Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Knížka o grilování od DJ BBQ je vodvaz. Objevil ho Jamie Oliver

aktualizováno 
Jestli je někdo symbolem všeho, co znamená grilovačka, tak je to Christian Stevenson, pro kterého je grilování celý život. Tak trošku alternativní týpek, šílený a okouzlující chlapík, který zachází s grilem tak, že strhl i Jamieho Olivera. Právě mu u nás vychází knížka receptů.

Christian Stevenson alias DJ BBQ je člověk, pro kterého znamená grilování celý život. | foto: MLD Publishing

Stevenson je původním povoláním dýdžej. Ale jeho vášní je grilování a dnes už je možná známější jako odborník na maso než ve své původní profesi. Na naléhání svých přátel, které svými recepty nadchnul, je začal natáčet a rozprostírat po sociálních sítích.

BBQ kuchařka

Knížku koupíte za akční cenu 227 Kč na Knihy.iDNES.cz

Tato BBQ kuchařka z produkce Jamie Oliver`s Food Tube je dílem amerického DJ a...

Neskrývá emoce a vyzařuje z něj velká radost z vaření. A tou svojí divokostí připomíná už i usedlejším lidem, jaké to bylo, když byl člověk do něčeho zapálený a vrhal se do všeho po hlavě.

Dělal v životě leccos, natáčel snowboarďácké filmy i pracoval v nonstopu, cestoval po Evropě. "Grilování je vaření pro velkou partu a to já miluju, aby se sešli lidi, pivo bylo vychlazený a já začal žhavit gril," vyznává se.

Ve stáji Jamie Olivera

Právě tohoto člověka objevil Jamie Oliver a dal mu prostor na svém kanále FoodTube. Setkáte se tam s kuchaři, kteří jsou podle Olivera hodni tohoto pojmenování a které rád počítá za své přátele.

Fotogalerie

"Tahle útlá knížka je jedna z prvních praktických, krásných kuchařek inspirovaných neuvěřitelnými kuchaři a všemi, kdo umí," vysvětluje Jamie Oliver. Nezapomíná ponouknout čtenáře, aby se naučili od DJ BBQ pár zábavných novotvarů a šli s láskou do toho.

Christian Stevenson se nezabývá moderním grilováním na plynu nebo elektřině. Zůstává u starého dobrého uhlí, ale zato ukáže, jak si v grilu vytvořit prostředí vhodné pro přímé grilování i pro pomalé pečení. Nezabývá se měřením teploty, poradí, jak ji poznat jen pohmatem, poradí, jaké uhlí vybrat, jak ho zapalovat.

V knížce najdete zhruba padesátku receptů, nečekejte však nějaké rychlovky, ty zvládnete sami a nepotřebujete knihu. Stevenson naopak nabízí recepty, na které se musíte přece jenom trochu připravit, hodně se pracuje s marinádami a nakládáním masa.

Pobaví vás vtipné názvy, třeba Rumboží žebírka, Moje hustý rybí kebaby, Slaninová bomba či Šílená mango salsa. Gastropuristy to pohorší (v názvu pokrmu přece má být to, co v něm najdete), DJ BBQ to neřeší. Za 45 let svého života sesbíral a nabídl pár receptů, které mají u jeho přátel největší úspěch.

Speciální kapitolu tvoří marinády, na ně se odkazuje u samostatných receptů. Možná by stálo za to si nastudovat třeba jen tuto kapitolu, určitě by obohatila vaše vlastní speciály.

Brutální mix – recept na 8 lžic

Složení brutálního mixu

Složení brutálního mixu

Příprava: 2 lžíce vláčného přírodního cukru, 1 lžíce mořské soli, 1 lžíce mletého černého pepře, 1 lžíce mletého římského kmínu, 1 lžíce mletého koriandru, 1 lžíce granulované sušené cibule, 1 lžíce granulovaného sušeného česneku, 1/2 lžičky hořčičného prášku.
Lze přidat: 1/2 lžičky chilli, 1/2 lžičky drcených sušených chilli papriček.

S hladinou palčivosti si můžete hrát použitím chilli komponentů. "Někdy mě taky baví přidat i 1/2 lžičky mletého hřebíčku, tak to někdy zkuste," radí DJ BBQ.

Na směs prostě jen všechno nasypejte do mísy a promíchejte. "Stejně jako ostatní směsi v knížce si jí vždycky připravím víc a mám ji pak po ruce i na příště," říká.

Hodí se prakticky ke všem masům, vepřovému, hovězímu i jehněčímu. Ale i ke slanině, kuřeti či hamburgerům. "Můj kámoš směs dokonce používá na sýrové tousty," překvapuje.

BBQ kuchařku vydá 18. června nakladatelství MLD Publishing, které se specializuje na vydávání knih spojených s Jamie Oliverem. Má 125 stránek a zaváděcí cena je 189 korun.

Autor:




Nejčtenější

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Další z rubriky

Domácí pivovarníci žádají zvýšení limitů pro vaření piva. Ilustrační snímek.
Domácí pivovarníci mají stálou žízeň. Napsali petici pro zrušení limitů

Každý, kdo si doma vaří vlastní pivo, smí v současné době vyrobit maximálně 200 litrů moku ročně. Podle iniciátorů petice jsou na tom čeští domácí pivovarníci...  celý článek

Demi-glace se podává k masům.
Kosti na demi-glace nemusíte vařit dva dny. Návod krok za krokem

Některé profesionální recepty radí, že abyste dostali pořádnou omáčku demi-glace, musíte „táhnout“ kosti 48 hodin. Šéfkuchař Jiří Roith však tvrdí, že zhruba...  celý článek

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.