Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Nejlepší houbové chutě: zlato získal kotrč, stříbro lišky, hřib bronz

Podobný žebříček u houbařského národa vždycky vyvolá diskuse, přesto to zkusme. Gastronomická expertka magazínu Víkend MF DNES Veronika „Koko“ Kokešová sestavila houbové stupně kuchyňských vítězů a ke každému přidala oblíbené recepty.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R69o25b55e52r51t 35H22a13n28z40l91í28k 5444671162555

Ach jo, slečna nebo paní expertka na všechno. Sama si říká Koko, ale bohužel si myslím, že na konci opomněla jedno písmeno. Houbám nerozumí, jinak by nepsala nesmysly o nemožnosti záměny lišky obecné. I když pominu její jedlé souputnice lišku bledou a lišku ametystovou, nebo drobnější a celkem vzácnou lišku friesovu, pořád ještě tu zůstává lištička pomerančová. Stejně tak paní asi nikdy neslyšela o uznávanějších nejchutnějších druzích jakými jsou smrže, nebo třeba taky lanýže. Pominu nekorunovaného vítěze univerzálnosti, kterým je muchomůrka růžovka a raději pomlčím o lahůdkách jakými jsou ryzce, holubinky a další druhy. Paní by se měla vrátit k plotně, kde jí to sice taky moc nejde, ale tam aspoň nikoho, doufejme, nepřiotráví.

0/0
6.11.2017 14:51

W41a48l87t38e47r 51D29i85v54i98š 6167512312452

To je ta klasika - sto lidí, sto chutí. Osobně bych na první místo umístil Ryzec pravý. To je velmi výrazná houba s mnohostranným využitím. Sám je mám nejradši jen osmažené na másle se solí a kmínem, ale ryzec se neztratí v žádném jídle.

Kotrč je fajn, "dršťkovku" z kotrče miluju, ale upřímně - chuť kotrče v tom úplně zaniká. Nenacházím ho často, je to pro mne vzácná houba, ale zas tak moc mi nechybí.

Lišky... Já vám nevím. To mi stejně jako kotrč přijde dost přeceňovaná houba, i když tedy i tak hodnotím lišku víc než kotrč. Lišky jsou výrazné, maso pečené s liškami je výborné, stejně tak bílá omáčka z lišek (ale tu nemusí každý). Nicméně když je bezliškový rok, žíly mi to nerve (ovšem rok bez ryzce je za trest).

Na druhé místo bych spíše klasické hřiby a konkrétně "praváka". Nemůžu souhlasit s tím, že hřib hnědý je aromatičtější. Naopak pravák dá chuti i vůně v jídle mnohem víc. Do klasické smaženice můžu dát plný košík hnědáků, ale bez praváka to prostě není ono.

Na třetí místo bych dal asi překvapivě pestřec. To je taková nenápadná houba, která ale při správném použití umí divy. Doma je sušíme a poté drtíme na jemný prášek. Má úžasnou vlastnost, že dokáže zvýraznit masovou a houbovou chuť v jídle. Do tmavých omáček úplně fantastická věc. Také do houbových jídel, kde člověk použil méně výrazné houby (bo lepší nenašel) je to fajn. Musí se s tím ale opatrně, ve větším množství může vyvolat nevolnost (zatím jsem nezažil ani po několika letech střídmého používání).

Nakonec si ale stejně myslím, že ocenit takhle jenom tři houby je strašlivě málo. Houby mají tolik možností použití, že na to jsou nějaké žebříčky krátké. Nakonec ani tak nezáleží na konkrétní houbě, ale na finálním úpravě. Pokud se zvolí taková, která ke konkrétní houbě "sedne", tak je úplně jedno, jestli to je kotrč, ryzec nebo žampion, protože se člověk olizuje až za ušima...

+1/0
3.10.2017 18:32

L59i77b40o59r 48K27l88a50s80n50a 1772446284745

No nevím, ale u nás v rodině je taky zažitý název pro hřib hnědý poddubák, či poddoubek. Třebaže je to špatně. Ale říkával mu tak i můj praděda, děda i otec a nějak jsem to přejal od nich. A znám víc lidí, komu hřibu hnědému říkají poddubák.

0/0
30.9.2017 20:38

J40i55n35d80ř97i26c16h 95Z82e91t43s28k94y 5693977512290

Kokino zapomělo na masák a holubinku nazelenalou.

0/0
30.9.2017 20:18

I69v81a82n 79M24i87n83á29ř 7872654907661

Ano, růžovka je skutečně delikatesou mezi houbami.

0/0
30.9.2017 11:11

I47v60a12n 32M53i54n98á73ř 7342524157381

Stačí skutečně zcela malé množství lišek a jakýkoli pokrm z hub se výrazně oživí. Na druhé straně, pokud by si někdo udělal smaženici pouze z nich, zjistí - že nijak zvlášť dobrá není.

0/0
30.9.2017 11:08

J62a93r47o26s30l32a29v 51T39k31a17d62l45e93c 6266660516610

A lysohlávka vám dává křídla;-D

+3/0
30.9.2017 5:53

R20o59m25a38n 45S40t40o94n50e24k 1989773939271

A muchumurka červena agresivitu

0/0
2.10.2017 19:17

M75i53c27h29a49l 66K98r65e45j48č37a 5258536486853

A jeste poradi za mne:

1) Steak

2) Bramborak

3) Meloun

:-))) Houby totiz nejim - jen sbiram ;-)

+1/−2
29.9.2017 22:55

M59i38c41h31a71l 42K54r23e34j58č16a 5848346806153

Mozna iDnes mohla pridat anketu....

0/0
29.9.2017 22:41

J52i61ř36í 88F86a90t76r96d26l83a 4623532249

Dle chuti

1. Suchohřib

2. Růžovka

3. Všechno ostatní

0/0
29.9.2017 21:25

L75a11d29i86s90l19a90v 84J66o55d32l84o31v40s91k69i 2430815737841

Muchomůrce růžové se žádný hřib chutí nevyrovná. A podle mně by s přehledem trumfla i lišky. Kotrč jsem nikdy nejedl, tak nemohu soudit.

+3/0
29.9.2017 13:37

J39a95r74o88m63i61r 93N81o41v25a47k 1183884395460

Ani já bych se nebál dát růžovku na první místo .. ano, určitě jsou lepší houby na nakládání, na sušení případně jiné úpravy .. ale taková čerstvá smažená nebo pečená růžovka, to je opravdu delikatesa. Schválně porovnejte třeba bedlu a růžovku jen tak na pánvi .. a to bedla rozhodně není špatná.

+2/0
30.9.2017 0:58

P33e38t29r 93R25o88m29á84n16e14k 8144647604844

Syrovinky, holubinky, růžovky a nějaká liška pro oko mi naprosto stačí.

0/0
29.9.2017 13:35

M36a82r12i88á68n 83H78r35i40v33ň38á24k 7198530510170

Já teda kotrče neberu. Za prvé pořádně ho očistit to je problém na 2 hodiny a za druhé mi nechutná ta jeho křupavá koexistence. Za mě bych na první místo dal lišku spolu s holubinkou nazelenalou, na druhé hřib dubový a smrkový a na třetí další hřibovité houby včetně hřiba hnědého, kterému se pane redaktorem odjakživa říká podborovák a to podle stromů pod kterými roste!

+1/−3
29.9.2017 10:59
Foto

A23d94o90l93f 68J41e23r86s58á94k 3201215689833

koexistence? Jste si jistý?

;-D

+1/0
29.9.2017 15:07

M58a95r43i96á14n 41H45r29i30v54ň66á96k 7968940640110

Á, máte pravdu ;-D, to jsou ty inteligentní klávesnice a moje oči bez brýlí :-(.

0/0
29.9.2017 19:17

J79a74r43o98s89l18a73v66a 25K93o68l24i39h72o73v67á 6669557747423

Tak obaleného kotrče, to jsem teda ještě nezkoušela, myslím, že by to bylo dost těžko proveditelné.. Nejchutnější je, podle mě, zakomponovný do leča.. Jinak čištění té houby ji v mém houbovém žebříčku odsouvá na místo až za syrovinky, ryzce, masáky, holubinky..

0/0
29.9.2017 10:38

P80e19t72r 31K89o56l80á98ř 8395511305321

To jsou zase faktické nesmysly. Že si lišku nikdo nesplete? Znám spoustu lidí, kteří v domnění, že našli lišky, vesele bagrují lištičky pomerančové a pak se diví, že je to nic moc houba ;-D Hřib hnědý - poddubák? Tak to je vtip dne. Víte vůbec, v jakých lesech jej máte hledat? Správně, duby to nebudou Rv

Pokud jde o předmět článku, za nejlepší a nejvšestrannější houby považuji spolu s liškami některé holubinky a ryzce. Pevná konzistence, aromatická chuť (ryzce). Navíc je lidé moc nesbírají, takže se dají najít téměř všude.

+7/0
29.9.2017 9:08

J67i35ř33í 36M96á43c38a 7398532603508

S tím hřibem hnědým i 'nezaměnitelností' lišek souhlasím.

V ostatním ale záleží především na znalostech houbaře a umění přípravy hub. Jen z těchto předpokladů pak u každého vzniká jakýsi žebříček. Jinak bude proto vypadat u začínajícího houbaře a houbaře-kuchaře zkušeného ;-)

+2/0
29.9.2017 10:17

T90o81m57á39š 88N96e61t34o19l13i40c39k46ý 1500133285642

Za mě no.1 Ryzec Syrovinka. A s tím, že Hřib hnědý je chutnější a aromatičtější než pravák, rozhodně nesouhlasím.

0/−1
29.9.2017 8:30

J36i41ř91í 97F10o37g56e19l 2540421956162

Souhlasím. Letošní dršťková z kotrče neměla chybičku.R^

+4/0
29.9.2017 7:55

J93a46k37u58b 32F39e18i97f51a19r 7429889946229

Souhlas, také jsem si pošmáknul:-)

0/0
29.9.2017 14:12
Foto

A26d36o94l85f 85J92e24r73s13á22k 3671515909543

já myslím, že dršťková z václavek je minimálně srovnatelná....

prý je výborná i z hlívy ústřičné, ale tu jsem nejedl.

0/0
29.9.2017 15:11







Najdete na iDNES.cz