Diskuse k článku

Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních saponátů. Přitom kuchaři se shodují, že je zbytečné je používat a zároveň tyto přípravky zatěžují životní prostředí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V44l42a67d95i44m95í46r 73K34o86n19e72č22n47ý 6105340908889

Pucim gril sousedovi, on ho vzdycky vycisti :-)

+2/0
26.7.2017 10:22

J57a84n 88S90t31e88h29l11í33k 1519459716474

To znám, jednou za rok si půjčuju rožeň na prase od souseda. Přivezu špínu a vracím vyčišťěnej. Je to taková symbióza, všichni jsou spokojený.

+1/0
2.8.2017 8:19

A40l98e94s 47S27k36r70i69v66a22n91e56k 9616260772484

Ja vzdy grill ostrikam vapkou. To ho umeje ale totalne neodmasti a tak litinove platy nereznou. Kdyz sem pred mnoha lety delal pomocnika v kuchyni v Sydney tak tam davali kuchari grilovaci mrize pres noc do kade s louhem a pak sme to rano strikali vapkou. Ovsem tam se za vecir upeklo dobre 50 az 80 stejku.

0/0
25.7.2017 14:25
Foto

M54i12r19o27s32l74a41v 45S53t21e78i75n42e71r 4940372620496

Já jsem si na gril pořídil žulový pečící kámen, 35x35 cm, 2 cm tlustý, nahoře leštěný, cena asi 500 Kč. Kámen se rozpálí, očistí, lehce naolejuje a může se grilovat.

Důležité je jenom, aby ta pečící plocha byla přesně vodorovná- nastavit gril je nutno s vodováhou.

Kámen také vyrovnává kolísání ohně, drží teplo ještě dlouho po vyhoření paliva.

+4/0
25.7.2017 9:16
Foto

M78i73r27o98s82l97a30v 28S89t71e95i43n68e72r 4500622780486

Pro nezkušené: kámen se položí docela normálně na grilovací rošt, ten se postará o trochu rovnoměrnější ohřev.

Prudký ohřev nebo náhlé ochlazení, třeba polití vodou za horka ten kámen může roztrhnout. Takže nespěchat a ten kámen pomalu vyhřát na nejméně 250°C, Kontrola je ideální pomocí digitálního infrateploměru, prodává se asi za 400 Kč.

+2/0
25.7.2017 9:22

L36u53d24v65í67k 59G92a16j57d93o37š94í27k 2645933224472

Tak tedy už asi posté - příprava jídla na rozpáleném kameni se NEnazývá grilování. Je to obdoba přípravy na pánvi. Dáte-li na gril kámen, celý fór grilování je tentam.

+9/−2
25.7.2017 14:14

Z14d31e54n29ě20k 96H14r83u68b49ý 5195518151346

Tak tedy už asi posté ;-)

Grilování je příprava pokrmu tepelným zářením a je úplně jedno, co vám to teplo na pokrm dodává. Důležité je to, že k přenosu tepla se nepoužívá další médium, např. voda (vaření), olej (smažení/fritování), apod.

Grilovací kámen zprostředkovává přenos tepla z ohniště na pokrm. Jak psal pan Steiner, jeho obrovskou výhodou je to, že vyrovnává rozdíly v teplotě ohně, jak v čase, tak v ploše.

Co se týká chuti, tak pokrmu připravenému na kameni nechybí nic z toho jako u klasického grilování. Naopak maso zůstává šťavnatější, není přesušené nebo spálené. I když se dělá na kameni, nechybí mu kouřové aroma.

Grilování na kameni je určitě zdravější. Do ohně neskapává tuk, vznik karcinogenů je omezen na minimum. Na kameni se snadno griluje na drobno pokrájená zelenina - žampiony, cukety, papriky, cibule. Kámen se díky hladké ploše velmi snadno čistí.

Kdo by chtěl kámen zadarmo, může zkusit štěstí v soutěži Grilmen na Facebooku.

+3/−3
25.7.2017 19:08

L78u91d55v10í18k 34G22a16j66d16o76š50í35k 2895933544402

...k přenosu tepla se nepoužívá další médium...Grilovací kámen zprostředkovává přenos tepla...

Tak si to ujasněte... ;-D

Základní podstatou grilování je především to, že pokrm se NEDĚLÁ ve vlastní šťávě (to je mimo jiné to vaše další médium), ale pouze suchým žárem.

Proto je na grilu rošt (a né nic jiného), aby veškeré tekutiny z pokrmu vyloučené mohly pryč.

Ten váš kámen můžete klidně vyměnit za litinový plát a výsledek bude naprosto totožný. Když si pak k takovému plátu přimyslíte zvednuté okraje, tak z toho máte pánev. ;-)

Klidně si připravujte pokrmy na kameni, se vším co k tomu patří, ale neříkejte tomu grilování.

Ono je to na roštu samozřejmě trochu větší kumš. Lidé kteří vychvalují přípravu na kameni většinou grilovat moc neumí a kámen je pro ně taková berlička. Doufám, že vy k nim nepatříte.

+4/0
26.7.2017 1:44

J48a56n 35C45i40g34l28e26r 7568191800974

Nevím, proč tady prudíte, když je výsledkem obojího zmíněného postupu teplá flákota na talíři. Ale jinak s vámi souhlasím s tím, že vysvětlení je však daleko prostější: Grilování je od slova "grill", tedy rošt, rožeň nebo mřížoví. Doslova je grilování myšleno jako příprava pokrmu na otevřeném ohni pomocí ocelového přípravku. Grilovací rošt je tedy pleonasmus jako prase! ;-D

0/−1
28.7.2017 7:48

P20a82v63e51l 68J57e13ř71á63b85e86k 7341972644477

Drátěný kartáč raději ne.

Na jednom satelitním programu o neznámých či podivných diagnózách byly skutečné příběhy lidí, kteří spolu s masem snědli drátek z kartáče, který zůstal na roštu.

V jednom příběhu drátek propíchl tenké střevo tak, že pronikl do jeho další části a doslova ho "sešil".

+1/−1
25.7.2017 8:34

M52a69r70e23k 89K24l18u70f94a 3798884484666

Mám drátěný kotouč pro upnutí do vrtačky, čistím to tím. Upnu, roztočím vrtačku a během chvilinky mám rošt jak z výroby. Z tohohle se jen tak drátek nevytrhne.

0/0
25.7.2017 11:13

L36u83d60v25í40k 17G55a32j22d97o66š42í90k 2815763624682

To svědčí jen o tom, že to někdo kartáčem jen tak šmidlal a na roštu zůstala stále velká vrstva lepkavého bordelu, v kterém se drátek mohl zachytit.

Pokud máte rošt čistý, žádný drátek se na něm nemá šanci udržet.

+2/0
26.7.2017 1:50

M10i47r75a 85L75o55v85e 3954900838124

Take jsem ten porad videla. My gril cistime uz vic jak 20 let takovymi kartaci, kupujeme ale casto nove. Po odrhnuti kartacem nalijeme trochu oleje na papirovou uterku a tim ten rost poradne povytirame, aby tam nahodou nejaky dratek nezustal.

0/0
3.8.2017 20:30

L22í68d70a 79J19e45l44í79n35k71o92v90á 4185250390706

Ta reklama....R^

0/0
25.7.2017 8:14

Z14d79e97n41ě41k 17D35u79b50e71c79k60ý 3377744280498

Tři dny před grilováním nedám psovi nažrat a to by jste koukali, jak potom tu mřížku ekologicky očistí. :-D

+22/−1
25.7.2017 6:42

M33a53r19k53é37t85a 33N54o47v95á37k95o16v55á 4673707468848

;-D

0/0
25.7.2017 8:12
Foto

V80l25a92d51i69m15í42r 90S38o46j65k82a 4516597538538

To bude mít dříve vláda ČR sestaven vyrovnaný rozpočet a začne umořovat státní dluh, než by si našinec koupil vyzrálé maso, upekl ho na čistém grilu a nechal 15 minut odpočinout.

České grilování jsou především karbonové hody a plato Enterolu.

+5/−30
25.7.2017 6:41

O66n63d16ř84e43j 27Z56e52m92a44n 5790384728949

Proč tak urážíte? Ne všichni jsou jak píšete, mnozí si to maso s předstihem připraví a na jeho naložení si dají sakra záležet, stejně jako na jeho upečení. Prostě jste jenom poznal ty, co to odbývají.

+17/0
25.7.2017 6:47

O14n19d23ř52e92j 13Z56e80m82a14n 5210454578859

A ještě k té koupi vyzrálého masa....

To myslíte vážně?

+3/−1
25.7.2017 7:04

P88e63t54r 76K52o62v88a13ř63í60k 1501633679497

No já rozdíl v chuti grilovaného vyzrálého masa oproti nevyzrálému rozhodně nepoznám. Ale prý je to teď IN, a kdo se nechová IN, tak si přeci zaslouží být urážen, no ne?

Vážně, s takovým člověkem vůbec nemá smysl diskutovat. ;-)

+19/−1
25.7.2017 7:21

O57n35d34ř13e27j 43Z42e55m69a97n 5660494968849

Tak hlavně se neprodává maso, které ještě před pár hodinami bylo součástí toho zvířete, vždy se nechává více méně vyzrát než se začne prodávat.

+1/−3
25.7.2017 7:31

J12i73ř96í 69H70r63a39d89e13c 2844202151116

Jenomže v tom více a méně může být dost rozdíl. Hlavně u hovězího klidně i týden. A to už na chuti poznáte, jestli je to maso pět dní po porážce nebo třeba dva týdny. Samozřejmě pokud preferujete well done, ten rozdíl asi nebude postřehnutelný.

+1/0
25.7.2017 7:42

L54u62d11v39í44k 16G33a57j78d17o28š23í53k 2425933554192

To platí pochopitelně u stejků. Nikde ale není psáno, že se griluje jen hovězí. U takové vyzrálé, grilované ryby bych asi být nechtěl.

+2/−1
26.7.2017 1:56

P12a65v13l32a 61L86u53k92á96š85k28o45v31á 8272161372411

Taky ryba a kuřecí není maso, které zraje. Kdežto hovězí a vepřové musí zrát, aby mělo správnou chuť. Vepřové maso minimálně

dva dny, hovězí maso týden.

0/0
7.8.2017 7:28

P11a16v96l37a 15L89u61k32á32š65k77o55v27á 8302441432921

Ryba není maso ke zrání.

0/0
7.8.2017 7:33

P54e12t77r 91T75l57o45u47k30a14l 7224575882225

Ne tím, že se maso rozveze a pak rozveze do prodejen neznamená, že se nechává vyzrát. Mrkněte se po netu co to znamená. Jinak poproste někoho ať vám koupí vyzrálé maso z Makra a nejlépe z Argentiny, poznáte to nejen na chuti ale i na křehkosti. To se vsaďte.

+6/0
25.7.2017 7:55

O85n21d40ř86e58j 80Z96e74m50a98n 5390304748469

Proč si myslíte, že to po poražení toho kusů nezavěsí do chladu a nenechají odpočinout? Protože odjinud je lepší? Co se divíte, když kupujete specialitku, kterou si lidé v průměru běžně nemohou dovolit.

0/0
25.7.2017 8:16

O78n64d82ř11e38j 44Z60e34m62a19n 5400484908669

A zkuste nepředpokládat, že někdo o něčem nic neví...

0/0
25.7.2017 8:20

P68e56t20r 74T76l65o69u15k88a56l 7844215842785

Proč? Protože si stačí přečíst co to obnáší. Prostory, energii, čas, maso sníží váhu klidně o pár desítek procent. To všechno něco stojí. To jestli si to lidé mohou dovlit je na jinou debatu, ona asi běžný člověk nejí dva stejky do týdne.

+4/0
25.7.2017 8:29

O61n78d61ř55e82j 98Z67e65m31a21n 5290544608609

Napíšu to ještě jednou - zkuste nepředpokládat, že někdo o něčem nic neví...

Nebo nám chápat ignorování tohoto, že chcete prostě urážet?

0/−1
25.7.2017 8:34

P58e31t56r 19T89l39o16u92k87a64l 7534185752735

Urážet vás opravdu nemíním, ale z vašich vět to tak vypadá. Možná jste si přečetl, ale dotazy kladete jak kdybyste to nečetl. Proto moje reakce. "Věta Proč si myslíte, že to po poražení nezavěsí do chladu" je prostě úsměvná a nemá hlavu ani patu a to bez urážky.

+4/0
25.7.2017 8:59

O74n36d25ř26e59j 80Z72e82m56a84n 5650914988129

A děláte to pořád...

0/−1
25.7.2017 13:48

P35a98v55l31a 15L19u55k67á10š74k31o54v72á 8672901962121

Ne, vždy se maso nechává uzrát, spíš se nedává uzrát nikdy. Protože řetězce chtějí čerstvé maso bez ohledu na kvalitu zrání.

0/0
7.8.2017 7:37

M73a32r92t90i94n 94K12o94ž78í87n 1755746701530

Protože to stojí peníze. Proto tam to maso nechají viset ani ne týden. Když ho tam necháte tři týdny, je to něco úplně jiného a je to sakra poznat i na chuti. A nemusí to být maso z Argentiny, prodává se výborné vyzrále maso z českých chovů.

+1/0
25.7.2017 18:26

J96i40n13d67r87i18c31h 13K66o28l17a35r 7490940145183

Ta Argentina uz je trosku prekonana. Bylo to to lepsi na trhu, protoze nez to sem lodi dojelo, tak se to mohlo pekne "vystarit" a u nas se to moc neumelo (kdyz jsem si stejky daval primo v Argentine, tak oproti tomu, co se da sehnat u nas, nic moc). To uz ale neni pravda. Mame u nas kvalitni druhy hoveziho a spousta rezniku uz se starit naucila, prodavaji na to i mensi masiny primo do restauraci. Uz bych se proste na argentinu moc nezameroval.

+1/−1
25.7.2017 8:41

P15e91t58r 82T91l69o15u21k40a13l 7524365352305

Rád si nechám doporučit který řezník má vynikajíci stařené maso. Třeba zkušenost na jižní Moravě. Já mám zkušenost, že Argentina z Makra je prostě super proto ji doporučuji.

0/0
25.7.2017 9:01

J79i91n39d31r33i24c68h 10K12o87l79a69r 7640740825683

Nerikam, ze neni. Rikam, ze to u nas uz umi taky. Jizni moravu nevim, krome par vyletu za vinem se tam nepohybuju. Ale treba v Olomouci, coz by vam mohlo byt nejbliz toho, o cem vim, v pivovaru Riegrovka maji vlastni starene maso, muzete se i podivat, dostenete prednasku. Myslim, ze tam si gurman prijde na sve.

0/0
25.7.2017 10:05

P55e17t89r 69T82l83o25u87k61a37l 7344915362835

Ok. Já věřím, že se dá někde koupit, problém je když jste z malého města tak to v místě nedostanete a jezdit někam 80 km... Popravdě po obchodech necourám, takže pokud mi někdo nedá vyloženě referenci tak na to náhodou jenom těžko narazím. Ale zkusím se více dívat, třeba narazím a zkusím něco.

0/0
25.7.2017 10:45

M64a93r77t45i48n 24K95o28ž70í89n 1495146881690

Třeba Mikrofarma. Mají prodejnu v Brně jak byla Scala, pak někde v Obřanech a Bílovicích tuším. Zatím mě to ještě nezklamalo, mají i svoje stránky.

0/0
25.7.2017 17:46

P12a31v14e40l 37J71e57ř45á46b64e47k 7941752504687

Pokud doporučujete maso, které se veze přes půl světa, když prakticky stejné máme za komínem, tak je něco špatně.

0/−1
25.7.2017 20:09

R95a88d76o72m28í32r 85V91a28v36r67e72č37k46a 7981309775933

Tak Argentina je pořád celosvětově číslo 1. A rozhodně není překonaná. Samozřejmě se dá koupit i jinde kvalitní vyzrálé maso, to nikdo nerozporuje.

0/0
7.8.2017 9:00

P54a84v39l32a 93L63u64k36á29š57k22o97v52á 8482541582731

No, spíš méně než více. ale stačí před grilováním maso naložit na dva dny a je to. Vyzraje při naložení.

0/0
7.8.2017 7:25

Z11d71e41n70ě46k 26S39e84d13l69á97č30e98k 6475431696110

Tak hlavně vyzrálé maso je křehké, šťavnaté a na přípravu stačí jen pár minut bez nakládání den dva dopředu. Potom jen sůl a pepř.

+6/0
25.7.2017 8:05

P30e64t38r 72K94o23v17a90ř13í38k 1781303839297

Mně třeba jen sůl a pepř tak nechutná, rád používám různá koření. Mám raději houževnatější a šťavnaté maso, nikoli křehké. Proto mi přijde vnucovat určitý typ masa ostatním jako to NEJ poněkud hloupé ...

+1/0
25.7.2017 10:09
Foto

H27a78n71a 97V58l45k33o18v68á 9105474892924

Pan Sojka si sem chodí léčit mindrák. Pouze on je náročný gastronaut ať už jde o steak nebo pizzu a všichni Češi jsou burani....Takových pozérů tu bylo a bude....

+6/−1
25.7.2017 8:40

J37i48ř84í 33S76o22l95d38á35t 1141291511859

Podle sebe soudím tebe.

0/0
25.7.2017 12:12

V82l27a10d92i42m12í37r 58F70i91b98i22g54e74r 5804491831704

Osvědčila se mi vapka. Ta smeje ledacos:-). Dokonce jsem s ní sundal ultrazapečenýtuk z fritézy, který ničím nešel dolů. Pak to bylo skoro jako nové. Mít vapku s ohřevem bude to dokonalé:-)

+4/0
25.7.2017 6:40

L53a84d63a 91N70o92v13a73k 4142923907

tady se hledají problémy tam kde nejsou... Prostě před začátkem grilování vždy dám mřížku někomu, aby jí vyčistil a je hotovo...

+37/−2
25.7.2017 0:29

M74a11r39t81i91n 59B69e58r70a86n 6479525916651

A ten někdo jí předá někomu, aby jí vyčistil a ...

+2/0
25.7.2017 8:13

Najdete na iDNES.cz