Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Maso z rostlin ve vegetariánském řeznictví chutná jako to opravdové

To, že se některé masné výrobky jako buřty, salámy nebo párky mnohdy šidí a vyrábějí takřka bez masa, prokázal nejeden spotřebitelský test. Jsou ovšem „masa“, která maso neobsahují zcela přiznaně a zákazníci to vítají. Jde o takzvaná vegetariánská masa, která se prodávají i v Česku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

K44a68t11e94ř53i94n70a 39F51e89n23c33l85o64v26á 8733757958903

Není to matení zákazníka? Maso bez masa...

A proč chtějí vegetariáni jíst něco, co chutná jako něco, co jíst nechtějí?

To je jako kdybych já jako (téměř) abstinent chtěla nealko alkohol.

0/0
28.7.2017 19:17

M50a18r10t29i70n 87M62a41i54k68s22n36a81r 3824453598512

Tohle je pro zacinajici Vegany / Vegetariany, pokud se v jednom bode rozhodnete ze budete Veg... tak najednou mate problem, jidla ktera vam chutnali tak jsou s masem, a mate treba chut si dat stroganov, a co s tim? Bez masa to neni, tak pouzijete tohle. :) Pokud by jste byl vegan od doby co se uci varit, nejspise tam nezavitate, dokud nebude nouze hladu pobliz.

0/0
14.8.2017 14:59

T64o70m17á57š 52V72o28t88r94o62u64b17e23k 1940930434574

Kam ten svět spěje???

0/0
26.7.2017 7:22

L28i57b52o27r 92M93a34c34h82a76l20e45k 1544205585828

Cele je to jenom snobarna. Zelenina vypada a chutna skvele sama o sobe. Maso tak krasne neni a kdekomu se dela spatne pri zabijeni zivocichu, stahovani z kuze. Kdo delal zabijecku, tak vi svoje. Ale je dobre a vyzivne. Ale proc delat zeleninove maso?

+1/0
26.7.2017 7:20

V25e53r36o79n10i52k75a 96K68o72u45k90o13l15s22k86á 8873126122324

Já nevím... Nejíst maso je pro mě zcela přirozená věc. Mně maso většinou nechutná, navíc se u mě čím dál víc projevuje i ta etická stránka věci. Oba tyto důvody znamenají, že se stravuji přirozeně téměř vegetariánsky. Je mi v podstatě jedno, jak se dané jídlo jmenuje, hlavně když mi chutná, obsahuje bílkoviny a zeleninu a já vím, z čeho je vyrobené. Nějaké "kuřecí na paprice," sójové párky a podobně mi připadají jako holý nesmysl a berlička pro lidi, kteří maso nejedí jen z nějakého falešného důvodu nebo je to pro ně póza...

+1/−1
25.7.2017 12:01

A16n28t88o63n58í48n 92S16e28b52e29r61a 7133458210109

Jan ko kolikrat koupim kureci a nechutna to jak kure. Jestli tohle chutna jak kure, tak jestli to neni lepsi.

0/0
21.7.2017 10:55

Z29d13e14n26ě47k 91T50r57u37t23n13o73v53s50k14ý 7463953546350

A co na to EU? Jak může tolerovat název řeznictví, kde není maso? To je klamání spotřebitele.!!!

+1/0
20.7.2017 22:38

M23i30r30e61k 20M87a27c58h 8753665278485

Lidé většinou nejí maso z filozofických důvodů a ne proto, že by jim nechutnalo. Jenže když přestanou jíst maso (a nebo dokonce všechny živočišné potraviny), tak důsledkem často bývá omezená škála dostupných chuťových podnětů, či zdrojů uspokojení. Potom uvítají možnost vrátit se k chuti masa bez zabíjení.

+2/0
20.7.2017 21:05

D83a52v18i50d 76R11i81e29s11z 8114510

Hmm, vegetariánské řeznictví... asi si založím masožroutskou zeleninu. Treba mrkev vykrojená z lososa, nebo červená řepa z jater...

+1/−1
20.7.2017 16:30

V71o17j89t65ě92c25h 78R74ů21ž98e98k 1257542934882

Zajímavý záměr. Ale jste si jist, že si najdete klientelu?

+1/0
20.7.2017 16:31

D82a95v85i80d 62R40i78e46s46z 8554150

Vy jste vegetarián?

0/0
20.7.2017 16:32

M66i60r37o54s77l33a40v 10S28u59c68h26y 5190679200730

Vážená redakce, můžete prosím článek doplnit o ceny? Hrozně by mě zajímalo, kolik taková sranda stojí. A jen tak mimochodem, jeden pokrm dle vašeho receptu dající 2 porce by sotva stačil nakrmit jedno mé dítě.

+2/−2
20.7.2017 12:23

A12n68t18o41n19í51n 60S55e87b40e28r15a 7653898530599

V restaruraci na menu se už bežně dává 120 g masa na porci. Takže 100g zeleninového pajšlu je asi taky ok.

+1/0
20.7.2017 14:23

M86i55r78o32s69l54a47v 70S69u76c69h58y 5820769350210

Tělo potřebuje energii a signál, že má dost. 100 g zeleniny v jakékoliv úpravě nedodá ani jedno, ani druhé. Pokud si ty 2 porce musím doplnit o řadu dalších chodů, abych se zasytil a získl dostatek látek potřebných k životu, tak se s tím nebudu pachtit. A v restauraci bych si to určitě neobjednal. To ale neznamená, že bych to odsuzoval. Jen jsem chtěl opravdu vědět, kolik to stojí.

+1/0
20.7.2017 16:07

J46a30k20u36b 72F53e45i57f28a27r 7139269766529

Přijde mi to trapné.

Nemám problém si dát originální, bezmasé jídlo.

Ale když mám chuť na kachnu, tak si dám kachnu a nechci žádný blivajz alá Tricatel.

+2/−3
20.7.2017 11:10

K69v10ě53t13a 35D65o17s33o27u32d45i48l86o71v79á 9901782279807

Když mám chuť na kachnu, připravím rostlinnou alternativu alá kachna.

Připadá mi trapné kvůli své chuti zabíjet živého tvora.

+3/−1
20.7.2017 18:36

Z45d37e39n77ě17k 39T75r28u16t77n33o95v28s52k65ý 7603923166220

A jak to uděláte, když budetet chtít potomka a nebude se vám chtít kvůli tomu souložit.... něco jako alá sex? ;-D

+1/−2
20.7.2017 22:40

J76a81n 18O21n64d13ř13e54j 6309988184400

A přesně to je důvod proč nejsem schopen akceptovat aktuální modu veganů a vegetariánů z přesvědčení - nechtějí žrát maso a spoustu dalších věcí, ale přitom žerou bezmasé výrobky které napodobují ty masové.Takže dokazují, že by si tu klobásku nebo salámek dali, ale je prostě hrozně modní a in to nejíst a osobně pevně věřím, že přijde doba kdy budou žrát kameny :-)

+6/−3
19.7.2017 22:34

V55o32j35t97ě34c87h 63R25ů73ž56e57k 1767572984262

Protože nepřestali jíst maso proto, že by jim nechutnalo. Je tak obtížné toto pochopit?

+7/−2
19.7.2017 23:28

J66a24r90o52s37l34a28v 34N74e32d59o57m69a 3950740712253

Je.

+2/0
20.7.2017 13:39

V61o57j33t86ě87c95h 42R34ů93ž80e33k 1237652444632

A přitom to je tak triviální.

+1/0
20.7.2017 14:21

A16l35e55n54a 14V42e93s49e13l94á 3113791105238

Tj. hlava chce z důvodu "vyššího principu mravního" konzumaci opustit, ale tělo se tomu skrze chutě brání a je nutno je tedy oblafnout imitacemi?

To mi zní jako jasný argument, že je bezmasá strava nepřirozená.

+1/−1
20.7.2017 16:24

V41o64j26t86ě61c12h 84R82ů64ž19e90k 1137642404902

Od vás to je přání otcem myšlenky.

+2/0
20.7.2017 16:30

A92l39e93n98a 46V90e35s41e68l45á 3693161535908

Takže vy si myslíte, že bezmasá strava je přirozená a přesto vám maso chutná a chcete jíst něco, co je pokud možno hodně připomíná?

Divný.

(Znám docela dost vegetariánů, u kterých mi to přijde přirozené. Jíst maso se jim prostě příčí. Ale těm by nebylo příjemné si ani hrát na to, že je jako jedí.)

+1/0
20.7.2017 19:46

V92o47j92t47ě33c24h 79R20ů81ž10e27k 1767532334692

Znovu, většina vegetariánů nepřestala jíst maso proto, že by jim nechutnalo. Když můžete jíst něco, co sice chutná jako maso, ale není to maso, tak proč toho nevyužít.

+2/−1
20.7.2017 20:07

A32l12e46n47a 64V19e86s70e28l41á 3273341615298

Znovu - pokud tedy vegetariánům maso chutná, dokonce tolik, že jsou kvůli této chuti ochotni konzumovat nějaké umělohmotné imitace - není to signál, že něco v jejich přístupu ke stravování je špatně?

+3/−1
21.7.2017 15:38

M43a48r23t58i65n 98M19a27i47k52s68n25a23r 3874643898172

Kazdy je jiny, ale reknu vam to na rovinu, vegetarianstvi a veganstvi neni o tom ze nechteji jist maso kvuli chuti ale kvuli tomu ze nechteji vyuzivat zvirata. Nechteji aby kvuli jim muselo umrit zvire, proto si daji zeleninovou placku misto rizku. Jim nevadi ze ta placka chutna jako kureci maso, protoze kvuli tomu zadny zvire neumrelo. O tom to je - nezabit, ne o nejake trivialni a blbe chuti. Vegan - opravdovi vegan, si neda na oblicej ani kosmetiku testovanou na zviratech, neda si med a nejspise nebude vlastnit ani zvire, protoze by ho omezoval na svobode.

0/0
14.8.2017 15:18

A64l24e22n98a 43V14e68s90e10l54á 3823231365198

Ano, tento argument tady už byl víckrát. Přesto tomu nerozumím.

Já bych něco s příchutí lidského masa sníst nedokázala. Ani kdybych tisíckrát věděla, že kvůli tomu žádný člověk neumřel, že je to jen "jako".

0/0
15.8.2017 10:10

K62v43ě54t64a 29D36o23s24o61u39d28i26l91o69v55á 9871142959257

Je to úplně banální a jednoduché. Ne každý přestane jíst maso proto, že by mu nechutnalo :) Existují zdravotní důvody, etické důvody, ekologické důvody.... :) Je to opravdu jednoduché na pochopení.

+1/−1
20.7.2017 18:39

A23l49e88n31a 77V84e25s13e86l72á 3343651565198

Ano, u zdravotních důvodů to chápu. Chci jíst maso, ale nesmím, tak najdu něco, co se tak bude aspoň tvářit.

U etických to nechápu. Přijde mi to, jako hledat něco, co by chutnalo jako lidské maso, abych je mohla jíst i bez zabíjení jiných lidí.

+1/−1
20.7.2017 19:42

K64a86t95e29ř58i69n68a 70F94e44n73c14l72o19v14á 8343957708653

Nic proti, ať si jí každý, co chce.

Ale "ekologický" argument je postavený na hlavu, když je třeba doplnit jídelníček surovinami, které se vozí přes půlku světa a v místě původu je pěstují na plantážích po vypálených původních biotopech.

0/0
28.7.2017 19:23
Foto

D10a56v46i35d 40F24r39a14n44e38k 6463363400538

Ale pochopili, jenže přiznat si pravdu bolí. Nebo je zde každodenní masáž masmédii o tom, jak je mlíko a maso potřeba, jak za bolševika. proboha, lidi, je 21 století, máme internet, odborníky na výživu a hlavně, po tomto světě už běhá spousta dlouhodobých veganů a jsou až nechutně zdraví a budou tady "prudit" dlouho po důchodu a to se mocným po čertech nelíbí. Ato nemluvím o tom, že utře i farmaceutická lobby, vydělávající ruku v ruce s živočišnou výrobou na "normálně" se stravujícich, aby jim nabídla své dryjáky, aby se toho důchodu vůbec dožili. samozřejmě ne gratis.

+1/−1
20.7.2017 17:02

V67e14r97o78n49i19k28a 87K64o78u30k60o82l50s50k97á 8233626292404

Přesně... Pokud jsem přesvědčená, že konzumací masa něčemu škodím, nemám na maso chuť. Nechci si ho dát a nepotřebuji ho ničím nahrazovat, co se týče chuti. Vegetarián, který má absťák po mase, by se na to měl vykašlat a přiznat si, že vegetariánem prostě nikdy nebude...

+1/0
25.7.2017 12:04

Z60d47e97ň85k49a 82V32e39s54e41l89á 8989445677460

Jak je možné, že pomazánkové máslo nesmí mít v názvu "máslo", ale sojové maso v názvu "maso" mít může..?

+10/0
19.7.2017 22:28

V77o59j66t90ě72c86h 60R46ů27ž47e74k 1447192524612

Protože jednání EU nemá konzistentnost.

0/0
19.7.2017 23:31

P94a37v26e89l 47S72e47d40l51á32k 7785151420494

Sojove maso se tak nejmenuje oficiálně. Podívejte se někdy v obchodu na sáček a přestante placat nesmysly.

0/0
20.7.2017 23:15

Z74d29e91ň50k15a 40V76e84s69e73l68á 8749205357130

V obchodě možná ne, ale v provozovně, kam chodíme na obědy, běžně píšou "sójové maso".

0/0
21.7.2017 9:03

J64o84s63e19f 32N47a47j56m71a18n 4600696296282

Takovej blbej nápad - co takhle vymyslet maso, co chutná jako zelenina ;-)

+1/0
19.7.2017 22:24

M34i55r19o23s48l41a42v 94S43u33c68h46y 5890959490150

Zkuste maso nechat nějakou dobu v teple. Zezelená a vykvete. Ke konzumaci nevhodné. => Dokud je to maso, je to vhodné ke konzumaci, jakmile se to změní na zeleninu, je to fuj.

+1/−1
20.7.2017 9:59

O77l98g78a 65L40u96s75k50o56v84á 3655968548137

Kdyz clovek neji maso, tak proc by clovek mel jist zeleninu co chutna jako maso? To je trochu protimluv. Kdyz maso tak maso a kdyz zeleninu tak zeleninu.

+8/−2
19.7.2017 22:12

J58i68ř68í 33S98v54a49š49e63k 9254888263529

Třeba chcou jenom jíst chuťově pestřejší stravu. Zelenina ve své původní podobě má svoje limity.

+1/−1
19.7.2017 22:15

J31o24s88e23f 77N19a81j21m21a64n 4500286556892

Souhlas, je plno jídel, která se obejdou bez masa, zvlášť indická kuchyně tím vyniká, ale i středomořské nabídne hodně zajímavého. Když maso tak pravé a dobré. Když nechci jíst maso a jím zeleninu, co má chutnat jako maso, tak mi to přijde jako blbá póza...

+3/0
19.7.2017 22:21
Foto

M77i26l71a90n 84Č19á76b36e24l43a 6410376809814

Mám rád maso i ovoce a zeleninu, ale nikdy mne nenapadlo dát si zeleninu s příchutí řízku a jako přílohu kotletu s příchutí brambor. Řídím se tím,na co má tělo chuť, neboť věřím, že tak žili i naši prapra předci a příroda tomu chtěla že člověk je všežravec. Ano, rozumím tomu že ze zdravotních, či etických důvodů se někdo musí vymezit. Ale v takové míře jako dnes je to většinou módní vlna...

+2/0
19.7.2017 19:16
Foto

D77a54v38i25d 75F80r86a33n14e63k 6513183400348

To není módní vlna. Kdyby všichni lidé na Zemi jedli to, co Evropané s Američany, tak by už nejedli vůbec nic, protože by na to naše planeta jednoduše nestačila.

+3/−2
19.7.2017 19:37
Foto

M48i86l56a21n 44Č13á31b93e73l47a 6720536609454

Ale kdepak. Pokud každý nakoupí pouze to co spotřebuje, zjistíte, že jídla je zatím dostatek. Průměrná rodina bohužel cca polovinu jídla vyhodí. To ale nemá nic společného s nutností nejíst maso, vyhazuje se stejně i ovoce a zelenina.

+2/0
19.7.2017 20:18
Foto

D14a21v86i63d 75F50r83a40n81e72k 6733263740128

Vyhazování jídla je kapitola sama pro sebe, ale o tom zde není řeč. 70 procent celosvětových osevních ploch je věnováno pro pěstování krmení pro dobytek, zbytek je přímo pro lidi. A ten dobytek "živí" zhruba třetinu lidstva. Pokud by všichni přešli na rostlinnou stravu, tak by Země v poho uživila deset i víc mld. obyvatel, zmizel by hlad, nekácely by se lesy atd.

+2/0
20.7.2017 16:52
Foto

D44a84v66i80d 55F35r27a82n18e91k 6503343690438

Tento naprosto skvělý způsob stravování přiměje spoustu lidí aspoň omezit konzumaci živočišných produktů bez nepohodlného vzdáníse navyklých chutí. Omezí se celoživotní utrpení tzv. hospodářských zvířat, drancování naší Země živočišnou výrobou a v neposlední řadě to přinese zdravotní výhody. Někoho možná odradí vyšší ceny, ale ve výsledku se vše zůčtuje nekupováním si léků v budoucnu. Stát se vegetariánem, nebo dokonce veganem je zase o něco jednodušší. Obdivuji průkopníky- vegany, kteří začínali před desítkami let a můj dík patří i firmám vyrábějícím toto zboží. Takže- jen samé výhody, nevýhody nula.R^

+7/−8
19.7.2017 16:56

A51l17e30n12a 43V23e79s52e27l46á 3953521705728

Jestli si myslíte, že chemické napodobení masové chuti přinese nějaké "zdravotní výhody", tak určitě ne.

Přirozená vegetariánská či veganská strava možná ano (za sebe pochybuji i o tom, ale budiž). Ale umělé imitace rozhodně ne.

+2/−1
19.7.2017 17:33
Foto

D46a71v80i61d 40F56r77a97n44e37k 6673923640578

Chemii hledejte v běžných obchodech. Tyto produkty se vyrábí z bio surovin, které se prostě smíchají. Stojí za tím spoustu pokus- omylů. I já to amatérsky dělám a hrozně mě to baví a navíc vidím, z čeho to vyrábím. Veganství mi přineslo spoustu nových chutí, daleko více, než když jsem jedl všechno. O ostatních výhodách nemluvě.

+2/−2
19.7.2017 17:47

O66l31g91a 24V66a23n14i71c97k22á 3759240567420

Osobně je mi jedno, kdo co jí- je to každého volba. Toto nechci rozebírat, ani nikoho ovlivňovat. Ale jak se napodobí chuť masa? Neumím si představit, z jakého koření a zeleniny vytvořím příchuť hovězího steaku, nebo uzených žebírek.

+2/0
20.7.2017 9:43







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.