Diskuse k článku

Jak si poradit s kaprem, aby byl bez kůže a dokonce bez kostí

Kdo si chce poradit s filetováním kapra jako profesionál, měl by nastudovat postup, jak ho praktikuje většina kuchařů, na videu dokonce michelinský kuchař Roman Paulus.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

K48a34r91e35l 78K52r85á86t29k69ý 1227903636985

Jedna rada pro Vaši tchýni,jak bezproblému zabít i kapra :At kapra postaví na stůl hřbetem nahoru,pravou rukou palcem a ukazováčkem stiskne obě kapří oči.Posléze použije ruku levou a strčí prsty do zásuvky.A je to.;-€

0/0
24.12.2017 13:04

L53u23d85v70í78k 32G77a98j14d84o12š91í52k 2665683764292

Jak so poradit s kaprem? Tuhle podřadnou, chuťově hnusnou rybu plnou kostí prostě nejíst a dopřít si něco hodnotnějšího.

Akorát to chce vzepřít se pitomé tradici.

0/−4
23.12.2017 21:45

L50a81d61i46s31l35a80v 66P85o15s18p81í25c75h22a78l 1138677903700

Fascinje mne, kolik slabomyslných se musí předvádět v diskuzi.

+1/0
25.12.2017 18:49

L56u20d42v62í49k 30G16a32j86d10o29š28í51k 2505713184112

To má být argument, nebo se jen pokoušíte někoho urazit?

0/0
26.12.2017 15:32
Foto

I61v32a86n 15B13á92r27t69a 5261888192896

Takový řízek z krkovice...naprosto bez kostiček. Případně steak z tuňáka, filet ze pstruha. Žádné kostičky.;-D

0/0
23.12.2017 21:01

P23a48v97e77l 16D71v39o49ř98á96k 3119297572789

Filet ze pstruha a zadne kosticky?

0/−2
23.12.2017 21:43

T84o85m88a40s 73K14o14p76e51c45n13y 1658524273244

Melo byt plus...

+1/0
23.12.2017 23:26
Foto

P92ř32e40m96y42s73l 61Č30e49j44p 8788417678126

Uděláte filet a ty přebytečné kosti vytrháte kleštěmi. Ostatně, jak se to dělá třeba i u lososa ...

0/0
24.12.2017 6:26

M63a30r67t56i34n 17R41a79c84e25k 8151850450954

Na to mam lety provereny recept: nejim kapra.

+1/−3
23.12.2017 19:07

L62a73d50i29s22l35a15v 73P69o32s24p15í33c64h49a94l 1948717453740

Děda byl rybář a na vánoce míval zásdně štiku. Na smažení štiku nefiletoval, ale porcoval ji na podkovy.

0/0
23.12.2017 17:55
Foto

R87a25d45e18k 28H19a81n22k47a 8256907569373

Na Vánoce si dopřávám kvalitu, a proto si zásadně smažím halibuty.

0/−2
23.12.2017 17:13

T65o67m75á93š 59R29i42t95t88e59r 2451428285831

Kapr, taková nedobrá a hrozně kostnatá ryba - a je to váš tradiční vánoční pokrm. Jste zvláštní národ.

+3/−7
23.12.2017 15:02

Z75d40e88n30ě42k 49N70o18v47o38t42n10ý 7128528929365

Jsou. K tomu jedle z Polska.

+1/0
23.12.2017 16:31

L54a40d67i77s66l96a72v 11P44o52s13p78í97c64h98a75l 1108357153810

Pochopím, že někomu nechutná kapr ulovený v bahnitém rybníku. Nemohu ale pochopit osobu, která pomlouvá dobrého sádkovaného kapra. Zřejmě má degenerované chuťové buňky...

+6/0
23.12.2017 17:48

L57u93d57v16í66k 56G30a47j60d58o27š88í13k 2625153154742

Kapr není dobrá ryba ze své podstaty. Například Číňani jsou pověstní tím, že snědí snad vše co je k jídlu a s chutí se ládují kdejakou mřenkou, ale kapra konzumují se značným odporem. V některých zemích se kapr nejí vůbec a je to v podstatě odpadní ryba, kterou se krmí psi.

+1/0
23.12.2017 22:06
Foto

P49ř26e78m66y86s84l 89Č46e90j20p 8818387668106

A proto je kapr ve světě považován za první rybu používanou k chovu. A v Číně se jeho chovem zabývají již od 5. století ... V Japonsku jsou až tak daleko, že snad u každého domu je jezírko s kapry, kteří končí na talíři.

+2/0
24.12.2017 6:25

L75u47d21v77í60k 81G60a21j19d76o35š50í85k 2355243754442

Ano, protože kapr je na chov mimořádně nenáročná ryba a když nemáte co do úst, tak je super cokoliv.

Japonský nišikigoi má s naším kaprem společnou pouze čeleď. To je úplně jiný ryba.

0/0
24.12.2017 11:45
Foto

P58ř93e11m59y18s36l 24Č69e19j67p 8698747468476

Koi kapr. Jinak nevím jak vypadá Váš kapr, ale kapr je kapr jen se mění barvy a počet šupin. Jinak si zjistěte, kde všude se na stůl dostane kapr. Možná byste se divil, a nevhodil do placu takový nesmysl, jakože v Číně mají ke kaprům odpor ...

0/0
24.12.2017 14:19

P18a93v57e50l 50J90e84ř54á32b23e38k 7161112414467

Ještě jste zapomněl - invazní, která ničí biotopy řek v zemích, kde nebyl původní.

No a až dokážete ve střední Evropě vychovat jinou rybu v nákladech co kapra, tak dejte vědět.

Prostě kapr je rybniční prase, i když původně je to ryba delty jedné Evropské řeky

0/0
23.12.2017 19:14

L98u63d32v25í74k 33G44a64j50d67o20š96í17k 2505233904452

To nebude zvláštností národa. To je podle mě jen pozůstatek čirého pragmatizmu církve a šlechty z dob dávno minulých. Zejména v Jižních Čechách po výlovech nevěděli jak se kaprů zbavit, tak to laciné maso ládovali do chudiny ve jménu vánočního milosrdenství.

Tam někde pramení ta tradice.

0/0
23.12.2017 22:13
Foto

P72ř39e26m55y37s84l 72Č83e59j14p 8708867308116

No, na to že byla ryba do 19. století na stolech obyčejných lidí vzácností. A už vůbec kapr, který se tu choval v mnohem menším měřítku než dnes. Kapr na vánočním stole je hodně mladý zvyk. Spíše se připravovala štika nebo později candát. Jinak bramborový salát, vánoční stromek, husa a ryba stole je převzatý zvyk z Rakous a Němec

0/0
24.12.2017 6:37

J35a81k33u20b 13K47o58r70e24c 6734380171823

A ty jsi co za národ?

0/0
23.12.2017 23:41

Z39d93e76n13ě18k 32N91o43v70o25t90n70ý 7788588419255

Koupi si nějakou jinou chutnou a kvalitní rybu

+3/−2
23.12.2017 14:33

M65i84r24k83a 40S19v53o86j11t25k51o26v29á 3117428886824

Děláme to takto už několik let. Kapra bereme malého, přesto to na 4 porce bohatě stačí. A zbylý skelet davame vyvařit pak obereme a mame i dost masa v polévce.Jen kapra nestahujeme, kůži máme rádi.

+3/0
23.12.2017 14:09

L11a61d63i37s67l63a66v 41P48o34s87p27í55c94h11a60l 1878267543790

1. Takové krásné kapry jako letos jsme snad ještě nikdy neměli (z rybářství v Hustopečích nad Bečvou) - dva nádherní lysci, cca 5kg. :-)

2. Nepochopím, jak někdo může kapra stahovat, protože ta kůže s podkožním tukem patří k tomu nejlepšímu z kapra... ;-O

+9/−1
23.12.2017 14:08

L91u71d98v78í15k 42G55a72j73d50o76š26í51k 2425263204232

No vidíte. A to je ještě nechávají v sádkách vyhladovět, aby se toho hnusného tuku co nejvíc zbavili. ;-D

0/0
23.12.2017 22:16

D97a31n 56M51a90c84h64o69l54d29a 8507652414832

Ten prozeravaci způsob vykostovani jsem zkusil jednou a uz nikdy. Pri obalovaní se tam dostane mouka u vejce a tato cast kapra je ve výsledku hodne nechutná. Radši vyberu kosti na taliri

+4/−1
23.12.2017 14:01

J87i19r89k38a 62K84u32z34e17l93k67a 9971565718742

Ja to tak připravuji každý rok a ještě se mi nestalo, že by byla mouka a spol. jinde než jen na povrchu. Chce to nebýt levý ;-)

0/0
23.12.2017 21:01
Foto

M23i77l89a47n 95S28t32r32n50a80d23e23l 4451866359310

Jsem sportovní rybář, milovník zvířat a vesměs jejím maso.

To co sem letos viděl v kádích tak se mi zvedl tlak v žilách.

Tak zmrzačené ryby, polamane ploutve, utrhane skřele, brrr...

Vždyť to maso po takovém stresu nemůže nikomu chutnat.

+1/0
23.12.2017 13:51
Foto

L18e18n91k37a 42M51a87t56o37u68š72k23o62v83á 9920377926939

Jsem vášnivý rybář. Poslední měsíc jsem usilovně pracovala na tom abych si chytla kapra a nepovedlo se :( Nevím kde byla chyba, ale celý tento rok jsem skoro nic nechytla. Oproti minulýmu roku, kdy se mi povedlo chytit i 19 ryb za jeden den, to byla letos bída z nouzí. Rybařím 3 roky, feedrařím, takže většinou chytám cejny, plotice, ale i karase či lína, ale už jsem chytla i několik větších kaprů.

Letos jsem ale musela kapříka koupit :/

+1/0
23.12.2017 14:18

V41á51c60l28a45v 65J64o86n49á57š 8492703862463

Kapři jsou vylovení už dva měsíce, proto jsi nic nemohla chytnout....

+2/0
23.12.2017 15:46
Foto

P81ř72e58m88y63s43l 42Č70e89j42p 8198367558196

To poškození je posledním převozem, kdy už si to vozí prodejci, a ne rybáři. Rybímu masu to ale vůbec nic neudělá. Osobně toho kapra raději kupuji od jednoho místního chovatele. Protože maso ryb z jeho chovu je delikatesa. Oproti kaprovi z bahňáku ...

0/0
24.12.2017 6:29

V69o65j86t84ě30c50h 55M83o70r89a71v36e71c 5555124406175

A z 5kilovýho kapra mu zbylo 20 dkg masa. ;-D;-D;-D

+4/−4
23.12.2017 13:18

J66a81n 35N41o89v34á14k 9735588614705

Tak už jsou řízky v lednici. Bez páteře 2,5kg masa, kůži nechávám :-)

+4/0
23.12.2017 13:11

J60a27n 18S19c19h55o27v82á70n63e49k 7466906971120

No, moc masa na smažení mu nezbylo.

+10/−1
23.12.2017 12:02

J68i26r37k70a 85K67u59z35e51l54k29a 9761785418822

Opticky to vypadá s kostmi o dost větší porce. Jenže skutečný rozdíl je pouze a mase, které je mezi žebry. A to sníte v polévce. Takže filetovani k žádné ztrátě nevede, i když to na první pohled může vypadat jinak.

0/0
23.12.2017 21:06

D21u70š87a83n 32V52e80s62e26l26ý 8382295695528

Bez kostí neovladam. Ale moj otec stahoval kožu a robím to tak tiež. A poznam jeden lacny trik ako to trochu zjednodušiť.

http://bit.ly/2BTogPv

0/0
23.12.2017 11:58

P26ř45e44m43y86s64l 86Č45e86r74n12í11k 9907654639898

Kdo chce rybu bez kostí, tak ať si koupí candáta a nebo okouna. Jinak tam vždycky kousek kosti zůstane a měli bychom s tím počítat. A stáhnout kapra? Uříznout hlavu, nakrojit nožem ten kousek kůže za hlavou, vzít kombinačky a stáhnout. Jde to samo.

+7/−1
23.12.2017 11:46

M77a47r51t86i52n 77F57r16a74n58t86i62š20e54k 7575480893815

Když si ho můžeš přidržet za hlavu, jde to ještě líp. Uříznout stačí potom

+1/0
23.12.2017 14:43

L35u19b83o43m91í75r 94S74a83z22e81č30e60k 7249988355473

Tak jsem to také vždy dělal!

0/0
23.12.2017 14:56

Najdete na iDNES.cz