Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

KVÍZ: Jak se vyznáte v kuchyňských nožích? Otestujte se

Na co je vhodný nůž nakiri, co to znamená, když je čepel vyrobená z damaškové oceli, jaké prkénko je na krájení nejlepší? Zkuste odpovědět na otázky a uvidíte, zda se v kuchyni opravdu vyznáte.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

P32e51t65r 71H70u41l89k30a

2. 7. 2021 13:58

100% a to neumím pořádně nakrájet ani cibuli

1 0
možnosti

Á, už je to tu zase, oblíbené "měknutí" nerezové oceli v myčce ;-D Už jsem slyšel i od TV "šéfkuchařů" věty typu: nůž v myčce "změkne jako sejra", jako bláto, atd. ...

Zkuste se zajít na nějakou SPŠ strojní a půjčit si učebnici pro prvák, možná druhák, a přečíst si něco o tom vašem měknutí, tj. opaku kalení, tj. popouštění. A hlavně za jakých teplot tento metalurgický proces probíhá!

Koukám tu na svou myčku, většinou pouštím univerzální program na 60°, ale umožňuje mi navolit rozsah od 40° do 70° na ultra napálené hrnce. To rozhodně není popouštěcí teplota nerezové oceli!

Pokud máte nějaké historické, ručně kované kudly z uhlíkové oceli, tak je samozřejmě do myčky nedávejte, aby vám nezrezly. "Změkknutí" bych se ale nebál ani u nich. Vždyť by se s nimi nesmělo krájet ani čerstvě upečené maso, které má ke 100°!

10 0
možnosti

Vlastnit doma 10 různých nožů zbytečný nesmysl. Já jsem z oboru, ale stejně doma používám jeden ostrý nůž který mi padne do ruky, střední velikost, dvěvěná rukojeť a výborně s sním nakrájím a vykostím cokoli.

V podstatě se jedná o špikovací nůž. S tím se dá dělat všechno

Jeden kvalitní nůž stačí......

https://www.nuz.cz/eshop/kuchynske-noze/noze-spikovaci/spikovaci-nuz2012-09-25-12-15-52-22-detail

0 0
možnosti

My máme doma asi deset nožů. Jeden velký placatý (dobrý na dorty), jeden velký dlouhý (příjemné na velké kusy masa, člověk nepižlá furt sem a tam) a dva zubaté na pečivo. A pak asi pět univerzálních nožů na cokoliv.

Samozřejmě, stačil by jeden, ale furt ho umývat je otrava Navíc i když jsou tak nějak na všechno, tak pořád na cherry rajčátka použiju menší než třeba na kostku sýra

1 0
možnosti

H38o74n79z42a 23N26o83v52á50k

27. 6. 2021 10:53

Nože se nemají dávat do myčky protože 1. se může poškodit rukojeť pokud je třeba dřevěná a 2. když se neopartně nahází do košíku s dalšími příbory tak se může poškodit ostří o ty ostatní kusy.

S teplotou vody to nemá co dělat - copak se mi v myčce zničí polívková lžíce nebo kastrol?! Těch 85 stupňů a trocha detergentu s nerezovou ocelí ani nehnou. Už tenhle nesmysl přestaňte dokola omílat.

5 0
možnosti

tak ja jsem uz par nozu, co bezne hazeli do mycky videl. a verte tomu, ze se to na nich podepise a ne na rukojeti

1 0
možnosti

Už stačí otázka s myčkou a nemá cenu číst dál. Je to běžné nepochopení toho, co to vlastně nůž je. Pokud máte nůž z uhlíkové oceli, tak Vám v myčce nejspíše zrezne jeho ostří. A pokud máte nůž s dřevěnou rukojetí, asi taky není dobré ho dát do myčky. Ale nedávat do myčky nože, které má doma 99% z nás z nějaké Tescomy nebo odkud je nesmysl.

85° nemůže noži absolutně ublížit. To je jako bát se opaření v 20° vodě.

12 0
možnosti

Horká voda může způsobit měřitelnou korozi ostří, reálně si ale nevšimnete, protože běžným používáním se tupí víc. Otázka spíš je co s ním udělá chemie myčky.

0 0
možnosti

Ta posledni otazka je drobatek chytak, tim ze tam to nakiri neni videt cely, resp. cela cepel. Jo, a predposledni otazka ma dve spravny odpovedi, bo vysokouhlikova ocel se vynacuje i korodovanim, neni to nerez, a je nutny nuz po pouziti oplachnout a utrit do sucha..

4 0
možnosti
Foto

M52a43r55t92i79n 50T72a26u54š

26. 6. 2021 13:19

Tak to je síla. "Vaše znalosti by vám mohl závidět i mnohý profesionální kuchař"

Myslím, že ne, Time. Takové znalosti by měl mít každý začínající kuchtík, nebo někdo, kdo kolem nožů aspoň prošel. K formulaci prakticky každé otázky a příslušné odpovědi bych měl drobnou připomínku. Je to o to smutnější, že to bylo připraveno s firmou Nožezostra... Marek, bývalý kuchař, má na trubce pěkný seriál o nožích, broušení, kamenech, a moc pěkně o tom povídá, rád koukám. Ot. 9/10 Speciální japonské oceli se vyznačují:

Vybral jsem a) no koroduje vy tupci!

Je to c) tvrdost a houževnatost

Takže to je otázka zpracování. (viz. čepele japonských mečů) A trvám si na tom, že uhlíkaté nože reznou. To je zákonitost, jako že ráno vyjde slunce.

6 0
možnosti

P69e34t74r 58H31u77l25k47a

2. 7. 2021 14:07

To sice reznou, ale především dobře řežou.

0 0
možnosti

P21a29v75e24l 28P45í25p59a

25. 6. 2021 6:58

Hned první otázka a lež, nechtěl bych zažít ocel měknoucí při 85°C.

3 0
možnosti

Naštěstí to není možné.

3 0
možnosti

Vyhodnocování odpovědi trvá na mobilu i pár desítek vteřin. To není kvíz o kuchyňských nožích, ale test trpělivosti.

5 0
možnosti

nemáte nějaké blokování reklamy?

2 0
možnosti
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?

25. dubna 2024

Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...