Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Pršut nemusí být jen italskou specialitou. Můžete ho klidně vyrobit doma

Pršut, prosciutto, prostě sušená šunka je pochoutka, která pochází z Itálie. Vyrábějí ji i další výrobci v Evropě, například ve Španělsku nebo ve Švýcarsku. A u nás třeba šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který se s námi podělil o fungující recept, který si můžete vyzkoušet.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M50i88c54h51a46l 51M98i40l63l29e42r 9686792599972

pršut NENI italskou specialitou protoze to je slovansky nazev pro slovinske a chorvatske speciality.

V italstine je jejich specialita zvana Prosciutto crudo, ne pršut .

Ve spanelstine zas Jamon a ten nejlepsi z cernych prasatek je Jamon Iberico.

0/0
16.12.2017 12:18

P84e48t35r 25S38e81d64l40á94k 3744525391804

Nemusí pršut. Hlavně, když kafe.

0/0
15.12.2017 10:53

R66a18d93i89m 83T82o89b24i65á91š 2153162144796

ve španělsku se ta sušená šunka nejmenuje přece pršut...!!!!!! a daleko lepší by byla z mangalice...!!!!!! ve španělsku je dělají z černého iberijského prasete a pak i z kříženců s durokem...v poslední době se dělá i z mangalice...

0/0
9.12.2017 21:16
Foto

L77a85d36i24s74l49a75v 38A81n19t57o41š 7688683338244

Dat do jedne vety prsut a italsky... to je uz pekna demence.

+2/0
8.12.2017 23:56

L55u70c98i68a59n 95P20a47p78a94z76i18a69n 5814427191315

Není nad slovinský pršut z oblasti krasové oblasti Kras, to znamená Kraški pršut.

+2/0
8.12.2017 23:40

L77u83d61ě18k 48P37r64o41v89a78z22n80í36k 8503311552425

Ten je opravdu moc dobrej, ale Hrvatski pršut Posedraje nebo domaći z Pagu, to je prva liga :-P

+1/0
10.12.2017 21:14

L77u59c44i14a21n 28P88a26p76a95z53i98a30n 5214377241325

Slovinský je také první liga, dokonce má ochranu EU jako specialita prvé ligy. Nicméně ze zemí bývalé Jugoslávie jsou výborné i z těchto dalších zemí, občas je ale problémem, že tam nejsou takové přírodní předpoklady jako má pohoří Kras na pomezí slovinsko-italské hranice. Tedy slaný mořský vzduch, častý vítr, který velmi dobře vysuší onu šunku. V Chorvatsku třeba pohoří Velebit nabízí hodně podobné přírodní podmínky, také proto je také z okolí Zadaru výborný pršut. ze Srbska, které nemá mořský vítr, je to horší, ale protože vše vychází z jugoslávské normy něco jako u nás z československé normy, tak jsou nadprůměrné.

0/0
11.12.2017 10:08

J46i89ř49í 61Š47v32a71g14r 3278150405356

Místo kde luftuje a je tam celoročně teplota mezi 8 a 15 stupni, opravdu nemám.

Zůstávám u uzení.

+2/0
8.12.2017 21:09

J97a68k35u86b 24F49e63i59f85a72r 7729439286329

Typický domácí recept pro každého;-D

+15/0
8.12.2017 15:24

M60i67c87h90a58l 11R52e21j28z83e64k 5916257225221

No, kus masa zasypat soli yas takovy problem neni, ne?

+1/−2
8.12.2017 16:22

J42u16l11i82u84s 51C96h84a72l43o95u86p59k72a 4592279760281

Dodnes jsme považovali pršut za balkánskou specialitu. Ostatně i slovo pršut známe ze Srbska. Tak jaká Itálie nebo Španělsko?

0/0
8.12.2017 14:07

Z28d10e20n45ě39k 24W80e33r54n56h17a12r58t 6567475472738

V Itálii to je prosciutto, ve Španělsku presunto. Vše pochází z latinského perexsuctum, tedy vysušení, nebo dokonce přesušení.

+16/0
8.12.2017 16:58

L39u65d42ě44k 46P18r70o12v27a24z14n64í60k 8553331462255

R^

0/0
10.12.2017 21:15

J96i92ř21í 32K70l70i68m14á27n52e37k 8651406472409

Každý by měl mít doma svou "kouzelnou bedýnku" jak ji my sušiči něžně nazýváme. Ať žije "Výroba domácích uzenin"... a tímto zdravím Jardu a spol. R^

+3/0
8.12.2017 13:13

P22e35t85r 87N20ě85m82e63č11e74k 1362964652293

Když to tak čtu, rád to přenechám odborníkům.

+28/0
8.12.2017 6:23

L88u94d61ě78k 22P41r50o53v61a17z94n70í75k 8423901272745

V ČR sušit nejlépe houby ;-D

0/0
10.12.2017 21:16







Najdete na iDNES.cz