Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního Čecha ve vesmíru i pád železné opony. Redakce 5plus2 se zajela podívat, jak se vyrábí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

M18i16r38o56s65l40a85v 95S43t13e84i17n19e50r 4250502760226

Před ruskou okupací, t.j. 1968, byl na vysočině běžný turistický salám. Na Moravě se objevil v retropodobě u firmy Steinex.

Koně mám rád, jsou to inteligentní a milá zvířata, ani kočky ani psy také nejím.

Vysočina, Herkules a pod. jsou výplody Husákovy normalizace- špekáčky s drůbežím strojním separátem výplod Kosteleckých Uzenin.

0/0
18.8.2017 20:50

J90a82n 49P64u18k52l 6102708159211

Jj, o Babišových udírnách ví své například v Kroměříži na Čelakovského ulici... :-P

+1/0
27.7.2017 13:23

R68i10c55h94a33r86d 11G89e37n40š13e10r15o14v39s74k31ý 2395835724476

Babiš vyrábí něco, co je chutné a poživatelné? Dodnes vzpomínám na čtyřdenní toaletní maraton z "premiové" Veselé pastýřky. Od té doby cokoliv z agrofertu odmítám.

+3/−1
26.7.2017 13:23

J90a32k52u42b 96S44ú53k96e84n56í93k 1348740379

Několik firem, které koupil, ještě nestihl zcela zničit.

0/0
26.7.2017 17:33

R43a56d89e82k 31Č48e34r23v45e19n90k76a 5444351424302

např?

0/0
26.7.2017 19:48

V69á86c42l72a76v 76H13r62a36d52i57l 3914528822191

nejlepší je dobře udělaná konina - ňam ňam - hlavně teda opečený kabanos a klobásy :-P

+1/0
26.7.2017 11:16

F74r40a76n94t28i41š55e62k 33V22o77p85r43š51á29l98e28k 3639636850174

Já teda na čundry jezdil vždy a jen a pouze se štanglou lovečáku. To je ta placatá "Vysočina"... :-)

A nechával jsem ho doma ve špajzu ještě dosušit, aby ten týden ve vedrech vydržel.

+1/0
26.7.2017 10:59

R91a11d59e65k 53Č37e55r77v90e42n70k61a 5104251464662

Ale "Lovecký" má úplně jinou chuť než "Vysočina", takže ten příměr moc nesedí;-)

+1/0
26.7.2017 19:49

K39a24r88e23l 33C18h60r98a89s68t21i17n53a 4393384870965

S uzeninami opatrně, kvůli rychlosoli, ale hlavně pro dehet z uzení. Ten je spolu s nadměrným používáním kvasného octa (při vaření a nakládané zelenině) významnou příčinou rakoviny zažívacího traktu.

+3/0
26.7.2017 9:57

A11l82e38n27a 39P73e13t98r84u 4422795170341

muhehe, že vadí ocet, to je mi novinka...v čem se kyselina octová původem z lihu liší od kyseliny octové z vína, případně slavný ekobiohipstasluníčkáři milovaného jablečného octu?

z uzení už žádný dehet nebývá, rozhodně ne v průmyslové produkci, tam se v podstatě kouř, jak ho známe z "ohníčku" s potravinami do styku nedostane, víc se používají různé tekuté kouře a podobně, případně speciální udírny, ve kterých je kouř právě od dehtu čištěn

0/0
26.7.2017 10:08

K43a35r81e41l 88C48h74r71a82s82t50i59n74a 4833264480345

Paní Aleno, nechci Vám dělat školení, proto doporučuji vyhledat si povídání o rizicích octa a uzení potravin na internetu.

0/0
26.7.2017 10:14

F60r13a81n64t97i42š18e48k 98V49o85p23r48š75á79l91e65k 3359846350214

No furt má rychlosůl a dehet na svědomí méně životů, než další látka, co je v uzeninách obsažena, toxický zabiják DHMO (Dihydrogen monoxid)!!

0/0
26.7.2017 11:01

K50a88r23e34l 28D98o87k67t63o89r 4867609604800

Voda?? ;-D

+1/0
26.7.2017 12:16

K76a34r68e44l 92C73h91r88a97s87t57i44n16a 4693664180575

Pane Františku, našlo by se v potravinách mnohem víc látek, které poškozují zdraví. Někdy je lepší o nich raději nevědět. Zdraví K. Ch.

0/0
26.7.2017 12:48

A40l22e22n20a 23P68e39t78r42u 4292805440591

O rizicích uzení potravin vím, o octu jsem však nenašla jedinou seriozní studii.

Co se uzenin týče, největší problém není v jejich konzumaci jako takové, ale v množství co kdo se...teda sní.

+1/0
26.7.2017 16:31

M97i62r87o94s13l67a96v 89T90i61š28e60r 4899349764822

Pěkné PR pro Agrofert. V tomto případě to ale od totálního hejtu zachraňuje alespoň to, že Hodická Vysočina 1967 je opravdu kvalitní produkt.

+4/−1
26.7.2017 9:03

J91a28r11d55a 41W55o47l47f 8705627646384

:-) Nechci vypadat jako kverulant, ale zapoměli zmínit to nejhorší, co v salámu je. Tedy Pragandu. :-)

0/−6
26.7.2017 8:19

A64l60e53n21a 53P48e89t94r56u 4212655970211

kverulant ani ne, ale nevíte o čem plácáte

dusitan sodný a draselný jsou jediné dvě látky, které v množství zcela bezpečných pro člověka (NPD je max 180 miligramů na kilogram výrobku) dokáží zabránit růstu bakterií rodu Clostridium, z nichž jeden vyrábí botulotoxin

ale holt ekobiohipstasluníčkovci vidí éčko a éčka jsou špatná,že áno

+7/−3
26.7.2017 8:46

J66a49r60d93a 58W33o44l62f 8955497116784

Tak chytrej jako vy jsem taky dámo. Dokonce jsem salámy vyráběl a udil. Nic to nemění na tom, že tam o Pragandě není ani slovo:-P

0/0
26.7.2017 8:52

Š28t51ě24p49á33n 50K13a67r34l40í17k 3164179513431

E250 je v podstate ve vsech uzeninach, takze si nevyberete. Doma rikame uzeninam dvestepadesatky.

0/0
26.7.2017 9:00

M80i36r80o61s13l44a73v 16T86i53š22e39r 4309759684202

Lze to vyrobit i bez toho. Samozřejmě je pak ale nutné počítat s kratší trvanlivostí a nutností důslednějšího dodržování podmínek skladování.

+5/0
26.7.2017 9:04

J52a42r64d29a 48W79o16l86f 8255947526414

:-) Já vím, že to tam je. Dávali jsme to i do masa na uzení, tedy když jsem měl ještě udírnu. Nicméně sypou to do prátu po pytlích, tak to tam měli napsat:-). Takto to pro lidi problematiky neznalé může vypadat jako nějaká celkem zdravá potravina. A proto jsem to napsal.

+1/−2
26.7.2017 9:07

A18l52e86n51a 80P10e80t68r68u 4482755540531

Proč se pak nerozčilujete, že tam není zmíněna sůl a koření? Kterýchžto surovin je tam mnohonásobně víc, než vámi (nesmyslně) nenáviděná Praganda.

Ta kratší trvanlivost je místo týdnů a měsíců v řádu jednotek dnů. A je to v zásadě, jakmile to opustí kontrolované prostředí, tj. výrobní závod, vysoce rizikové, pro značnou možnost nedodržení chladicího řetězce.

+2/0
26.7.2017 9:51

J44a36r95d21a 21W82o91l65f 8305647736514

:-) Vy jste si to nějak špatně vyložila. Já se ale vůbec nerozčiluji, že tam dávají Pragandu. Já vím, že tam být musí, protože botulismus je 1000x horší, než trošku éček. Pouze jsem napsal, že to tam "zapoměli" zmínit. Ale tak už to na světě chodí, že se něco opomene zmínit.:-) Třeba někdo prodává auto a zrovna zapomene zmínit to, že bylo bourané atd.

0/−1
26.7.2017 10:12

L32u94d10ě29k 92N46ě17m90e41c 5975431662694

Informace, které jsou všeobecné, není potřeba zmiňovat. U auta Vám taky neříkají, že má motor. Ale bourané (doufám) každé není.

0/0
26.7.2017 10:21

M58a29r93e98k 51S14a65j20d75a 2135530206758

Ale oni to opravdu "zapomneli" zminit. Nebo sul snad neni vseobecna?

"Výroba Vysočiny složitá není. Základní suroviny jsou kvalitní vepřové a hovězí maso a vepřové sádlo. „Na začátku obří rotující nože maso rozemelou v přístroji zvaném kutr. Přitom se do něj přidá koření – zejména pepř a sůl"

0/0
26.7.2017 11:37

D13a22v60i75d 87P87e22t98r57ž15e80l48a 2746114673630

Jistě. Jenže platí i něco jiného - kapka ke kapce a za chvíli máte oceán. Malé dítě má 80-90% vody v těle, starý člověk tak 50-60%. A můžete hádat, co vodu nahradilo...

0/0
26.7.2017 10:03

F21r46a92n38t50i62š63e96k 65V78o60p18r41š55á91l56e19k 3279436940394

Alkohol.

+7/0
26.7.2017 11:02

J65i19r55k53a 70V10o23j23v59o75d12i96n 6551637657595

Myslím, že bez pragandy byste ten salám nebo jakoukoli šunku ani nekoupil. A to ještě nemluvím o botulotoxinu.

+4/0
26.7.2017 8:49

R80o34b50e58r62t 20G19o37r14c 6662123233

Tak to si ji budu muset zajet koupit do podnikové prodejny, protože to co se prodává v obchoďákách pod nazvem vysočina se nedá jíst.

+9/−1
26.7.2017 8:12

Š33t39ě57p67á72n 33K55a37r46l84í79k 3624499833151

Zajedte do Makra pro vysocinu 1967 Horeca. Receptura (asi) jako tenkrat. Z hlediska slozeni asi nejlepsi co tam maji.

+2/0
26.7.2017 8:57

M13i57r20o84s91l35a95v 38T92i91š46e76r 4559109284492

Bývá poměrně běžně i v Bille.

+1/0
26.7.2017 9:04

J13i97ř10í 88B30e27r43g34e32r 3181383228950

Jenom by mne zajímalo proč mají na obrázku lovečák. Vysočina je přece kulatá!

+11/0
26.7.2017 8:10

A53r86n18o77š14t 16S78t92á80r19e87k 4362100645744

Vy, pane, neřídíte geometrii jako firmu!

+3/0
26.7.2017 8:46

L35u56d98ě37k 28N44ě75m64e49c 5945831842234

Když ji přejedete, tak bude taky placatá.

0/0
26.7.2017 10:22

M85a62r83e95k 83S42a48j15d38a 2975500926488

Tech fotek mohlo byt i vic ;-) Zejmena, kdyz to navic opravdu vypada na Lovecak! ;-D

+1/0
26.7.2017 8:07

R56o31m87a22n 62V30í62t68ů 3979750188

Teď už jen zbývá dodat, aby dojatý čtenář hodil hlas osvícenému majiteli a spasiteli. Nezávislá propaganda v praxi. Jiný by za ní ovšem musel zaplatit.

+12/−1
26.7.2017 7:51

Z11u93z60a77n32a 68E82r29b30e64n16o28v35á 9909528674255

Takhle si Burešovi novináři představují nezávislé psaní – jako reklamu na produkt Agrofertu.

+15/−4
26.7.2017 7:22

J69i96ř58í 58N43o79v86á53k 8754371429631

aneb

Koho salám jíš, toho píseň zpívej. ;-D:-P;-D

+4/0
26.7.2017 9:20

Z10d26e59n66ě23k 73K33r55e40j50č64í 1972191284411

Každopádně rubriku "HOBBY" si představuju jinak.

+1/0
26.7.2017 7:19

T59o94m62a86s 54T87r37n43k37a 5704958463509

vysočinu si nesli už na mesic na svačinu jo ? to me překvapilo .. ale jo..je vyborna :)[>-]

+1/0
26.7.2017 7:01

M24a16r32e12k 85S56a86j69d25a 2375750176468

Mne by tak dlouho nevydrzela :-)

0/0
26.7.2017 8:08
Foto

M36i37r73o65s73l72a31v 71S11t35e56i74n90e20r 4710822320956

Zásadní rozdíl je v normě.

Vysočina měla za Štrougala nahradit uherák, což se samozřejmě nikdy nepodařilo, fermentaci v ČR zatím nikdo opravdu dokonale, jako i Picků nebo Hertzů nezvládl. Ani materiál není, vepřové z maďarských lesů u Bákony je pověstné, oslí maso bylo už ve třicátých letech nahrazeno jiným.

Minulý týden jsem ale v Č.Budějovicích v Globusu našel brněnský salám, to byl předchůdce Vysočiny, jenom méně vysušený. Také neobarvený a dobré chuti, od firmy Steinex.

Zlatokopecká horečka, založená V. Klausem, zvolna přechází, kvalita se v budoucnu musí vyplatit.

+17/−3
26.7.2017 6:06
Foto

P27e36t82r 41J34a28n62á22s62e40k 7702447662867

Vysočina se podobá uheráku asi jako hovn* čokoládě!

+16/−14
26.7.2017 6:06

L78u18d60ě98k 69N71ě96m32e24c 5785221792754

Čokoládu jsem teda už jedl.

0/0
26.7.2017 10:23

J36o93s46e24f 85Č92i41h57á79k 7631939120556

Poslední vysočina co jsem si koupil v marketu byla nepoživatelná. Již nikdy více.

+4/−11
26.7.2017 4:45

J12a60k20u90b 10S66ú68k68e94n82í58k 1718230599

A na fotce lovečáky! Na čí objednávku tam dáváte takové lživé foto??!! LžiDnes zase předvádí manipulaci podle rozkazů z Brusele. My ale víme, jak vypadá vysočina, proto volme SPD ("Salámy Pro Demokracii")![>-]

+6/−11
26.7.2017 4:32

M97a94r21e14k 28V54o51j35t27a 2263256838517

Zapomněl jste dodat s šéfkuchařem PitomiemRv

+3/0
26.7.2017 9:51

M34a39r98t53i65n 95K24o68ž45í21n 1335776541210

Super. Vysočinu mám moc rád. Bohužel v obchodech se vyskytují variace od takřka nepoživatelných po dokonalé. Ale proč je to v rubrice hobby? Mám si ji spíchnout doma?

+14/−2
26.7.2017 3:23

K16a41r21e86l 51D72o42k43t62o67r 4597749574130

Asi jo. :) V článku píšou o vysočině 1967, ne o těch hnojích, co mají s původní vysočinou společný jen název. Stejně mám ale pocit, že ani tato kvalitnější vysočina není chuťově taková jako před rokem 1989.

+2/−2
26.7.2017 6:15







Najdete na iDNES.cz