Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Devět pravidel při grilování. Stačí je dodržet a nemůžete se splést

Grilovací sezona už naplno propukla a možná i ti, kdo jsou v tomto oboru naprostí nováčci, se také odhodlají vyzkoušet své umění u grilu. Nabízíme krátké shrnutí základních pravidel, která stačí dodržet a budete mít úspěch.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Z78d80e76n28ě53k 58W92e68r31n60h33a85r98t 6877425122908

Nechápete, že nic jako "správné grilování", nebo obecně "správné vaření" neexistuje? Jediný správný můžete mít výsledek v matematice, ale rozhodně ne postup u vaření, to má každý jinak. Každý má jinou chuť, každý si to připravuje tak, jak to jemu vyhovuje a to je jenom dobře. Je mi úplně u zadele, že nějaký "expert" si myslí, že něco by se mělo dělat tak a tak a nejinak. Ať si to dělá jak chce, já si to maximálně se zájmem přečtu nebo se na to podívám, dokonce se klidně možná i přiučím, pokud mě to zaujme, ale rozhodně si nenechám kecat do toho, že já to dělám x let špatně.

+4/−2
18.6.2017 20:33
Foto

P40e90t69r 59Š40r26a56i53e98r 9343752412527

Zdeňku, jsou nějaká základní pravidla a ta je dobré dodržovat. Nepřeceňujte začátečníky, že jim je vše hned jasné, když u nás grilování nemá desítky let dlouhou tradici. Vidím na sobě, jak jsem se například bez komínu rozčiloval u startování grilu, proč ty brikety xakru ne a nehoří ... S autem taky můžete couvat směrem k cíli a navíc v protisměru, ale ten správnej postup to asi nebude ...;-)

+1/0
19.6.2017 14:16

Z65d61e44n10ě98k 44K18o78r76f 8756208547743

Mam pocit ze Honza Rambousek bude nejaky kucharsky machyrek, ktery se nam snazi vnutit sve postupy... ja nedam dopustit na 48h marinovanou krkovicku s prislusnym korenim na gril a at skapava:-)

+3/−3
14.6.2017 22:19

M96a42r73t50i13n 70S22v96o96b26o27d47a 4638303748544

Marináda nemá na správném mase co dělat. Chuť masa udělá jen sůl, pepř a možná nějaké lehké koření a ne marináda.

+8/−3
17.6.2017 10:34

Z34d27e37n78ě93k 70W51e98r87n97h93a21r62t 6247595152648

to je naprosto svobodná věc, co kdo má na mase rád nebo nerad. Vy si maso klidně nemarinujte, do toho vám nikdo nekecá, ale nevynášejte jednoznačné soudy, co kde má nebo nemá dělat. Jsou lidé, kteří to mají rádi a marinovat maso si budou dál a je to jen jejich věc. Nemám rád, když se někdo staví do pozice toho, kdo ví přesně, co je správné a jak se to má dělat.

+4/0
18.6.2017 20:37

P98e58t20r 35Č82e72r70m39á68k 9638275819610

A tak nikdo nikomu neubírá tu možnost si to dělat jak chce, jen konstatuje že to tak není spravné, což zas není nic špatného, právě naopak, obzvláště v ČR kde se každý druhý cítí jako bůhvíjaký erudovaný kuchař a přitom je tu úroveň gastronomie tristní.

+2/−1
19.6.2017 11:44

Z79d87e14n32ě51k 91W26e95r32n36h90a73r62t 6147755102438

Ale právě, ono ve vaření není nic "správně", to zkrátka nelze konstatovat. Lze říci, že se mu to nelíbí a že on by to dělal jinak, to je v pořádku. Ale nelze o nějakém postupu tvrdit, že je správný a jiný nesprávný. To je čistě subjektivní věc, pokud to někomu nějak vyhovuje, je to správné jen pro něj.

+1/0
19.6.2017 12:15

P65e21t81r 63Č70e63r28m50á53k 9658485359160

Nikoliv, lze polemizovat nad tím jestli radši kuře pečené nebo smažené, nikoliv nad tím jestli je správné z něj dělat tatarák R^ Gastronomie má svá pravidla a postupy, a doma ať si samozřejmě dělá každý co uzná za vhodné, což však neznamená že někdo nemůže upozornit na to že to dělá špatně. To je celé.

+2/0
19.6.2017 13:39

M33a26r36t27i16n 17S39v71o67b87o68d76a 4328293608304

Ano, je to každého věc, to taky nikde nerozporuji. Jen jsem napsal, že chuž masa vynikne jen tehdy, když se krom soli a pepře nic jiného nepřidá a to je prostě fakt. S tím prostě nic nenaděláš. Ať si jinak na to každý dá, co chce.

0/0
20.6.2017 7:23

R67o93s38t34i80s61l70a78v 25Š26i50g14u11t 4477590573953

Tak po létech grilování jsme se vrátili k rožnění.Já to vždy říkal že posedět u ohýnku je x krát lepší než u všech těch moderních grilů...A ještě plynových-fuj!!!Urožnit si rážničí nemá chybu!!!

+2/−1
14.6.2017 21:26

P29e66t57r 35N86o69v92á13k 1205971329238

Když už griluji maso, tak jen kvalitní. A na kvalitní a chutné maso marináda nepatří. Maximálně nějaká ta bylinka a trochu soli.

+7/0
14.6.2017 15:17

M86a47r43t67i29n 85K71ř19í10ž 9353702550577

a co česnek? Já maso nakládám do piva s česnekem, solí a trochou pepře. Zásadně bez oleje.

0/0
14.6.2017 15:27

P12e88t66r 35N70o29v38á21k 1805131629138

Já česnek miluju, ale prostě to zazdí chuť toho maso. Výborný hovězí steak maximálně trochu osolit, nic víc není třeba. Pokud je maso výborné, pochutnáte si bez jakýchkoli přísad.

+3/0
14.6.2017 16:07

M93a80r33t45i31n 69S63v47o64b38o77d16a 4458803618874

100% souhlas. Taky miluji česnek, ale na správné grill maso jedině pepř a sůl. Nic víc.

0/0
17.6.2017 10:35

D47a95v92i95d 11D77o84b79e36š 3765492787

"hodně lidí dává přednost grilování na uhlí – má pocit, že pokrm má lepší chuť"

To není pocit, vůně kouře je nenahraditelná. Mohli jsme jít do kamene nebo plyňáku, ale máme uhlák. Složitější práce, lepší chuť.

+15/−1
14.6.2017 11:46

D12a16n44i80e63l 34P15a47n73e77k 6652171182910

Taky jsem na tuhle vetu chtel zareagovat. Presne to neni pocit, to je opravdu chut ktera se promitne. Je to jak uzeni. To maso zkratka dochuti.

+7/−1
14.6.2017 12:33

P72e20t59r 89Č88e67r49m72á83k 9208665119260

Tak to je dneska snadno řešitelná věc - i do plynových grilů (nebo např. elektrických udíren) se normálně dají koupit odštepky různých dřev, ty se naloží do vody a pak dají do grilu a aroma je stejné ne-li lepší (u málokterého dřevěného uhlí se dá vybrat z jakého je dřeva) a práce v podstatě minimální.

+2/0
14.6.2017 13:12

A95l53b18e54r29t 83P52ě61n32i43č35k80a 2550568495727

Může se u grilování ještě kouřit? ;-)

+7/−9
13.6.2017 19:19

P27e36t87r 92N85o21v68á75k 1865591209538

Po složení zálohy 5000 Kč samozřejmě ano ;-)

+1/0
14.6.2017 15:18

J38i31ř34í 24O62r18t 9185932641331

Podle toho komu.... :-D

+4/0
15.6.2017 9:28

J45a32k64u39b 50N76o33v18á43k 9212104984661

tam, kde chcete steaky, staci lavovy nebo zulovy kamen (ale to maso pak chutna jak z panve, proste tomu chybi ten kourovy nadech). Paklize ale chcete delat kusy is kosti, typicky zebirka, stehna ci cokoli jineho, pouzivejte spis salave teplo - tedy rost. Na kameni se vam to maso uvnitr nepropece a na povrchu bude spalene

+1/0
13.6.2017 11:51

Z82d77e18n40ě83k 83M41á66č69a72l98a 1333115199210

Já nevim, já na grilování asi nemám talent. Mám plynový gril s lávovými kameny. Furt mi to hoří a to i když griluju na Alu tácku, maso je buď jako podrážka, anebo nedodělaný... nějak si s tím neumím poradit ;-(

+1/0
13.6.2017 11:26

V28l46a47d55i18m92í89r 64K37r55á70l 4913526780262

Chce to začít jednoduchejma věcma, třeba klobásama, ty moc zničit nejdou, pak přejít na kuřecí řízky a až to budete mít v oku tak ugrilujete vše co běhá nebo roste. Maso jedině vlastnoručně naložené, ty kupovaná jsou jak píšete podrážka

+5/0
13.6.2017 13:25

P98e53t39r 63T50i45n53k77a 7341199323667

Také používám plynový gril s lávovými kameny. Maso naložím den dopředu jen do řepkového oleje, bez soli bez koření. Před grilováním nechám maso venku získat pokojovou teplotu, osuším od oleje papírovým ručníkem a grilujeme. Maso solím a dochucuji (pepř, steakové koření, ...) až během grilování.

+1/0
13.6.2017 14:13

R75a58d65i16m 48H67o22l88í95k 8728538908735

Z toho mála co jste napsal - máte zřejmě příliš nízkou teplotu. Hodně záleží také na grilu. Ideální je litinová mřížka, kterou necháte pořádně roztopit. Litina udrží teplotu a po položení masa se nezchladí. Předně bych vyhodil ten lávový plynový gril. Kupte si kvalitní gril na uhlí (brikety jsou jednodušší, déle vydrží hořet) a k němu komínový startér. Gril rozpalte na alespoň 200 stupňů a nechte minimálně 10 minut prohřát se zavřeným víkem. Maso nemusíte do ničeho nakládat, půl hodiny před grilováním stačí jemně vmasírovat čerstvě pomleté koření a sůl (raději méně, dosolit můžete po ugrilování). Maso dejte doprostřed grilu na největší žár aby se povrch pořádně spekl (zatáhl), aby šťáva zůstala uvnitř. Maso otočte až se samo pustí litiny. Dopékat na potřebný stupeň propečení můžete nepřímo na straně grilu. Zkušenosti přijdou časem. Hodně štěstí a dobrou chuť.

+7/−1
13.6.2017 23:38

J92o23s80e83f 23K91r88b87e52c 3737546923461

Na podpalovaní briket/uhlí je ideální horkovzdušná pistole.

+14/0
26.5.2017 12:58
Foto

P67e74t74r 68Š23r45a84i36e23r 9153702492317

To se mi s německými profi z tvrdého dřeva nepovedlo. Anebo to chce větší příkon, pistoli mám 500W.

0/0
19.6.2017 14:20

P33e39t88r 29M36a10c48h89á57č32e72k 9927204273

A nejdůležitější pravidlo č 10 chybí: VYCHLAZENÉ PIVO :-D

+62/0
20.5.2017 15:10

M42a78r32t84i21n 22K12ř10í46ž 9243372590177

VYCHLAZENÁ PIVA

+4/0
14.6.2017 16:13

Z15d46e78n17ě19k 44K90o67r59f 8976338467543

Ja piju k tomu vino asi jsem exot:-)

+2/0
14.6.2017 22:21

V54r55a19t52i12s74l12a28v 52K56a90l30i59c36h 3296335915741

Ano.

+1/0
17.6.2017 17:11

Z91d75e91n42ě52k 78H24r62u57b28ý 5585828801986

Grilujte na lávovém kameni a máte po starostech.

Prvotní příprava je rychlejší - rozpálit kámen je jednodušší než čekat na správné vyhoření uhlí. Kámen drží stálou teplotu v celé své ploše. Díky tomu maso zůstane krásně šťavnaté, nehrozí, že ho spálíte na uhel. Do ohně neskapává žádný tuk, takže žádné karcinogeny a nepříjemný zápach. Když maso sundáte z grilu, nechte ho chvíli odpočinout v alobalu a mezitím hoďte na kámen nakrájenou zeleninu - papriky, cibuli, cuketu, žampiony - nemusíte se bát, že vám propadne do ohně. Jednoduchá je i údržba - po skončení grilování stačí seškrábnout kámen kovovou obracečkou nebo špachtlí a setřít suchým hadrem.

Třeba Grilmen nabízí kompletní gril s lávovým kamenem nebo umí udělat kámen do jakéhokoliv zahradního krbu na míru nebo i do jiných značek, třeba do Webera zmiňovaného v článku - klidně i kulatý nebo oválný.

+4/−8
20.5.2017 9:43

L47a65d66i55s89l92a22v 61U57r87b61a89n 4876865585189

Chystám se k nákupu grilu, ale ještě řeším otázku jaký rozdíl je mezi rozpáleným kamenem a pánvičkou...:-/

+1/0
20.5.2017 9:50

Z71d44e66n32ě41k 70H61r22u12b40ý 5375488261826

Obrovský, to se nedá vůbec srovnat. Asi jako byste chtěl udělat pizzu na pánvi. Na kameni v pohodě. Ten kámen peče, nevím, jestli se dá totéž říci o pánvi.

+3/−7
20.5.2017 10:05

Z69d69e75n90ě81k 92M68á72č43a97l62a 1393285139800

To je zajímavý, můj soused má na grilování žulový - teracový plát kamene a vypadá úplně stejně jako ten údajně lávový od Grilmena.

+1/0
13.6.2017 11:30

P62a90v37e13l 49N56o23v25á57k 4673768145541

Není v tom žádný rozdíl, resp to je jako byste se ptal, zda je lepší nerez, litina nebo teflon. Všechno lze dát jak na gril, tak do trouby, tak na plotnu, na zdroji tepla přeci vůbec nezáleží. Zvažte tedy, co na tom chcete připravovat. Pizza bude asi lepší na kameni, na maso bude lepší litina...

+2/0
20.5.2017 22:51

L52u58d64v72í44k 73G28a91j23d95o14š65í48k 2975113684682

Pánvičku si málokdo berew ven. To je asi tak vše.

0/0
22.5.2017 11:17

M11a52t57o41u49š 49B10á44r76t36a 2555534284

Bohužel se do porézního kamenu (a těch je většina) dostane tuk a ten se pak obtížně vypaluje, páchne to. Sázím na švédskou litinu - čím déle se používá, tím lépe se na ni dělá. Kdyby měl někdo nápad, jak ten tuk z kamene dostat, přejdu na něj, ale ještě mi nikdo neporadil.

0/0
13.6.2017 13:42

P33a15v88e24l 30B83o42r89m94a53n84n 5875497931328

VAPkou jako prd

0/0
19.6.2017 9:58

P47a10v57e22l 56J87e66ř33á55b23e13k 7181642374677

Dobrý - ale ten alobal bych vynechal jako zbytečnost, která skončí v odpadu. Na odpočinutí masa bych asi volil jinou metodu.

+3/0
20.5.2017 20:24

L47u72d47v94í72k 98G75a34j77d26o35š78í16k 2985723524102

Příprava masa na kameni NENÍ GRILOVÁNÍ. To je obdoba přípravy masa na pánvi. Výsledek je zcela odlišný. Podstata grilování spočívá právě v tom, že se maso nedělá ve vlastní šťávě ani ve vlastním tuku.

Vy, pane Hrubý, vůbec negrilujete. :-)

+7/−1
22.5.2017 11:16

Z54d76e96n75ě77k 42H96r39u66b80ý 5425108261746

Zvu vás na grilovačku, pane Gajdošíku - na kameni samozřejmě. Pak si o tom popovídáme. Ozvěte se mi na mail zdenek.hruby@email.cz ;-)

0/−5
23.5.2017 10:31

L77u61d36v15í21k 49G54a31j33d71o75š79í94k 2315193594342

To nemusíte. Vím moc dobře, jak to na kameni funguje a přednost tomu v žádném případě nedávám.

Ale uznávám, že jíst se dá ledacos a dokonce vám to může i chutnat. Záleží jen na vytříbenosti vašeho jazýčku. :-)

+5/0
23.5.2017 14:27

M81a69r13t62i86n 40S91v69o39b49o64d15a 4278423338604

Přesně, jak psal pan Gajdošík, grilování je o tom, že se pokrm nedělá ve vlastní šťávě a že se dělá na silném zdroji tepla a na otevřeném prostoru. Nechápu tudíž, jak může někdo dát na gril pokrm a ten gril pak zavřít. To není grillování,ale dušení.

+3/0
17.6.2017 10:40

V50á56c26l78a92v 61K12r54č33m53á35ř 1985968472755

Hlavně grilujte pravidelně a nejlépe na balkóně/terase bytového domu, ať si to užijí všichni kolem vás.

+20/−1
20.5.2017 6:54

L29u16k56á59š 39Š23l21e89h31o44f44e81r 1983889255159

Terasu si k bytu porizuju mimo jine i proto, abych na ni griloval ;-)

+10/0
20.5.2017 8:26

K38a51r28e54l 73N91o80v40o30t67n57y 6399421149915

Ale ne na uhli, vyhradne na elektrice.

+1/0
14.6.2017 12:21

V71á91c73l44a98v 69K81r93č46m38á66ř 1935448572795

Kdo není bezohledný bezmozek, tak si elektrický/plynový pořídí. Prázdné hlavy smrdí všem sousedům v bytovém domě do oken dřevěným uhlím.

0/0
19.6.2017 9:06

P12a65v18e48l 95N57o77v91á12k 4363358265391

Na balkóně je to zakázané aspoň co se tyka uhlí.

+1/−3
20.5.2017 22:53

P71a65v81e56l 26V52a72l88e35n53t25a 7441551577813

Ale s elektrikou v poho.

+1/0
13.6.2017 12:37







Najdete na iDNES.cz