Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky, trnete, kdy si uříznou kus prstu. Na Krájecí akademii pořádané v Chefparade jsme natočili instruktážní video, podle kterého můžete začít trénovat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V43l88a13d76i70m98í29r 72M94a53c34a40n 4848213721154

Před pár roky jsem dělal guláš pro 70 lidí, tj. kolik masa, tolik cibule (na objem). Takže se krájelo cca 6 kg cibule a nebýt WS krouhače, tak by jednak těch slz bylo mnohem víc a jednak by to trvalo asi tak 5 x déle. :-P

0/0
11.8.2017 18:29

J20o23s84e69f 64N63o35v28a48k 5768402766168

Podobné video od českého kuchaře: https://www.youtube.com/watch?v=V02FBqwSqlU

0/0
1.8.2017 14:19

P27e21t35r 98M26a27l34í58k 2121875711836

https://www.youtube.com/watch?v=qDFc-5Zc3HU

+1/0
30.7.2017 7:02

M94i41c57h76a18l 40K11r61e77j69č59a 5398226556783

R^

0/0
30.7.2017 15:48

L63u83d38v92í67k 51G66a77j41d98o40š68í92k 2485563174352

A všiměte si, že postup krájení je absolutně jiný než ten, co doporučuje ňouma na iDnesu. :-)

0/−2
31.7.2017 11:57

M22i85c69h32a76l 51K40r45e39j25č38a 5568616946853

Proc hned nouma? Take jste si mohl vsimnout, ze ony pouzivane cibule maji jinou konzistenci nez u nas. Kdyby totez zkusil s nasimi, tak se mu rozpadne pri prvnim pokusu o otoceni ...

+1/0
1.8.2017 1:42

J70o47s69e74f 73N93o14v41a38k 5638252776768

Haha, zkuste si tohle s českou cibulí. Rozpadne se vám už při prvním pootočení. Ňouma není ani ten Ind, ani ten maník z videa z článku.

0/−1
1.8.2017 14:13

M71i17r22e31k 61G34a27j36e84r 5561856429960

Nerozpadne. On je totiz nedokrajuje. Proto pak kraji posledni vstvu podruhe v obou smerech.

0/0
2.8.2017 3:32

M56a38r36e37k 30K79l14u53f97a 3558784814436

Nechci snižovat kvality toho zavázaného borce, ale takovou cibuli (jiná struktura, jak je psáno níže v tomto vláknu) nakrájet na jemno fakt není žádný problém.

0/−1
1.8.2017 10:05

K40a18t53e41ř67i61n72a 62F73e32n12c17l94o36v76á 8593847908833

Mě naopak tenhle styl držení cibule přijde úplně k prdu, ale což, jsem jen hloupá holka z maloměsta a málokdy krájím víc jak dvě cibule, takže vystačím s pastylem, který praktikuju roky.

Na druhou stranu se podepíšu pod tvrzení, že na krájení cibule je lepší delší a hlavně nabroušený nůž, i když já mám raději trošku jiný tvar čepele - trochu víc "houpací". Ale z toho by se možná okotil profík :-)

Ještě, že na to nejsou paragrafy.

0/0
28.7.2017 19:10

L41u76d47v74í15k 10G43a44j73d32o73š61í43k 2485283934192

Anebo strčíte cibuli do univerzálního mixéru Gourmet Butler od Horsa Fuchse, raz, dva, tři, a máte cibulku na guláš. Raz, dva, tři a výborná tlačenka s cibulí a octem pro celou rodinu je hned a bez námahy...to to voní...neuvěřitelné.

Zavolejte do iDnesu iHned a doststanete ne jeden, ale rovnou dva univerzální mixéry Gourmet Butler...

Doporučuji si najít na YouTube video... ;-)

+3/0
28.7.2017 19:02

D81a53d88a33k 68P43e82t16r 7331300344538

A jak se uvede voda do bodu varu?

+1/0
28.7.2017 17:53

L36u93d22v64í93k 49G66a92j42d47o40š34í27k 2985403984692

To bude až příště s reklamou na indukční plotny...

0/0
29.7.2017 12:37
Foto

F68i67l76i42p 66B76l41o11v59s71k42ý 2633688818790

Když jsem to viděl, vzpomněl jsem si na Comeback a Matonohu, jak krájí cibuli za doprovodu audioknihy s hlasem vojenského kuchaře: "Tomu říkáš na drobno, ty hovado?!" ;-D;-D;-D;-D

+8/0
28.7.2017 10:49

P18e89t46r 38T61y95č49k98a 6605102769442

http://tinyurl.com/y7v9sefn

0/0
28.7.2017 18:36

L22i63b16o69r 13F82i45e64d62l57e21r 6699277799620

hlavně to chce ostrý nůž!!

+9/0
28.7.2017 10:30

L43u76d33v38í73k 65G60a25j36d61o11š47í72k 2295673254412

Právě. Tuto ZÁKLADNÍ informaci v článku jasi postrádám.

0/0
28.7.2017 18:49

P89e42t29r 47T53y12č39k79a 6325272279602

Ostrý nůž je potřeba na všechno. Tak nějak mě nenapadá situace kdy se hodí tupý.

+4/0
28.7.2017 19:25

L78i76b21o80r 43F15i31e36d71l13e77r 6619487799180

nehodí se na nic, jenže hromada lidí je má doma a pak se diví že to jde na prd...

+1/0
28.7.2017 23:55

M11i45r71e44k 93G41a78j78e83r 5601256899740

Hodi se na krajeni varenych brambor v ruce.

+1/0
2.8.2017 3:34

P93a57v50e47l 43J64e56ř83á89b65e39k 7231462884687

V postupu krájení cibule mi schází do přípravy krájení doplnění lékárničky, připravená chladící schránka na uložení odříznutých prstů či jejich částí pro jejich případné přišití, zjištění stavu zdravotnických zařízení v okolí a lahev kvalitní vodky na oslavu, že cibule je jemně nakrájená, a prsty celé.

+4/0
28.7.2017 8:43

M86a63r67e97k 72S92a37j44d59a 2815320286108

Dneska si jednu cibuli cvicne nakrajim R^

+2/0
28.7.2017 8:37

M96a36r29e28k 24K56l41u23f61a 3398274834336

Tak tomuhle já neříkám krájení na jemno. Od profíka bych čekal výrazně lepší práci.

+6/0
28.7.2017 8:24

M33a21r78c42e30l 57B52a19k91o30š 4921266263

Základ je ostrý nôž, výborne nabrúsený a kvalitný nôž a správnej veľkosti ... vtedy nie je problém so žiadnou cibuľkou, malou, veľkou, slizkou, rozpadajúcou sa, na jemno, na hrubo ....

+2/0
28.7.2017 7:27

J80o66s23e89f 65Č20i45h56á85k 7631469200986

Já nikam nepospíchám. Krájím pomalu :-)

0/0
28.7.2017 5:36

M89a56r55e34k 33K49l24u49f69a 3268644274606

Dobré řešení, ale když máš nakrájet hodně cibulí do guláše, tak se ti za chvilku začne zajídat, kolik s tím trávíš času. V tomhle případě je lepší si s tím švihnout (samozřejmě bezpečně) a být s tím brzy hotov a jít na další práci. Mě to alespoň po chvíli fakt už nebavilo. A pokud není vaření zábava, tak to není pro mne. ;-)

0/0
28.7.2017 8:29

J16i36n11d96ř74i74š98k70a 73B17u48r75g47e56r42o32v31á 3665944638665

Hřebínek k tomuto účelu prodávaný asi redaktor nezná:-))). Zapíchnu napříč, prokrájím plátky a pak už křížem jen drobné kousky. I slizská cibulka jde krásně nakrájet.

+2/−1
28.7.2017 4:40

P95a53v12e76l 21J50e57ř72á14b44e68k 7661802564197

Šikovný kuchař má na krájení cibule biorobota.

Dle místa kde vaří biorobot má různé názvy. Například: dcera, syn, manželka, tchýně, kuchtík, vedoucí provozu, ředitel hotelu, ... .

+8/0
28.7.2017 8:39

Z18d11e24ň81k56a 63V59e41s74e73l31á 8689325947390

R^ Přesně tak. Suprová vychytávka. :-)

0/0
28.7.2017 10:31

K18a79t36e47ř20i82n98a 30F63e34n50c96l69o72v78á 8193657988323

To jsem zkoušela jednou a dost mě prudilo, že se musím trefovat mezi ty jehly a tím pádem to strááášně dlouho trvá.

+1/0
28.7.2017 19:13

L23a30d52a 23N17o13v45a21k 4362133887

mno ono často neni problém krájení cibule, ale kvalita suroviny... Pokud je cibulka poněkud seschlá.. (a jednotlivé vrstvy se oddělují), mohlo by být zábavné sledovat i profíka...;-)

+8/0
28.7.2017 0:57

M35i77c74h36a88l 40F43r46ý36d19a 1792609563152

To mne dokáže spolehlivě vytočit, když se ta mrcha začne při krájení "třepit"

+10/0
28.7.2017 9:46







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.