a 7881971397343

Ale s elektrikou v poho.

+1/0
13.6.2017 12:37







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.