Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních saponátů. Přitom kuchaři se shodují, že je zbytečné je používat a zároveň tyto přípravky zatěžují životní prostředí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V14l85a93d98i84m23í79r 10K39o10n21e97č76n34ý 6785350478819

Pucim gril sousedovi, on ho vzdycky vycisti :-)

+2/0
26.7.2017 10:22

J64a70n 43S27t27e72h77l61í28k 1659579646444

To znám, jednou za rok si půjčuju rožeň na prase od souseda. Přivezu špínu a vracím vyčišťěnej. Je to taková symbióza, všichni jsou spokojený.

+1/0
2.8.2017 8:19

A58l16e10s 16S51k15r66i64v88a23n30e93k 9636530602244

Ja vzdy grill ostrikam vapkou. To ho umeje ale totalne neodmasti a tak litinove platy nereznou. Kdyz sem pred mnoha lety delal pomocnika v kuchyni v Sydney tak tam davali kuchari grilovaci mrize pres noc do kade s louhem a pak sme to rano strikali vapkou. Ovsem tam se za vecir upeklo dobre 50 az 80 stejku.

0/0
25.7.2017 14:25
Foto

M63i43r12o24s93l37a38v 81S85t68e30i30n33e94r 4230512740656

Já jsem si na gril pořídil žulový pečící kámen, 35x35 cm, 2 cm tlustý, nahoře leštěný, cena asi 500 Kč. Kámen se rozpálí, očistí, lehce naolejuje a může se grilovat.

Důležité je jenom, aby ta pečící plocha byla přesně vodorovná- nastavit gril je nutno s vodováhou.

Kámen také vyrovnává kolísání ohně, drží teplo ještě dlouho po vyhoření paliva.

+4/0
25.7.2017 9:16
Foto

M62i90r76o28s37l30a79v 27S75t56e22i33n63e28r 4270472630316

Pro nezkušené: kámen se položí docela normálně na grilovací rošt, ten se postará o trochu rovnoměrnější ohřev.

Prudký ohřev nebo náhlé ochlazení, třeba polití vodou za horka ten kámen může roztrhnout. Takže nespěchat a ten kámen pomalu vyhřát na nejméně 250°C, Kontrola je ideální pomocí digitálního infrateploměru, prodává se asi za 400 Kč.

+2/0
25.7.2017 9:22

L55u50d50v30í77k 27G30a81j83d46o40š93í10k 2775293974892

Tak tedy už asi posté - příprava jídla na rozpáleném kameni se NEnazývá grilování. Je to obdoba přípravy na pánvi. Dáte-li na gril kámen, celý fór grilování je tentam.

+9/−2
25.7.2017 14:14

Z68d47e45n16ě80k 43H75r61u80b68ý 5625158121136

Tak tedy už asi posté ;-)

Grilování je příprava pokrmu tepelným zářením a je úplně jedno, co vám to teplo na pokrm dodává. Důležité je to, že k přenosu tepla se nepoužívá další médium, např. voda (vaření), olej (smažení/fritování), apod.

Grilovací kámen zprostředkovává přenos tepla z ohniště na pokrm. Jak psal pan Steiner, jeho obrovskou výhodou je to, že vyrovnává rozdíly v teplotě ohně, jak v čase, tak v ploše.

Co se týká chuti, tak pokrmu připravenému na kameni nechybí nic z toho jako u klasického grilování. Naopak maso zůstává šťavnatější, není přesušené nebo spálené. I když se dělá na kameni, nechybí mu kouřové aroma.

Grilování na kameni je určitě zdravější. Do ohně neskapává tuk, vznik karcinogenů je omezen na minimum. Na kameni se snadno griluje na drobno pokrájená zelenina - žampiony, cukety, papriky, cibule. Kámen se díky hladké ploše velmi snadno čistí.

Kdo by chtěl kámen zadarmo, může zkusit štěstí v soutěži Grilmen na Facebooku.

+3/−3
25.7.2017 19:08

L85u40d90v94í33k 24G42a23j58d96o54š46í43k 2855803554432

...k přenosu tepla se nepoužívá další médium...Grilovací kámen zprostředkovává přenos tepla...

Tak si to ujasněte... ;-D

Základní podstatou grilování je především to, že pokrm se NEDĚLÁ ve vlastní šťávě (to je mimo jiné to vaše další médium), ale pouze suchým žárem.

Proto je na grilu rošt (a né nic jiného), aby veškeré tekutiny z pokrmu vyloučené mohly pryč.

Ten váš kámen můžete klidně vyměnit za litinový plát a výsledek bude naprosto totožný. Když si pak k takovému plátu přimyslíte zvednuté okraje, tak z toho máte pánev. ;-)

Klidně si připravujte pokrmy na kameni, se vším co k tomu patří, ale neříkejte tomu grilování.

Ono je to na roštu samozřejmě trochu větší kumš. Lidé kteří vychvalují přípravu na kameni většinou grilovat moc neumí a kámen je pro ně taková berlička. Doufám, že vy k nim nepatříte.

+4/0
26.7.2017 1:44

J13a64n 37C57i98g28l25e73r 7168741670954

Nevím, proč tady prudíte, když je výsledkem obojího zmíněného postupu teplá flákota na talíři. Ale jinak s vámi souhlasím s tím, že vysvětlení je však daleko prostější: Grilování je od slova "grill", tedy rošt, rožeň nebo mřížoví. Doslova je grilování myšleno jako příprava pokrmu na otevřeném ohni pomocí ocelového přípravku. Grilovací rošt je tedy pleonasmus jako prase! ;-D

0/−1
28.7.2017 7:48

P58a67v76e80l 42J54e63ř18á82b94e83k 7571552874477

Drátěný kartáč raději ne.

Na jednom satelitním programu o neznámých či podivných diagnózách byly skutečné příběhy lidí, kteří spolu s masem snědli drátek z kartáče, který zůstal na roštu.

V jednom příběhu drátek propíchl tenké střevo tak, že pronikl do jeho další části a doslova ho "sešil".

+1/−1
25.7.2017 8:34

M61a44r98e89k 79K35l34u58f49a 3738544854226

Mám drátěný kotouč pro upnutí do vrtačky, čistím to tím. Upnu, roztočím vrtačku a během chvilinky mám rošt jak z výroby. Z tohohle se jen tak drátek nevytrhne.

0/0
25.7.2017 11:13

L75u31d26v49í73k 26G10a39j76d64o10š40í27k 2475603184802

To svědčí jen o tom, že to někdo kartáčem jen tak šmidlal a na roštu zůstala stále velká vrstva lepkavého bordelu, v kterém se drátek mohl zachytit.

Pokud máte rošt čistý, žádný drátek se na něm nemá šanci udržet.

+2/0
26.7.2017 1:50

M79i12r21a 79L63o38v17e 3834870708334

Take jsem ten porad videla. My gril cistime uz vic jak 20 let takovymi kartaci, kupujeme ale casto nove. Po odrhnuti kartacem nalijeme trochu oleje na papirovou uterku a tim ten rost poradne povytirame, aby tam nahodou nejaky dratek nezustal.

0/0
3.8.2017 20:30

L18í37d17a 87J68e51l41í61n77k43o83v38á 4875180830796

Ta reklama....R^

0/0
25.7.2017 8:14

Z98d58e62n86ě73k 50D67u93b52e74c41k22ý 3917194640858

Tři dny před grilováním nedám psovi nažrat a to by jste koukali, jak potom tu mřížku ekologicky očistí. :-D

+22/−1
25.7.2017 6:42

M54a75r30k48é57t22a 71N75o16v98á39k47o95v72á 4323717788588

;-D

0/0
25.7.2017 8:12
Foto

V17l35a35d83i58m67í69r 22S44o93j19k29a 4686677788968

To bude mít dříve vláda ČR sestaven vyrovnaný rozpočet a začne umořovat státní dluh, než by si našinec koupil vyzrálé maso, upekl ho na čistém grilu a nechal 15 minut odpočinout.

České grilování jsou především karbonové hody a plato Enterolu.

+5/−30
25.7.2017 6:41

O83n21d86ř45e32j 86Z86e85m80a74n 5200304978799

Proč tak urážíte? Ne všichni jsou jak píšete, mnozí si to maso s předstihem připraví a na jeho naložení si dají sakra záležet, stejně jako na jeho upečení. Prostě jste jenom poznal ty, co to odbývají.

+17/0
25.7.2017 6:47

O51n69d43ř42e12j 38Z60e70m27a62n 5780444768779

A ještě k té koupi vyzrálého masa....

To myslíte vážně?

+3/−1
25.7.2017 7:04

P66e85t39r 70K67o97v87a21ř83í43k 1361303489487

No já rozdíl v chuti grilovaného vyzrálého masa oproti nevyzrálému rozhodně nepoznám. Ale prý je to teď IN, a kdo se nechová IN, tak si přeci zaslouží být urážen, no ne?

Vážně, s takovým člověkem vůbec nemá smysl diskutovat. ;-)

+19/−1
25.7.2017 7:21

O13n83d56ř48e24j 64Z51e48m85a36n 5650494468229

Tak hlavně se neprodává maso, které ještě před pár hodinami bylo součástí toho zvířete, vždy se nechává více méně vyzrát než se začne prodávat.

+1/−3
25.7.2017 7:31

J93i34ř65í 86H19r18a29d93e44c 2494612101906

Jenomže v tom více a méně může být dost rozdíl. Hlavně u hovězího klidně i týden. A to už na chuti poznáte, jestli je to maso pět dní po porážce nebo třeba dva týdny. Samozřejmě pokud preferujete well done, ten rozdíl asi nebude postřehnutelný.

+1/0
25.7.2017 7:42

L40u84d98v16í80k 89G21a67j42d15o39š30í21k 2355273104132

To platí pochopitelně u stejků. Nikde ale není psáno, že se griluje jen hovězí. U takové vyzrálé, grilované ryby bych asi být nechtěl.

+2/−1
26.7.2017 1:56

P15a27v60l75a 26L59u76k48á20š39k29o18v49á 8172851232731

Taky ryba a kuřecí není maso, které zraje. Kdežto hovězí a vepřové musí zrát, aby mělo správnou chuť. Vepřové maso minimálně

dva dny, hovězí maso týden.

0/0
7.8.2017 7:28

P21a63v85l29a 83L58u34k54á60š28k35o65v96á 8822121932411

Ryba není maso ke zrání.

0/0
7.8.2017 7:33

P44e43t48r 25T23l34o32u66k69a60l 7914585922965

Ne tím, že se maso rozveze a pak rozveze do prodejen neznamená, že se nechává vyzrát. Mrkněte se po netu co to znamená. Jinak poproste někoho ať vám koupí vyzrálé maso z Makra a nejlépe z Argentiny, poznáte to nejen na chuti ale i na křehkosti. To se vsaďte.

+6/0
25.7.2017 7:55

O53n16d47ř24e62j 23Z82e30m67a35n 5300644418509

Proč si myslíte, že to po poražení toho kusů nezavěsí do chladu a nenechají odpočinout? Protože odjinud je lepší? Co se divíte, když kupujete specialitku, kterou si lidé v průměru běžně nemohou dovolit.

0/0
25.7.2017 8:16

O82n22d56ř26e24j 17Z72e51m74a57n 5960384638629

A zkuste nepředpokládat, že někdo o něčem nic neví...

0/0
25.7.2017 8:20

P23e97t42r 95T67l30o81u58k59a68l 7484795582235

Proč? Protože si stačí přečíst co to obnáší. Prostory, energii, čas, maso sníží váhu klidně o pár desítek procent. To všechno něco stojí. To jestli si to lidé mohou dovlit je na jinou debatu, ona asi běžný člověk nejí dva stejky do týdne.

+4/0
25.7.2017 8:29

O74n22d93ř57e92j 80Z83e57m13a75n 5430844348119

Napíšu to ještě jednou - zkuste nepředpokládat, že někdo o něčem nic neví...

Nebo nám chápat ignorování tohoto, že chcete prostě urážet?

0/−1
25.7.2017 8:34

P41e88t26r 33T59l29o16u69k92a33l 7964205682335

Urážet vás opravdu nemíním, ale z vašich vět to tak vypadá. Možná jste si přečetl, ale dotazy kladete jak kdybyste to nečetl. Proto moje reakce. "Věta Proč si myslíte, že to po poražení nezavěsí do chladu" je prostě úsměvná a nemá hlavu ani patu a to bez urážky.

+4/0
25.7.2017 8:59

O62n87d77ř43e58j 58Z75e61m62a49n 5450824788659

A děláte to pořád...

0/−1
25.7.2017 13:48

P93a66v61l81a 95L80u27k69á51š25k30o38v17á 8152291702601

Ne, vždy se maso nechává uzrát, spíš se nedává uzrát nikdy. Protože řetězce chtějí čerstvé maso bez ohledu na kvalitu zrání.

0/0
7.8.2017 7:37

M81a21r59t93i25n 96K10o36ž74í34n 1795366761860

Protože to stojí peníze. Proto tam to maso nechají viset ani ne týden. Když ho tam necháte tři týdny, je to něco úplně jiného a je to sakra poznat i na chuti. A nemusí to být maso z Argentiny, prodává se výborné vyzrále maso z českých chovů.

+1/0
25.7.2017 18:26

J76i49n49d74r36i70c24h 24K86o16l92a45r 7620230295513

Ta Argentina uz je trosku prekonana. Bylo to to lepsi na trhu, protoze nez to sem lodi dojelo, tak se to mohlo pekne "vystarit" a u nas se to moc neumelo (kdyz jsem si stejky daval primo v Argentine, tak oproti tomu, co se da sehnat u nas, nic moc). To uz ale neni pravda. Mame u nas kvalitni druhy hoveziho a spousta rezniku uz se starit naucila, prodavaji na to i mensi masiny primo do restauraci. Uz bych se proste na argentinu moc nezameroval.

+1/−1
25.7.2017 8:41

P69e42t91r 88T63l70o29u71k77a68l 7614555312565

Rád si nechám doporučit který řezník má vynikajíci stařené maso. Třeba zkušenost na jižní Moravě. Já mám zkušenost, že Argentina z Makra je prostě super proto ji doporučuji.

0/0
25.7.2017 9:01

J47i43n73d37r53i87c67h 40K91o98l45a67r 7340530115793

Nerikam, ze neni. Rikam, ze to u nas uz umi taky. Jizni moravu nevim, krome par vyletu za vinem se tam nepohybuju. Ale treba v Olomouci, coz by vam mohlo byt nejbliz toho, o cem vim, v pivovaru Riegrovka maji vlastni starene maso, muzete se i podivat, dostenete prednasku. Myslim, ze tam si gurman prijde na sve.

0/0
25.7.2017 10:05

P44e85t16r 33T63l46o43u87k33a16l 7304775952675

Ok. Já věřím, že se dá někde koupit, problém je když jste z malého města tak to v místě nedostanete a jezdit někam 80 km... Popravdě po obchodech necourám, takže pokud mi někdo nedá vyloženě referenci tak na to náhodou jenom těžko narazím. Ale zkusím se více dívat, třeba narazím a zkusím něco.

0/0
25.7.2017 10:45

M19a68r91t40i68n 59K70o34ž69í41n 1825396491920

Třeba Mikrofarma. Mají prodejnu v Brně jak byla Scala, pak někde v Obřanech a Bílovicích tuším. Zatím mě to ještě nezklamalo, mají i svoje stránky.

0/0
25.7.2017 17:46

P52a95v45e74l 70J97e33ř74á48b97e91k 7101982854137

Pokud doporučujete maso, které se veze přes půl světa, když prakticky stejné máme za komínem, tak je něco špatně.

0/−1
25.7.2017 20:09

R46a66d89o44m34í89r 75V74a92v84r50e18č20k26a 7741499345953

Tak Argentina je pořád celosvětově číslo 1. A rozhodně není překonaná. Samozřejmě se dá koupit i jinde kvalitní vyzrálé maso, to nikdo nerozporuje.

0/0
7.8.2017 9:00

P50a44v36l69a 55L17u96k44á43š29k93o47v67á 8592841302321

No, spíš méně než více. ale stačí před grilováním maso naložit na dva dny a je to. Vyzraje při naložení.

0/0
7.8.2017 7:25

Z73d92e93n25ě13k 76S30e52d89l29á89č22e58k 6735571676130

Tak hlavně vyzrálé maso je křehké, šťavnaté a na přípravu stačí jen pár minut bez nakládání den dva dopředu. Potom jen sůl a pepř.

+6/0
25.7.2017 8:05

P58e50t76r 76K21o82v46a88ř55í55k 1801543269897

Mně třeba jen sůl a pepř tak nechutná, rád používám různá koření. Mám raději houževnatější a šťavnaté maso, nikoli křehké. Proto mi přijde vnucovat určitý typ masa ostatním jako to NEJ poněkud hloupé ...

+1/0
25.7.2017 10:09
Foto

H32a88n93a 11V56l39k80o47v67á 9165274642864

Pan Sojka si sem chodí léčit mindrák. Pouze on je náročný gastronaut ať už jde o steak nebo pizzu a všichni Češi jsou burani....Takových pozérů tu bylo a bude....

+6/−1
25.7.2017 8:40

J17i31ř83í 55S45o78l64d11á44t 1531541611209

Podle sebe soudím tebe.

0/0
25.7.2017 12:12

V56l35a56d31i49m96í72r 38F66i33b64i71g11e38r 5324211821694

Osvědčila se mi vapka. Ta smeje ledacos:-). Dokonce jsem s ní sundal ultrazapečenýtuk z fritézy, který ničím nešel dolů. Pak to bylo skoro jako nové. Mít vapku s ohřevem bude to dokonalé:-)

+4/0
25.7.2017 6:40

L59a55d94a 39N67o71v98a44k 4752613887

tady se hledají problémy tam kde nejsou... Prostě před začátkem grilování vždy dám mřížku někomu, aby jí vyčistil a je hotovo...

+37/−2
25.7.2017 0:29

M87a44r48t48i46n 81B54e89r46a65n 6299905586491

A ten někdo jí předá někomu, aby jí vyčistil a ...

+2/0
25.7.2017 8:13







Najdete na iDNES.cz