Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Devět pravidel při grilování. Stačí je dodržet a nemůžete se splést

Grilovací sezona už naplno propukla a možná i ti, kdo jsou v tomto oboru naprostí nováčci, se také odhodlají vyzkoušet své umění u grilu. Nabízíme krátké shrnutí základních pravidel, která stačí dodržet a budete mít úspěch.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Z65d37e49n13ě24k 43W36e91r75n62h62a73r47t 6187415792108

Nechápete, že nic jako "správné grilování", nebo obecně "správné vaření" neexistuje? Jediný správný můžete mít výsledek v matematice, ale rozhodně ne postup u vaření, to má každý jinak. Každý má jinou chuť, každý si to připravuje tak, jak to jemu vyhovuje a to je jenom dobře. Je mi úplně u zadele, že nějaký "expert" si myslí, že něco by se mělo dělat tak a tak a nejinak. Ať si to dělá jak chce, já si to maximálně se zájmem přečtu nebo se na to podívám, dokonce se klidně možná i přiučím, pokud mě to zaujme, ale rozhodně si nenechám kecat do toho, že já to dělám x let špatně.

+4/−2
18.6.2017 20:33
Foto

P13e96t54r 45Š32r95a46i68e20r 9633972312687

Zdeňku, jsou nějaká základní pravidla a ta je dobré dodržovat. Nepřeceňujte začátečníky, že jim je vše hned jasné, když u nás grilování nemá desítky let dlouhou tradici. Vidím na sobě, jak jsem se například bez komínu rozčiloval u startování grilu, proč ty brikety xakru ne a nehoří ... S autem taky můžete couvat směrem k cíli a navíc v protisměru, ale ten správnej postup to asi nebude ...;-)

+1/0
19.6.2017 14:16

Z55d74e26n42ě59k 98K98o51r45f 8826288867343

Mam pocit ze Honza Rambousek bude nejaky kucharsky machyrek, ktery se nam snazi vnutit sve postupy... ja nedam dopustit na 48h marinovanou krkovicku s prislusnym korenim na gril a at skapava:-)

+3/−3
14.6.2017 22:19

M75a20r72t93i52n 98S47v21o38b36o19d19a 4218913278174

Marináda nemá na správném mase co dělat. Chuť masa udělá jen sůl, pepř a možná nějaké lehké koření a ne marináda.

+8/−3
17.6.2017 10:34

Z77d74e26n38ě76k 40W93e28r71n91h97a29r10t 6137545182618

to je naprosto svobodná věc, co kdo má na mase rád nebo nerad. Vy si maso klidně nemarinujte, do toho vám nikdo nekecá, ale nevynášejte jednoznačné soudy, co kde má nebo nemá dělat. Jsou lidé, kteří to mají rádi a marinovat maso si budou dál a je to jen jejich věc. Nemám rád, když se někdo staví do pozice toho, kdo ví přesně, co je správné a jak se to má dělat.

+4/0
18.6.2017 20:37

P14e18t21r 91Č10e90r13m78á68k 9188635869160

A tak nikdo nikomu neubírá tu možnost si to dělat jak chce, jen konstatuje že to tak není spravné, což zas není nic špatného, právě naopak, obzvláště v ČR kde se každý druhý cítí jako bůhvíjaký erudovaný kuchař a přitom je tu úroveň gastronomie tristní.

+2/−1
19.6.2017 11:44

Z50d89e87n59ě28k 75W50e22r18n47h42a41r98t 6337375552228

Ale právě, ono ve vaření není nic "správně", to zkrátka nelze konstatovat. Lze říci, že se mu to nelíbí a že on by to dělal jinak, to je v pořádku. Ale nelze o nějakém postupu tvrdit, že je správný a jiný nesprávný. To je čistě subjektivní věc, pokud to někomu nějak vyhovuje, je to správné jen pro něj.

+1/0
19.6.2017 12:15

P19e35t15r 63Č12e39r22m97á65k 9828255479720

Nikoliv, lze polemizovat nad tím jestli radši kuře pečené nebo smažené, nikoliv nad tím jestli je správné z něj dělat tatarák R^ Gastronomie má svá pravidla a postupy, a doma ať si samozřejmě dělá každý co uzná za vhodné, což však neznamená že někdo nemůže upozornit na to že to dělá špatně. To je celé.

+2/0
19.6.2017 13:39

M61a35r19t18i15n 91S78v19o25b93o88d84a 4628953138534

Ano, je to každého věc, to taky nikde nerozporuji. Jen jsem napsal, že chuž masa vynikne jen tehdy, když se krom soli a pepře nic jiného nepřidá a to je prostě fakt. S tím prostě nic nenaděláš. Ať si jinak na to každý dá, co chce.

0/0
20.6.2017 7:23

R66o58s14t54i41s62l51a76v 79Š44i35g84u29t 4157770833393

Tak po létech grilování jsme se vrátili k rožnění.Já to vždy říkal že posedět u ohýnku je x krát lepší než u všech těch moderních grilů...A ještě plynových-fuj!!!Urožnit si rážničí nemá chybu!!!

+2/−1
14.6.2017 21:26

P91e10t68r 79N73o24v28á50k 1295391269888

Když už griluji maso, tak jen kvalitní. A na kvalitní a chutné maso marináda nepatří. Maximálně nějaká ta bylinka a trochu soli.

+7/0
14.6.2017 15:17

M68a22r53t59i11n 62K38ř57í87ž 9683162920567

a co česnek? Já maso nakládám do piva s česnekem, solí a trochou pepře. Zásadně bez oleje.

0/0
14.6.2017 15:27

P66e37t22r 43N82o39v73á82k 1175771669208

Já česnek miluju, ale prostě to zazdí chuť toho maso. Výborný hovězí steak maximálně trochu osolit, nic víc není třeba. Pokud je maso výborné, pochutnáte si bez jakýchkoli přísad.

+3/0
14.6.2017 16:07

M52a97r78t39i40n 22S22v31o47b63o55d66a 4728753558754

100% souhlas. Taky miluji česnek, ale na správné grill maso jedině pepř a sůl. Nic víc.

0/0
17.6.2017 10:35

D31a10v43i22d 98D72o80b66e61š 3225172947

"hodně lidí dává přednost grilování na uhlí – má pocit, že pokrm má lepší chuť"

To není pocit, vůně kouře je nenahraditelná. Mohli jsme jít do kamene nebo plyňáku, ale máme uhlák. Složitější práce, lepší chuť.

+15/−1
14.6.2017 11:46

D42a58n93i38e46l 80P44a51n85e59k 6192391752800

Taky jsem na tuhle vetu chtel zareagovat. Presne to neni pocit, to je opravdu chut ktera se promitne. Je to jak uzeni. To maso zkratka dochuti.

+7/−1
14.6.2017 12:33

P44e44t88r 58Č87e26r66m97á37k 9408565659760

Tak to je dneska snadno řešitelná věc - i do plynových grilů (nebo např. elektrických udíren) se normálně dají koupit odštepky různých dřev, ty se naloží do vody a pak dají do grilu a aroma je stejné ne-li lepší (u málokterého dřevěného uhlí se dá vybrat z jakého je dřeva) a práce v podstatě minimální.

+2/0
14.6.2017 13:12
Foto

A40l97b15e58r73t 59P98ě24n51i30č95k71a 2440388745417

Může se u grilování ještě kouřit? ;-)

+7/−9
13.6.2017 19:19

P79e24t83r 12N68o96v10á31k 1275331589178

Po složení zálohy 5000 Kč samozřejmě ano ;-)

+1/0
14.6.2017 15:18

J25i91ř95í 11O15r34t 9775732541601

Podle toho komu.... :-D

+4/0
15.6.2017 9:28

J13a80k12u30b 45N30o47v37á90k 9542314684621

tam, kde chcete steaky, staci lavovy nebo zulovy kamen (ale to maso pak chutna jak z panve, proste tomu chybi ten kourovy nadech). Paklize ale chcete delat kusy is kosti, typicky zebirka, stehna ci cokoli jineho, pouzivejte spis salave teplo - tedy rost. Na kameni se vam to maso uvnitr nepropece a na povrchu bude spalene

+1/0
13.6.2017 11:51

Z98d75e51n92ě37k 38M18á58č51a42l75a 1653445149140

Já nevim, já na grilování asi nemám talent. Mám plynový gril s lávovými kameny. Furt mi to hoří a to i když griluju na Alu tácku, maso je buď jako podrážka, anebo nedodělaný... nějak si s tím neumím poradit ;-(

+1/0
13.6.2017 11:26

V75l42a33d49i62m15í68r 32K98r87á94l 4783856950852

Chce to začít jednoduchejma věcma, třeba klobásama, ty moc zničit nejdou, pak přejít na kuřecí řízky a až to budete mít v oku tak ugrilujete vše co běhá nebo roste. Maso jedině vlastnoručně naložené, ty kupovaná jsou jak píšete podrážka

+5/0
13.6.2017 13:25

P30e26t70r 69T36i48n16k57a 7361809263317

Také používám plynový gril s lávovými kameny. Maso naložím den dopředu jen do řepkového oleje, bez soli bez koření. Před grilováním nechám maso venku získat pokojovou teplotu, osuším od oleje papírovým ručníkem a grilujeme. Maso solím a dochucuji (pepř, steakové koření, ...) až během grilování.

+1/0
13.6.2017 14:13

R93a32d59i87m 69H64o13l32í86k 8778888458225

Z toho mála co jste napsal - máte zřejmě příliš nízkou teplotu. Hodně záleží také na grilu. Ideální je litinová mřížka, kterou necháte pořádně roztopit. Litina udrží teplotu a po položení masa se nezchladí. Předně bych vyhodil ten lávový plynový gril. Kupte si kvalitní gril na uhlí (brikety jsou jednodušší, déle vydrží hořet) a k němu komínový startér. Gril rozpalte na alespoň 200 stupňů a nechte minimálně 10 minut prohřát se zavřeným víkem. Maso nemusíte do ničeho nakládat, půl hodiny před grilováním stačí jemně vmasírovat čerstvě pomleté koření a sůl (raději méně, dosolit můžete po ugrilování). Maso dejte doprostřed grilu na největší žár aby se povrch pořádně spekl (zatáhl), aby šťáva zůstala uvnitř. Maso otočte až se samo pustí litiny. Dopékat na potřebný stupeň propečení můžete nepřímo na straně grilu. Zkušenosti přijdou časem. Hodně štěstí a dobrou chuť.

+7/−1
13.6.2017 23:38

J45o70s81e69f 38K50r23b78e64c 3457886443271

Na podpalovaní briket/uhlí je ideální horkovzdušná pistole.

+14/0
26.5.2017 12:58
Foto

P42e43t49r 93Š26r91a35i33e51r 9113142642447

To se mi s německými profi z tvrdého dřeva nepovedlo. Anebo to chce větší příkon, pistoli mám 500W.

0/0
19.6.2017 14:20

P90e26t41r 82M96a38c91h80á89č35e69k 9857534213

A nejdůležitější pravidlo č 10 chybí: VYCHLAZENÉ PIVO :-D

+62/0
20.5.2017 15:10

M87a79r79t53i93n 51K79ř29í84ž 9893522380937

VYCHLAZENÁ PIVA

+4/0
14.6.2017 16:13

Z28d29e20n46ě39k 68K33o84r78f 8876488137163

Ja piju k tomu vino asi jsem exot:-)

+2/0
14.6.2017 22:21

V47r88a50t61i58s67l56a15v 80K22a63l30i33c21h 3496485455221

Ano.

+1/0
17.6.2017 17:11

Z97d17e84n63ě86k 70H16r59u48b24ý 5515638941116

Grilujte na lávovém kameni a máte po starostech.

Prvotní příprava je rychlejší - rozpálit kámen je jednodušší než čekat na správné vyhoření uhlí. Kámen drží stálou teplotu v celé své ploše. Díky tomu maso zůstane krásně šťavnaté, nehrozí, že ho spálíte na uhel. Do ohně neskapává žádný tuk, takže žádné karcinogeny a nepříjemný zápach. Když maso sundáte z grilu, nechte ho chvíli odpočinout v alobalu a mezitím hoďte na kámen nakrájenou zeleninu - papriky, cibuli, cuketu, žampiony - nemusíte se bát, že vám propadne do ohně. Jednoduchá je i údržba - po skončení grilování stačí seškrábnout kámen kovovou obracečkou nebo špachtlí a setřít suchým hadrem.

Třeba Grilmen nabízí kompletní gril s lávovým kamenem nebo umí udělat kámen do jakéhokoliv zahradního krbu na míru nebo i do jiných značek, třeba do Webera zmiňovaného v článku - klidně i kulatý nebo oválný.

+4/−8
20.5.2017 9:43

L64a55d47i72s80l94a49v 90U79r35b71a24n 4386345755489

Chystám se k nákupu grilu, ale ještě řeším otázku jaký rozdíl je mezi rozpáleným kamenem a pánvičkou...:-/

+1/0
20.5.2017 9:50

Z98d73e38n48ě12k 90H18r40u13b86ý 5745868611966

Obrovský, to se nedá vůbec srovnat. Asi jako byste chtěl udělat pizzu na pánvi. Na kameni v pohodě. Ten kámen peče, nevím, jestli se dá totéž říci o pánvi.

+3/−7
20.5.2017 10:05

Z65d66e70n10ě35k 32M56á93č10a72l40a 1123675939820

To je zajímavý, můj soused má na grilování žulový - teracový plát kamene a vypadá úplně stejně jako ten údajně lávový od Grilmena.

+1/0
13.6.2017 11:30

P60a98v91e31l 24N47o13v63á30k 4713258525551

Není v tom žádný rozdíl, resp to je jako byste se ptal, zda je lepší nerez, litina nebo teflon. Všechno lze dát jak na gril, tak do trouby, tak na plotnu, na zdroji tepla přeci vůbec nezáleží. Zvažte tedy, co na tom chcete připravovat. Pizza bude asi lepší na kameni, na maso bude lepší litina...

+2/0
20.5.2017 22:51

L63u50d91v61í25k 91G72a74j57d70o63š75í23k 2765273444482

Pánvičku si málokdo berew ven. To je asi tak vše.

0/0
22.5.2017 11:17

M39a60t16o72u18š 13B23á87r69t74a 2505284664

Bohužel se do porézního kamenu (a těch je většina) dostane tuk a ten se pak obtížně vypaluje, páchne to. Sázím na švédskou litinu - čím déle se používá, tím lépe se na ni dělá. Kdyby měl někdo nápad, jak ten tuk z kamene dostat, přejdu na něj, ale ještě mi nikdo neporadil.

0/0
13.6.2017 13:42

P45a14v59e40l 51B53o18r88m19a15n77n 5905877341438

VAPkou jako prd

0/0
19.6.2017 9:58

P60a60v71e88l 86J13e37ř76á22b94e57k 7771822584127

Dobrý - ale ten alobal bych vynechal jako zbytečnost, která skončí v odpadu. Na odpočinutí masa bych asi volil jinou metodu.

+3/0
20.5.2017 20:24

L14u13d98v16í51k 95G39a19j26d85o92š93í30k 2715953664402

Příprava masa na kameni NENÍ GRILOVÁNÍ. To je obdoba přípravy masa na pánvi. Výsledek je zcela odlišný. Podstata grilování spočívá právě v tom, že se maso nedělá ve vlastní šťávě ani ve vlastním tuku.

Vy, pane Hrubý, vůbec negrilujete. :-)

+7/−1
22.5.2017 11:16

Z22d35e62n35ě24k 89H56r76u58b10ý 5325628381586

Zvu vás na grilovačku, pane Gajdošíku - na kameni samozřejmě. Pak si o tom popovídáme. Ozvěte se mi na mail zdenek.hruby@email.cz ;-)

0/−5
23.5.2017 10:31

L60u20d36v55í75k 85G84a34j37d18o64š42í79k 2695273434822

To nemusíte. Vím moc dobře, jak to na kameni funguje a přednost tomu v žádném případě nedávám.

Ale uznávám, že jíst se dá ledacos a dokonce vám to může i chutnat. Záleží jen na vytříbenosti vašeho jazýčku. :-)

+5/0
23.5.2017 14:27

M90a32r60t20i52n 46S76v50o76b83o26d94a 4288793198924

Přesně, jak psal pan Gajdošík, grilování je o tom, že se pokrm nedělá ve vlastní šťávě a že se dělá na silném zdroji tepla a na otevřeném prostoru. Nechápu tudíž, jak může někdo dát na gril pokrm a ten gril pak zavřít. To není grillování,ale dušení.

+3/0
17.6.2017 10:40

V33á64c44l69a60v 69K21r63č35m49á38ř 1975158342235

Hlavně grilujte pravidelně a nejlépe na balkóně/terase bytového domu, ať si to užijí všichni kolem vás.

+20/−1
20.5.2017 6:54

L78u48k31á71š 90Š98l87e20h36o22f77e78r 1903809315909

Terasu si k bytu porizuju mimo jine i proto, abych na ni griloval ;-)

+10/0
20.5.2017 8:26

K36a14r52e27l 18N69o60v84o11t63n89y 6429871869915

Ale ne na uhli, vyhradne na elektrice.

+1/0
14.6.2017 12:21

V88á60c35l22a87v 20K40r24č64m18á10ř 1945978722325

Kdo není bezohledný bezmozek, tak si elektrický/plynový pořídí. Prázdné hlavy smrdí všem sousedům v bytovém domě do oken dřevěným uhlím.

0/0
19.6.2017 9:06

P39a70v29e41l 24N70o44v72á50k 4603408615201

Na balkóně je to zakázané aspoň co se tyka uhlí.

+1/−3
20.5.2017 22:53

P15a96v33e30l 93V34a90l85e11n30t95a 7781471927223

Ale s elektrikou v poho.

+1/0
13.6.2017 12:37







Najdete na iDNES.cz