Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu oceňovat pokrmy, které vařily babičky, ale my jsme na ně pozapomněli pod náporem „světovosti“. A protože ďábel se podle něj skrývá v detailu, pečlivě je vychytává k dokonalosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J45a40n 85V65e76s60e33l40ý 5987634496220

Dočetl jsem odpověď první otázky a dál už ne. I v článku o jídle se kope do prezidenta. Ubohost

0/−1
31.1.2018 8:27

J62i50ř12í 42K71á65b35r79t 6459616507272

Malinko mi vadí,že je napsáno,že jsme 40 roků vařili ze špatných potravin.Teď je vše zdravé,že nevíme,kdy nás to porazí!Mléko,tvaroh,jogurty,maso,uzeniny atd.

+2/0
30.1.2018 12:18

A41l58i23c28e 22N95o61v78á33k34o39v75á 9190110243536

Neměli jsme možná tolik surovin na výběr, ale ty které byly dostupné, nebyly geneticky upravené, byly z našeho českého zemědělství a nebyla to z 50% éčka.

0/0
30.1.2018 12:32
Foto

N89o66v71á47k 62V73l21a31d74i42s77l55a35v 5767384832890

Ono třeba hovězí maso nebylo stařené, vepřové se chovalo na sádlo a ne na maso, nebyly dnes běžně dostupné italské těstoviny, olivový olej, nabídka sýrů byla mizerná, no a vaření v restauracích bylo většinou pod psa.

Surovin na vaření je již dostatek a nostalgie po socialistickém jídle je nepatřičná. Já jsem jedl x let ke svačině vlašský salát, protože v našich lahůdkách nebylo nic jiného. Dodnes je mi z vlašáku špatně.

Takže kdy pan Vaněk uvádí, že nebyl dostatek kvalitních surovin, tak má pravdu.

+1/0
31.1.2018 4:15

J68a34r28o46m15í28r 13P11o69p87l37e20r 4353331701514

Pěkně ho ti amíci vošlehli8-o

0/0
29.1.2018 21:17

V81l88a78d88i12m64í66r 46K90o52n78e28č16n53ý 6565940558859

Ta mnozstvi jsou v klidu. Jedu podle Vasich kucharek ale s mnozstvim si hlavu nedelam. Stredne velka cibule nebo lzice masla - je mi to jedno, delam to od oka a stejne to v 99% pripadu "vyjde". Krasa je v jednoduchosti a dodrzeni postupu a skladby surovin. Pak je vysledek zaruceny.

0/0
26.1.2018 13:23

M49i75c94h16a83l 47M68i46l91l84e82r 9216482189162

varit jsem se naucil, kdyz mama a teta rozhodly, ze my kluci musime do kurzu vareni a prihlasily nas do Narodaku k pani Urbanove. Oba dohromady, snad abychom se nebali a neutekli odtamtud.;-D

Predtim uz ale nase babicka pridrzovala vnoucata k vareni - livance, omelety, bramboraky, sugo al pomodoro, rizky...vanocni cukrovi!

Umeni varit se mi moc vyplatilo kdyz jsem se usadil v Australii, protoze jsem se umel postarat sam o sebe a nemusel navstevovat zadne rodiny s vdavekchtivymi slecnami jen proto, abych si pochutnal na domaci kuchyni.;-) Uvaril jsem si sam.

Manzelka (neni Ceska) varit umi, ale na ceska a vubec evropska jidla jsem doma sefem ja.

Varim stylem - otevru lednici, spiz a mrazak, z obsahu dostanu inspiraci a dam se do dila.

Pokud se potrebuji podivat na urcity recept, delam to jen pro seznam prisad, jejich mnozstvi si urcim sam. Peceni je ale neco jineho, tam je pomer prisad dulezity zachovavat.

+1/0
28.1.2018 7:14

M53i86c59h93a86l 13M67i81l55l61e48r 9836932269412

PS.Vrabcovu Velkou kucharku i Studenou kuchyni mam. Mama mi je poslala do Australie.

0/0
28.1.2018 7:51

V42á64c49l82a93v 55F74i15e40d30l65e71r 7803628798136

Mám jeho kuchařky rád a ačkoli dávám normálně přednost papírovým verzím, tak jeho Poklady české kuchyně a Klenoty evropské kuchyně jsem si pořídil interaktivní. Jsou tam hezké videonávody a je tam možnost si dopisovat poznámky.

0/0
25.1.2018 6:57

J69a21n 13V10a69š45á60t98k46o 7181237593329

To je teď strašná móda, hlavně asijská kuchyně. Přitom ta česko-rakouská kuchyně je skvělá, pestrá, chutná. A když se to dobře udělá a zvolí vhodně druh a velikost příloh tak nemusí být ani nezdravá a těžká.

+1/0
24.1.2018 12:11

J97a83n 51T74a53r50a55b98a 4346226569779

Pan Vaněk trochu dost mlží. S výjimkou 4 pokrmů : cmunda, kyselo, dršťková polévka a šlejšky českâ kuchyně neexistuje. Na rozdíl od kuchyně slovenské, například. Za původní česká nesprávně vydáváme jídla původně rakouská, například Rindbraten mít Rahmsoße, Schweinsbraten mít Kraut und Knödel, Schweinshaxe, Obstknödel, atd. A to pan Vaněk samozřejmě dobře ví.

0/−13
21.1.2018 19:43
Foto

L81u28k73á30š 40F85r28y74d57r78y71c90h 2266716966148

ale samozřejmě že existuje, těch jídel je daleko víc, a to že by koleno bylo pouze rakouské, přece nemůžete myslet vážně, to si myslíte, že jako všude jinde se koleno vyhodilo nebo co ? Zpracovávalo se všude stejně ...Že bramborové noky jsou vynález rakušáků a němců ? A opravte si v těch jídlech ty chyby, když už chcete tvrdit, že jsou ryze rakouské ..

+8/0
22.1.2018 11:38
Foto

M49a46r84e42k 24C82e41r46n24y 5968376217

Akorat ze vetsinu "Rakouskych" jidel, maji rakusaci od ceskych holek, ktere tam za cisarepana chodily do sluzby....:-P

+12/0
24.1.2018 9:56

V33l14a44d98i55m31í87r 26K85o78n15e32č93n83ý 6735290218599

bych se teda dost hadal.....

0/0
26.1.2018 13:24

K58a81t53e50ř59i87n36a 24K62a98š85t37a15n43o58v16á 4507537432716

Najde se na českých serverech jeden jediný článek, rozhovor, text, do kterého by se nezatahovali prezidentští kandidáti? Rv Nudné, trapné, otravně rádoby podprahové. Čekám, kdy ten či onen bude zmiňován v souvislosti s předpovědí počasí. [>-]

+8/−3
20.1.2018 16:35

J45i93ř83í 79L28a69n41g62w48e40i18l 3220344648479

R^!!

+2/0
21.1.2018 22:05

M54o67j82m54í56r 72S41k68á87l39a 2580732706

kuřecí steak s broskvíR^;-D

+4/0
20.1.2018 9:59

J73a86n 42T29a84r49a24b64a 4976726329889

Ještě drsnější je to na krkovici....

+1/0
21.1.2018 19:44
Foto

M55a72r74i32e 89M73e13t50l95i13c48k67á 9981864981132

Mi stačilo, když tuhle jako obloha byl u masa pomeranč.... jsem jídlo vracela, že jsem si nic sladkého neobjednávala....

0/−1
28.1.2018 15:00
Foto

M35i94r50o68s95l70a88v 61S96t87e36i84n49e82r 4560942590646

I když takové umělecké vzdělání nemám, docela rád si něco dobrého uvařím, moje to nikdy neuměla. Nemusí to vždy být velké menu, ale jsou i drobné požitky české tradiční kuchyně.

Třeba dnes chléb s husím sádlem a husími játýrky, to sádlo jsem z husy vybral na drobno nařezal, vyškvařil, hezky pomalu a pak do něj dal na 15 minut ta játra.

Ale třeba i cmunda, do té dávám ovesné vločky aby křupala, a muší se opékat na vepřovém sádle, to si vyškvařím pro jistotu také sám.

Nedávno jsem si namočil kroupy, hrách a vše druhý den do měkka podusil. Polité sádlem s opečenou cibulkou je to delikatesa.

Čočka, hrách, fazolky, kroupy, to býval základ zimní kuchyně, k tomu nezbytně patří i domácí kvašené zelí. Maso k tomu ani vždy být nemusí, nanejvýš nožička z párku, lžíce sádla s opečenou cibulí stačí.

V Čechách a na Moravě byly v zimě také často husté, horké polévky, třeba zelňačka, kyselo, dršťková, čočková, kulajda, chlebová, fazolová, zkrátka sortiment dost velký ve srovnání se západem. A nikdy se mi ty polévky nepřejedly.

K tomu panu prezidentovi- jako zlého si ho nemohu představit, myslím, že my dva jsme z podobného dřeva. Ovšem, umí říct, co si myslí, netají to, někdy také řekne, co se i mně nelíbí, ale hlavně že to řekne.

Tichošlápka s klotovými rukávy a bačkorami, který půl hodiny předtím, než větu vypotí, analyzuje, zda mu to něco přinese, nebo ne, bych nerad. To byl Klaus.

Jeho o číslo větší vydání se opět nabízí.

+5/−2
19.1.2018 20:00

J10i98n65d45ř97i65š55k32a 73B69u48r74g30e97r49o20v39á 3135324638915

Četla jsem jen do pomluvy prezidenta. Jděte do háje s tou špínou!!!

+8/−20
18.1.2018 15:18
Foto

M84i83r23o35s11l46a27v 10D23v56o52ř18á43k 4852986479889

Pravda se ve Vaší podobě rovná špíně??;-D;-D

+11/−3
18.1.2018 16:17

T95o83m23á73š 95H28o22r31á67k 8380445386529

Nazývat pana prezidenta špínou bych si nedovolil. A to ho nemám rád.

+11/−1
18.1.2018 20:30

M52a72r95t72i25n 25C51e20r95v28e37n31y 2603238956668

Nebojte, uz jenom tyden a uvidi se, zda pujde spina pryc... :-)

+8/0
19.1.2018 11:59

J85i21ř50í 72M50a16c47e49k 3285875654101

Pochvala za pěkný rozhovor. S tím prezidentem trefil hřebíček na hlavičku.

+10/−7
18.1.2018 10:46

Š13á43r18k82a 71M69a13t78y21á70š69o83v94á 1771105652849

to do české kuchyně, ale nepatří....je mi líto,že i Vaněk to plete do vaření...

+4/−3
19.1.2018 6:57

M51a45r15t26i64n 80C26e93r65v12e46n35y 2553538376588

Do kuchyne mozna ne, do obecneho rozhledu klidne ano. Ale s tim cesstvim to zas tak neprehanejte, jelikoz bych musel poznamenat, ze ne pred kazdym ALE se pise carka ;-)

+2/0
19.1.2018 12:01
Foto

M50i17r61o20s54l59a89v 19S26t54e25i51n65e76r 4710152810636

Hřebíček patří do hmoždíře.

+2/0
19.1.2018 20:02

D75u52š60a83n 47M62a90t88o15u66š66e52k 7643260420345

Jídlo je jen palivo,v podstatě nejde vůbec o chuť ,ale o složení,aby ten motor dobře běhal.Obyčejné věci jsou 100x lepší než překombinované složitosti...

Takový chleba s máslem a ředkvičkou nebo čerstvý chléb s tvarohem nebo dobře odleželého utopence beztak nic nepřekoná..

+5/0
18.1.2018 10:06
Foto

M54i70r48o54s40l90a54v 94S10t20e64i74n37e87r 4400402530916

Utopenec je modifikace, vzniklá za bolševika. Za mého dětství se nakládal buřtový salát, z koleček špekáčků, cibule, okurky, marináda z octa a jemně nasekané petržele.

Jinak souhlas, v Čechách jenom problém, najít ještě kvasový chléb, případně s dýňovými zrníčky. Moje teta dávala do chleba, který si pekli každých 14 dní za války, anýz a koriandr. To dnes už neseženete. Kvas mivala těch 14 dní v hrníčku s pokličkou, pečení trvalo ale dva dny. Předtím musela s utajeným zrním k mlynářovi, aby měla čerstvou mouku. Němci je hlídali, aby co nejvíc odevzdávali.

+2/0
19.1.2018 20:14

K76a83t97e66ř68i97n28a 64V53a33š52á72k89o97v18á 5411322119665

neseženete anýz a koriandr? Ale jděte. Není problém si dneska chleba upéct, mnoho lidí to dělá, i kvasový.

+5/0
22.1.2018 11:50

M36i32l84a97n 64P82r37o96u26z60a 6272364358987

Jestli myslíte v těch pekárničkách, tak to opravdu není problém. Ovšem s opravdu dobrým čerstvým chlebem z pece se to nesrovná i kdyby já nevím co.

0/0
24.1.2018 14:40

M72i48l58a35n 86P11r49o35u74z46a 6302514368297

Utopenci, syrečky a ostropestřec byly vždy na pultě hospody.

+1/0
24.1.2018 14:42

M66i65c95h65a38l 73M26i68l91l84e42r 9826402109122

odesel jsem za ranne normalizace a na utopence se nepamatuji, zato na burtovy salat ano.

+1/0
28.1.2018 7:04

K14a36r95e26l 73M26i59k59l15í44k 6984266117

Díky za super rozhovor. Rád Vaňka sleduji v pořádku Jídlo s.r.o. na Streamu. Vaření je zábava a dokonalé způsob odreagování. Hlavně musím souhlasit s tou precizností. Každý detail rozhoduje o výsledku.

+7/0
17.1.2018 22:06

T57o47m76á22š 56H17o40r59á63k 8600965616829

Pana Vaňka už jsme bohužel v pořadu Jídlo s.r.o. dosledovali.

+1/0
17.1.2018 22:21

M14a55r72t91i14n 70C49e32r70v20e33n35y 2623138166168

A treba ne, jenom to uz nebude produkovat Seznam a to je asi kazdemu uplne fuk.

0/0
19.1.2018 12:03

J89a31k39u56b 25F21e54i18f29a36r 7329689516499

Vaněk je třída. Kdykoli jsem vařil podle jeho receptu nebo se jím inspiroval, výsledek byl super.

+13/0
17.1.2018 15:14
Foto

A75n97d64r89e22a 13Š86r22e40t38r76o77v85á 7371525860938

Jeho kucharky jsou naprosto. Vari se podle nich dobre (je to dobre popsano, prevazne i fotograficky zdokumentovano) a vsechno se navic da i jist. Mam napriklad i kucharky od Hany Michopulu Recepty z farmarskeho trhu a tam se da pouzit jen maloco.

+2/0
17.1.2018 14:36

M14a34t53o72u39š 67B15á67r92t11a 2645714764

Foodbloger je v 99% zoufalec, který si na něco hraje. Když někdy vidím základní nedostatky - třeba v hygieně - tak ty jejich "nápady" opravdu nemusím. Souhlasím s panem Vaňkem i v tom, jak se Češi vrhají na orientální kuchyni a vytvářejí z ní fusion pro čtvrtou cenovou.

+3/0
17.1.2018 14:25

O47n79d79ř30e44j 34M70o71t89l 7134289770899

Food Nazi..

0/−6
17.1.2018 14:18
Foto

A10l79b46e34r27t 64P42ě41n28i44č97k75a 2450408585327

Není důležité, co jíš, ale s kým to jíš ;-)

Jinak, pěkný rozhovor, až se budu někdy moc nudit, třeba v důchodu, tak se taky vrhnu na vaření.

0/0
17.1.2018 13:07

J29a11r32e49k 62W89o95l96f 5650919280

Ňam kuřecí steak s broskví! R^V

+3/−26
17.1.2018 12:06

M26a31r23e30k 34K94l48u67f35a 3308674834106

Gastronomické porno ze začátku devadesátých let ...... Tfuj a blé. Rv

+1/−2
17.1.2018 14:47

P39e45t28e45r 81V53a97ň93u21š48a70n12i95k 4377376196822

co je na tom fuj? Me to chutna, stejne mi ale chutna i pizza hawai...

0/0
23.1.2018 5:14

J49a68k34u46b 25F19e14i24f72a80r 7969729336129

a ještě posypat ajdamem co? Rv

+6/0
17.1.2018 15:12

Z60u26z31a19n27a 71B60e25n21d93o33v15á 2826522283378

Nesypat, zásadně plátek přes broskev :-)

+13/0
17.1.2018 16:28

M66a20r57e51k 80P98e58c63h 9248357249315

A k tomu tatarku V

+3/0
17.1.2018 19:03

M18i72c11h31a86l 46K19u84c73h27t20a 6473314344572

A hranolečky...

+2/0
18.1.2018 10:45

L40a22d20i36s61l95a45v 23Z85o24c81h 8312618674678

A kečup !

+1/0
18.1.2018 12:12



Najdete na iDNES.cz