Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zobrazit příspěvky: Doporučované Všechny podle vláken Všechny podle času

P87e19t42r 76K95o34l79á69ř 8655181315811

To jsou zase faktické nesmysly. Že si lišku nikdo nesplete? Znám spoustu lidí, kteří v domnění, že našli lišky, vesele bagrují lištičky pomerančové a pak se diví, že je to nic moc houba ;-D Hřib hnědý - poddubák? Tak to je vtip dne. Víte vůbec, v jakých lesech jej máte hledat? Správně, duby to nebudou Rv

Pokud jde o předmět článku, za nejlepší a nejvšestrannější houby považuji spolu s liškami některé holubinky a ryzce. Pevná konzistence, aromatická chuť (ryzce). Navíc je lidé moc nesbírají, takže se dají najít téměř všude.

+7/0
doporučit
29.9.2017 9:08

J22i89ř90í 74F18o25g57e36l 2120801486892

Souhlasím. Letošní dršťková z kotrče neměla chybičku.R^

+4/0
doporučit
29.9.2017 7:55

J36a52r15o23s12l60a93v 85T62k15a21d12l28e88c 6926960796360

A lysohlávka vám dává křídla;-D

+3/0
doporučit
30.9.2017 5:53

L43a60d30i21s60l70a10v 39J81o28d28l29o66v61s17k60i 2370155977371

Muchomůrce růžové se žádný hřib chutí nevyrovná. A podle mně by s přehledem trumfla i lišky. Kotrč jsem nikdy nejedl, tak nemohu soudit.

+3/0
doporučit
29.9.2017 13:37

W63a52l16t69e87r 35D36i85v62i15š 6967672432142

To je ta klasika - sto lidí, sto chutí. Osobně bych na první místo umístil Ryzec pravý. To je velmi výrazná houba s mnohostranným využitím. Sám je mám nejradši jen osmažené na másle se solí a kmínem, ale ryzec se neztratí v žádném jídle.

Kotrč je fajn, "dršťkovku" z kotrče miluju, ale upřímně - chuť kotrče v tom úplně zaniká. Nenacházím ho často, je to pro mne vzácná houba, ale zas tak moc mi nechybí.

Lišky... Já vám nevím. To mi stejně jako kotrč přijde dost přeceňovaná houba, i když tedy i tak hodnotím lišku víc než kotrč. Lišky jsou výrazné, maso pečené s liškami je výborné, stejně tak bílá omáčka z lišek (ale tu nemusí každý). Nicméně když je bezliškový rok, žíly mi to nerve (ovšem rok bez ryzce je za trest).

Na druhé místo bych spíše klasické hřiby a konkrétně "praváka". Nemůžu souhlasit s tím, že hřib hnědý je aromatičtější. Naopak pravák dá chuti i vůně v jídle mnohem víc. Do klasické smaženice můžu dát plný košík hnědáků, ale bez praváka to prostě není ono.

Na třetí místo bych dal asi překvapivě pestřec. To je taková nenápadná houba, která ale při správném použití umí divy. Doma je sušíme a poté drtíme na jemný prášek. Má úžasnou vlastnost, že dokáže zvýraznit masovou a houbovou chuť v jídle. Do tmavých omáček úplně fantastická věc. Také do houbových jídel, kde člověk použil méně výrazné houby (bo lepší nenašel) je to fajn. Musí se s tím ale opatrně, ve větším množství může vyvolat nevolnost (zatím jsem nezažil ani po několika letech střídmého používání).

Nakonec si ale stejně myslím, že ocenit takhle jenom tři houby je strašlivě málo. Houby mají tolik možností použití, že na to jsou nějaké žebříčky krátké. Nakonec ani tak nezáleží na konkrétní houbě, ale na finálním úpravě. Pokud se zvolí taková, která ke konkrétní houbě "sedne", tak je úplně jedno, jestli to je kotrč, ryzec nebo žampion, protože se člověk olizuje až za ušima...

+1/0
doporučit
3.10.2017 18:32

M11i22c56h74a31l 93K62r41e60j63č14a 5448856906453

A jeste poradi za mne:

1) Steak

2) Bramborak

3) Meloun

:-))) Houby totiz nejim - jen sbiram ;-)

+1/−2
doporučit
29.9.2017 22:55

M65a81r41i68á73n 38H16r95i77v14ň90á81k 7748130950640

Já teda kotrče neberu. Za prvé pořádně ho očistit to je problém na 2 hodiny a za druhé mi nechutná ta jeho křupavá koexistence. Za mě bych na první místo dal lišku spolu s holubinkou nazelenalou, na druhé hřib dubový a smrkový a na třetí další hřibovité houby včetně hřiba hnědého, kterému se pane redaktorem odjakživa říká podborovák a to podle stromů pod kterými roste!

+1/−3
doporučit
29.9.2017 10:59

T23o32m97á27š 12N59e24t58o32l15i69c88k73ý 1180333315902

Za mě no.1 Ryzec Syrovinka. A s tím, že Hřib hnědý je chutnější a aromatičtější než pravák, rozhodně nesouhlasím.

0/−1
doporučit
29.9.2017 8:30







Najdete na iDNES.cz