Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních saponátů. Přitom kuchaři se shodují, že je zbytečné je používat a zároveň tyto přípravky zatěžují životní prostředí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V58l63a12d26i20m94í82r 68K75o62n54e35č45n42ý 6765200498559

Pucim gril sousedovi, on ho vzdycky vycisti :-)

+2/0
26.7.2017 10:22

J73a17n 11S60t79e78h68l10í29k 1659979226794

To znám, jednou za rok si půjčuju rožeň na prase od souseda. Přivezu špínu a vracím vyčišťěnej. Je to taková symbióza, všichni jsou spokojený.

+1/0
2.8.2017 8:19

A88l29e77s 26S43k15r57i25v35a97n46e77k 9556640892334

Ja vzdy grill ostrikam vapkou. To ho umeje ale totalne neodmasti a tak litinove platy nereznou. Kdyz sem pred mnoha lety delal pomocnika v kuchyni v Sydney tak tam davali kuchari grilovaci mrize pres noc do kade s louhem a pak sme to rano strikali vapkou. Ovsem tam se za vecir upeklo dobre 50 az 80 stejku.

0/0
25.7.2017 14:25
Foto

M75i35r53o30s80l32a25v 28S96t83e33i56n19e75r 4270702620826

Já jsem si na gril pořídil žulový pečící kámen, 35x35 cm, 2 cm tlustý, nahoře leštěný, cena asi 500 Kč. Kámen se rozpálí, očistí, lehce naolejuje a může se grilovat.

Důležité je jenom, aby ta pečící plocha byla přesně vodorovná- nastavit gril je nutno s vodováhou.

Kámen také vyrovnává kolísání ohně, drží teplo ještě dlouho po vyhoření paliva.

+4/0
25.7.2017 9:16
Foto

M64i16r66o26s42l15a90v 39S48t18e64i82n33e24r 4780762520396

Pro nezkušené: kámen se položí docela normálně na grilovací rošt, ten se postará o trochu rovnoměrnější ohřev.

Prudký ohřev nebo náhlé ochlazení, třeba polití vodou za horka ten kámen může roztrhnout. Takže nespěchat a ten kámen pomalu vyhřát na nejméně 250°C, Kontrola je ideální pomocí digitálního infrateploměru, prodává se asi za 400 Kč.

+2/0
25.7.2017 9:22

L53u90d97v66í13k 58G28a58j81d11o15š58í80k 2755243724102

Tak tedy už asi posté - příprava jídla na rozpáleném kameni se NEnazývá grilování. Je to obdoba přípravy na pánvi. Dáte-li na gril kámen, celý fór grilování je tentam.

+9/−2
25.7.2017 14:14

Z82d65e59n91ě48k 39H51r83u16b63ý 5235608191776

Tak tedy už asi posté ;-)

Grilování je příprava pokrmu tepelným zářením a je úplně jedno, co vám to teplo na pokrm dodává. Důležité je to, že k přenosu tepla se nepoužívá další médium, např. voda (vaření), olej (smažení/fritování), apod.

Grilovací kámen zprostředkovává přenos tepla z ohniště na pokrm. Jak psal pan Steiner, jeho obrovskou výhodou je to, že vyrovnává rozdíly v teplotě ohně, jak v čase, tak v ploše.

Co se týká chuti, tak pokrmu připravenému na kameni nechybí nic z toho jako u klasického grilování. Naopak maso zůstává šťavnatější, není přesušené nebo spálené. I když se dělá na kameni, nechybí mu kouřové aroma.

Grilování na kameni je určitě zdravější. Do ohně neskapává tuk, vznik karcinogenů je omezen na minimum. Na kameni se snadno griluje na drobno pokrájená zelenina - žampiony, cukety, papriky, cibule. Kámen se díky hladké ploše velmi snadno čistí.

Kdo by chtěl kámen zadarmo, může zkusit štěstí v soutěži Grilmen na Facebooku.

+3/−3
25.7.2017 19:08

L42u32d86v26í70k 83G96a13j18d96o83š33í89k 2335883374872

...k přenosu tepla se nepoužívá další médium...Grilovací kámen zprostředkovává přenos tepla...

Tak si to ujasněte... ;-D

Základní podstatou grilování je především to, že pokrm se NEDĚLÁ ve vlastní šťávě (to je mimo jiné to vaše další médium), ale pouze suchým žárem.

Proto je na grilu rošt (a né nic jiného), aby veškeré tekutiny z pokrmu vyloučené mohly pryč.

Ten váš kámen můžete klidně vyměnit za litinový plát a výsledek bude naprosto totožný. Když si pak k takovému plátu přimyslíte zvednuté okraje, tak z toho máte pánev. ;-)

Klidně si připravujte pokrmy na kameni, se vším co k tomu patří, ale neříkejte tomu grilování.

Ono je to na roštu samozřejmě trochu větší kumš. Lidé kteří vychvalují přípravu na kameni většinou grilovat moc neumí a kámen je pro ně taková berlička. Doufám, že vy k nim nepatříte.

+4/0
26.7.2017 1:44

J68a60n 23C94i20g92l47e15r 7618561810964

Nevím, proč tady prudíte, když je výsledkem obojího zmíněného postupu teplá flákota na talíři. Ale jinak s vámi souhlasím s tím, že vysvětlení je však daleko prostější: Grilování je od slova "grill", tedy rošt, rožeň nebo mřížoví. Doslova je grilování myšleno jako příprava pokrmu na otevřeném ohni pomocí ocelového přípravku. Grilovací rošt je tedy pleonasmus jako prase! ;-D

0/−1
28.7.2017 7:48

P94a15v97e72l 32J71e35ř92á58b52e88k 7121792574617

Drátěný kartáč raději ne.

Na jednom satelitním programu o neznámých či podivných diagnózách byly skutečné příběhy lidí, kteří spolu s masem snědli drátek z kartáče, který zůstal na roštu.

V jednom příběhu drátek propíchl tenké střevo tak, že pronikl do jeho další části a doslova ho "sešil".

+1/−1
25.7.2017 8:34

M10a94r82e32k 39K49l21u18f36a 3258164224916

Mám drátěný kotouč pro upnutí do vrtačky, čistím to tím. Upnu, roztočím vrtačku a během chvilinky mám rošt jak z výroby. Z tohohle se jen tak drátek nevytrhne.

0/0
25.7.2017 11:13

L85u59d67v60í62k 44G38a25j70d21o25š62í40k 2385893234382

To svědčí jen o tom, že to někdo kartáčem jen tak šmidlal a na roštu zůstala stále velká vrstva lepkavého bordelu, v kterém se drátek mohl zachytit.

Pokud máte rošt čistý, žádný drátek se na něm nemá šanci udržet.

+2/0
26.7.2017 1:50

M86i28r29a 59L97o77v48e 3494950528474

Take jsem ten porad videla. My gril cistime uz vic jak 20 let takovymi kartaci, kupujeme ale casto nove. Po odrhnuti kartacem nalijeme trochu oleje na papirovou uterku a tim ten rost poradne povytirame, aby tam nahodou nejaky dratek nezustal.

0/0
3.8.2017 20:30

L43í61d86a 73J44e69l32í64n80k65o40v43á 4455380380826

Ta reklama....R^

0/0
25.7.2017 8:14

Z67d68e97n21ě31k 94D97u37b87e92c41k86ý 3817284210668

Tři dny před grilováním nedám psovi nažrat a to by jste koukali, jak potom tu mřížku ekologicky očistí. :-D

+22/−1
25.7.2017 6:42

M90a90r80k19é34t50a 27N69o16v34á41k72o55v83á 4823307698938

;-D

0/0
25.7.2017 8:12
Foto

V80l79a96d41i26m48í63r 58S84o51j38k44a 4816627548738

To bude mít dříve vláda ČR sestaven vyrovnaný rozpočet a začne umořovat státní dluh, než by si našinec koupil vyzrálé maso, upekl ho na čistém grilu a nechal 15 minut odpočinout.

České grilování jsou především karbonové hody a plato Enterolu.

+5/−30
25.7.2017 6:41

O52n54d57ř28e58j 26Z51e37m14a95n 5620344808149

Proč tak urážíte? Ne všichni jsou jak píšete, mnozí si to maso s předstihem připraví a na jeho naložení si dají sakra záležet, stejně jako na jeho upečení. Prostě jste jenom poznal ty, co to odbývají.

+17/0
25.7.2017 6:47

O19n20d27ř87e46j 40Z68e59m73a42n 5550744648749

A ještě k té koupi vyzrálého masa....

To myslíte vážně?

+3/−1
25.7.2017 7:04

P41e71t51r 78K27o81v41a38ř72í50k 1451633389687

No já rozdíl v chuti grilovaného vyzrálého masa oproti nevyzrálému rozhodně nepoznám. Ale prý je to teď IN, a kdo se nechová IN, tak si přeci zaslouží být urážen, no ne?

Vážně, s takovým člověkem vůbec nemá smysl diskutovat. ;-)

+19/−1
25.7.2017 7:21

O37n30d84ř38e76j 80Z42e27m26a93n 5250234148919

Tak hlavně se neprodává maso, které ještě před pár hodinami bylo součástí toho zvířete, vždy se nechává více méně vyzrát než se začne prodávat.

+1/−3
25.7.2017 7:31

J80i24ř72í 82H60r75a95d41e53c 2834162981716

Jenomže v tom více a méně může být dost rozdíl. Hlavně u hovězího klidně i týden. A to už na chuti poznáte, jestli je to maso pět dní po porážce nebo třeba dva týdny. Samozřejmě pokud preferujete well done, ten rozdíl asi nebude postřehnutelný.

+1/0
25.7.2017 7:42

L82u12d98v32í53k 56G26a97j82d42o24š55í57k 2635143764482

To platí pochopitelně u stejků. Nikde ale není psáno, že se griluje jen hovězí. U takové vyzrálé, grilované ryby bych asi být nechtěl.

+2/−1
26.7.2017 1:56

P69a37v67l56a 84L76u43k81á85š95k30o12v31á 8332331872981

Taky ryba a kuřecí není maso, které zraje. Kdežto hovězí a vepřové musí zrát, aby mělo správnou chuť. Vepřové maso minimálně

dva dny, hovězí maso týden.

0/0
7.8.2017 7:28

P78a49v36l36a 76L55u94k29á73š79k43o16v16á 8302911722771

Ryba není maso ke zrání.

0/0
7.8.2017 7:33

P29e89t30r 76T35l27o90u19k79a80l 7284565842375

Ne tím, že se maso rozveze a pak rozveze do prodejen neznamená, že se nechává vyzrát. Mrkněte se po netu co to znamená. Jinak poproste někoho ať vám koupí vyzrálé maso z Makra a nejlépe z Argentiny, poznáte to nejen na chuti ale i na křehkosti. To se vsaďte.

+6/0
25.7.2017 7:55

O90n48d60ř62e70j 77Z43e59m21a61n 5640134628479

Proč si myslíte, že to po poražení toho kusů nezavěsí do chladu a nenechají odpočinout? Protože odjinud je lepší? Co se divíte, když kupujete specialitku, kterou si lidé v průměru běžně nemohou dovolit.

0/0
25.7.2017 8:16

O78n89d98ř19e58j 54Z14e96m78a22n 5530314448269

A zkuste nepředpokládat, že někdo o něčem nic neví...

0/0
25.7.2017 8:20

P96e74t75r 72T88l52o52u66k54a67l 7314935442685

Proč? Protože si stačí přečíst co to obnáší. Prostory, energii, čas, maso sníží váhu klidně o pár desítek procent. To všechno něco stojí. To jestli si to lidé mohou dovlit je na jinou debatu, ona asi běžný člověk nejí dva stejky do týdne.

+4/0
25.7.2017 8:29

O78n68d22ř32e64j 53Z40e89m80a18n 5970394338929

Napíšu to ještě jednou - zkuste nepředpokládat, že někdo o něčem nic neví...

Nebo nám chápat ignorování tohoto, že chcete prostě urážet?

0/−1
25.7.2017 8:34

P69e47t18r 48T42l26o62u46k84a90l 7234205942215

Urážet vás opravdu nemíním, ale z vašich vět to tak vypadá. Možná jste si přečetl, ale dotazy kladete jak kdybyste to nečetl. Proto moje reakce. "Věta Proč si myslíte, že to po poražení nezavěsí do chladu" je prostě úsměvná a nemá hlavu ani patu a to bez urážky.

+4/0
25.7.2017 8:59

O44n41d87ř63e20j 44Z28e20m10a31n 5660904858179

A děláte to pořád...

0/−1
25.7.2017 13:48

P92a66v74l58a 28L58u96k16á58š81k61o27v16á 8412821302181

Ne, vždy se maso nechává uzrát, spíš se nedává uzrát nikdy. Protože řetězce chtějí čerstvé maso bez ohledu na kvalitu zrání.

0/0
7.8.2017 7:37

M53a57r28t54i49n 30K44o28ž87í73n 1585476851810

Protože to stojí peníze. Proto tam to maso nechají viset ani ne týden. Když ho tam necháte tři týdny, je to něco úplně jiného a je to sakra poznat i na chuti. A nemusí to být maso z Argentiny, prodává se výborné vyzrále maso z českých chovů.

+1/0
25.7.2017 18:26

J51i40n55d52r28i26c64h 91K45o24l38a81r 7150110925383

Ta Argentina uz je trosku prekonana. Bylo to to lepsi na trhu, protoze nez to sem lodi dojelo, tak se to mohlo pekne "vystarit" a u nas se to moc neumelo (kdyz jsem si stejky daval primo v Argentine, tak oproti tomu, co se da sehnat u nas, nic moc). To uz ale neni pravda. Mame u nas kvalitni druhy hoveziho a spousta rezniku uz se starit naucila, prodavaji na to i mensi masiny primo do restauraci. Uz bych se proste na argentinu moc nezameroval.

+1/−1
25.7.2017 8:41

P86e37t78r 23T23l42o67u61k53a46l 7404405402835

Rád si nechám doporučit který řezník má vynikajíci stařené maso. Třeba zkušenost na jižní Moravě. Já mám zkušenost, že Argentina z Makra je prostě super proto ji doporučuji.

0/0
25.7.2017 9:01

J47i67n71d10r19i85c60h 87K63o14l53a61r 7220140265673

Nerikam, ze neni. Rikam, ze to u nas uz umi taky. Jizni moravu nevim, krome par vyletu za vinem se tam nepohybuju. Ale treba v Olomouci, coz by vam mohlo byt nejbliz toho, o cem vim, v pivovaru Riegrovka maji vlastni starene maso, muzete se i podivat, dostenete prednasku. Myslim, ze tam si gurman prijde na sve.

0/0
25.7.2017 10:05

P24e42t35r 59T86l31o68u72k68a18l 7724925982815

Ok. Já věřím, že se dá někde koupit, problém je když jste z malého města tak to v místě nedostanete a jezdit někam 80 km... Popravdě po obchodech necourám, takže pokud mi někdo nedá vyloženě referenci tak na to náhodou jenom těžko narazím. Ale zkusím se více dívat, třeba narazím a zkusím něco.

0/0
25.7.2017 10:45

M84a33r61t61i75n 69K19o15ž90í16n 1775976721730

Třeba Mikrofarma. Mají prodejnu v Brně jak byla Scala, pak někde v Obřanech a Bílovicích tuším. Zatím mě to ještě nezklamalo, mají i svoje stránky.

0/0
25.7.2017 17:46

P69a60v30e63l 44J85e32ř97á15b79e96k 7261982984417

Pokud doporučujete maso, které se veze přes půl světa, když prakticky stejné máme za komínem, tak je něco špatně.

0/−1
25.7.2017 20:09

R11a23d66o88m81í29r 29V10a59v37r56e57č18k50a 7281809875573

Tak Argentina je pořád celosvětově číslo 1. A rozhodně není překonaná. Samozřejmě se dá koupit i jinde kvalitní vyzrálé maso, to nikdo nerozporuje.

0/0
7.8.2017 9:00

P93a13v17l87a 18L57u22k58á86š28k80o63v58á 8692191722891

No, spíš méně než více. ale stačí před grilováním maso naložit na dva dny a je to. Vyzraje při naložení.

0/0
7.8.2017 7:25

Z91d20e18n89ě54k 50S60e69d35l87á37č23e56k 6855971186670

Tak hlavně vyzrálé maso je křehké, šťavnaté a na přípravu stačí jen pár minut bez nakládání den dva dopředu. Potom jen sůl a pepř.

+6/0
25.7.2017 8:05

P15e95t34r 22K14o18v75a32ř41í10k 1291943779867

Mně třeba jen sůl a pepř tak nechutná, rád používám různá koření. Mám raději houževnatější a šťavnaté maso, nikoli křehké. Proto mi přijde vnucovat určitý typ masa ostatním jako to NEJ poněkud hloupé ...

+1/0
25.7.2017 10:09
Foto

H48a44n59a 35V70l79k67o49v61á 9565274822694

Pan Sojka si sem chodí léčit mindrák. Pouze on je náročný gastronaut ať už jde o steak nebo pizzu a všichni Češi jsou burani....Takových pozérů tu bylo a bude....

+6/−1
25.7.2017 8:40

J84i45ř39í 42S81o55l90d64á23t 1481771861129

Podle sebe soudím tebe.

0/0
25.7.2017 12:12

V42l66a22d49i40m73í56r 11F88i77b96i59g37e38r 5104641431764

Osvědčila se mi vapka. Ta smeje ledacos:-). Dokonce jsem s ní sundal ultrazapečenýtuk z fritézy, který ničím nešel dolů. Pak to bylo skoro jako nové. Mít vapku s ohřevem bude to dokonalé:-)

+4/0
25.7.2017 6:40

L93a31d47a 90N86o12v66a47k 4492863317

tady se hledají problémy tam kde nejsou... Prostě před začátkem grilování vždy dám mřížku někomu, aby jí vyčistil a je hotovo...

+37/−2
25.7.2017 0:29

M34a95r81t48i67n 46B10e36r22a25n 6539355686941

A ten někdo jí předá někomu, aby jí vyčistil a ...

+2/0
25.7.2017 8:13







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.