Diskuse k článku

Pochoutka, u které se neptejte po surovinách. To je tradiční skotský haggis

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek z britské ambasády v Praze ukázal, jak se vaří jeden z nejtradičnějších skotských pokrmů, který se „povinně“ vaří pravidelně dvakrát ročně. Haggis využívá surovin, které na skotském venkově byly k dispozici.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Š68á18r30k89a 84M97a39t93y10á34š31o67v74á 1271885512349

ochutnala bych...

0/0
19.2.2018 13:53

J19o84s13e56f 88Z31a19h70á19l61k13a 4133289368706

Nadpis je zbytečně provokativní. U nás v Čechách dlabeme rovněž tradiční jitrnice, které se od skotského haggisu nijak zásadně neliší. Jako suroviny jsou rovněž zužitkovány vnitřnosti. Ty české před tím chrochtaly, skotské bečely. Skotové si to přelijou omáčkou z whisky, u nás si dávají panáka slivovice už při přípravě. A obě jídla mají jako přílohu brambory.

+1/0
16.2.2018 10:47

L38u23k16á69š 73M87a48r67e15d93a 6631484177988

„Na pastvinách se proháněla stáda ovcí a nevolníci museli svému pánovi povinně odvádět maso. Jestliže si tedy masa neužili, zpracovávali to, co jim zbylo,“

Tak u nas to bylo naopak. Aby se nemuselo rozdavat jako vejsluzka maso, zacly se zpracovavat zbytky a tak jako vejsluzka poslouzily jitrnicky, jelitka, krvava polivka, tlacenka...

+1/0
14.2.2018 12:23

P44a44v81e52l 85B82e58r78a85n 9215297740

Řekl bych, že důvod byl jiný. Z prasete se vždy zpracovávalo naprosto všechno. Maso se ale dále zpracovávalo zejména uzením, nasolováním nebo do sádla, aby vydrželo. Vývar, jitrnice, tlačenka a spol. však byly obtížně uchovatelné a tak se část dávala sousedům. A původně to byl spíše druh bártru, protože když zabíjeli sousedi, dali zase výslužku těm, od kterých dostali. A na vesnici se zabíjelo postupně, takže pořád bylo čerstvé. Bavíme se o době, kdy ještě nebyly mrazáky a chladničky. Dodnes se pamatuji, jak to takto fungovalo na vesnici na Chlumecku před nějakými 35-45 lety. Teta měla pokaždé seznam, komu se musí výslužka dát a věděla, od koho ji zase dostane...;-) A od řezníka, který zabíjel pro celou vesnici, věděla, i kdy ji může čekat a nemusí tedy sama vařit...;-)

+2/0
16.2.2018 11:54
Foto

M45a36r90e81k 96T60o38n 8612208298779

skopový jazyk, plíce, játra, ledvinky, srdce, plec, lůj Kde to mám jakou koupit?

0/0
13.2.2018 22:37

P46a69v26e96l 62B34e82r11a71n 9165527670

Na jaře koupíte 2 "sekačky" a na podzim je "zazimujete"...;-)

+1/0
16.2.2018 11:56

Š67á45r83k83a 54M63a37t83y61á67š72o31v78á 1121815502569

R^;-D , ale co s nima, od jara do podzimu,když jsme v paneláku ;-(

0/0
19.2.2018 13:54

E69v50a 98P25e66l45c81o69v85á 5958537125198

Dělat bych se s tím nechtěla, ale ochutnala bych ráda. Vypadá to lákavě. :-)

+1/0
13.2.2018 22:16

B57o68h92u68m33i45l 23V75a83n97ě81k 5442265772956

Haggis mě chutnal!

Zúčastnil jsem se slavnostní večeře přímou ve Skotsku. Byl to skutečně zážitek.

Uvítání dudádákem a tradičním tancem nad meči. Pak nás dudák zavedl do jídelny.

Kuchař v gala přináší mísu s načinčaným haggisem jako labuť. Bard ve skotském kroji přednáší Ódu na haggis. Je to perfektní vizuální i audio zážitek i když nerozumíte ani slovo. Ten bard byl fakt skvělý. Dynnamika řeči i pohybů - roli má i dýka kterou Skoti nosi zasunutou pod podkolenkou.

Pak nám naservíruji ten haggis s bramborami a nějakou oblohou. Trošku nedůvěřivě ochutnám a je to překvapivě dobré. Nicméně zážitek umocní zralá skotská dáma. manželka šéfa palírny, sedící vedle mne. Zaregistruje, že jím haggis bez "omáčky" a hned to naprávi - zalije ho panákem single malt whisky- i pak to je rozhohodně poživatelné.

V tom okamžiku jsem si vzpomněl na známou scénku Šimka a Grossmana, kde je oblíbené jídlo brambory s rumem.

+5/0
13.2.2018 19:01

J94a28r60o52s42l54a11v 65K53o51t11l10a11b23a 3680677

Také jste jedl jenom omáčku?

+1/0
14.2.2018 14:49

F83r81a52n20k 14N37o19v78a45k 5365795841519

Brambory necha a cpense jenom omackou :D

0/0
19.2.2018 6:47

Š26á80r49k66a 85M74a66t45y10á68š63o55v12á 1491275322459

vy jste Hrobník???

0/0
19.2.2018 13:55

I22v62a 25D40o97l62a72n66s90k66á 2193806160160

Dekujem za barvity pribeh. Mela jsem moznost haggis ochutnat, ale ohrnula jsem nad tim nos. Ted me to mrzi.

0/0
24.2.2018 8:04

J74a26k23u36b 69F60e42i25f48a11r 7329829226879

Co je to za bulvární titulek, jak kdyby se to snad vařilo z exkrementů???

Jateční zvíře se vždy zužitkovalo celé, bylo to správné a dělá se to tak doteď.

Akorát z toho někdo uvaří tradiční pokrm, zatímco jiní se tím samým cpou v konzerovavných paštikách a kdovíčem ještě.

+8/0
13.2.2018 15:17

L64u12b87o91š 56H10o23l27í69k 5217280282760

Tak tak, nás, národ milovníků "kuřecího separátu" (dle zástupců nadnárodních řetězců, ohánějících se lokálními preferencemi) rozhodně neodradí taková dobrota.

+1/0
14.2.2018 12:41

R10a93d18i57m 63S92v62o88b38o87d23a 9563719126962

co je na tom jako na nezeptani? vzdyt je to neco jako kombinace tlacenky a jitnic.

+11/0
13.2.2018 13:48

D23e23n18i24s 50H84u12m88l 4772275345166

Tak to bych prosil jen tu omacku

+6/0
13.2.2018 12:32

M91i57l55a12n 18B51e82z42d30ě40č53k67a 3881583982359

Poprvé jsem haggis ochutnal, aniž bych věděl co v tom je, a bylo to výborné :) Kdybych složení znal předem, asi bych odmítl.

+3/−5
13.2.2018 7:58

F23r74a44n84k 96N26o13v56a13k 5135765901969

V holandsku mi dali na veceri smazene "valecky" z mleteho masa.. Moc dobre to bylo, stavnate!

Pak se se dozvim, ze to bylo mlete kravske.. vemeno

+3/0
13.2.2018 8:32

D15u39š40a39n 86R69a40j82n85i14n15e87c 4694762813681

Dnes sa už nepredáva , cenná surovina do paštét.

+1/0
13.2.2018 14:13

Š49á34r90k84a 75M74a13t81y49á18š75o53v97á 1971145732919

a vidíte,moje maminka z něj dělala i řízky a jak nám to chutnalo....

0/0
19.2.2018 13:56

F25r11a23n38k 12N87o67v52a36k 5695395951379

Me tez chutnalo, jen rad vim co jim!

0/0
19.2.2018 13:59

A49l31e87n63a 78V84e15s31e39l35á 3573881775938

Vždyť to má skoro stejné složení jako běžné zabíjačkové výrobky. Jen je to skopové místo vepřového.

+15/0
13.2.2018 10:49

M86i83l86a10n 40B94e35z60d80ě54č20k32a 3131263332479

to sice jo, ale zabíjačkové výrobky nejím :-)

+1/0
13.2.2018 12:22

D72u52š74a51n 19R22a74j15n88i70n98e19c 4444642973731

A to robíte veľkú chybu ! Odkial beriete kolagén pre svoje kĺby ? Z tabletiek ? Neobojte sa , však oni vám to po 60. spočítajú . Čím by ste sa konečne aj chválil , ak nie novým bedrovým kĺbom !

+2/−2
13.2.2018 14:10

F45r22a96n79k 31N38o67v71a82k 5275695121799

Jitrnice bez masa ;)

+4/0
13.2.2018 6:46

P53a72v13e68l 24M76a65l39ý 6591648752804

ale zato s výbornou omáčkou .. ;-D

+1/0
13.2.2018 11:18

D69u68š80a85n 81R95a90j36n20i93n47e51c 4274192233281

správna jetrnice je vždy bez mäsa! A keď už , tak zbytky , odrezky , kože, chrupavky...

0/0
13.2.2018 14:12

F44r73a77n22k 14N38o89v35a17k 5195775661559

Ja ted delal v anglii, jen pro prejt a par jitrnicek, takze plice, nozky, kuze, misto hlavy bucek, jatra trocha peciva a jelo se ;)

0/0
13.2.2018 14:21

Najdete na iDNES.cz