Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Do Mošnova přijeli „lovci letadel“. Spotteři čekali na nejlepší záběr

  10:39aktualizováno  10:39
Znáte slovo spotter? A víte, co takový člověk dělá? Hned několik se jich sešlo na letišti v Mošnově. Tam ostatně tráví veškerý volný čas. Spotteři se totiž věnují fotografování letadel. A v Mošnově v pondělí startovaly letouny izraelské, nizozemské, britské, turecké, ale i české. A jeden za druhým.

Spotteři se věnují fotografování letecké techniky v akci. Na Dnech NATO v Mošnově měli žně. | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

"Jsem tady už od pátku, takovou věc jsem si nemohl nechat ujít," říká Radim Špalek z Hradce Králové, který se spottingu věnuje už několik let. "Je jen škoda, že je tady hodně daleko dráha, vlastně z žádné strany se k ní nedá dostat dost blízko," dodává. U letiště tráví hodiny s fotoaparátem v ruce a vysílačkou v kapse.

Dny NATO, které se konaly v Mošnově, pro Špalka i většinu kolegů prakticky znamenají konec sezony. "Fotí se hlavně v létě, v zimě se ty fotky třídí a zařazují," vysvětluje s tím, že jen v posledních třech dnech zmáčkl spoušť svého fotoaparátu zhruba pěttisíckrát.

"Chtělo by to nějakou nemocenskou, ať ty fotky můžeme pořádně probrat," směje se jeho kolega, který se zaměřuje hlavně na vojenské letouny.

Svému koníčku obětuje Radim Špalek prakticky veškerý volný čas. "Už mi zbývají jen tři dny dovolené, ještě že už je skoro po sezoně."Většina volna padla právě na takovéto focení. O nějakém čtrnáctidenním povalování u moře nemůže být moc řeč, takže tím rodina samozřejmě trochu trpí," vysvětluje.

Poznat spottera není zas tak těžké, většinou jsou vybaveni nejen fotoaparáty s dlouhými objektivy, ale i vysokými schůdky, aby mohli nerušeně fotografovat přes ploty letišť.

Výsledkem celodenního postávání u letištních ploch je většinou jen pár fotografií. "Nedá se na tom vydělávat, občas sice někomu z nás vytisknou fotku v nějakém odborném časopise, ale platí za ni tak stovku nebo dvě, takže jde hlavně o radost, že se nám povedla pěkná fotografie," dokončil Radim Špalek.




Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

Na lovu kešek stačí používat hlavu, užívají si ho i rodiny s dětmi

Keškaře neboli kačery najdete i mezi dětmi, koníčku se věnují celé rodiny.

Kačeři alias lovci kešek jsou všude kolem nás, tento koníček spojuje celé rodiny. Ačkoli o geocachingu se v posledních...

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...

Najdete na iDNES.cz