Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

VIDEO: Na broušení sekery použijte kameny tří hrubostí, úhel volte podle výrobce

Zima se neúprosně blíží a mnoho lidí finišuje s přípravou dřeva na zimu. Nestačí ho ovšem jen přivézt a uskladnit, musí se úhledně nasekat. Je to hodně namáhavá práce a usnadní ji, když máte dobře nabroušenou sekeru. Jak na to poradí mistr brusič Marek Neuman.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Dívala jsem se jak štípe. Opět: je to lama dávající špatné rady. Staří fachmani naštipují kraj špalku kolmo na obvod a to často polovinou (třetinou) ostří sekyrky. Uprostřed je totiž špalek nejpevnější, takže úderem doprostřed špalku se dře zbytečně a ještě tento blud šíří dál.

Dále, sekyrka má při dopadu určitou energii. Pokud kolmo na obvod špalku dopadne polovina (třetina) ostří sekyrky, vznikne v místě dopadu větší síla. Pokud jste začátečník, sekejte klidně doprostřed. Ani já jsem nevydržela 6-8 hodin denně nasekávat špalky na třetinu. Je to vyčerpávající na pozornost. A má samozřejmě malou sekeru. Tento člověk na dědině nikdy nežil.

0 0
možnosti

A při tom, kdyby hned na začátku použil štípací sekeru na velká polena, tak by se ten kus dřeva rozletěl na první dobrou. S tím chcípákem může dělat třeba třísky.

3 0
možnosti

Nic ve zlém. Pokud máte doma starou sekyrku, je vyrobena z oceli třídy 10 až 12050. Tato ocel je "bláto" a zde uvedený postup broušení je vhodný na nože do mixéru, nebo hoblíku. Autor doma pravděpodobně stejným způsobem brousí motyky, rýče, pluhy a hřebíky. Kupovat si kameny tří hrubostí a dosahovat fazety

jemným brusným kamenem 3 000 je šaškárna. Věřte tomu, že až to pracně nabrousíte a odložíte do rohu, nastoupí do ringu koroze a o to ostří vyhlazené brusným kamenem 3000 vám během měsíce sežere. Prostě, pod mikroskopem vidíte, že ostří odrezne. Stačí nahlédnout do starých učebnic lazebnictví a chirurgie z napoleonských dob, tedy v dobách, kdy neznaly nerez, nebo oceli s přídavkem chromu. Břitvy se brousily těsně před použitím. Kdyby si porodní asistentka v neděli nabrousila nástroje a další neděli je chtěla použít, budou tupé. Pamětníci vzpomínají na poválečné žiletky, balené ve voskovaných papírcích, bránících korozi. Měly záruku 6 měsíců. Normálně upněte sekyrku do svěráku a přejeďte ostří pilníkem. Nože v sekačce brousí autor také třemi kameny? Používá k tomu nepropustnou přepravku a přes ni dřevěnou podložku?

Lze brousit i na brusce, ale tak úhel ostří od 60 st. výš a dobře chladit, aby jste materiál tepelně neposunuli. Jedině nerezové oceli a částečně chromové si udrží naostřené ostří. Ty ostatní ne, je to zbytečná práce.

0 0
možnosti

:-) Jak starou ? Já naopak rád používám ty po dědovi. Rozhodně z bláta nejsou a jsem zvědavý, zda ta nová za tři tisíce vydrží tolik.

2 0
možnosti

Jeden tolar byl dva zlaté. Po přepočtu na dnešní ceny to velmi zhruba odpovídá ceně kompletní sekery s toporem asi 600Kč.

0 0
možnosti

R83o15m14a88n 82V52o84l81n12ý

16. 10. 2021 16:14

sekerka, která řeže papír na sekání dřeva na zimu? To bych chtěl vidět, jak by si s tím autor poradil. Na sekeře na dřevo si udržuji leda tak základní ostří, slouží v podstatě jako klín, který má dřevo rozštípnout podél vláken. Příliš ostrá se zasekne do dřeva a špalek nerozštípne. Pořádné ostří se dělá např. na menší odvětvovací sekerky, se kterou potřebuji něco useknout.

3 0
možnosti

Tak. Sekera se brousí podle toho, na co ji použijete.

1 0
možnosti

J66i76ř65í 53M91a25t73u35š

16. 10. 2021 7:56

Pan redaktor tu věc asi nikdy nedržel v ruce.

3 0
možnosti

Ale nakonec si neublížil, takže to dobře dopadlo

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc

29. března 2024

Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!