Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Do Mošnova přijeli „lovci letadel“. Spotteři čekali na nejlepší záběr

  10:39aktualizováno  10:39
Znáte slovo spotter? A víte, co takový člověk dělá? Hned několik se jich sešlo na letišti v Mošnově. Tam ostatně tráví veškerý volný čas. Spotteři se totiž věnují fotografování letadel. A v Mošnově v pondělí startovaly letouny izraelské, nizozemské, britské, turecké, ale i české. A jeden za druhým.

Spotteři se věnují fotografování letecké techniky v akci. Na Dnech NATO v Mošnově měli žně. | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

"Jsem tady už od pátku, takovou věc jsem si nemohl nechat ujít," říká Radim Špalek z Hradce Králové, který se spottingu věnuje už několik let. "Je jen škoda, že je tady hodně daleko dráha, vlastně z žádné strany se k ní nedá dostat dost blízko," dodává. U letiště tráví hodiny s fotoaparátem v ruce a vysílačkou v kapse.

Dny NATO, které se konaly v Mošnově, pro Špalka i většinu kolegů prakticky znamenají konec sezony. "Fotí se hlavně v létě, v zimě se ty fotky třídí a zařazují," vysvětluje s tím, že jen v posledních třech dnech zmáčkl spoušť svého fotoaparátu zhruba pěttisíckrát.

"Chtělo by to nějakou nemocenskou, ať ty fotky můžeme pořádně probrat," směje se jeho kolega, který se zaměřuje hlavně na vojenské letouny.

Svému koníčku obětuje Radim Špalek prakticky veškerý volný čas. "Už mi zbývají jen tři dny dovolené, ještě že už je skoro po sezoně."Většina volna padla právě na takovéto focení. O nějakém čtrnáctidenním povalování u moře nemůže být moc řeč, takže tím rodina samozřejmě trochu trpí," vysvětluje.

Poznat spottera není zas tak těžké, většinou jsou vybaveni nejen fotoaparáty s dlouhými objektivy, ale i vysokými schůdky, aby mohli nerušeně fotografovat přes ploty letišť.

Výsledkem celodenního postávání u letištních ploch je většinou jen pár fotografií. "Nedá se na tom vydělávat, občas sice někomu z nás vytisknou fotku v nějakém odborném časopise, ale platí za ni tak stovku nebo dvě, takže jde hlavně o radost, že se nám povedla pěkná fotografie," dokončil Radim Špalek.





Nejčtenější

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Další z rubriky

Takto vypadá termostatický ventil po sundání termostatické hlavice.
PORADNA: Proč v zimě radiátor netopí? Možná je zatuhlý termostatický ventil

Před zimou jsem kontroloval radiátory a zarazilo mě, že jsou tyčinky termostatických ventilů úplně zaražené uvnitř. To znamená, že vlastně vůbec nemohou...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.