Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Do mých sáčků na nevolnost se musí zvracet s radostí, říká majitel obří sbírky

  11:11aktualizováno  11:11
Šestašedesátiletý Plzeňan Miloš Kubišta vlastní zřejmě jednu z největších světových sbírek pytlíků na nevolnost pro pasažéry v letadlech. Za 40 let jich shromáždil přes 1500.

Miloš Kubišta se svojí sbírkou | foto: Petr EretČTK

Miloš Kubišta si na své sbírce cení nejen množství, které se mu podařilo nashromáždit, ale i estetické stránky věci. "Některé jsou opravdu velmi pěkně esteticky zvládnuté, například s kytičkami. Do nich se musí zvracet s radostí," uvedl. Pytlíky mají anglický název Air Sickness Bag, v Česku se jim oficiálně říká pytlík na nevolnost, na letišti v Praze slangově "bličáky".

"V Česku jsme spolu s bývalým pracovníkem letiště v Praze asi jedinými sběrateli," dodal. Po světě jsou těchto nadšenců stovky, v Texasu mají dokonce svoji asociaci. Praví sběratelé si je vyměňují po internetu nebo na burzách ve Frankfurtu a New Yorku. "Tam já nikdy nebyl, jezdí tam kolega z Prahy," uvedl Kubišta, jenž už poslední dobou ani po internetu nemění. Čeká, kdo mu co přiveze.

Miloš Kubišta se svojí sbírkou

Zhruba polovinu sbírky má Plzeňan vystavenou v jednom pokoji rodinného domku. Sáčky připíchnuté na stěnách občas obmění, aby se nemusel dívat pořád na ty stejné. Řada sběratelů ve světě má sáčky zarámované. Sbírku ukazuje pouze kamarádům, výstavy nedělá. Nedávno dal 100 pytlíků nově vznikajícímu muzeu kuriozit v Plzni.

"Mám i pytlíky starší než 40 let, například Air France a Air Italia dokonce z období kolem roku 1950," dodal. Část sbírky získal darem od staršího sběratele z Ústí nad Labem. Nejvíce si cení sáčků aerolinek, které už zanikly, jako například východoněmecký Interflug.

Kubišta hodně létal po světě už za minulého režimu, protože pracoval jako dozor na budovaných elektrárnách. Ke koníčku ho přivedl kamarád, který měl jeden pytlík vystavený ve svém mládeneckém pokojíku.

Miloš Kubišta se svojí sbírkou

Sáčky se dodnes vyrábějí většinou z voskovaného papíru. Jsou také igelitové, ale jen mizivé procento. Ty mají tkaničku, která se přitáhne, a pytlík se odevzdá letušce.

Na všech musí být nějaké logo letecké společnosti. "Poslední dobou se ale objevuje takový nešvar, že kvůli úsporám už často používají společnosti jen bílé pytlíky. Tak těm, co létají, říkám, aby mi je alespoň nechali podepsat od kapitána nebo získali podpisy celé posádky," dodal.

Kubišta vlastní také stovky asijských pytlíků, zejména čínských a japonských. Sbírá všechny možné, ale dneska už má problém získat nějaký, který nemá.

Autor:




Nejčtenější

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

U vody je nyní božský klid.
Rybář Vágner chce sjednotit dobu lovu. Kdo chodí pozdě z práce, nemá šanci

Jakub Vágner zahájil kampaň za prodloužení doby lovu tak, aby byla celoročně od čtyř hodin ráno až do půlnoci. Podle něj současná doba, kdy se smí lovit...  celý článek

Další z rubriky

Rybu vařenou v páře můžete podávat se salátem podle vlastní fantazie.
VIDEO: Pár tahů nožem a ryba je bez kostí. Pohlreich učí filetovat

Kuchař Zdeněk Pohlreich střídá polohu „kata“ nezdárných restaurací s polohou lektora, kdy se snaží pěkně krok za krokem naučit kuchaře některou základní...  celý článek

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.