Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Sůl, pepř a prstový test. Experti na maso radí, jak správně grilovat

Krásné počasí vybízí k rozpálení grilů. Vybrat ten správný není nijak obtížné, větší vliv na výsledek má spíš to, jak se k němu postavíte. Projděte si základní pravidla grilování. A vyzkoušet můžete i jeden ze čtenářských receptů, se kterým soutěžíte o kontaktní grily.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P21e19t16e82r 33M90o77s83e37r 4433348832

"Můžete grilovat i na plynovém grilu, ale většina kuchařů se shoduje, že maso nikdy nechutná tak dobře jako z ohně."

Naznačují odborníci, že na plynovém grilu uděláte steak bez ohně? 8-o

+3/0
9.6.2018 22:04

P91a22v81e14l 95S18c78h79i13n33k71m11a78n34n 3502795100508

Já bych si jen dovolil poznamenat, že pochutiny nejsou vše co nám chutná a už vůbec ne maso na grilu. Pochutina je čaj, kakao, káva, tabák apod.

+1/0
8.6.2018 15:38

J93a60n 47D65v77o14r62a78k 4827305692285

No podle tohoto, v článku uváděném receptu na žebra , je čas na přípravu cca 6 hodin grilování.To znamená, že spotřebiujete skoro celý pitel uhlí. Za tuto dobu mám ugrilované vepřové žebírka včetně konzumace a zapití.

0/0
7.6.2018 10:04
Foto

B18á76r33a 71T59u76č57k52o71v18á 2914635696872

Pitel, to jo. Ton je prič co bi dup.

+3/0
13.6.2018 8:10
Foto

M46a15r14e97k 49C97e82r85n48y 5738456357

Experti na maso.....;-D;-D;-D Hned mam ten patek zabavnejsi...

0/0
1.6.2018 12:58

T44o77m51á27š 35P57a20l83e25t93á76ř 3176741730

Velmi doporučuji vyzkoušet steak z Mangalici. Je to skvost, sehnat se dá jen na pár místech v Praze. A z přeštického prasátka se dá grilovat vše, prodává se většinou na kosti a takové plátky bůčku, to je lahoda. Tedy, už aby byl večer. Jinak článek skvěle popsaný.

0/0
1.6.2018 4:49

A31d57a78m 84R67y83c95h88l66ý 1568737849793

Perfektní článek, dost věcí jsem si ujasnil. Jen mi v článku chyběla informace zdali maso naklepat či nikoliv???

+1/0
31.5.2018 21:11

Š70á45r31k37a 58M35a34t41y79á10š54o82v44á 1521845722519

stejky se nenaklepávají....

+3/0
1.6.2018 8:16

L38í96d33a 75V75š34e17t62e15č61k39o54v20á 5930523509766

O víkendu jsem měla ten nejlepší hovězí stejk co jsem kdy v životě jedla. Byl z rosbeefu, mladého býka a prostě grandiozní. Původně jsem si nechala upéct i lilek, protože jsme si myslela žeč stejk bude tuhý a nebude mi chutnat. No, vegetarián ze mě teda fakt asi nikdy nebude.

+6/−1
31.5.2018 14:36

M49a47r92t66i27n 80N49o41v51ý 3562348128330

Stejk z rosbeefu? A to se řadí mezi masová jídla nebo se to někde vyrábí? :-/

0/0
6.6.2018 18:48

M40a20r26t25i28n 75N60o14v94ý 3202248738530

Stejk z rosbeefu? To má být nějaké maso nebo se to někde vyrábí? :-/

0/0
6.6.2018 18:53

M72i93r86o69s16l11a42v 66K13o46n78e84c20n25y 2829441346778

Grilování?? Tento výdobytek přenechávám dobytkům. Chápu, že je to jaksi v módě, ale díky, já opravdu ne. Ale chápu že jsou tací, co nadšeně provolávají: "Mámo, hele v Lídlu je parádní uzenina s 30% masa, koupíme si k tomu pívo a bude paráda"

0/−16
31.5.2018 14:10

L81í60d81a 31V28š37e94t75e75č88k72o53v37á 5780913739186

Grilovat opravdu nemusíte jen uzeniny. Navíc letní grilování může být fajn společenská či přátelká akce. Grilovaný sýr, maso, ryba, banán, zelenina. A vínko je také fajn.

+11/0
31.5.2018 14:38

M55i53r81o50s32l69a65v 37K72o47n39e17c60n77y 2689701426418

Je pravda, že s Vámi bych si u bazénku ugriloval i kedlubnu :-)

0/−1
31.5.2018 15:15

M23i70r51o75s58l73a39v 34K53o93n58e19c98n91y 2469161376908

A již výše koukám, že jste normální :) Není nad pořádný steak :D

0/0
31.5.2018 15:16

T51o36m58á90š 25V92e55r89n64e68r 1255214137825

A steak se negriluje?Ty už sám nevíš co plácáš za nesmysly...

+2/0
5.6.2018 12:05
Foto

M93a47r78e12k 66C78e94r17n21y 5978256717

Copak, mindrak z lonskeho leta?

+1/0
1.6.2018 12:59

P77a62v48e46l 70R53e49z77n28i16c81e31k 3545574304682

mate hodne omezeny pohled na svet

1. grilovani je proste IN at chcete nebo ne a v lete je to opravdu prijemna spolecensko gastronomicka aktivita

2. v lidlu maji naopak v drtive vetsine VELMI kvalitni maso i uzeniny (napr klobasy s 96% obsahem masa, spekacky s 85%, ackoliv norma narizuje mnohem mene, velmi kvalitni - jak libove tak i pekne prorostle steaky z ceskeho i irskeho hoveziho dobytka) atd...

pokud nerad jite dobre maso a negrilujete, neumite to ci nemate prilezitost, je mi Vas spise lito...

uzijte si trochu ten zivot

0/0
18.6.2018 19:22

V19l70a19d 41R89y75b25i60c23k43a 3498578957444

Eeeeeeeeexperti zapomněli napsat, že grilování je jeden z nejhorších a nejnezdravějších příprav jídla. Je to perfektní cesta k rakovině žaludku. V Americe a Kanadě se přestává grivolovat na otevřeném ohni, tak se tom musí strčit trubkám do bývalé východní Evropy, protože tam to ještě nedošlo.

+1/−13
31.5.2018 12:55

L25í60d74a 53V25š91e51t27e97č70k70o35v63á 5870653569566

;-D;-D jojo takovej grilovanej pstruh v alobalu na lávovém kameni to je strašná věc. Rakovina sama.

+8/0
31.5.2018 14:39

J19a58n 35R96a50m87b83o80u12s47e86k 4335365145917

...to není grilování;-)

0/0
18.6.2018 10:36

Š81t82e89f30a56n 11D41u38b27a90j 8717472709642

Máte ešte pár minút šancu zachrániť sa a povedať, že si robíte srandu... :-)

0/0
12.6.2018 13:06

J21a36n 94R65a85m39b97o69u46s74e72k 4905715235537

Tady je na to ještě brzo. Počkejte pár let nebo na proklamaci z úst někoho v televizi. I přesto, že máte pravdu (tedy do části ...se přestává grilovat na otevřeném ohni...pak už je to pouze váš pohled na věc), vás lidi budou upalovat a prohlašovat za kacíře. U nás se totiž spojuje BBQ s grilováním, myslím, že na iDnes o tom dokonce vyšel nedávno článek. Mimochodem, buřt na klacku na to ze zdravotního hlediska taky není úplně nejlíp....a jak je dobrej, když je dobrej;-D;-D;-D

0/0
18.6.2018 10:57

K64a93r70e66l 78H53o80l96e44č10e55k 8762308187162

Nějak se ve článku nepíše o klasice - krkovičce !

+1/0
30.5.2018 18:27

J77o49s23e26f 89P20i90h66r50t 1734922216456

Jedině dobře... Je to tedy jen můj názor, ale pořád nechápu tu oblibu krkovice u nás. Vždyť to je chuťově snad nejhorší maso, co jsem kdy jedl...

+2/0
31.5.2018 12:59

V25l57a65d38i28m83í62r 95K11r80á90l 4213406390602

je oblíbená protože je strašně průměrná jak chutí, přípravou i cenou prostě taková škodovka

0/0
31.5.2018 16:06

P65e40t61r 77H61o40c95h32m76a55n 2320426725361

Nejlepší je argument, že je to šťavnaté maso. Vždyť je to suché jako kotleta, akorát prorostlé šlachama.

0/0
1.6.2018 2:38

T29o92m85á41š 44V81e86r44n26e58r 1465554197755

Tak se nauč grilovat a suchá nebude...

+3/0
5.6.2018 12:07

V68á31c15l59a80v 39F11i19e21d24l59e15r 7283348878826

Přesně tak, šťavnatá se dá udělat i kotleta.

+1/0
8.6.2018 7:41

P94a50v88e68l 80S86o14b78o94t56k73a 5300234

Prstový test je obtížně použitelný, pokud grilujete pavouky, šváby nebo žížaly.

Tam nezbývá než ochutnat.

0/0
30.5.2018 16:29

P13e41t15r 30N30o63v54á50k 1725601439358

Zase opomíjejí naprosto geniální květovou špičku V

+2/0
30.5.2018 13:28

O20n81d70ř80e38j 62Z61d56e43r62a94d66i49č93k80a 6274355633338

Picanha, nejlepší na gril. R^

+1/0
30.5.2018 14:43

J65o79s95e17f 82U53l84m97a70n 8420420328885

Jo, to takhle jeden známý si postavil svépomocí gril. Použil velmi kvalitní kámen, poměrně tlustý a dobře opracovaný, no vynikající na gril. Kolega si ho prohlížel a říká "počkej, tady je něco napsáno...co to je?"...Po chvíli tajemný nápis rozluštil. Bylo tam napsáno "VZPOMÍNÁME".

+14/0
30.5.2018 11:19

J54i43r70k15a 43M97a66s93a22ř73í79k 8493452489798

Tomu masu to je jedno ;-D;-D;-D

+5/0
30.5.2018 14:38

K35a81r37e24l 18N37o77v55á23k 8739861363538

https://www.novinky.cz/domaci/473499-studie-varuje-milovniky-grilovani-v-dymu-ciha-rakovina.html

0/−10
30.5.2018 9:44

M64i90c23h10a40l 15T21r16i32s75k82a 2360967392537

Kus masa na prvnim obrazku nevypada na skirt steak, spise bych tipoval rib eye. Alton Brown (umi) zkousel grilovat steak vytazeny z lednice a odlezely - zadny rozdil. Solte predem, grilovani je tak rychla tepelna uprava, ze k zadnemu vysusovani masa nemuze dojit.

+1/−1
30.5.2018 6:15

H25a67n47u15š 14H71o87r14á27k 9231614766873

Taky jde o tu sul samotnou. Kdyz clovek soli nejakou "normalni" soli, tak je to asi jedno, ale ja treba radsi hrubsi sul a tou je lepsi solit az na taliri, pac mi jinak opada.

+1/−1
30.5.2018 9:07

R56a40d55i70m 22S39u30k 3599784197391

Myslím že to je recyklovaný článek... tyhle věci se tu objevují stále dokola.

Ano teplotní šok z ledničky je mnohokrát vyvrácený mýtus. Problém je to jen u mraženého masa.

Solení předem také není problém, ale opravdu těsně před grilováním - a nebo naopak velmi dlouho před grilováním. Sůl vytáhne z masa na povrch vodu poměrně rychle a maso je pak z grilu vysušené. Pokud se tak ale nechá několik dalších hodin (volně položené v chladu), voda i se solí se opět vtáhne do masa (viz osmóza) a maso se tím nádherně a přirozeně namarinuje.

A mimochodem doporučovat "prstový test", který bez dostatku zkušeností naprosto nefunguje, když se dají za pár korun pořídit vpichové teploměry je taky dobrá *** ;-D

+2/0
30.5.2018 15:12







Najdete na iDNES.cz