Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky, trnete, kdy si uříznou kus prstu. Na Krájecí akademii pořádané v Chefparade jsme natočili instruktážní video, podle kterého můžete začít trénovat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V15l88a11d49i96m25í32r 62M15a62c37a85n 4198273621734

Před pár roky jsem dělal guláš pro 70 lidí, tj. kolik masa, tolik cibule (na objem). Takže se krájelo cca 6 kg cibule a nebýt WS krouhače, tak by jednak těch slz bylo mnohem víc a jednak by to trvalo asi tak 5 x déle. :-P

0/0
11.8.2017 18:29

J91o80s86e63f 66N84o32v20a24k 5748762906158

Podobné video od českého kuchaře: https://www.youtube.com/watch?v=V02FBqwSqlU

0/0
1.8.2017 14:19

P77e45t28r 43M42a41l67í30k 2511675221296

https://www.youtube.com/watch?v=qDFc-5Zc3HU

+1/0
30.7.2017 7:02

M39i58c15h69a19l 49K88r74e28j74č43a 5688246246293

R^

0/0
30.7.2017 15:48

L66u90d35v31í48k 40G57a36j27d19o52š76í85k 2935523504222

A všiměte si, že postup krájení je absolutně jiný než ten, co doporučuje ňouma na iDnesu. :-)

0/−2
31.7.2017 11:57

M74i43c36h35a26l 50K15r35e86j26č85a 5138126596283

Proc hned nouma? Take jste si mohl vsimnout, ze ony pouzivane cibule maji jinou konzistenci nez u nas. Kdyby totez zkusil s nasimi, tak se mu rozpadne pri prvnim pokusu o otoceni ...

+1/0
1.8.2017 1:42

J27o21s11e39f 25N46o72v87a80k 5328872596668

Haha, zkuste si tohle s českou cibulí. Rozpadne se vám už při prvním pootočení. Ňouma není ani ten Ind, ani ten maník z videa z článku.

0/−1
1.8.2017 14:13

M71i13r79e75k 34G30a92j79e86r 5921496509300

Nerozpadne. On je totiz nedokrajuje. Proto pak kraji posledni vstvu podruhe v obou smerech.

0/0
2.8.2017 3:32

M94a60r24e70k 33K24l58u33f58a 3738924224346

Nechci snižovat kvality toho zavázaného borce, ale takovou cibuli (jiná struktura, jak je psáno níže v tomto vláknu) nakrájet na jemno fakt není žádný problém.

0/−1
1.8.2017 10:05

K75a11t55e55ř13i38n89a 47F63e83n45c20l78o81v65á 8473397278603

Mě naopak tenhle styl držení cibule přijde úplně k prdu, ale což, jsem jen hloupá holka z maloměsta a málokdy krájím víc jak dvě cibule, takže vystačím s pastylem, který praktikuju roky.

Na druhou stranu se podepíšu pod tvrzení, že na krájení cibule je lepší delší a hlavně nabroušený nůž, i když já mám raději trošku jiný tvar čepele - trochu víc "houpací". Ale z toho by se možná okotil profík :-)

Ještě, že na to nejsou paragrafy.

0/0
28.7.2017 19:10

L88u94d51v22í72k 20G97a72j11d43o23š39í85k 2625983544902

Anebo strčíte cibuli do univerzálního mixéru Gourmet Butler od Horsa Fuchse, raz, dva, tři, a máte cibulku na guláš. Raz, dva, tři a výborná tlačenka s cibulí a octem pro celou rodinu je hned a bez námahy...to to voní...neuvěřitelné.

Zavolejte do iDnesu iHned a doststanete ne jeden, ale rovnou dva univerzální mixéry Gourmet Butler...

Doporučuji si najít na YouTube video... ;-)

+3/0
28.7.2017 19:02

D34a41d89a20k 59P81e41t76r 7781590544428

A jak se uvede voda do bodu varu?

+1/0
28.7.2017 17:53

L91u84d28v55í41k 33G39a33j88d81o45š15í65k 2885143504542

To bude až příště s reklamou na indukční plotny...

0/0
29.7.2017 12:37
Foto

F58i57l78i36p 74B23l97o37v50s38k22ý 2203448938590

Když jsem to viděl, vzpomněl jsem si na Comeback a Matonohu, jak krájí cibuli za doprovodu audioknihy s hlasem vojenského kuchaře: "Tomu říkáš na drobno, ty hovado?!" ;-D;-D;-D;-D

+8/0
28.7.2017 10:49

P39e18t57r 93T82y53č39k69a 6305122529952

http://tinyurl.com/y7v9sefn

0/0
28.7.2017 18:36

L84i54b70o77r 90F32i29e12d75l16e27r 6719307289900

hlavně to chce ostrý nůž!!

+9/0
28.7.2017 10:30

L93u27d23v53í87k 84G61a35j80d55o55š70í15k 2285183164712

Právě. Tuto ZÁKLADNÍ informaci v článku jasi postrádám.

0/0
28.7.2017 18:49

P69e12t52r 94T66y43č28k22a 6735572769332

Ostrý nůž je potřeba na všechno. Tak nějak mě nenapadá situace kdy se hodí tupý.

+4/0
28.7.2017 19:25

L89i85b72o64r 62F44i52e16d57l64e20r 6329297899310

nehodí se na nic, jenže hromada lidí je má doma a pak se diví že to jde na prd...

+1/0
28.7.2017 23:55

M44i60r24e83k 66G98a55j11e28r 5741946369820

Hodi se na krajeni varenych brambor v ruce.

+1/0
2.8.2017 3:34

P93a41v23e37l 84J11e89ř69á81b16e52k 7821652984247

V postupu krájení cibule mi schází do přípravy krájení doplnění lékárničky, připravená chladící schránka na uložení odříznutých prstů či jejich částí pro jejich případné přišití, zjištění stavu zdravotnických zařízení v okolí a lahev kvalitní vodky na oslavu, že cibule je jemně nakrájená, a prsty celé.

+4/0
28.7.2017 8:43

M15a90r30e75k 76S22a83j60d59a 2725190336448

Dneska si jednu cibuli cvicne nakrajim R^

+2/0
28.7.2017 8:37

M83a54r88e66k 17K69l21u26f50a 3818464274986

Tak tomuhle já neříkám krájení na jemno. Od profíka bych čekal výrazně lepší práci.

+6/0
28.7.2017 8:24

M60a61r54c71e10l 11B98a40k94o36š 4541296593

Základ je ostrý nôž, výborne nabrúsený a kvalitný nôž a správnej veľkosti ... vtedy nie je problém so žiadnou cibuľkou, malou, veľkou, slizkou, rozpadajúcou sa, na jemno, na hrubo ....

+2/0
28.7.2017 7:27

J69o20s79e62f 64Č74i76h55á85k 7371269850756

Já nikam nepospíchám. Krájím pomalu :-)

0/0
28.7.2017 5:36

M95a87r97e63k 19K82l58u76f60a 3328154874726

Dobré řešení, ale když máš nakrájet hodně cibulí do guláše, tak se ti za chvilku začne zajídat, kolik s tím trávíš času. V tomhle případě je lepší si s tím švihnout (samozřejmě bezpečně) a být s tím brzy hotov a jít na další práci. Mě to alespoň po chvíli fakt už nebavilo. A pokud není vaření zábava, tak to není pro mne. ;-)

0/0
28.7.2017 8:29

J18i34n13d87ř27i44š46k57a 98B11u45r87g27e70r49o52v74á 3335374858335

Hřebínek k tomuto účelu prodávaný asi redaktor nezná:-))). Zapíchnu napříč, prokrájím plátky a pak už křížem jen drobné kousky. I slizská cibulka jde krásně nakrájet.

+2/−1
28.7.2017 4:40

P15a21v42e41l 26J71e70ř81á18b87e73k 7741902664527

Šikovný kuchař má na krájení cibule biorobota.

Dle místa kde vaří biorobot má různé názvy. Například: dcera, syn, manželka, tchýně, kuchtík, vedoucí provozu, ředitel hotelu, ... .

+8/0
28.7.2017 8:39

Z52d96e19ň81k48a 28V95e86s61e75l91á 8219185347850

R^ Přesně tak. Suprová vychytávka. :-)

0/0
28.7.2017 10:31

K97a77t11e49ř13i23n69a 56F11e72n75c74l89o23v70á 8223367148963

To jsem zkoušela jednou a dost mě prudilo, že se musím trefovat mezi ty jehly a tím pádem to strááášně dlouho trvá.

+1/0
28.7.2017 19:13

L10a76d24a 55N46o15v18a34k 4792643347

mno ono často neni problém krájení cibule, ale kvalita suroviny... Pokud je cibulka poněkud seschlá.. (a jednotlivé vrstvy se oddělují), mohlo by být zábavné sledovat i profíka...;-)

+8/0
28.7.2017 0:57

M59i61c57h32a88l 95F72r50ý63d39a 1812509183192

To mne dokáže spolehlivě vytočit, když se ta mrcha začne při krájení "třepit"

+10/0
28.7.2017 9:46







Najdete na iDNES.cz