Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Špekáček je králem opékání. Řezníci radí, jak si uzeninu správně připravit

S postupujícím létem sílí opékání a grilování. Do praskání ohně se ozve zasyčení, to když na klacku napíchnutý špekáček „zjihne“ a pustí do žhavých uhlíků trochu tuku... Tak vypadá nejčastější kontakt našince s nekorunovaným králem českých uzenin. Aby ze společného setkání vyšel strávník nadšen a zdráv, je třeba o špekáčku ledasco vědět.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Veškeré uzeniny s červenou barvou obsahují nitráty. Působením vysokých teplot z nich vznikají nitrosaminy. Nitrosaminy se najdou i v pivě nebo hranůlkách, pokud se při jejich přípravě použije příliš vysoká teplota.

Na grilu se teplota špatně hlídá, nebezpečí tu je. Ovšem jednou za týden si v létě opálit buřta není ještě rozsudek smrti. Často ale rozhodně ne!

30 minut na grilu- to by bylo už na zuhelnatění, ovšem pokud to uhlí vůbec je žhavé.

Uzené maso bez nitrátů má spíš hnědo-šedou barvu, takové není tak nezdravé.

0 3
možnosti
TT

Na špekáčku, který jsme grilovali na dřevěném uhlí třicet minut, jsme naměřili tři mikrogramy PAH4 na kilo špekáčku, což je desetina evropské normy. ^ Evropská norma pro grilované uzeniny a maso představuje 30 mg/kg.

mikrogram = μg; mg = miligram

1 mg = 10 μg; 1 μg = 0,1 mg

3 μg = 0,3 mg; 0,3 mg / 30 mg = 1 / 100

Já tedy vidím, že špekáček grilovaný na dřevěném uhlí třicet minut obsahoval tolik PAH4 na kilo, kolik odpovídá jedné setině evropské normy.

Anebo vidím absolventa, z něhož se stal - ehm - žurnalista, jehož jediným úspěchem v počtech byly vrásky na tváři paní učitelky. :-P

2 0
možnosti
Foto

Na kilo je přípustných 50 mikrogramů, novější hranice bude jistě nižší. Jeden miligram je ovšem 1000 mikrogramů, jeden gram je 1000 miligramů, neboli milión mikrogramů.

To bychom měli raději přejít na karát, lot, unci a libru. U těch je to přehlednější.

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu

21. dubna 2024

Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu...

Oblíbený trik dvou druhů našich užovek? V ohrožení předvedou páchnoucí mrtvolu

20. dubna 2024

Žijí kolem nás, mnohdy o nich ani nevíme, přesto je příroda potřebuje a měli bychom za ně být rádi...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jako dítě miloval Bajaju. Dnes vyrábí zbraně a díky šermu žije v minulosti

19. dubna 2024

Na hradech a zámcích či ve filmech, jako je třeba pohádkový Bajaja, ho fascinovali šermíři, a tak...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

23. dubna 2024

V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Umí člověka rozpohybovat i vytáhnout z deprese. Vepříci, koně, psi i delfíni

23. dubna 2024

Nejenže jsou lidem věrnými souputníky. Zástupci živočišné říše jim mohou i vylepšit fyzické a...

Podzámecká zahrada v Kroměříži je plná energie a inspirace. I za deště

22. dubna 2024  10:42

Nemůžete zabloudit. Na spodní straně náměstí proběhnete mezi domy k zámku s právě opravovanou...