Diskuze
VIDEO: Na broušení sekery použijte kameny tří hrubostí, úhel volte podle výrobce
Děkujeme za pochopení.
V96l74a87s63t19a 28P88r14c78h86a19l55o47v77á
Dívala jsem se jak štípe. Opět: je to lama dávající špatné rady. Staří fachmani naštipují kraj špalku kolmo na obvod a to často polovinou (třetinou) ostří sekyrky. Uprostřed je totiž špalek nejpevnější, takže úderem doprostřed špalku se dře zbytečně a ještě tento blud šíří dál.
Dále, sekyrka má při dopadu určitou energii. Pokud kolmo na obvod špalku dopadne polovina (třetina) ostří sekyrky, vznikne v místě dopadu větší síla. Pokud jste začátečník, sekejte klidně doprostřed. Ani já jsem nevydržela 6-8 hodin denně nasekávat špalky na třetinu. Je to vyčerpávající na pozornost. A má samozřejmě malou sekeru. Tento člověk na dědině nikdy nežil.
H25o83n19z97a 45K44r82o15u24ž45e46k
A při tom, kdyby hned na začátku použil štípací sekeru na velká polena, tak by se ten kus dřeva rozletěl na první dobrou. S tím chcípákem může dělat třeba třísky.
V88l69a14s98t73a 97P35r13c61h95a23l76o20v37á
Nic ve zlém. Pokud máte doma starou sekyrku, je vyrobena z oceli třídy 10 až 12050. Tato ocel je "bláto" a zde uvedený postup broušení je vhodný na nože do mixéru, nebo hoblíku. Autor doma pravděpodobně stejným způsobem brousí motyky, rýče, pluhy a hřebíky. Kupovat si kameny tří hrubostí a dosahovat fazety
jemným brusným kamenem 3 000 je šaškárna. Věřte tomu, že až to pracně nabrousíte a odložíte do rohu, nastoupí do ringu koroze a o to ostří vyhlazené brusným kamenem 3000 vám během měsíce sežere. Prostě, pod mikroskopem vidíte, že ostří odrezne. Stačí nahlédnout do starých učebnic lazebnictví a chirurgie z napoleonských dob, tedy v dobách, kdy neznaly nerez, nebo oceli s přídavkem chromu. Břitvy se brousily těsně před použitím. Kdyby si porodní asistentka v neděli nabrousila nástroje a další neděli je chtěla použít, budou tupé. Pamětníci vzpomínají na poválečné žiletky, balené ve voskovaných papírcích, bránících korozi. Měly záruku 6 měsíců. Normálně upněte sekyrku do svěráku a přejeďte ostří pilníkem. Nože v sekačce brousí autor také třemi kameny? Používá k tomu nepropustnou přepravku a přes ni dřevěnou podložku?
Lze brousit i na brusce, ale tak úhel ostří od 60 st. výš a dobře chladit, aby jste materiál tepelně neposunuli. Jedině nerezové oceli a částečně chromové si udrží naostřené ostří. Ty ostatní ne, je to zbytečná práce.
J40a47r40o96m98í48r 50K32r91á48l
Jak starou ? Já naopak rád používám ty po dědovi. Rozhodně z bláta nejsou a jsem zvědavý, zda ta nová za tři tisíce vydrží tolik.
A55n81t82o61n76í85n 91L59e52j27s29e58k
Jeden tolar byl dva zlaté. Po přepočtu na dnešní ceny to velmi zhruba odpovídá ceně kompletní sekery s toporem asi 600Kč.
R83o15m14a88n 82V52o84l81n12ý
sekerka, která řeže papír na sekání dřeva na zimu? To bych chtěl vidět, jak by si s tím autor poradil. Na sekeře na dřevo si udržuji leda tak základní ostří, slouží v podstatě jako klín, který má dřevo rozštípnout podél vláken. Příliš ostrá se zasekne do dřeva a špalek nerozštípne. Pořádné ostří se dělá např. na menší odvětvovací sekerky, se kterou potřebuji něco useknout.
J16a97r70o14m96í52r 17K25r96á94l
Tak. Sekera se brousí podle toho, na co ji použijete.
J66i76ř65í 53M91a25t73u35š
Pan redaktor tu věc asi nikdy nedržel v ruce.
A75n13t62o34n92í17n 81L63e34j92s19e64k
Ale nakonec si neublížil, takže to dobře dopadlo
Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti
Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...
Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru
Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice
Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...
KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?
Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek
Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...
Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc
Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...
Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny
Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...
KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?
Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...
Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev
Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...