Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Jedovaté václavky promění ve zdravou delikatesu až kuchyňská úprava

Jakmile je použijete do guláše či naložíte do sladkokyselého nálevu, jsou václavky opravdovou delikatesou a jedním z pozitiv začínajícího podzimu. Pokud byste je konzumovali jen smažené či grilované, mohou způsobit zvracení nebo průjem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

D49a80v35i48d 37D74o17b85e28š 3295122367

Rostou, o víkendu jsme si pěkně zahoubařili... Jen jsme se prošli v lesoparku u nemocnice u Prahy a za půl hodinky plný košík.

Bedly zardělé, opeňky měnlivé, šupinovky kostrbaté, klouzky modřínové, klouzky obecné, žampiony lesní, ovčí (na lučních místech) a hned vedle nich pro zpestření i mírně jedovaté žampiony zápašné (smrdí a po škrábnutí hlavičky skoro hned žloutnou).

0/0
19.9.2017 17:09

M83i14l79a97n 47V44i71k 1377175643203

Snědl jsem několik kilogramů smaženice z václavek - a teď jsem se dověděl, že jsem měl mít zdravotní problémy....:-)

+3/0
15.9.2017 16:54

R24a38d79e47k 90Č72e50r74v48e83n47k30a 5664351854902

Taky jsem se orosil ;-D;-D;-D

+1/0
15.9.2017 19:07

L77a74d81a 35N86o28v36a56k 4932753747

skoro každá "jedlá" houba je mírně jedovatá..., někdo je k tomu citlivější, někdo méně...

+1/0
17.9.2017 23:40

J13a92n 56P73a26ř83í70z20e20k 9576370267226

Ta smaženice byla ze syrových václavek? Já myslel, že se nejdřív houby podusí

+3/0
18.9.2017 8:41

R76a54d62i51m 46P83o23l72á61š53e93k 9626353399339

Václavky nejsou za syrova ani tak jedovaté jako nechutné. Syrové doslova nejdou pozřít.

Jinak to jsou vděčné houby, protože pokud jsou, dají se nasbírat ve velkém množství. A když se před zavařováním krátce povaří ve vodě, dá se jich i v menší skleničce zavařit hodně. Což je jejich patrně optimální zpracování, protože při zavařování i docela změknou.

Akorát kdo má zahradu, musí dávat pozory, aby zbytky z jejich čištění vyhazoval někde pryč, ne na zahradu, protože václavky jsou agresivní, napadají i živé stromy a dokážou je zničit.

+1/0
15.9.2017 14:53

M95a12r32e52k 25S96a47j81d91a 2195300466948

Na vaclavkach je super, ze se dobre sbiraj - dva trsy a je "plny kosik" ;-)

+11/0
15.9.2017 7:39

I24s74a42b49e57l68l58a 41Z64á83z20v20o61r12k51o48v61á 3210901540466

Ten argument o teplotě nechápu. Teplota při smažení je přeci vyšší než při zavařování.

+1/0
15.9.2017 7:30
Foto

R24i18c35h83a11r25d 39P71o70l42á26š46e27k 9584853210549

To ano, ale tady je potřeba tu teplotu na bodu varu udržet asi tak 20min , aby se ty jedy odbouraly. Trochu neobratně napsáno.

+8/0
15.9.2017 9:20

R14a66d79i90m 40P28o21l42á62š94e94k 9426403979399

Podle mých zkušeností je u václavek nejlepší je všechny hned automaticky zavařit do sklenic a až potom z nich ( zahřát, nechat na sítu okapat sliz) dělat tu smaženici. Ale hřiby nebo žampióny to pořád nejsou, ale jen za cenu zavaření a při jejich snadném sběru z trsů ve velkém množství jako když člověk najde.:-)

+1/0
15.9.2017 14:58
Foto

P90e58t98r 66P16r64o56c53h28á68z93k50a 3922726442524

Houby rostou, ale bohužel jen někde. U nás je stále v lese moc sucho a houbařské sezoně si můžeme tak akorát nechat zdát....:-(

+6/0
15.9.2017 5:52



Najdete na iDNES.cz