Diskuze

Zrodil se tu nejen romadur. Jak získává nový život proslavená sýrárna

Jan Bareš se rozhodl obnovit zašlou slávu tradiční sýrárny Bratří Brunnerů, která fungovala už od roku 1900. Mléko zpracující závod, kde se zrodil třeba slavný pivní sýr romadur, už po mnoha peripetiích zase funguje.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Róma duro, přišel s Františkány.

1 0
možnosti
Foto

Romandůr je i v Bavorsku velmi oblíbený, zejména s preclíkem, máslem a pivem.

V Čechách se mi zdá trochu předražený, výrobců je ve srovnání s Bavorskem velmi málo.

V Čechách se ale ještě nikdo nezmohl na výrobu zrajícího camembertu, jak se vyrábí v Normandii. Hermelín je jenom napodobenina stejně málo aromatického a mdle chutnajícího německého camembertu, který si ten název vůbec nezaslouží.

Další oblíbené syrečky byly vždy ty olomoucké, nyní však vyhlášené za vzácnost a také velmi drahé, ač se vyrábí z nejlevnější suroviny. Problém byly některé bakterie, které dělaly výrobcům starosti. Syrečky jsou však ze všech sýrů nejdietnější, nemají téměř žádný tuk.

Kvalitní, aromatické a výrazně chutnající sýry jsou vizitkou kulturní země.

0 0
možnosti

Mlékařina, to je každodenní dřina bez dovolené, kdy byste mohli fabriku zavřít. Sýrařství je vrchol mlékárenství, tak ať se pánovi daří .

3 0
možnosti

Ještě mě zaujalo, že původně se sýr vyráběl s 20% t. v s. Dnes 48%. Proč tomu tak je? Ta nízkotučná varianta by mě zajímala.

0 0
možnosti

Důvody by mohly být dva. Tučnější bude více lidem chutnat (tuk je nositelem chuti, prodáte jich víc na základě chuti). Druhý důvod - více tuku prodáte v sýru, budete mít více sýru ze stejného množství mléka. Pokud nemáte odbyt na smetanu za dobrou cenu, je to ekonomicky výhodné. Prodáváte tuk za cenu sýra.

0 0
možnosti

Z článku o syrarne vůbec nevím, co krom Romaduru (a navíc jistě ne pod tímto nazvem) vyrábí.

Pánovi ale fandím. A přeju, ať se mu moc daří.

2 0
možnosti
  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc

29. března 2024

Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...