Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zobrazit příspěvky: Doporučované Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

L96u76k45á59š 88N98o76v86o76t11n76ý 6476467938448

Problém je i v tom, že spousta jídelen není ochotna zavést třeba dražší jídla (s vyšším příplatkem) i když o to rodiče stojí. Klidně bych dětem platil obědy třeba v dvojnásobné výši, ale aby jim to chutnalo, když teď vidím, že mi domů přijdou hladové a v podstatě se dojídají doma kdo-ví-čím. Pak přijde vniveč nejen celá práce jídelny, ale i těch 30 korun.

+54/−1
doporučit
12.9.2017 14:40

J96a58r60m36i22l56a 71P87í68c45h98o17v50á 5652257334593

Byl to mimořádně zajímavý díl a Pohlreich měl trefné postřehy. Třeba to, že tu máme supermoderní kuchyni za xx miliónů, jistě podpořeno z EU, ale dělá tam xx hodně špatně placených lidí a mají normu na porci 31,- Kč.

Ty záběry na vyhazované jídlo byly smutné. Bylo mi líto zpackaných surovin. Pokud vaří jídelna 2.500 jídel denně, tak z tolika zbytků by mohli udělat ještě o 1.000 jídel víc. Já být vedoucí kuchyně, tak se nad tolika zbytky minimálně zamyslím. Jo, kuchyně může být i supermoderní, ale za rozvařené nebo špatně ochucené jídlo můžou kuchaři. A sladká jídla bych neodsuzovala, buchtičky se šodó i jahodové knedlíky patří ke stálicím a děti je obvykle vyhledávají, jen se to nemůže vařit každý týden.

+41/−1
doporučit
12.9.2017 12:04

I36v47a53n68a 84N90e48j67e22d69l74í42k11o16v59á 6618634613123

Ono je úplně jedno, o jakou školu jde. Už ve školce to byl mazec. Uvidíme, co teď ve škole.

Pořád tvrdím, že pokud se škola ohání tím, že musí plnit požadavky spotřebního koše a pak dostanou po kontrole vyhodnocení, že vše je super, NEZNAMENÁ TO, ŽE DĚTI TO BUDOU JÍST!!!

Konečně na to někdo přišel a veřejně to přiznal, ale stejně si myslím, že úředníkům je to jedno a bude ještě dlouho trvat, než ta jejich nesmyslná nařízení někdo změní.

Netvrdím, že se nemá vařit zdravě, jen tak, aby to ty děti jedly....

Vždyť jsou to vyhozené peníze, at už z kapsy rodičů nebo ze státní kasy, když se na tom finančně podílí....

+30/0
doporučit
12.9.2017 10:22

P95a44v38l84a 34K88u75č24e89r91o35v30á 5617771273

taky jsem nepochopila, k čemu je onen spotřební koš, když to ty děti stejně nejedí - já bych napsala k čemu je, ale to by cenzor můj příspěvek hned smazal

+15/−1
doporučit
12.9.2017 15:36

R20a98d50e75k 21H66o22d68a10ň 9866957551673

Je fascinující, že se vaří oběd podle "spotřebního koše" aby měly děti vyváženou a rozmanitou stravu, a důsledek je potom záběr jak kuchařka bere jeden talíř za druhým, a seškrabává do kýblu tak 90 % vydaných potravin.

Chápu že za 30 Kč těžko děti dostanou jídlo jako v luxusní restauraci, ale tohle je tristní stav. A naprosto chápu Pohlreicha a jeho averzi k sladkým obědům - kynuté knedle s ovocem by měly být vážně max. jako dezert, ne jako hlavní jídlo.

+24/−5
doporučit
12.9.2017 11:41

J38i48t54k86a 14K23u37l24h96á61n28k78o19v75á 7577751851494

Mám za to, že tzv. spotřební koš platí pro všechna školská stravovací zařízení. Tak jak to potom dělají ty školní jídelny, které vaří dobře a většině dětí tam chutná?

+9/0
doporučit
12.9.2017 18:07

I23v64a82n 95S60o21t 6869494446828

Idealní prostor pro Zdeňka. Ať se nežene za Michelinama a využije volný prostor v školním stravování. Moc detí by to uvítalo.

+8/0
doporučit
12.9.2017 18:17

D75a38v97i37d 42M18a85l51i46n47a 1250473490133

Hergot. Cigarety stojí víc, než pořádný kus flákoty pro dítě! Proč se šetří na dětech?

+8/−1
doporučit
12.9.2017 18:08

L23u46k31á95š 12M90ü63l91l23e47r 5823906837424

Pěkně to ukazovalo na současný systém, že na všechno musí být milion norem, vyhlášek a nařízení a nikoho nezajímá, že to je k ničemu. (viz, spotřební koš) místo aby se někdo zamyslel, jak udělat jídlo levně a přitom tak, aby chutnalo.

Pochopitelně, kdyby ten spotřební koš chtěla škola ignorovat, tak už je z toho problém a věřím, že to nějaký dobrák někde nahlásí vejš. Takže je to tak trochu začarovaný kruh.

+6/−1
doporučit
12.9.2017 16:29

N87a42t10á63l78i53a 47S68y62r89ů45č10k89o16v39á 8488331742245

Jsou moje deti jedine, kterym ve skolni jidelne chutna?

+5/−1
doporučit
12.9.2017 16:37

B79á81r23a 89T90e47s53n29e83r24o60v54á 5515330524629

Mně se nelíbila jedna věc - jak na konci říkal, že když budou vařit dobře a dětem to bude chutnat, hygiena na ně nic nenajde. To bohužel není vůbec pravda, dodržování spotřeb. koše je nutností stejně jako spousta papírování, pokud to jídelna dodržovat nebude, může vařit jako v Imperialu a stejně bude mít problémy.

+4/0
doporučit
12.9.2017 17:40

P13a47v60e68l 94O64b54d83r41ž59á11l10e56k 6626734238182

Co si pamatuju ze ZŠ, tak spotřební koš a co dětí snědí bylo totéž. Soudružky učitelky velmi pečlivě hlídaly aby co žáci dostali na talíř, taky snědli.

Možná z toho vychází ono dnešní nepochopení spotřebního koše.

Jestli to bylo dobře, to je na úplně jinou debatu - mě tím řadu jídel tak znechutily, že jsem se k nim vrátil až v dospělosti.

+4/0
doporučit
12.9.2017 16:43

J75a13n 59K73l52i18m26a 7350343630532

Ve školních jídelnách nám s bratrem vždy chutnalo.Čest práci pracovníkům v jídelnách, který pracují za pár tisíc a odvádějí kvalitní práci.

+6/−3
doporučit
12.9.2017 18:44

B12a45r93b76o47r52a 35P11e71t16r28o25v37á 3395584414455

njn.. a mě školní jídelna (a závodka u manžela v práci) donutila denně vařit..sice je to teprve 15 let, co vařím denně, aůe už bych ocenila stravovadlo, které by vařilo za mě :))

+3/0
doporučit
12.9.2017 18:52

L52u71k31á50š 46M46ü74l30l91e88r 5593386447434

Já si pamatuju, když jsem v devadesátkách řekl našim, že mi ve školní jídelně nechutná. Naši mi řekli, že tam vaří dobře a ať to jím. A bylo to... Jako hloupý školák jsem pak věřil tomu, že vaří dobře. Ale to byla základka, no....

+3/0
doporučit
12.9.2017 16:58

J70o11s10e80f 94G65r34u62b13e36r 5728518123

Zdendu uznavam, myslim ze mu muzeme byt vdecni ze nam otevrel oci do jakych restauraci jsme chodili, a sjednal castecnou napravu, ale u te jidelny me mrzi, ze tam

ty studenty vykoupal a že ti kuchari a kucharky kdyz uz tam chodi za ty male prachy a narocnou praci nejsou schopni poradne dochutit, reba tu polevku pro Francouze8-o

+4/−4
doporučit
12.9.2017 20:06

T57o87m31á44š 93M76á80č81e62k 2414125641989

Když vaříte 2 500 obědů slovy dvatisíce pětset, a pak to někam vozíte, tak z toho dobré nikdy jídlo nebude. Kdo vymyslel a zainvestoval vývařovnu na 2500 obědů, ten určitě chodí na oběd někam jinam.

+2/0
doporučit
19.9.2017 15:53

K28a56t54e63ř74i72n37a 71V57a23š37á57k62o74v21á 5891672939775

Bože, nedělejte si iluze, že jídlo v kantýnách ve Francii je všude extra kdovíjaký....tři roky jsem tam studovala, bydlela na intru, a pak poměrně často jezdila na služebky.

Ano, je tam ten standard o třídu výš, ale jen v některých, a hlavně co se týče výběru, většinou je to formou spíš alespoň částečného volného bufetu.

Jinak ale rozhodně to není jídlo jako v restauraci, určitě je toho taky spousta z polotovarů, atp. Ze střední si pamatuju např. strašně mastný kolínka, každý druhý den hranolky s kečupem, atp.

A ty ksichty dělají Frantíci mnohdy i doma. Venku o to víc, to je jasný.

+2/0
doporučit
15.9.2017 8:13

J94i43n27d41ř70i54š65k61a 63B60u18r68g96e26r95o46v77á 3175494608105

Tři tisíce obědů?! To je sebevražda kuchaře. A Francouzi? Jsou v Čechách, musí slevit z nároků. Nám by taky nechutnaly živé ústřice a žabí stehýnka či hlemýždi. Blééé!

+6/−11
doporučit
12.9.2017 19:09

T23o39m 10K73l93í85č41n11í69k 5900934475345

Jen dva postřehy k pořadu:

1. letos mi v restauraci v Normandii naservírovali takový blaf, že by to Pohlreich jen těžko vydýchal. Naštěstí bylo na stole dost kečupu a hořčice, aby si to člověk mohl "doladit". Tím chci říct, že generalizovat nelze.

2. Jídlo, které jim připravil, bylo odhadem 2x dražší, než je jejich norma. Na druhou stranu zde nezaznělo, zda-li jídlo 2 a 3, které se k těm rozmazleným rypáčkům z francouzské sekce nedostává, opravdu stojí 31 Kč, nebo je za víc. Moje dcera má za základní cenu ve škole pouze dva chody a zbytek je výrazně dražší. (Nejdražší jsou saláty.)

+7/−20
doporučit
12.9.2017 12:44

I69v64a 11D24o83l19a19n20s73k20á 2483546390410

Vina je predevsim v pocatecnim planovani. Jidlo se ma varit na miste kde se konzumuje a za naplanovani kuchyne a jidelny v jinych patrech stejne budovy bych poslala architekta na Sibir. Moc malo se mluvi o tom jak spatna architektura komplikuje zivot. Podle mne by architekti meli byt recenzovani jako se to dela s kuchari.

+1/0
doporučit
14.9.2017 5:18

P65e38t42r 81N28ě43m77e80c 4145262672757

opakovat dokola 20 jidel? pricenž vyří 3 jidla, tak to by se jidelnícek opakoval po týdnu a pul ?

+1/0
doporučit
12.9.2017 17:46

K67a33r59e93l 68D23u31f72e56k 4409454

Pane "šéfkuchaři", kritizovat umí každý. Přestaňte si hrát na dokonalého a běžte tu kritizovanou školní kuchyň na měsíc šéfovat. Pak uvidíme, zda pouze kecáte, či jste skutečně odborník !!!:-P

+3/−10
doporučit
12.9.2017 21:21

J63a33r40m50i88l49a 28P60í29c64h54o74v72á 5362197754133

Ještě poznámka k nadpisu: váže je "obří kuchyně" zabiják čerstvosti? Kuchyně uvaří, ale jídlo se pak vydává třeba 3 hodiny, to fakt tomu jídlu tak vadí? Jídlo ztratí leda tak teplotu, že by ještě čerstvost? Jak může ztratit čerstvost původně mražené rybí filé?

+4/−15
doporučit
12.9.2017 13:29

J56i87ř59í 83K56o17h51o84u59t 3794501353335

Už mi ten Polreich celkem leze na nervy. Myslím, že na tom staví svůj byznys, který už je ohraný. Ukazuje na něco, co všichni víme. !

+2/−22
doporučit
12.9.2017 18:50







Najdete na iDNES.cz