Diskuse k článku

Maso z rostlin ve vegetariánském řeznictví chutná jako to opravdové

To, že se některé masné výrobky jako buřty, salámy nebo párky mnohdy šidí a vyrábějí takřka bez masa, prokázal nejeden spotřebitelský test. Jsou ovšem „masa“, která maso neobsahují zcela přiznaně a zákazníci to vítají. Jde o takzvaná vegetariánská masa, která se prodávají i v Česku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

K41a29t19e10ř25i89n37a 74F95e26n44c94l91o24v44á 8643817788873

Není to matení zákazníka? Maso bez masa...

A proč chtějí vegetariáni jíst něco, co chutná jako něco, co jíst nechtějí?

To je jako kdybych já jako (téměř) abstinent chtěla nealko alkohol.

0/0
28.7.2017 19:17

M12a34r48t58i31n 70M39a55i53k94s76n79a62r 3394433108422

Tohle je pro zacinajici Vegany / Vegetariany, pokud se v jednom bode rozhodnete ze budete Veg... tak najednou mate problem, jidla ktera vam chutnali tak jsou s masem, a mate treba chut si dat stroganov, a co s tim? Bez masa to neni, tak pouzijete tohle. :) Pokud by jste byl vegan od doby co se uci varit, nejspise tam nezavitate, dokud nebude nouze hladu pobliz.

0/0
14.8.2017 14:59

T16o11m51á72š 35V97o62t87r94o38u49b80e29k 1900440864264

Kam ten svět spěje???

0/0
26.7.2017 7:22

L42i58b92o70r 86M39a84c43h82a79l29e46k 1814655585248

Cele je to jenom snobarna. Zelenina vypada a chutna skvele sama o sobe. Maso tak krasne neni a kdekomu se dela spatne pri zabijeni zivocichu, stahovani z kuze. Kdo delal zabijecku, tak vi svoje. Ale je dobre a vyzivne. Ale proc delat zeleninove maso?

+1/0
26.7.2017 7:20

V12e57r80o36n24i76k36a 84K69o36u41k89o74l34s13k41á 8923456962834

Já nevím... Nejíst maso je pro mě zcela přirozená věc. Mně maso většinou nechutná, navíc se u mě čím dál víc projevuje i ta etická stránka věci. Oba tyto důvody znamenají, že se stravuji přirozeně téměř vegetariánsky. Je mi v podstatě jedno, jak se dané jídlo jmenuje, hlavně když mi chutná, obsahuje bílkoviny a zeleninu a já vím, z čeho je vyrobené. Nějaké "kuřecí na paprice," sójové párky a podobně mi připadají jako holý nesmysl a berlička pro lidi, kteří maso nejedí jen z nějakého falešného důvodu nebo je to pro ně póza...

+1/−1
25.7.2017 12:01

A17n70t29o71n65í39n 51S27e43b51e22r71a 7903668270439

Jan ko kolikrat koupim kureci a nechutna to jak kure. Jestli tohle chutna jak kure, tak jestli to neni lepsi.

0/0
21.7.2017 10:55

Z63d59e12n64ě32k 17T11r59u96t94n67o58v75s86k53ý 7453683736160

A co na to EU? Jak může tolerovat název řeznictví, kde není maso? To je klamání spotřebitele.!!!

+1/0
20.7.2017 22:38

M40i38r19e69k 83M34a18c51h 8283235698975

Lidé většinou nejí maso z filozofických důvodů a ne proto, že by jim nechutnalo. Jenže když přestanou jíst maso (a nebo dokonce všechny živočišné potraviny), tak důsledkem často bývá omezená škála dostupných chuťových podnětů, či zdrojů uspokojení. Potom uvítají možnost vrátit se k chuti masa bez zabíjení.

+2/0
20.7.2017 21:05

D18a16v69i77d 42R43i41e60s10z 8694680

Hmm, vegetariánské řeznictví... asi si založím masožroutskou zeleninu. Treba mrkev vykrojená z lososa, nebo červená řepa z jater...

+1/−1
20.7.2017 16:30

V73o70j71t91ě51c55h 96R75ů13ž26e59k 1857142544892

Zajímavý záměr. Ale jste si jist, že si najdete klientelu?

+1/0
20.7.2017 16:31

D27a40v23i64d 82R46i37e96s58z 8514160

Vy jste vegetarián?

0/0
20.7.2017 16:32

M19i20r12o36s22l16a70v 68S44u98c22h41y 5660949300460

Vážená redakce, můžete prosím článek doplnit o ceny? Hrozně by mě zajímalo, kolik taková sranda stojí. A jen tak mimochodem, jeden pokrm dle vašeho receptu dající 2 porce by sotva stačil nakrmit jedno mé dítě.

+2/−2
20.7.2017 12:23

A65n80t58o30n64í33n 52S26e10b47e44r86a 7323468730229

V restaruraci na menu se už bežně dává 120 g masa na porci. Takže 100g zeleninového pajšlu je asi taky ok.

+1/0
20.7.2017 14:23

M50i45r46o85s73l75a14v 53S25u44c20h89y 5140979560680

Tělo potřebuje energii a signál, že má dost. 100 g zeleniny v jakékoliv úpravě nedodá ani jedno, ani druhé. Pokud si ty 2 porce musím doplnit o řadu dalších chodů, abych se zasytil a získl dostatek látek potřebných k životu, tak se s tím nebudu pachtit. A v restauraci bych si to určitě neobjednal. To ale neznamená, že bych to odsuzoval. Jen jsem chtěl opravdu vědět, kolik to stojí.

+1/0
20.7.2017 16:07

J61a98k70u25b 10F31e50i85f67a85r 7359749706839

Přijde mi to trapné.

Nemám problém si dát originální, bezmasé jídlo.

Ale když mám chuť na kachnu, tak si dám kachnu a nechci žádný blivajz alá Tricatel.

+2/−3
20.7.2017 11:10

K46v96ě35t10a 90D31o58s43o72u89d76i14l14o29v23á 9611212129897

Když mám chuť na kachnu, připravím rostlinnou alternativu alá kachna.

Připadá mi trapné kvůli své chuti zabíjet živého tvora.

+3/−1
20.7.2017 18:36

Z74d34e32n75ě57k 21T28r93u60t28n86o49v38s81k41ý 7973223646140

A jak to uděláte, když budetet chtít potomka a nebude se vám chtít kvůli tomu souložit.... něco jako alá sex? ;-D

+1/−2
20.7.2017 22:40

J17a34n 20O28n36d79ř47e95j 6269308724160

A přesně to je důvod proč nejsem schopen akceptovat aktuální modu veganů a vegetariánů z přesvědčení - nechtějí žrát maso a spoustu dalších věcí, ale přitom žerou bezmasé výrobky které napodobují ty masové.Takže dokazují, že by si tu klobásku nebo salámek dali, ale je prostě hrozně modní a in to nejíst a osobně pevně věřím, že přijde doba kdy budou žrát kameny :-)

+6/−3
19.7.2017 22:34

V74o33j83t94ě58c23h 30R76ů87ž72e36k 1977252844492

Protože nepřestali jíst maso proto, že by jim nechutnalo. Je tak obtížné toto pochopit?

+7/−2
19.7.2017 23:28

J48a32r72o31s10l95a16v 93N65e64d16o95m94a 3190250112723

Je.

+2/0
20.7.2017 13:39

V86o21j22t25ě53c85h 81R83ů90ž86e25k 1447962214122

A přitom to je tak triviální.

+1/0
20.7.2017 14:21

A50l40e98n73a 53V98e71s19e67l39á 3283401525278

Tj. hlava chce z důvodu "vyššího principu mravního" konzumaci opustit, ale tělo se tomu skrze chutě brání a je nutno je tedy oblafnout imitacemi?

To mi zní jako jasný argument, že je bezmasá strava nepřirozená.

+1/−1
20.7.2017 16:24

V35o66j72t70ě63c20h 13R71ů34ž93e45k 1907472184192

Od vás to je přání otcem myšlenky.

+2/0
20.7.2017 16:30

A90l59e67n52a 13V54e64s20e51l57á 3733251125548

Takže vy si myslíte, že bezmasá strava je přirozená a přesto vám maso chutná a chcete jíst něco, co je pokud možno hodně připomíná?

Divný.

(Znám docela dost vegetariánů, u kterých mi to přijde přirozené. Jíst maso se jim prostě příčí. Ale těm by nebylo příjemné si ani hrát na to, že je jako jedí.)

+1/0
20.7.2017 19:46

V85o35j55t38ě65c65h 30R51ů72ž43e11k 1987782164152

Znovu, většina vegetariánů nepřestala jíst maso proto, že by jim nechutnalo. Když můžete jíst něco, co sice chutná jako maso, ale není to maso, tak proč toho nevyužít.

+2/−1
20.7.2017 20:07

A61l61e63n98a 75V78e60s86e49l72á 3693561315238

Znovu - pokud tedy vegetariánům maso chutná, dokonce tolik, že jsou kvůli této chuti ochotni konzumovat nějaké umělohmotné imitace - není to signál, že něco v jejich přístupu ke stravování je špatně?

+3/−1
21.7.2017 15:38

M88a94r10t27i47n 68M89a62i80k51s88n48a86r 3334513138752

Kazdy je jiny, ale reknu vam to na rovinu, vegetarianstvi a veganstvi neni o tom ze nechteji jist maso kvuli chuti ale kvuli tomu ze nechteji vyuzivat zvirata. Nechteji aby kvuli jim muselo umrit zvire, proto si daji zeleninovou placku misto rizku. Jim nevadi ze ta placka chutna jako kureci maso, protoze kvuli tomu zadny zvire neumrelo. O tom to je - nezabit, ne o nejake trivialni a blbe chuti. Vegan - opravdovi vegan, si neda na oblicej ani kosmetiku testovanou na zviratech, neda si med a nejspise nebude vlastnit ani zvire, protoze by ho omezoval na svobode.

0/0
14.8.2017 15:18

A58l15e23n95a 22V60e12s77e16l73á 3673871925958

Ano, tento argument tady už byl víckrát. Přesto tomu nerozumím.

Já bych něco s příchutí lidského masa sníst nedokázala. Ani kdybych tisíckrát věděla, že kvůli tomu žádný člověk neumřel, že je to jen "jako".

0/0
15.8.2017 10:10

K72v29ě58t54a 15D97o60s67o45u47d97i79l22o20v37á 9911372449457

Je to úplně banální a jednoduché. Ne každý přestane jíst maso proto, že by mu nechutnalo :) Existují zdravotní důvody, etické důvody, ekologické důvody.... :) Je to opravdu jednoduché na pochopení.

+1/−1
20.7.2017 18:39

A96l21e51n18a 27V75e44s96e49l40á 3933311735878

Ano, u zdravotních důvodů to chápu. Chci jíst maso, ale nesmím, tak najdu něco, co se tak bude aspoň tvářit.

U etických to nechápu. Přijde mi to, jako hledat něco, co by chutnalo jako lidské maso, abych je mohla jíst i bez zabíjení jiných lidí.

+1/−1
20.7.2017 19:42

K55a25t28e37ř77i46n14a 24F89e68n75c96l42o48v90á 8503247468323

Nic proti, ať si jí každý, co chce.

Ale "ekologický" argument je postavený na hlavu, když je třeba doplnit jídelníček surovinami, které se vozí přes půlku světa a v místě původu je pěstují na plantážích po vypálených původních biotopech.

0/0
28.7.2017 19:23
Foto

D51a95v83i31d 21F41r77a70n11e21k 6363513250338

Ale pochopili, jenže přiznat si pravdu bolí. Nebo je zde každodenní masáž masmédii o tom, jak je mlíko a maso potřeba, jak za bolševika. proboha, lidi, je 21 století, máme internet, odborníky na výživu a hlavně, po tomto světě už běhá spousta dlouhodobých veganů a jsou až nechutně zdraví a budou tady "prudit" dlouho po důchodu a to se mocným po čertech nelíbí. Ato nemluvím o tom, že utře i farmaceutická lobby, vydělávající ruku v ruce s živočišnou výrobou na "normálně" se stravujícich, aby jim nabídla své dryjáky, aby se toho důchodu vůbec dožili. samozřejmě ne gratis.

+1/−1
20.7.2017 17:02

V91e65r94o18n64i58k97a 41K81o30u81k42o30l43s94k15á 8983266562984

Přesně... Pokud jsem přesvědčená, že konzumací masa něčemu škodím, nemám na maso chuť. Nechci si ho dát a nepotřebuji ho ničím nahrazovat, co se týče chuti. Vegetarián, který má absťák po mase, by se na to měl vykašlat a přiznat si, že vegetariánem prostě nikdy nebude...

+1/0
25.7.2017 12:04

Z32d90e70ň92k17a 94V98e75s13e12l63á 8269595727490

Jak je možné, že pomazánkové máslo nesmí mít v názvu "máslo", ale sojové maso v názvu "maso" mít může..?

+10/0
19.7.2017 22:28

V81o95j41t59ě87c34h 20R23ů63ž48e78k 1217442744942

Protože jednání EU nemá konzistentnost.

0/0
19.7.2017 23:31

P22a20v94e26l 11S10e93d11l10á68k 7585321370784

Sojove maso se tak nejmenuje oficiálně. Podívejte se někdy v obchodu na sáček a přestante placat nesmysly.

0/0
20.7.2017 23:15

Z66d65e81ň57k93a 22V19e66s65e68l73á 8219775177530

V obchodě možná ne, ale v provozovně, kam chodíme na obědy, běžně píšou "sójové maso".

0/0
21.7.2017 9:03

J37o83s64e10f 18N89a52j31m42a70n 4480876936402

Takovej blbej nápad - co takhle vymyslet maso, co chutná jako zelenina ;-)

+1/0
19.7.2017 22:24

M89i38r12o81s43l96a82v 95S63u50c61h85y 5540539360510

Zkuste maso nechat nějakou dobu v teple. Zezelená a vykvete. Ke konzumaci nevhodné. => Dokud je to maso, je to vhodné ke konzumaci, jakmile se to změní na zeleninu, je to fuj.

+1/−1
20.7.2017 9:59

O88l32g86a 56L71u83s93k31o29v88á 3235438488857

Kdyz clovek neji maso, tak proc by clovek mel jist zeleninu co chutna jako maso? To je trochu protimluv. Kdyz maso tak maso a kdyz zeleninu tak zeleninu.

+8/−2
19.7.2017 22:12

J54i34ř24í 35S75v39a71š39e43k 9194708413309

Třeba chcou jenom jíst chuťově pestřejší stravu. Zelenina ve své původní podobě má svoje limity.

+1/−1
19.7.2017 22:15

J24o47s32e44f 98N94a89j80m26a10n 4470676166442

Souhlas, je plno jídel, která se obejdou bez masa, zvlášť indická kuchyně tím vyniká, ale i středomořské nabídne hodně zajímavého. Když maso tak pravé a dobré. Když nechci jíst maso a jím zeleninu, co má chutnat jako maso, tak mi to přijde jako blbá póza...

+3/0
19.7.2017 22:21
Foto

M79i62l54a83n 49Č56á76b94e36l70a 6290776959794

Mám rád maso i ovoce a zeleninu, ale nikdy mne nenapadlo dát si zeleninu s příchutí řízku a jako přílohu kotletu s příchutí brambor. Řídím se tím,na co má tělo chuť, neboť věřím, že tak žili i naši prapra předci a příroda tomu chtěla že člověk je všežravec. Ano, rozumím tomu že ze zdravotních, či etických důvodů se někdo musí vymezit. Ale v takové míře jako dnes je to většinou módní vlna...

+2/0
19.7.2017 19:16
Foto

D59a87v76i85d 40F63r78a82n96e53k 6233483580148

To není módní vlna. Kdyby všichni lidé na Zemi jedli to, co Evropané s Američany, tak by už nejedli vůbec nic, protože by na to naše planeta jednoduše nestačila.

+3/−2
19.7.2017 19:37
Foto

M37i34l75a66n 68Č93á91b76e88l35a 6300836539284

Ale kdepak. Pokud každý nakoupí pouze to co spotřebuje, zjistíte, že jídla je zatím dostatek. Průměrná rodina bohužel cca polovinu jídla vyhodí. To ale nemá nic společného s nutností nejíst maso, vyhazuje se stejně i ovoce a zelenina.

+2/0
19.7.2017 20:18
Foto

D21a60v25i30d 97F20r31a38n32e61k 6373513640958

Vyhazování jídla je kapitola sama pro sebe, ale o tom zde není řeč. 70 procent celosvětových osevních ploch je věnováno pro pěstování krmení pro dobytek, zbytek je přímo pro lidi. A ten dobytek "živí" zhruba třetinu lidstva. Pokud by všichni přešli na rostlinnou stravu, tak by Země v poho uživila deset i víc mld. obyvatel, zmizel by hlad, nekácely by se lesy atd.

+2/0
20.7.2017 16:52
Foto

D64a11v69i11d 97F71r66a12n93e62k 6183113860828

Tento naprosto skvělý způsob stravování přiměje spoustu lidí aspoň omezit konzumaci živočišných produktů bez nepohodlného vzdáníse navyklých chutí. Omezí se celoživotní utrpení tzv. hospodářských zvířat, drancování naší Země živočišnou výrobou a v neposlední řadě to přinese zdravotní výhody. Někoho možná odradí vyšší ceny, ale ve výsledku se vše zůčtuje nekupováním si léků v budoucnu. Stát se vegetariánem, nebo dokonce veganem je zase o něco jednodušší. Obdivuji průkopníky- vegany, kteří začínali před desítkami let a můj dík patří i firmám vyrábějícím toto zboží. Takže- jen samé výhody, nevýhody nula.R^

+7/−8
19.7.2017 16:56

A98l50e64n56a 20V59e71s46e38l92á 3493471825988

Jestli si myslíte, že chemické napodobení masové chuti přinese nějaké "zdravotní výhody", tak určitě ne.

Přirozená vegetariánská či veganská strava možná ano (za sebe pochybuji i o tom, ale budiž). Ale umělé imitace rozhodně ne.

+2/−1
19.7.2017 17:33
Foto

D11a24v39i27d 38F94r21a87n65e29k 6843803600188

Chemii hledejte v běžných obchodech. Tyto produkty se vyrábí z bio surovin, které se prostě smíchají. Stojí za tím spoustu pokus- omylů. I já to amatérsky dělám a hrozně mě to baví a navíc vidím, z čeho to vyrábím. Veganství mi přineslo spoustu nových chutí, daleko více, než když jsem jedl všechno. O ostatních výhodách nemluvě.

+2/−2
19.7.2017 17:47

O65l62g22a 96V32a47n39i81c95k80á 3419150347280

Osobně je mi jedno, kdo co jí- je to každého volba. Toto nechci rozebírat, ani nikoho ovlivňovat. Ale jak se napodobí chuť masa? Neumím si představit, z jakého koření a zeleniny vytvořím příchuť hovězího steaku, nebo uzených žebírek.

+2/0
20.7.2017 9:43



Najdete na iDNES.cz