Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního Čecha ve vesmíru i pád železné opony. Redakce 5plus2 se zajela podívat, jak se vyrábí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

M41i20r92o55s47l32a11v 88S24t85e89i78n59e11r 4920112460456

Před ruskou okupací, t.j. 1968, byl na vysočině běžný turistický salám. Na Moravě se objevil v retropodobě u firmy Steinex.

Koně mám rád, jsou to inteligentní a milá zvířata, ani kočky ani psy také nejím.

Vysočina, Herkules a pod. jsou výplody Husákovy normalizace- špekáčky s drůbežím strojním separátem výplod Kosteleckých Uzenin.

0/0
18.8.2017 20:50

J95a32n 52P41u96k62l 6752358839781

Jj, o Babišových udírnách ví své například v Kroměříži na Čelakovského ulici... :-P

+1/0
27.7.2017 13:23

R80i43c79h61a39r14d 20G15e48n39š80e35r97o62v32s72k31ý 2165105494896

Babiš vyrábí něco, co je chutné a poživatelné? Dodnes vzpomínám na čtyřdenní toaletní maraton z "premiové" Veselé pastýřky. Od té doby cokoliv z agrofertu odmítám.

+3/−1
26.7.2017 13:23

J91a66k30u35b 57S87ú77k95e92n71í95k 1278190429

Několik firem, které koupil, ještě nestihl zcela zničit.

0/0
26.7.2017 17:33

R51a19d27e30k 95Č81e94r96v16e78n70k33a 5884191334402

např?

0/0
26.7.2017 19:48

V69á34c43l88a88v 75H58r36a81d25i42l 3194558672841

nejlepší je dobře udělaná konina - ňam ňam - hlavně teda opečený kabanos a klobásy :-P

+1/0
26.7.2017 11:16

F18r88a30n79t63i14š85e13k 66V93o93p60r50š63á33l98e68k 3729616120704

Já teda na čundry jezdil vždy a jen a pouze se štanglou lovečáku. To je ta placatá "Vysočina"... :-)

A nechával jsem ho doma ve špajzu ještě dosušit, aby ten týden ve vedrech vydržel.

+1/0
26.7.2017 10:59

R82a30d52e75k 59Č90e47r80v49e85n51k47a 5934621444672

Ale "Lovecký" má úplně jinou chuť než "Vysočina", takže ten příměr moc nesedí;-)

+1/0
26.7.2017 19:49

K38a69r36e82l 31C75h94r94a25s18t71i57n26a 4723454920645

S uzeninami opatrně, kvůli rychlosoli, ale hlavně pro dehet z uzení. Ten je spolu s nadměrným používáním kvasného octa (při vaření a nakládané zelenině) významnou příčinou rakoviny zažívacího traktu.

+3/0
26.7.2017 9:57

A24l34e68n77a 14P13e22t47r32u 4272185520221

muhehe, že vadí ocet, to je mi novinka...v čem se kyselina octová původem z lihu liší od kyseliny octové z vína, případně slavný ekobiohipstasluníčkáři milovaného jablečného octu?

z uzení už žádný dehet nebývá, rozhodně ne v průmyslové produkci, tam se v podstatě kouř, jak ho známe z "ohníčku" s potravinami do styku nedostane, víc se používají různé tekuté kouře a podobně, případně speciální udírny, ve kterých je kouř právě od dehtu čištěn

0/0
26.7.2017 10:08

K56a11r88e40l 39C13h35r28a49s16t34i57n59a 4513284880635

Paní Aleno, nechci Vám dělat školení, proto doporučuji vyhledat si povídání o rizicích octa a uzení potravin na internetu.

0/0
26.7.2017 10:14

F75r49a58n82t79i37š75e89k 34V65o23p45r97š58á86l51e12k 3609706680854

No furt má rychlosůl a dehet na svědomí méně životů, než další látka, co je v uzeninách obsažena, toxický zabiják DHMO (Dihydrogen monoxid)!!

0/0
26.7.2017 11:01

K42a42r67e46l 73D28o43k29t53o60r 4937589684510

Voda?? ;-D

+1/0
26.7.2017 12:16

K67a92r39e75l 72C23h49r15a46s21t82i51n57a 4473154570895

Pane Františku, našlo by se v potravinách mnohem víc látek, které poškozují zdraví. Někdy je lepší o nich raději nevědět. Zdraví K. Ch.

0/0
26.7.2017 12:48

A57l30e77n42a 16P90e46t15r19u 4412705790141

O rizicích uzení potravin vím, o octu jsem však nenašla jedinou seriozní studii.

Co se uzenin týče, největší problém není v jejich konzumaci jako takové, ale v množství co kdo se...teda sní.

+1/0
26.7.2017 16:31

M29i86r38o17s28l58a72v 84T96i54š45e37r 4949559624322

Pěkné PR pro Agrofert. V tomto případě to ale od totálního hejtu zachraňuje alespoň to, že Hodická Vysočina 1967 je opravdu kvalitní produkt.

+4/−1
26.7.2017 9:03

J70a94r24d95a 70W45o37l90f 8185607126924

:-) Nechci vypadat jako kverulant, ale zapoměli zmínit to nejhorší, co v salámu je. Tedy Pragandu. :-)

0/−6
26.7.2017 8:19

A70l63e80n78a 34P42e90t95r22u 4502285560831

kverulant ani ne, ale nevíte o čem plácáte

dusitan sodný a draselný jsou jediné dvě látky, které v množství zcela bezpečných pro člověka (NPD je max 180 miligramů na kilogram výrobku) dokáží zabránit růstu bakterií rodu Clostridium, z nichž jeden vyrábí botulotoxin

ale holt ekobiohipstasluníčkovci vidí éčko a éčka jsou špatná,že áno

+7/−3
26.7.2017 8:46

J15a60r74d41a 15W21o44l82f 8815477456554

Tak chytrej jako vy jsem taky dámo. Dokonce jsem salámy vyráběl a udil. Nic to nemění na tom, že tam o Pragandě není ani slovo:-P

0/0
26.7.2017 8:52

Š83t43ě83p58á47n 97K67a55r78l23í42k 3724659123621

E250 je v podstate ve vsech uzeninach, takze si nevyberete. Doma rikame uzeninam dvestepadesatky.

0/0
26.7.2017 9:00

M64i66r20o30s75l66a21v 64T84i62š58e12r 4499679204872

Lze to vyrobit i bez toho. Samozřejmě je pak ale nutné počítat s kratší trvanlivostí a nutností důslednějšího dodržování podmínek skladování.

+5/0
26.7.2017 9:04

J25a44r32d50a 98W17o46l73f 8515607116144

:-) Já vím, že to tam je. Dávali jsme to i do masa na uzení, tedy když jsem měl ještě udírnu. Nicméně sypou to do prátu po pytlích, tak to tam měli napsat:-). Takto to pro lidi problematiky neznalé může vypadat jako nějaká celkem zdravá potravina. A proto jsem to napsal.

+1/−2
26.7.2017 9:07

A90l27e11n74a 13P58e78t25r71u 4272695870711

Proč se pak nerozčilujete, že tam není zmíněna sůl a koření? Kterýchžto surovin je tam mnohonásobně víc, než vámi (nesmyslně) nenáviděná Praganda.

Ta kratší trvanlivost je místo týdnů a měsíců v řádu jednotek dnů. A je to v zásadě, jakmile to opustí kontrolované prostředí, tj. výrobní závod, vysoce rizikové, pro značnou možnost nedodržení chladicího řetězce.

+2/0
26.7.2017 9:51

J77a97r94d88a 94W27o86l68f 8355267386424

:-) Vy jste si to nějak špatně vyložila. Já se ale vůbec nerozčiluji, že tam dávají Pragandu. Já vím, že tam být musí, protože botulismus je 1000x horší, než trošku éček. Pouze jsem napsal, že to tam "zapoměli" zmínit. Ale tak už to na světě chodí, že se něco opomene zmínit.:-) Třeba někdo prodává auto a zrovna zapomene zmínit to, že bylo bourané atd.

0/−1
26.7.2017 10:12

L60u63d57ě30k 45N77ě24m65e16c 5735671612824

Informace, které jsou všeobecné, není potřeba zmiňovat. U auta Vám taky neříkají, že má motor. Ale bourané (doufám) každé není.

0/0
26.7.2017 10:21

M98a90r88e94k 25S96a74j43d77a 2305180516848

Ale oni to opravdu "zapomneli" zminit. Nebo sul snad neni vseobecna?

"Výroba Vysočiny složitá není. Základní suroviny jsou kvalitní vepřové a hovězí maso a vepřové sádlo. „Na začátku obří rotující nože maso rozemelou v přístroji zvaném kutr. Přitom se do něj přidá koření – zejména pepř a sůl"

0/0
26.7.2017 11:37

D55a43v23i45d 64P10e72t42r51ž93e31l93a 2356494543320

Jistě. Jenže platí i něco jiného - kapka ke kapce a za chvíli máte oceán. Malé dítě má 80-90% vody v těle, starý člověk tak 50-60%. A můžete hádat, co vodu nahradilo...

0/0
26.7.2017 10:03

F65r14a40n43t15i95š36e97k 73V19o28p62r97š81á42l48e77k 3609326800524

Alkohol.

+7/0
26.7.2017 11:02

J70i18r66k87a 50V57o95j66v10o89d57i30n 6211227267765

Myslím, že bez pragandy byste ten salám nebo jakoukoli šunku ani nekoupil. A to ještě nemluvím o botulotoxinu.

+4/0
26.7.2017 8:49

R17o79b59e16r25t 70G55o80r19c 6432683613

Tak to si ji budu muset zajet koupit do podnikové prodejny, protože to co se prodává v obchoďákách pod nazvem vysočina se nedá jíst.

+9/−1
26.7.2017 8:12

Š81t26ě74p26á72n 79K93a94r73l54í63k 3474409403731

Zajedte do Makra pro vysocinu 1967 Horeca. Receptura (asi) jako tenkrat. Z hlediska slozeni asi nejlepsi co tam maji.

+2/0
26.7.2017 8:57

M29i69r42o86s68l26a71v 70T79i72š74e37r 4989629844782

Bývá poměrně běžně i v Bille.

+1/0
26.7.2017 9:04

J17i87ř44í 84B83e24r41g56e41r 3281303138610

Jenom by mne zajímalo proč mají na obrázku lovečák. Vysočina je přece kulatá!

+11/0
26.7.2017 8:10

A25r21n75o83š95t 35S21t76á55r98e45k 4202540935534

Vy, pane, neřídíte geometrii jako firmu!

+3/0
26.7.2017 8:46

L97u52d93ě42k 88N75ě56m59e95c 5555891152384

Když ji přejedete, tak bude taky placatá.

0/0
26.7.2017 10:22

M84a54r50e94k 67S18a64j61d98a 2525130366738

Tech fotek mohlo byt i vic ;-) Zejmena, kdyz to navic opravdu vypada na Lovecak! ;-D

+1/0
26.7.2017 8:07

R11o60m87a97n 73V38í29t87ů 3589880338

Teď už jen zbývá dodat, aby dojatý čtenář hodil hlas osvícenému majiteli a spasiteli. Nezávislá propaganda v praxi. Jiný by za ní ovšem musel zaplatit.

+12/−1
26.7.2017 7:51

Z86u24z85a67n60a 78E37r16b30e81n91o10v57á 9499518464395

Takhle si Burešovi novináři představují nezávislé psaní – jako reklamu na produkt Agrofertu.

+15/−4
26.7.2017 7:22

J25i95ř16í 90N19o59v40á57k 8314911899951

aneb

Koho salám jíš, toho píseň zpívej. ;-D:-P;-D

+4/0
26.7.2017 9:20

Z60d89e41n80ě98k 21K72r89e81j55č54í 1442411654441

Každopádně rubriku "HOBBY" si představuju jinak.

+1/0
26.7.2017 7:19

T40o42m97a24s 42T90r77n82k94a 5984338643459

vysočinu si nesli už na mesic na svačinu jo ? to me překvapilo .. ale jo..je vyborna :)[>-]

+1/0
26.7.2017 7:01

M40a48r59e68k 94S53a74j75d85a 2355530206338

Mne by tak dlouho nevydrzela :-)

0/0
26.7.2017 8:08
Foto

M20i47r69o50s70l58a53v 25S10t25e32i76n56e15r 4810162460816

Zásadní rozdíl je v normě.

Vysočina měla za Štrougala nahradit uherák, což se samozřejmě nikdy nepodařilo, fermentaci v ČR zatím nikdo opravdu dokonale, jako i Picků nebo Hertzů nezvládl. Ani materiál není, vepřové z maďarských lesů u Bákony je pověstné, oslí maso bylo už ve třicátých letech nahrazeno jiným.

Minulý týden jsem ale v Č.Budějovicích v Globusu našel brněnský salám, to byl předchůdce Vysočiny, jenom méně vysušený. Také neobarvený a dobré chuti, od firmy Steinex.

Zlatokopecká horečka, založená V. Klausem, zvolna přechází, kvalita se v budoucnu musí vyplatit.

+17/−3
26.7.2017 6:06
Foto

P74e56t36r 59J42a94n84á49s86e89k 7682547162547

Vysočina se podobá uheráku asi jako hovn* čokoládě!

+16/−14
26.7.2017 6:06

L13u19d79ě40k 23N53ě38m73e21c 5305401332364

Čokoládu jsem teda už jedl.

0/0
26.7.2017 10:23

J91o47s48e92f 69Č48i53h77á63k 7951609150736

Poslední vysočina co jsem si koupil v marketu byla nepoživatelná. Již nikdy více.

+4/−11
26.7.2017 4:45

J65a30k70u62b 56S54ú18k77e72n47í34k 1518910929

A na fotce lovečáky! Na čí objednávku tam dáváte takové lživé foto??!! LžiDnes zase předvádí manipulaci podle rozkazů z Brusele. My ale víme, jak vypadá vysočina, proto volme SPD ("Salámy Pro Demokracii")![>-]

+6/−11
26.7.2017 4:32

M16a28r18e67k 92V11o48j96t97a 2153626758497

Zapomněl jste dodat s šéfkuchařem PitomiemRv

+3/0
26.7.2017 9:51

M28a88r41t96i16n 72K29o32ž64í57n 1495546121330

Super. Vysočinu mám moc rád. Bohužel v obchodech se vyskytují variace od takřka nepoživatelných po dokonalé. Ale proč je to v rubrice hobby? Mám si ji spíchnout doma?

+14/−2
26.7.2017 3:23

K14a26r52e15l 46D97o86k42t43o92r 4197739104330

Asi jo. :) V článku píšou o vysočině 1967, ne o těch hnojích, co mají s původní vysočinou společný jen název. Stejně mám ale pocit, že ani tato kvalitnější vysočina není chuťově taková jako před rokem 1989.

+2/−2
26.7.2017 6:15







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.