Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Jez to, co ti roste a běhá kousek od domu, platilo už za první republiky

Zatímco my si dnes ničíme zdraví nadbytkem jídla a patříme mezi nejtlustější národy, před 100 lety Češi řešili přesně opačný problém. Často se ani nenajedli dosyta. Jak se měnil náš národní jídelníček za posledních sto let, rozebral Víkend MF DNES.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Za týdenní plat si dělník koupil po jednom kile masa, másla a cukru - no potěš koště! Kilo másla za týden a kilo cukru nesní dnes snad nikdo!!! Maso asi taky ne. Ty vaše článečky...

0 2
možnosti

kilo masa za týden nesníte?

V pondělí vepřové kolínko ,v úterý stehno z krůty, aby se eliminoval ovar. ve středu 3 jitrnice, ve čtvrtek postní půlka grilovaného kuřete, v pátek pořádný biftek, v sobotu propečená bůček a v neděli několik řízků.

Obávám se, že jsem přes kilo a to nepočítám ty mlecí mlýnky na maso, co večer pořád přemýšlí, co si druhý den vezmou do školy do vlaců - respektive do copánků.

3 0
možnosti

Já úplně cítím, jak mám v zimě na tyhle jídla chuť, polévku v létě nemusím, ted si na nich pochutnávám.:-)

3 0
možnosti

Já mám na podzim obzvláštní chutě na zeleninu. Jinak ji fakt nemusím, cpu to do sebe násilím, ale na podzim to jde snáz. :-) Všichni tvrdí, jak v létě jedí lehká zeleninová jídla a saláty, to se mi skoro ježí vlasy... ale na podzim to nějak jde. Jestli nějaká potřeba těla nahrabat aspoň nějaký vitaminy před zimou?

1 0
možnosti

Zajímavý článek. Škoda, že se tam víc nezmiňují ta staročeská jídla.

3 0
možnosti

Zanu tim, ze moje mama mela ru rodinou skolu v Kremencarne a vzdy varila to co sezona dala.

Ano maso jako takove bylo jen v nedeli. Ale ona jako dcera zahradnika a ne ledajakeho, jaksi preferovala zeleninu. Tkze v tydnu byla nekdy k obedu i coska s parkem. A nebo s vejcem.

A cizokrajna jidla? Ta jeste pred padesti lety byla temer neznama. Vzpominam si jak v polovine sedesatych let bylo cosi s oblibenym doktorem Janem Pixou a pre udivenym obecensstvem tam jakysi Sportovec vypravel o tom, jak v italii spagety. A primo povstani v hledisti vyvolala zminka o Pizze. Fuj, kolac se sejrem a salame, to musi byt hnus.

2 0
možnosti

To s tou pizzou si také pamatuji.

0 0
možnosti

Dotace jsou zlo, není možné, aby to co roste za barákem bylo dražší než to co procestuje půl světa, někdy i dvakrát. Brambory, obilí a potraviny z nich jsou toho zářným příkladem.

10 0
možnosti

Co je na vepřu knedlu zelu nezdravého? Pokud ho udělám z libového masa a s bramborovým knedlíkem, dám si hodně zelí a nezaleju to všechno litrem sádla, je to úplně normální jídlo.

18 2
možnosti

Jj, přesně to jsem si říkala taky. Nebo taková svíčková. Dobrý pečený libový maso, kila pečené zeleniny, trocha smetany. A knedlík, když se udělá doma, taky není žádná katastrofa. Když nad tím tak dumám, tak do svíčkový vlastně nedávám žádnej přidanej tuk (krom tý smetany, což by šlo nahradit mlékem, ale ta chuť... a když to je jednou za půl roku, tak co). Jsou mnohem horší jídla.

7 0
možnosti

Vrcholným blábolem je ten smažený sýr od roku 1948. Ten se dělal u nás už za první republiky, akorát se dělal z poctivého tučného sýra a na másle. A český vynález to také není. S takový článkem běžte.....

0 4
možnosti

Pamatuji jiz dost, ale kolem r.1950 se syry jako dneska neprodavaly. snad tvaroh, z ktereho si moje matka delala pridanim soli, kminu a odlezenim v teple silene zapachajici syr. Smazeny syr jsem registroval jako VS student az kolem roku 1960.

0 0
možnosti

F71r33a25n51k 10N79o31v27a67k

23. 11. 2018 8:39

Svestkovy knedliky z mrazenejch svestek si dejte za klobouk. Kdyz uz se s tim chci marcasit, udelam to aspon poradne..

4 3
možnosti

Ne dekuji, kocici maso nejim :D

4 2
možnosti

K36a98r62e53l 74N12o39v16á84k

23. 11. 2018 10:04

Přicházíte o dost. Mňam!!

1 4
možnosti
  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Gorilák Kisumu se v pražské zoo činí. Narodil se mu letos už druhý potomek

12. dubna 2024  6:45,  aktualizováno  15:13

V pražské zoologické zahradě se v noci na pátek narodilo mládě gorily nížinné. Jeho matkou je...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vybírejte nejroztomilejší dubnové kočky a psy. Rozdělí si krmivo za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  15.4 9:14

Hlasování v dubnovém kole čtenářské fotografické soutěže o nejroztomilejší psy a kočky je tu....

Podkroví se v létě může proměnit v peklo. Jak udržet snesitelnou teplotu

15. dubna 2024

Podkroví nabízí nevšední prostor, kde může být velmi příjemné trávit čas. Někteří mají pod střechou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Venkovská zahrada, kde se moderní s respektem snoubí s kouzlem starých časů

16. dubna 2024

Zrekonstruujte starý dům na venkově ruku v ruce se starou zahradou tak, abyste zachovali jejich...

Oblíbený trik dvou druhů našich užovek? V ohrožení předvedou páchnoucí mrtvolu

20. dubna 2024

Žijí kolem nás, mnohdy o nich ani nevíme, přesto je příroda potřebuje a měli bychom za ně být rádi...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Jako dítě miloval Bajaju. Dnes vyrábí zbraně a díky šermu žije v minulosti

19. dubna 2024

Na hradech a zámcích či ve filmech, jako je třeba pohádkový Bajaja, ho fascinovali šermíři, a tak...

Senoseče letos budou zřejmě dřív. Ochránci srnčat se bojí zmařených životů

18. dubna 2024

Vzhledem k tomu, že letošní zemědělský rok začal dříve, předpokládá se, že i senoseč přijde v...

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...