Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Pochoutka, u které se neptejte po surovinách. To je tradiční skotský haggis

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek z britské ambasády v Praze ukázal, jak se vaří jeden z nejtradičnějších skotských pokrmů, který se „povinně“ vaří pravidelně dvakrát ročně. Haggis využívá surovin, které na skotském venkově byly k dispozici.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Š17á25r93k67a 13M62a35t69y63á38š86o73v21á 1441735512259

ochutnala bych...

0/0
19.2.2018 13:53

J17o51s34e94f 94Z97a64h70á43l88k15a 4143589168586

Nadpis je zbytečně provokativní. U nás v Čechách dlabeme rovněž tradiční jitrnice, které se od skotského haggisu nijak zásadně neliší. Jako suroviny jsou rovněž zužitkovány vnitřnosti. Ty české před tím chrochtaly, skotské bečely. Skotové si to přelijou omáčkou z whisky, u nás si dávají panáka slivovice už při přípravě. A obě jídla mají jako přílohu brambory.

+1/0
16.2.2018 10:47

L15u24k51á97š 65M74a91r46e61d76a 6811314387568

„Na pastvinách se proháněla stáda ovcí a nevolníci museli svému pánovi povinně odvádět maso. Jestliže si tedy masa neužili, zpracovávali to, co jim zbylo,“

Tak u nas to bylo naopak. Aby se nemuselo rozdavat jako vejsluzka maso, zacly se zpracovavat zbytky a tak jako vejsluzka poslouzily jitrnicky, jelitka, krvava polivka, tlacenka...

+1/0
14.2.2018 12:23

P27a55v49e93l 46B41e47r45a24n 9225277390

Řekl bych, že důvod byl jiný. Z prasete se vždy zpracovávalo naprosto všechno. Maso se ale dále zpracovávalo zejména uzením, nasolováním nebo do sádla, aby vydrželo. Vývar, jitrnice, tlačenka a spol. však byly obtížně uchovatelné a tak se část dávala sousedům. A původně to byl spíše druh bártru, protože když zabíjeli sousedi, dali zase výslužku těm, od kterých dostali. A na vesnici se zabíjelo postupně, takže pořád bylo čerstvé. Bavíme se o době, kdy ještě nebyly mrazáky a chladničky. Dodnes se pamatuji, jak to takto fungovalo na vesnici na Chlumecku před nějakými 35-45 lety. Teta měla pokaždé seznam, komu se musí výslužka dát a věděla, od koho ji zase dostane...;-) A od řezníka, který zabíjel pro celou vesnici, věděla, i kdy ji může čekat a nemusí tedy sama vařit...;-)

+2/0
16.2.2018 11:54
Foto

M95a68r73e30k 65T14o31n 8372678958919

skopový jazyk, plíce, játra, ledvinky, srdce, plec, lůj Kde to mám jakou koupit?

0/0
13.2.2018 22:37

P75a84v50e25l 14B72e27r22a75n 9355247260

Na jaře koupíte 2 "sekačky" a na podzim je "zazimujete"...;-)

+1/0
16.2.2018 11:56

Š42á64r19k22a 74M20a68t10y38á79š36o77v32á 1721415212769

R^;-D , ale co s nima, od jara do podzimu,když jsme v paneláku ;-(

0/0
19.2.2018 13:54

E98v10a 87P30e62l73c18o94v26á 5438727955108

Dělat bych se s tím nechtěla, ale ochutnala bych ráda. Vypadá to lákavě. :-)

+1/0
13.2.2018 22:16

B50o13h81u52m40i64l 55V91a56n27ě97k 5942625942586

Haggis mě chutnal!

Zúčastnil jsem se slavnostní večeře přímou ve Skotsku. Byl to skutečně zážitek.

Uvítání dudádákem a tradičním tancem nad meči. Pak nás dudák zavedl do jídelny.

Kuchař v gala přináší mísu s načinčaným haggisem jako labuť. Bard ve skotském kroji přednáší Ódu na haggis. Je to perfektní vizuální i audio zážitek i když nerozumíte ani slovo. Ten bard byl fakt skvělý. Dynnamika řeči i pohybů - roli má i dýka kterou Skoti nosi zasunutou pod podkolenkou.

Pak nám naservíruji ten haggis s bramborami a nějakou oblohou. Trošku nedůvěřivě ochutnám a je to překvapivě dobré. Nicméně zážitek umocní zralá skotská dáma. manželka šéfa palírny, sedící vedle mne. Zaregistruje, že jím haggis bez "omáčky" a hned to naprávi - zalije ho panákem single malt whisky- i pak to je rozhohodně poživatelné.

V tom okamžiku jsem si vzpomněl na známou scénku Šimka a Grossmana, kde je oblíbené jídlo brambory s rumem.

+5/0
13.2.2018 19:01

J71a91r41o40s15l44a76v 35K35o94t79l90a10b26a 3580767

Také jste jedl jenom omáčku?

+1/0
14.2.2018 14:49

F95r13a38n38k 33N94o79v41a76k 5655845511829

Brambory necha a cpense jenom omackou :D

0/0
19.2.2018 6:47

Š88á34r98k77a 59M33a33t11y41á89š65o73v76á 1561565602739

vy jste Hrobník???

0/0
19.2.2018 13:55

I54v74a 97D49o12l90a34n66s34k76á 2223986630490

Dekujem za barvity pribeh. Mela jsem moznost haggis ochutnat, ale ohrnula jsem nad tim nos. Ted me to mrzi.

0/0
24.2.2018 8:04

J58a34k51u46b 70F79e22i50f92a34r 7749639236729

Co je to za bulvární titulek, jak kdyby se to snad vařilo z exkrementů???

Jateční zvíře se vždy zužitkovalo celé, bylo to správné a dělá se to tak doteď.

Akorát z toho někdo uvaří tradiční pokrm, zatímco jiní se tím samým cpou v konzerovavných paštikách a kdovíčem ještě.

+8/0
13.2.2018 15:17

L64u55b48o32š 80H12o20l19í53k 5437860432740

Tak tak, nás, národ milovníků "kuřecího separátu" (dle zástupců nadnárodních řetězců, ohánějících se lokálními preferencemi) rozhodně neodradí taková dobrota.

+1/0
14.2.2018 12:41

R21a35d55i21m 11S77v50o16b49o35d20a 9853799606142

co je na tom jako na nezeptani? vzdyt je to neco jako kombinace tlacenky a jitnic.

+11/0
13.2.2018 13:48

D81e72n73i47s 77H61u11m77l 4372885285606

Tak to bych prosil jen tu omacku

+6/0
13.2.2018 12:32

M39i48l79a18n 58B36e15z10d25ě46č23k72a 3851713652259

Poprvé jsem haggis ochutnal, aniž bych věděl co v tom je, a bylo to výborné :) Kdybych složení znal předem, asi bych odmítl.

+3/−5
13.2.2018 7:58

F30r38a46n10k 51N16o37v79a68k 5485645221199

V holandsku mi dali na veceri smazene "valecky" z mleteho masa.. Moc dobre to bylo, stavnate!

Pak se se dozvim, ze to bylo mlete kravske.. vemeno

+3/0
13.2.2018 8:32

D56u28š31a82n 26R21a66j68n27i60n58e74c 4594872443591

Dnes sa už nepredáva , cenná surovina do paštét.

+1/0
13.2.2018 14:13

Š10á61r16k94a 85M57a98t51y27á19š33o21v10á 1481205712919

a vidíte,moje maminka z něj dělala i řízky a jak nám to chutnalo....

0/0
19.2.2018 13:56

F90r67a28n90k 89N69o60v97a55k 5125775871359

Me tez chutnalo, jen rad vim co jim!

0/0
19.2.2018 13:59

A90l27e91n30a 68V86e58s26e32l98á 3283791645168

Vždyť to má skoro stejné složení jako běžné zabíjačkové výrobky. Jen je to skopové místo vepřového.

+15/0
13.2.2018 10:49

M86i55l67a77n 49B85e82z68d29ě26č67k20a 3901543962399

to sice jo, ale zabíjačkové výrobky nejím :-)

+1/0
13.2.2018 12:22

D54u31š63a91n 27R15a28j78n79i33n23e74c 4674682983211

A to robíte veľkú chybu ! Odkial beriete kolagén pre svoje kĺby ? Z tabletiek ? Neobojte sa , však oni vám to po 60. spočítajú . Čím by ste sa konečne aj chválil , ak nie novým bedrovým kĺbom !

+2/−2
13.2.2018 14:10

F34r62a72n52k 86N34o37v11a51k 5325965751619

Jitrnice bez masa ;)

+4/0
13.2.2018 6:46

P57a94v13e29l 92M53a96l25ý 6721888812364

ale zato s výbornou omáčkou .. ;-D

+1/0
13.2.2018 11:18

D88u97š25a72n 18R11a60j26n56i84n38e80c 4534512303921

správna jetrnice je vždy bez mäsa! A keď už , tak zbytky , odrezky , kože, chrupavky...

0/0
13.2.2018 14:12

F61r49a94n18k 51N27o31v38a19k 5545735241119

Ja ted delal v anglii, jen pro prejt a par jitrnicek, takze plice, nozky, kuze, misto hlavy bucek, jatra trocha peciva a jelo se ;)

0/0
13.2.2018 14:21







Najdete na iDNES.cz