Diskuze
Nejlepší houbové chutě: zlato získal kotrč, stříbro lišky, hřib bronz
Děkujeme za pochopení.
R98o47b44e52r11t 29H80a63n35z48l50í41k
Ach jo, slečna nebo paní expertka na všechno. Sama si říká Koko, ale bohužel si myslím, že na konci opomněla jedno písmeno. Houbám nerozumí, jinak by nepsala nesmysly o nemožnosti záměny lišky obecné. I když pominu její jedlé souputnice lišku bledou a lišku ametystovou, nebo drobnější a celkem vzácnou lišku friesovu, pořád ještě tu zůstává lištička pomerančová. Stejně tak paní asi nikdy neslyšela o uznávanějších nejchutnějších druzích jakými jsou smrže, nebo třeba taky lanýže. Pominu nekorunovaného vítěze univerzálnosti, kterým je muchomůrka růžovka a raději pomlčím o lahůdkách jakými jsou ryzce, holubinky a další druhy. Paní by se měla vrátit k plotně, kde jí to sice taky moc nejde, ale tam aspoň nikoho, doufejme, nepřiotráví.
W46a23l42t42e95r 32D32i57v36i88š
To je ta klasika - sto lidí, sto chutí. Osobně bych na první místo umístil Ryzec pravý. To je velmi výrazná houba s mnohostranným využitím. Sám je mám nejradši jen osmažené na másle se solí a kmínem, ale ryzec se neztratí v žádném jídle.
Kotrč je fajn, "dršťkovku" z kotrče miluju, ale upřímně - chuť kotrče v tom úplně zaniká. Nenacházím ho často, je to pro mne vzácná houba, ale zas tak moc mi nechybí.
Lišky... Já vám nevím. To mi stejně jako kotrč přijde dost přeceňovaná houba, i když tedy i tak hodnotím lišku víc než kotrč. Lišky jsou výrazné, maso pečené s liškami je výborné, stejně tak bílá omáčka z lišek (ale tu nemusí každý). Nicméně když je bezliškový rok, žíly mi to nerve (ovšem rok bez ryzce je za trest).
Na druhé místo bych spíše klasické hřiby a konkrétně "praváka". Nemůžu souhlasit s tím, že hřib hnědý je aromatičtější. Naopak pravák dá chuti i vůně v jídle mnohem víc. Do klasické smaženice můžu dát plný košík hnědáků, ale bez praváka to prostě není ono.
Na třetí místo bych dal asi překvapivě pestřec. To je taková nenápadná houba, která ale při správném použití umí divy. Doma je sušíme a poté drtíme na jemný prášek. Má úžasnou vlastnost, že dokáže zvýraznit masovou a houbovou chuť v jídle. Do tmavých omáček úplně fantastická věc. Také do houbových jídel, kde člověk použil méně výrazné houby (bo lepší nenašel) je to fajn. Musí se s tím ale opatrně, ve větším množství může vyvolat nevolnost (zatím jsem nezažil ani po několika letech střídmého používání).
Nakonec si ale stejně myslím, že ocenit takhle jenom tři houby je strašlivě málo. Houby mají tolik možností použití, že na to jsou nějaké žebříčky krátké. Nakonec ani tak nezáleží na konkrétní houbě, ale na finálním úpravě. Pokud se zvolí taková, která ke konkrétní houbě "sedne", tak je úplně jedno, jestli to je kotrč, ryzec nebo žampion, protože se člověk olizuje až za ušima...
L40i48b28o68r 68K28l72a19s51n50a
No nevím, ale u nás v rodině je taky zažitý název pro hřib hnědý poddubák, či poddoubek. Třebaže je to špatně. Ale říkával mu tak i můj praděda, děda i otec a nějak jsem to přejal od nich. A znám víc lidí, komu hřibu hnědému říkají poddubák.
J84i36n71d45ř81i56c39h 28Z47e34t20s73k69y
Kokino zapomělo na masák a holubinku nazelenalou.
I39v73a65n 40M63i32n15á71ř
Ano, růžovka je skutečně delikatesou mezi houbami.
I94v19a97n 13M13i82n60á22ř
Stačí skutečně zcela malé množství lišek a jakýkoli pokrm z hub se výrazně oživí. Na druhé straně, pokud by si někdo udělal smaženici pouze z nich, zjistí - že nijak zvlášť dobrá není.
J44a61r39o98s90l60a86v 69T95k23a75d92l38e87c
A lysohlávka vám dává křídla
M46i78c89h26a73l 41H78u72d77e16c
A jeste poradi za mne:
1) Steak
2) Bramborak
3) Meloun
:-))) Houby totiz nejim - jen sbiram ;-)
J55i21ř42í 16F54a68t46r33d93l65a
Dle chuti
1. Suchohřib
2. Růžovka
3. Všechno ostatní
Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen
Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...
Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato
Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo
Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....
Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů
Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje
Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...
Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník
Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...
Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo
Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....
Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen
Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...
Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?
Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...
Prodej rodinného domu 132 m2, pozemek 655 m2
Těšetice, okres Znojmo
7 495 000 Kč