Diskuse k článku

Pršut nemusí být jen italskou specialitou. Můžete ho klidně vyrobit doma

Pršut, prosciutto, prostě sušená šunka je pochoutka, která pochází z Itálie. Vyrábějí ji i další výrobci v Evropě, například ve Španělsku nebo ve Švýcarsku. A u nás třeba šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který se s námi podělil o fungující recept, který si můžete vyzkoušet.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M95i42c23h77a39l 27M69i71l15l71e43r 9526302579912

pršut NENI italskou specialitou protoze to je slovansky nazev pro slovinske a chorvatske speciality.

V italstine je jejich specialita zvana Prosciutto crudo, ne pršut .

Ve spanelstine zas Jamon a ten nejlepsi z cernych prasatek je Jamon Iberico.

0/0
16.12.2017 12:18

P59e89t91r 73S38e26d63l15á81k 3104615971194

Nemusí pršut. Hlavně, když kafe.

0/0
15.12.2017 10:53

R79a91d50i97m 22T21o44b67i21á20š 2853132364306

ve španělsku se ta sušená šunka nejmenuje přece pršut...!!!!!! a daleko lepší by byla z mangalice...!!!!!! ve španělsku je dělají z černého iberijského prasete a pak i z kříženců s durokem...v poslední době se dělá i z mangalice...

0/0
9.12.2017 21:16
Foto

L17a75d49i73s75l16a73v 14A13n24t79o36š 7938423368404

Dat do jedne vety prsut a italsky... to je uz pekna demence.

+2/0
8.12.2017 23:56

L77u77c28i59a91n 23P30a44p39a19z23i33a48n 5784167691125

Není nad slovinský pršut z oblasti krasové oblasti Kras, to znamená Kraški pršut.

+2/0
8.12.2017 23:40

L94u56d38ě42k 35P85r90o45v74a87z36n28í85k 8263121402805

Ten je opravdu moc dobrej, ale Hrvatski pršut Posedraje nebo domaći z Pagu, to je prva liga :-P

+1/0
10.12.2017 21:14

L42u17c84i75a38n 92P55a14p44a65z92i49a65n 5334187191345

Slovinský je také první liga, dokonce má ochranu EU jako specialita prvé ligy. Nicméně ze zemí bývalé Jugoslávie jsou výborné i z těchto dalších zemí, občas je ale problémem, že tam nejsou takové přírodní předpoklady jako má pohoří Kras na pomezí slovinsko-italské hranice. Tedy slaný mořský vzduch, častý vítr, který velmi dobře vysuší onu šunku. V Chorvatsku třeba pohoří Velebit nabízí hodně podobné přírodní podmínky, také proto je také z okolí Zadaru výborný pršut. ze Srbska, které nemá mořský vítr, je to horší, ale protože vše vychází z jugoslávské normy něco jako u nás z československé normy, tak jsou nadprůměrné.

0/0
11.12.2017 10:08

J98i85ř97í 96Š51v91a36g24r 3278340935256

Místo kde luftuje a je tam celoročně teplota mezi 8 a 15 stupni, opravdu nemám.

Zůstávám u uzení.

+2/0
8.12.2017 21:09

J53a92k21u91b 66F46e97i84f35a66r 7629819386909

Typický domácí recept pro každého;-D

+15/0
8.12.2017 15:24

M29i97c94h18a64l 27R19e60j27z25e42k 5826897255571

No, kus masa zasypat soli yas takovy problem neni, ne?

+1/−2
8.12.2017 16:22

J61u21l68i61u87s 89C72h81a57l98o85u19p33k97a 4422329250681

Dodnes jsme považovali pršut za balkánskou specialitu. Ostatně i slovo pršut známe ze Srbska. Tak jaká Itálie nebo Španělsko?

0/0
8.12.2017 14:07

Z60d71e38n28ě18k 69W75e16r91n75h94a59r83t 6567815372738

V Itálii to je prosciutto, ve Španělsku presunto. Vše pochází z latinského perexsuctum, tedy vysušení, nebo dokonce přesušení.

+16/0
8.12.2017 16:58

L55u93d30ě49k 10P55r25o47v19a77z17n85í62k 8833921262245

R^

0/0
10.12.2017 21:15

J38i53ř28í 43K12l97i85m81á97n96e86k 8971246392379

Každý by měl mít doma svou "kouzelnou bedýnku" jak ji my sušiči něžně nazýváme. Ať žije "Výroba domácích uzenin"... a tímto zdravím Jardu a spol. R^

+3/0
8.12.2017 13:13

P94e33t85r 38N94ě29m59e25č22e80k 1982914672293

Když to tak čtu, rád to přenechám odborníkům.

+28/0
8.12.2017 6:23

L39u90d11ě42k 68P27r38o18v40a52z94n44í66k 8123581382485

V ČR sušit nejlépe houby ;-D

0/0
10.12.2017 21:16

Najdete na iDNES.cz