Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Zajíce nebo bažanta nenechávejte viset na balkoně, lepší je hned ho zpracovat

Kdyby se náhodou stalo, že vám u dveří bytu zazvoní příbuzný myslivec se zajícem nebo bažantem v ruce, neděste se. Se zvěřinou si poradíte docela snadno. Jen je pro lepší chuť masa dobré dodržet správný postup.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

A95n11t47o58n19í93n 84R24a68n36g30l 6488301419829

No tak u nas se vzdycky veselo a klidne i ven. Deda byl myslivecky hospodar. Ale vzdy nam na zverinu stacila trouba a pekac.

0/0
1.12.2017 18:25

A17n74t87o51n76i65n 74K56a63d27l12c15e50k 9472909351876

Jelen uz me visi 10 dnu. V sobotu ho stahuju a porcuju. Vzdy nechavam jeleny ty 2 tydny proviset a je to poznat.

0/0
1.12.2017 3:06

J65o66s75e44f 23H78o46r89n70i50k 8317797759

A pejska take?

+4/0
30.11.2017 15:37

M25a31r12e43k 56P97e43c53h 9338807829615

Jo. Ale naloženýho v česneku.

+2/0
30.11.2017 22:46

R40a66d21i62m 85P81o57l93á52š27e91k 9786313939949

Bažanta jsme vždycky škubali, nikdy nestahovali. Je ale fakt, co si pamatuji, že ta kůže byla vždy hodně suchá a plná zbytků ze základu peří, takže na jídlo, na rozdíl od kuřecí moc nebyla. I když byly zbytky peří a chloupky po oškubání dobře opálené. Tak na pořádné vyvaření v polívce to bylo dobré.

Jinak dnes je velice dobré si zkontrolovat, odkud to maso je. Například jelení a dančí je většinou z obor, kde jediný rozdíl proti třeba býkům na porážku je ten, že jeleni a daňci jsou v oboře pod širým nebem. Obojí se jinak vykrmuje speciálními granulemi s optimálním poměrem všech živin pro co nejrychlejší přírůstek masa.

To už je mnohem kvalitnější maso z domácího nebo vietnamského prasete chovaného venku v dostatečně velkém výběhu a krmeného hlavně přírodníémi krmivy, tzrávou, obilím.... A z ptáků totéž třeba perlička, kuře nebo kachna chovaná venku.

0/0
30.11.2017 11:55

P51a61v16e25l 53K76h86a11i80l 2128179892918

I býci jsou dnes na pastvě pod širým nebem.

0/0
30.11.2017 20:59

R91a44d41i84m 91P81o82l21á34š36e83k 9676733849339

To jsou, to je pravda. Ale kdyby chtěli to maso vyrobit rychleji a levněji a EU to nedotovala, budou vykrmováni i v kravíně.

0/0
1.12.2017 7:55

R97a38d33i21m 62P12o91l91á27š65e39k 9846523649409

Ale když mluvíme o velkém zvířeti a přitom vykrmovaném na zahradě u baráku peo sebe, ne na kšeft, tak místo býka by dnes byl možná lepší pštros.

0/0
1.12.2017 7:57

P60a78v91e64l 11B17e85r16a85n 9495207820

To že je je prý zvěřina "něco víc než bio", tych tedy osobně netvrdil... Je tak bio, jak je bio příroda, ve které se pase... Takže pokud je z oblastí, kde není nic než klasická práškovaná pole, může to být docela "mňamka"...;-)

+6/−1
30.11.2017 11:09

J26a34r31o57m79í90r 63K13r52á78l 4940369894109

Pokud se zvěřina nenechá odležet, pak to není zvěřina a je lepší si dát vepřoknedlozelo. :-)

+1/0
30.11.2017 9:31

F52a24n 29K62u95c40e56r93a 4758150745199

Nevíte jak je to např. s hovězím masem? Také se má nechat odležet?

Myslím tím když je čerstvé, z domácí porážky.

0/0
30.11.2017 9:29

J82a25r22o31m46í71r 52K28r74á66l 4940179594939

Jistě.

+5/0
30.11.2017 9:30

I87v60a86n 80P82e64t73r11í64k 4704863334

Určite.Ja osobne ho nechávam odležať 3 dni ovcu 2 dni je to úplne o niečom inom.Chuťovo je to potom obrovský rozdiel oproti tomu čo si kúpite v obchode.

0/0
30.11.2017 20:26

M52a79r36t31i58n 25V81o69j17á47č90e31k 9413337831716

určitě a nebojte se mu dát i přes týden tedy pokud na to máte vhodné prostory jinak maso můžete i zkazit

0/0
30.11.2017 18:12

M34a84r28i22a13n12a 51K94r16á93s32n19á 7440807597501

Hovězí z domácí porážky???

0/0
30.11.2017 19:29

F44a23n 28K71u90c52e17r78a 4348880855499

A co je na tom divného?

+1/0
30.11.2017 19:31

P69a65v49e59l 80J12e76ř79á52b73e29k 7501372414257

No souseda jsem už několik dní neviděl.

A sousedka něco říkala, že toho vola musí zabít.

+6/0
30.11.2017 21:20

M63a92r71e35k 36P87e50c85h 9278147219795

R^;-D

0/0
30.11.2017 22:47

M80i77r49o86s24l26a11v 34P49r54o71c38h42á14z79k97a 4692925778447

V ideálním případě se nechává zrát celá půlka 30 dní ve 2 stupních celsia.

0/0
20.12.2017 23:10

J58a37n 52R84i62e63g59e61l 1294796315552

no zrovna minuly tyden Babica v radiu radil, ze pokud se nevyvhrhne a neprovesi na 10-14dni, maso neni odpocate :)

0/0
30.11.2017 9:12

J69i31ř95í 11F13o86g15e33l 2360161746192

Zajíc z posledního silvestrovského honu, se odjakživa nechával viset na půdě klidně do konce února.

Ale je holt jiná doba a půdy jsou zateplené.... A ti zajíci vlastně už skoro nejsou.

0/0
30.11.2017 9:05

R31a43d91i32m 17P52o26l34á35š76e30k 9526343639349

A kde nejsou zatplené, tam dnes chodí kuny.;-D

0/0
30.11.2017 11:56

J59i66n48d15ř69i32š26k68a 21B17u77r93g81e87r53o17v52á 3615434638285

Zajíce jsem nejedla ani nepamatuju...

0/0
30.11.2017 5:19

P70a37v54e76l 62J96e29ř91á10b53e76k 7481622544667

Pokud si pamatuji, tak zajíc bažant (drobná zvěř) před uložením do chladna na několik dnů se taky vyvrhla. Minimálně se odstranily střeva a močové ústrojí.

A "vystresované" maso - to platí i pro porážku hospodářských zvířat.

+8/0
30.11.2017 1:52

R86a11d15i85m 15P74o80l24á38š57e43k 9456813689779

No, maso v kůži se kazí pomaleji než stáhnuté maso.

Kdysi ale uměli třeba střeva z ptáků vytáhnout řitním otvorem, zajíce snad podobně taky a potom se to mohlo v zimě při teplotě kolem nuly uložit třeba až do jara.

0/0
30.11.2017 11:59

P89e90t10r 15D88o38k93t38o17r 6356951758209

Ale to se dělá pořád - říká se to mu vyháčkování - dělá se to větvičkou nebo kusem drátu přes řitní otvor a cílem je vytáhnout všechna střeva včetně žaludku - tedy ty části, které se rychle kazí

+10/0
30.11.2017 12:16



Najdete na iDNES.cz