Diskuse k článku

Sůl, pepř a prstový test. Experti na maso radí, jak správně grilovat

Krásné počasí vybízí k rozpálení grilů. Vybrat ten správný není nijak obtížné, větší vliv na výsledek má spíš to, jak se k němu postavíte. Projděte si základní pravidla grilování. A vyzkoušet můžete i jeden ze čtenářských receptů, se kterým soutěžíte o kontaktní grily.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P19e82t38e67r 97M40o40s76e27r 4413758672

"Můžete grilovat i na plynovém grilu, ale většina kuchařů se shoduje, že maso nikdy nechutná tak dobře jako z ohně."

Naznačují odborníci, že na plynovém grilu uděláte steak bez ohně? 8-o

9.6.2018 22:04

P25a94v51e26l 80S98c16h51i24n50k88m41a50n29n 3662865450638

Já bych si jen dovolil poznamenat, že pochutiny nejsou vše co nám chutná a už vůbec ne maso na grilu. Pochutina je čaj, kakao, káva, tabák apod.

8.6.2018 15:38

J95a37n 64D17v77o29r23a70k 4937235152635

No podle tohoto, v článku uváděném receptu na žebra , je čas na přípravu cca 6 hodin grilování.To znamená, že spotřebiujete skoro celý pitel uhlí. Za tuto dobu mám ugrilované vepřové žebírka včetně konzumace a zapití.

7.6.2018 10:04
Foto

B80á76r38a 68T87u46č93k92o26v38á 2584975376302

Pitel, to jo. Ton je prič co bi dup.

13.6.2018 8:10
Foto

M50a86r47e41k 53C94e22r31n13y 5208596477

Experti na maso.....;-D;-D;-D Hned mam ten patek zabavnejsi...

1.6.2018 12:58

T75o38m55á85š 84P11a87l43e73t59á72ř 3626821710

Velmi doporučuji vyzkoušet steak z Mangalici. Je to skvost, sehnat se dá jen na pár místech v Praze. A z přeštického prasátka se dá grilovat vše, prodává se většinou na kosti a takové plátky bůčku, to je lahoda. Tedy, už aby byl večer. Jinak článek skvěle popsaný.

1.6.2018 4:49

A92d28a35m 46R38y37c86h37l41ý 1748387509283

Perfektní článek, dost věcí jsem si ujasnil. Jen mi v článku chyběla informace zdali maso naklepat či nikoliv???

31.5.2018 21:11

Š91á42r76k66a 77M31a22t18y47á17š40o36v70á 1641635692779

stejky se nenaklepávají....

1.6.2018 8:16

L34í64d68a 60V75š86e83t74e81č71k19o43v62á 5270453669196

O víkendu jsem měla ten nejlepší hovězí stejk co jsem kdy v životě jedla. Byl z rosbeefu, mladého býka a prostě grandiozní. Původně jsem si nechala upéct i lilek, protože jsme si myslela žeč stejk bude tuhý a nebude mi chutnat. No, vegetarián ze mě teda fakt asi nikdy nebude.

31.5.2018 14:36

M55a65r17t81i50n 50N74o33v85ý 3862978758720

Stejk z rosbeefu? A to se řadí mezi masová jídla nebo se to někde vyrábí? :-/

6.6.2018 18:48

M73a27r58t16i20n 68N88o51v14ý 3582128838150

Stejk z rosbeefu? To má být nějaké maso nebo se to někde vyrábí? :-/

6.6.2018 18:53

M21i77r54o30s70l73a26v 25K97o56n86e36c83n88y 2459741886878

Grilování?? Tento výdobytek přenechávám dobytkům. Chápu, že je to jaksi v módě, ale díky, já opravdu ne. Ale chápu že jsou tací, co nadšeně provolávají: "Mámo, hele v Lídlu je parádní uzenina s 30% masa, koupíme si k tomu pívo a bude paráda"

31.5.2018 14:10

L17í11d18a 54V59š36e52t57e55č24k15o96v63á 5320753399716

Grilovat opravdu nemusíte jen uzeniny. Navíc letní grilování může být fajn společenská či přátelká akce. Grilovaný sýr, maso, ryba, banán, zelenina. A vínko je také fajn.

31.5.2018 14:38

M30i12r24o23s81l60a74v 27K39o32n32e30c33n24y 2629251506118

Je pravda, že s Vámi bych si u bazénku ugriloval i kedlubnu :-)

31.5.2018 15:15

M75i60r60o50s11l72a24v 58K21o28n44e33c21n96y 2219681426598

A již výše koukám, že jste normální :) Není nad pořádný steak :D

31.5.2018 15:16

T16o56m35á89š 24V37e14r31n33e41r 1615884557625

A steak se negriluje?Ty už sám nevíš co plácáš za nesmysly...

5.6.2018 12:05
Foto

M56a24r77e31k 28C39e98r63n69y 5418396927

Copak, mindrak z lonskeho leta?

1.6.2018 12:59

P27a35v20e61l 89R63e86z19n92i74c84e46k 3325454784482

mate hodne omezeny pohled na svet

1. grilovani je proste IN at chcete nebo ne a v lete je to opravdu prijemna spolecensko gastronomicka aktivita

2. v lidlu maji naopak v drtive vetsine VELMI kvalitni maso i uzeniny (napr klobasy s 96% obsahem masa, spekacky s 85%, ackoliv norma narizuje mnohem mene, velmi kvalitni - jak libove tak i pekne prorostle steaky z ceskeho i irskeho hoveziho dobytka) atd...

pokud nerad jite dobre maso a negrilujete, neumite to ci nemate prilezitost, je mi Vas spise lito...

uzijte si trochu ten zivot

18.6.2018 19:22

V82l96a32d 71R81y76b96i28c89k49a 3138598217464

Eeeeeeeeexperti zapomněli napsat, že grilování je jeden z nejhorších a nejnezdravějších příprav jídla. Je to perfektní cesta k rakovině žaludku. V Americe a Kanadě se přestává grivolovat na otevřeném ohni, tak se tom musí strčit trubkám do bývalé východní Evropy, protože tam to ještě nedošlo.

31.5.2018 12:55

L25í95d96a 95V12š93e69t43e76č73k78o62v87á 5700773549846

;-D;-D jojo takovej grilovanej pstruh v alobalu na lávovém kameni to je strašná věc. Rakovina sama.

31.5.2018 14:39

J48a89n 26R66a46m69b57o26u30s17e29k 4215855145757

...to není grilování;-)

18.6.2018 10:36

Š72t76e78f87a49n 30D51u19b15a16j 8327522189922

Máte ešte pár minút šancu zachrániť sa a povedať, že si robíte srandu... :-)

12.6.2018 13:06

J15a29n 72R14a10m23b43o53u98s54e47k 4795755945737

Tady je na to ještě brzo. Počkejte pár let nebo na proklamaci z úst někoho v televizi. I přesto, že máte pravdu (tedy do části ...se přestává grilovat na otevřeném ohni...pak už je to pouze váš pohled na věc), vás lidi budou upalovat a prohlašovat za kacíře. U nás se totiž spojuje BBQ s grilováním, myslím, že na iDnes o tom dokonce vyšel nedávno článek. Mimochodem, buřt na klacku na to ze zdravotního hlediska taky není úplně nejlíp....a jak je dobrej, když je dobrej;-D;-D;-D

18.6.2018 10:57

K58a57r71e97l 16H84o18l82e37č34e43k 8392848207442

Nějak se ve článku nepíše o klasice - krkovičce !

30.5.2018 18:27

J93o61s63e20f 11P43i25h20r71t 1704312736326

Jedině dobře... Je to tedy jen můj názor, ale pořád nechápu tu oblibu krkovice u nás. Vždyť to je chuťově snad nejhorší maso, co jsem kdy jedl...

31.5.2018 12:59

V40l17a73d35i76m60í57r 43K33r45á32l 4833326900482

je oblíbená protože je strašně průměrná jak chutí, přípravou i cenou prostě taková škodovka

31.5.2018 16:06

P70e69t38r 33H19o14c92h82m68a74n 2600586475841

Nejlepší je argument, že je to šťavnaté maso. Vždyť je to suché jako kotleta, akorát prorostlé šlachama.

1.6.2018 2:38

T11o76m42á62š 77V74e63r97n66e78r 1375754207575

Tak se nauč grilovat a suchá nebude...

5.6.2018 12:07

V38á78c87l19a94v 54F50i43e46d22l68e38r 7573488988746

Přesně tak, šťavnatá se dá udělat i kotleta.

8.6.2018 7:41

P27a22v71e41l 56S13o69b16o56t37k49a 5140904

Prstový test je obtížně použitelný, pokud grilujete pavouky, šváby nebo žížaly.

Tam nezbývá než ochutnat.

30.5.2018 16:29

P11e56t97r 56N64o13v80á64k 1645141969508

Zase opomíjejí naprosto geniální květovou špičku V

30.5.2018 13:28

O63n63d73ř33e29j 36Z64d33e48r65a64d44i63č53k68a 6724405813558

Picanha, nejlepší na gril. R^

30.5.2018 14:43

J49o58s42e89f 23U21l73m54a67n 8430200238255

Jo, to takhle jeden známý si postavil svépomocí gril. Použil velmi kvalitní kámen, poměrně tlustý a dobře opracovaný, no vynikající na gril. Kolega si ho prohlížel a říká "počkej, tady je něco napsáno...co to je?"...Po chvíli tajemný nápis rozluštil. Bylo tam napsáno "VZPOMÍNÁME".

30.5.2018 11:19

J30i76r91k39a 45M85a30s72a26ř64í34k 8453212449128

Tomu masu to je jedno ;-D;-D;-D

30.5.2018 14:38

K94a40r49e81l 18N63o47v18á73k 8509611583748

https://www.novinky.cz/domaci/473499-studie-varuje-milovniky-grilovani-v-dymu-ciha-rakovina.html

30.5.2018 9:44

M68i30c22h34a50l 43T66r70i24s32k85a 2200197392847

Kus masa na prvnim obrazku nevypada na skirt steak, spise bych tipoval rib eye. Alton Brown (umi) zkousel grilovat steak vytazeny z lednice a odlezely - zadny rozdil. Solte predem, grilovani je tak rychla tepelna uprava, ze k zadnemu vysusovani masa nemuze dojit.

30.5.2018 6:15

H34a95n77u78š 19H77o23r27á60k 9111584776213

Taky jde o tu sul samotnou. Kdyz clovek soli nejakou "normalni" soli, tak je to asi jedno, ale ja treba radsi hrubsi sul a tou je lepsi solit az na taliri, pac mi jinak opada.

30.5.2018 9:07

R13a51d76i85m 21S61u51k 3139404837121

Myslím že to je recyklovaný článek... tyhle věci se tu objevují stále dokola.

Ano teplotní šok z ledničky je mnohokrát vyvrácený mýtus. Problém je to jen u mraženého masa.

Solení předem také není problém, ale opravdu těsně před grilováním - a nebo naopak velmi dlouho před grilováním. Sůl vytáhne z masa na povrch vodu poměrně rychle a maso je pak z grilu vysušené. Pokud se tak ale nechá několik dalších hodin (volně položené v chladu), voda i se solí se opět vtáhne do masa (viz osmóza) a maso se tím nádherně a přirozeně namarinuje.

A mimochodem doporučovat "prstový test", který bez dostatku zkušeností naprosto nefunguje, když se dají za pár korun pořídit vpichové teploměry je taky dobrá *** ;-D

30.5.2018 15:12



Najdete na iDNES.cz