- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Pucim gril sousedovi, on ho vzdycky vycisti :-)
To znám, jednou za rok si půjčuju rožeň na prase od souseda. Přivezu špínu a vracím vyčišťěnej. Je to taková symbióza, všichni jsou spokojený.
Ja vzdy grill ostrikam vapkou. To ho umeje ale totalne neodmasti a tak litinove platy nereznou. Kdyz sem pred mnoha lety delal pomocnika v kuchyni v Sydney tak tam davali kuchari grilovaci mrize pres noc do kade s louhem a pak sme to rano strikali vapkou. Ovsem tam se za vecir upeklo dobre 50 az 80 stejku.
Já jsem si na gril pořídil žulový pečící kámen, 35x35 cm, 2 cm tlustý, nahoře leštěný, cena asi 500 Kč. Kámen se rozpálí, očistí, lehce naolejuje a může se grilovat.
Důležité je jenom, aby ta pečící plocha byla přesně vodorovná- nastavit gril je nutno s vodováhou.
Kámen také vyrovnává kolísání ohně, drží teplo ještě dlouho po vyhoření paliva.
Pro nezkušené: kámen se položí docela normálně na grilovací rošt, ten se postará o trochu rovnoměrnější ohřev.
Prudký ohřev nebo náhlé ochlazení, třeba polití vodou za horka ten kámen může roztrhnout. Takže nespěchat a ten kámen pomalu vyhřát na nejméně 250°C, Kontrola je ideální pomocí digitálního infrateploměru, prodává se asi za 400 Kč.
Drátěný kartáč raději ne.
Na jednom satelitním programu o neznámých či podivných diagnózách byly skutečné příběhy lidí, kteří spolu s masem snědli drátek z kartáče, který zůstal na roštu.
V jednom příběhu drátek propíchl tenké střevo tak, že pronikl do jeho další části a doslova ho "sešil".
Mám drátěný kotouč pro upnutí do vrtačky, čistím to tím. Upnu, roztočím vrtačku a během chvilinky mám rošt jak z výroby. Z tohohle se jen tak drátek nevytrhne.
Tři dny před grilováním nedám psovi nažrat a to by jste koukali, jak potom tu mřížku ekologicky očistí. :-D
To bude mít dříve vláda ČR sestaven vyrovnaný rozpočet a začne umořovat státní dluh, než by si našinec koupil vyzrálé maso, upekl ho na čistém grilu a nechal 15 minut odpočinout.
České grilování jsou především karbonové hody a plato Enterolu.
Proč tak urážíte? Ne všichni jsou jak píšete, mnozí si to maso s předstihem připraví a na jeho naložení si dají sakra záležet, stejně jako na jeho upečení. Prostě jste jenom poznal ty, co to odbývají.
Osvědčila se mi vapka. Ta smeje ledacos. Dokonce jsem s ní sundal ultrazapečenýtuk z fritézy, který ničím nešel dolů. Pak to bylo skoro jako nové. Mít vapku s ohřevem bude to dokonalé
tady se hledají problémy tam kde nejsou... Prostě před začátkem grilování vždy dám mřížku někomu, aby jí vyčistil a je hotovo...
A ten někdo jí předá někomu, aby jí vyčistil a ...