Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

VIDEO: Než prohlížet prázdné regály bez másla, radši si ho vyrobte sami

Že se cena másla zvedla, sledujeme už několik týdnů. Nyní však dochází i k tomu, že na něj v obchodě často už vůbec nenarazíte. Pokud se vám to stalo, zkuste si ho vyrobit sami, zvládne to každý.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

O66n49d37r77e79j 45P59a25t33e23k 5450700679741

Vzpomínáte na šílenství s vajíčky? :-) To chce klídek a počkat...

A tohle si zkusím, z legrace.

0/0
28.9.2017 11:45
Foto

D84a53v65i38d 21K76o90m12á40r50e67k 3493370190668

Já to teď ze srandy zkusil, koupil jsem v lidlu dvě čerstvé smetany za 19 kč kus + 10 - 15 minut šlehání + trocha vody na propláchnutí a měl jsem z toho čtvrt kila másla a asi čtvrt litru - teď nevím jestli to nazvat podmáslím ale chutnalo to spíše jako velmi dobré plnotučné mléko. Ve finále asi vyjde ta kostka cca cenově stejně, jako v krámu ale máslo takto vyrobené je chuťově lepší a máte jistotu, že neleželo někde dva roky v mrazáku. Dá se rovnou i vyrobit bylinkové máslo... No, na dlouhé zimní večery dobrá zábava :-D. Práce s tím moc není a asi to začnu praktikovat častěji. Když se chytne smetana v akci tak by se to mohlo i vyplatit. Já kupoval smetanu za běžnou cenu. Nebo sehnat tak smetanu někde ze statku, to by bylo hned ještě o nějaký ten level víc ale i takto je to lepší, než kostka neznámého původu z krámu.

0/0
28.9.2017 6:53

J47i24ř76í 86B72o10č39e90k 6359594305286

Mno jo ale takhle dostanete tzv čajové máslo. Pravé máslo se vyrábí z kysané smetany, působením mléčných bakterií se v něm rozvine i dobrá chuť a vůně typická pro máslo. Ze sladké smetany to není ono.

0/0
7.9.2017 20:02

Š92á94r22k66a 79Č33e50c34h34o69v19á 8478976985985

Máslo je drahé ?? Za mého dětství stálo 10 Kč/250 g, průměrná mzda cca 2 700 Kč. Dnes, pokud jsem si všimla, 100 Kč kostka 250 g nestojí.:-P

+10/−1
7.9.2017 7:19

M68i23l10o22š 10S55e36t71í70k 3389839204350

Máte sice pravdu, že vzhledem k průměrnému platu tehdy a dnes by máslo mělo stát 100 Kč, tedy desetinásobek.

JENOMŽE:

pak by voda musela stát (vodné a stočné) musela stát 8Kč za 1m3, ale kupodivu stojí kolem 90Kč za 1m3, což je více než stonásobek.

A takhle by se dalo pokračovat donekonečna.

+4/−2
10.9.2017 14:30

A47l44e25n63a 33V32e16s10e43l24á 3673981285468

No, ale pořád z toho vyplývá, že máslo není drahé (zatímco voda je).

0/0
1.11.2017 12:24

P47a25v18e72l 71N87e39v44e98č86e58ř88a19l 6842866424410

Nyní si radíme jak si doma udělat máslo, až náhodou nepůjde elektřina, tak si můžeme třít ohony (samozřejmě liščí).

+5/0
6.9.2017 23:28

J88o34s69e11f 46A12u47g64u84s41t68a 8934638730842

no nevím, ale máslo u nás ( v Plzni) mají všude, tak nevím co všichni pořád mají, že není :-P:-P:-P

0/0
6.9.2017 20:31

V47l62a10d81i98m48í21r 47F73i57b35i40g75e90r 5894271751724

Dělají paniku aby lidi kupovali i draze. Poslední dny je to téma č. 1.

+3/0
6.9.2017 21:53

J23a30r96o79s81l61a82v49a 78K18o23l54i96h45o86v76á 6899697727493

Inu nedostatek některých výrobků na trhu je v socialismu běžným jevem.. Máslo z 33% smetany jsem zkoušela vyrobit, ještě v době, kdy v regálech obchodů bylo, nebylo špatné, jen jsem z toho měla zaprskanou celou kuchyni.. Je otázka jak dlouho bude v regálech obchodů šlehačka..

+2/0
6.9.2017 16:52

J68i83n62d92ř92i20š56k84a 71B90u71r21g71e24r80o21v11á 3975834908685

U nás už nebývá ani ta smetana...

0/0
6.9.2017 14:55

D54a50n74i60e96l 67S64o66b36o31t16a 9639814786130

Zrovna včera mi na titulní stránce vyskočil článek o domácí výroba másla z roku 2011. Říkal jsem si, proč tam byl a hle, tady máme recyklaci.

0/0
6.9.2017 14:37

J72i21ř18í 89Š89v70a76g63r 3368110525986

Neví někdo prosím, proč to nedělat z UHT smetany?

Párkrát jsem na to narazil, ale nikdo nepíše proč ne.

0/0
6.9.2017 12:36

V61á94c17l45a29v 96P88o70u25s97t35k66a 3870491312

Při ošetření smetany metodou UHT dochází ke změně původní struktury tuku a bílkovin a přidává se tam stabilizátor karagenan, želatinový extrakt z červených mořských řas. Ten způsobuje že se smetana při přešlehání na máslo "zdrcne" a máslo tak nejde vyšlehat.

+3/0
6.9.2017 12:58

J89i22ř67í 47Š59v16a89g31r 3398300295646

Aha, díky.

0/0
6.9.2017 15:05

D66a12n51i22e64l88a 31G45o69t47z 9591899

Vyrobi se takhle maslo s podstatne mensim procentem tuku. Jednoducha matematika. Vubec se to nevyplati. Na peceni cukrovi se to pouzit vubec neda

+1/−1
6.9.2017 11:07

J65a55r22o24m32i89r 27C77h31a33l27o57u45p79k22a 4789427405507

Matematika? 2 * 200ml 40% smetany tj. 160 g tuku tj. v ideálních podmínkách cca 200 g 82% másla.

+2/0
6.9.2017 11:51

M42i76c83h33a81l 93T61a65l28s37k59ý 7648438980528

Nechce se mi počítat. Kolik stojí 250 gramů másla vyrobeného tímto způsobem?

+12/0
6.9.2017 8:44

V24á69c87l22a98v 16P13o70u28s86t88k71a 3790331482

;-DR^

0/0
6.9.2017 9:56

P87e67t84r 24K77n95ě14b88o92r86t 3721340

Hodina práce plus suroviny? 200Kč?

+5/0
6.9.2017 9:58

M77i78c18h56a69l 33T80a15l75s71k22ý 7638538140148

tak nějak jsem to odhadoval. Bohužel není nikde uvedené žádná gramáž a těžko se to odhaduje

0/0
6.9.2017 10:53

J98a42r15o92m80i14r 59C62h60a54l16o65u51p44k14a 4439307975557

Teď byla smetana v akci za 24,- kelímek, takže to máslo vyjde zhruba na pade...

0/0
6.9.2017 10:22

M10i93c15h82a95l 17T21a84l44s62k79ý 7248448900208

to je 50 kč za 2 smetany. a kolik z toho bude másla? 100 gramů?

0/0
6.9.2017 10:53

J88a36r19o73m38i71r 22C65h22a64l88o59u17p30k70a 4279577695187

Nevážil jsem, ale je toho plná miska, cca 200 g.

0/0
6.9.2017 11:41

Š95á87r57k69a 39Č11e89c25h71o50v46á 8268396415705

;-D

0/0
7.9.2017 7:15

J75i71r18k41a 42K44u15z54e75l75k46a 9921365738542

To neni pointa - v nedeli jsem byl v Globusu a maslo proste nemeli. Vcera jsem si ze dvou smetan behem asi peti minut udelal odhadem takovych 180g masla a je to. Samozrejme, ze to vyjde draz, ale mate ho.

+1/0
6.9.2017 11:02

V82á35c85l30a79v 16P98o21u47s33t90k55a 3810331512

Jistě že to je pointa, to že máslo zrovna nebylo v Globusu vůbec nic neznamená, nedostatek másla fakticky nehrozí, jde jen o to že lidé vidí cenovku a valí oči a pak vznikají takové knížecí rady jako tato. Málokdo si ale spočítá, že takto vyrobené máslo je nejen dražší, ale i s výrazně menším podílem tuku, takže například na pečení a vaření prakticky nepoužitelné.

+8/−2
6.9.2017 11:11

J88a27n 51P75r86i35b22y12l 5930425597937

Jak jste přišel na to, že takto vyrobené máslo má "výrazně méně tuku"? Docela by mě zajímalo, kolik so myslíte, že má takto vyrobené máslo tuku.

0/0
6.9.2017 15:07

V30á94c84l27a63v 38P50o69u39s26t28k93a 3460831262

To záleží na kvalitě smetany. Možná je "výrazně méně" příliš silné slovo, ale podíl tuku ve hmotě kterou dostanete domácím šleháním kupované a upravované smetany je prostě menší, než ve stejném množství "běžného" másla.

0/−1
6.9.2017 15:46

J35a17n 90P55r87i13b98y88l 5200805347797

Z 100g 31% smetany by mohlo byt 25g 82% másla ne?

Jen neznám hustotu té smetany.

100ml 31% smetany jiste nebude presne 100g.

+1/0
6.9.2017 15:52

V22á32c40l64a35v 94P87o44u81s95t63k60a 3380631392

Jak říkáte, mohlo by být. Kousek níže píše paní Vlašáková, že z 500ml smetany ušlehala cca 300 gramů másla. Ani si nemusím brát kalkulačku abych spočítal, že tato hmota stěží bude máslem s podílem tuku 82%.

+4/0
6.9.2017 16:28

J14a14n 11P26r67i94b79y33l 5980935537497

Kdybych mel zrovna vybite baterky v kuchynske vaze, tak bych to ze zvedavosti zkusil.

0/0
6.9.2017 16:38

J23a95n 25P71r94i32b72y25l 5730515817457

Tak ta hustota smetany je +- 1ml = 1g

0/0
6.9.2017 16:55

V82á32c86l71a77v 86P50o85u85s41t92k39a 3560351842

Já vím. ;-)

0/0
6.9.2017 17:04

H68a81n27a 68P19o33k92o21r18n79a 2884190562278

v Bille výběr másla z několika druhů, cenově i pod 50 Kč za kus.

0/0
6.9.2017 15:37

K41a31t81e23ř53i89n18a 38V46a22š62á59k20o65v69á 5401132229155

no, já tuhle sehnala smetanu 250 ml za 12 Kč ve slevě. Vyrobila jsem ze dvou kostku větší než ta běžná, odhaduju cca 300 g. Takže 300 g za 24 korun mi přijde fakt fajn...a podmáslí vám zbyde do buchty.

Asi to byla výjimka, ale i tak, pokud seženete levnější smetanu, vyplatí se. Hlavně to i trochu jinak chutná, je to jemnější, můžete si udělat bylinkové, jemně solené, atp.

+1/0
6.9.2017 15:21

M14a16r50t57i69n 37C27e92r22n40y 2548452648683

Cas, voda, elektrina? To mate zadarmo??

0/0
1.11.2017 0:49

J72a42r50d84a 11F19o22r31m18a71n 6614975787293

Včera jsem to prubnul. Ze 2 250ml 33% smetan (tj. 1x 25,- Kč) bylo 240 g másla. Levnější to není. Dobré (chutné) ano. Takže tak. ;-)

0/0
7.9.2017 18:49

H80e16l14e73n48a 61V85e89v24e37r68k82o98v53a 3529687

Příští týden očekávám zdražení smetany o 100%.;-D

+13/0
6.9.2017 8:17

P73e79t21r 74N19o55v57o18t94n49ý 9531159370305

Ja nic nevymyvam. Proste to rozmixuju v mixeru a sleju podmasli a nazdar. Je to vyrazne chutove lepsi nez normalni dva roky zmrazene maslo a dnes je to taky levnejsi. Cca za 40.

+5/−1
6.9.2017 7:43

A62l32e52n53a 60P53e63t31r36u 4102895420961

chuťově je možná lepší, ale nevyprané máslo má výrazně kratší trvanlivost

+1/0
6.9.2017 10:26

Š45á42r20k43a 62Č15e50c69h34o40v62á 8988466275845

Za 40 ?? Co jste měl z matematiky ? Suroviny + energie + práce + špinavé nádobí ;-D

+2/0
7.9.2017 7:17

J33a66k70u83b 18N38o44v31á25k 8680833460242

Tak zatím se mi v žádném obchodě nestalo, že by byly bez másla. Za ty prachy se ani nedivím.

+5/0
6.9.2017 7:04

P42e76t20e24r 97K60n86a47p63e66c 7956455108335

Dalsi clanok bude ako chovat kravu v obyvacke akebo na balkone:)

+28/0
6.9.2017 5:36

L15á35ď74a 30V96r60a52n91ý 7608978748267

To bude až třetí díl. Druhý díl bude, jak si na balkoně vypěstovat píci a jak udělat siláž v koupelně.

+10/0
6.9.2017 6:21

P71e60t95e95r 10K84n94a36p71e72c 7536255448795

;-D;-D;-D

+2/0
6.9.2017 8:44

J31i49ř32í 43Š65t57ě42d18r47a 5700722751327

Sehnat prasečí mládě nebylo zrovna lehké. Nevím, jaké s tím máte zkušenosti vy, ale v žádném obchodním domě podsvinčata nevedou.

V Prioru v Jungmannově ulici dokonce dostal bratr za otázku "Máte prase?" od otylého prodavače facku. Sehnat prasečí mládě nebylo zrovna lehké.

+3/0
7.9.2017 22:57



Najdete na iDNES.cz