Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Do výplaty daleko, chlebovec ze ztvrdlého chleba přijde k chuti

aktualizováno 
Chlebovec je poměrně rychlý, překvapivě šťavnatý a sladký nákyp, který je možné podávat i jako druhý teplý chod k obědu.

Upečený chlebovec by neměl mít příliš tuhou kůrku. | foto: Jiří Savinec

Ze starších rohlíků či žemlí se v nejedné domácí kuchyni s oblibou připravuje žemlovka, kterou můžete odlehčit šlehanými bílky a vylepšit třeba žloutkem, ovocem a ořechy (viz recept v předchozím článku). Ztvrdlý chleba, který by se jinak hodil maximálně na topinky, ale využijete také. Pokud jste na saláty, můžete ho podle Itala přidat do zeleninového salátu.

Panzanella, letní salát se zbytky tvrdého pečiva.

Panzanella, letní salát se zbytky tvrdého pečiva.

I žemlovka se dá připravit tak, aby strávníci žadonili o přídavek

I žemlovka se dá připravit tak, aby strávníci prosili o přídavek.

Upečený chlebovec by neměl mít příliš tuhou kůrku.

Šťavnatý chlebovec se sušenými brusinkami.

A nebo z něj připravit sladký nákyp zvaný chlebovec, pro který je chleba hlavní a zcela nepostradatelnou součástí.

Recept na chlebovec s jablky a brusinkami

Připravte si 300 g tvrdšího chleba, 6 až 7 středně velkých jablek, 150 g pískového cukru, 2 lžičky mleté skořice, 100 g nahrubo sekaných vlašských ořechů, 3 lžíce sušených brusinek namočených v rumu (použít můžete i rozinky, švestky či jiné sušené ovoce), 4 lžíce ovocného sirupu, 150 g rostlinného tuku, 3 vejce, 150 ml 33% smetany, tuk na vytření plechu nebo pečicí fólii. 

Ingredience, které můžete použít do chlebovce.

Ingredience, které můžete použít do chlebovce: starý chleba, jablka, smetana...

Pekáček důkladně vytřete kostkou tuku (například Herou).

Pekáček důkladně vytřete kostkou tuku, nebo ho vyložte pečicí fólií a pečte bez tuku.

Chlebovou drť smíchejte se strouhanými jablky, cukrem, skořicí, ořechy a brusinkami.

Chlebovou drť smíchejte se strouhanými jablky, cukrem, skořicí, ořechy a brusinkami.

Pekáček důkladně vytřete tukem, nebo ho vyložte pečicí fólií, jak jsme to udělali v předchozím článku Štrúdl pro chlapy nikdy neochutnáte studený. Starší chleba nastrouhejte nahrubo, stejně jako oloupaná a jádřinců zbavená jablka. Obojí důkladně promíchejte s cukrem, mletou skořicí, ořechy, brusinkami a sirupem.

Suchou směs navlhčete ovocným sirupem a rozložte ji rovnoměrně na dno tukem vytřeného plechu.

Suchou směs navlhčete ovocným sirupem a rozložte ji rovnoměrně na plech.

Ve větším hrnku nebo rendlíku smíchejte zcela rozehřátý tuk se smetanou a důkladně ve směsi rozšlehejte celá vejce.

V rendlíku smíchejte rozehřátý tuk se smetanou, přidejte celá vejce a důkladně rozšlehejte.

Smetanovou zálivkou směs na plechu rovnoměrně zalijte, vše vložte do vyhřáté trouby.

Smetanovou zálivkou směs na plechu rovnoměrně zalijte, vše vložte do vyhřáté trouby.

Směs rozložte na tukem vymazaný nebo pečicí fólií vyložený plech s vyšším okrajem. Zvlášť si ve větším hrnku či misce vyšlehejte smetanu s vejci, přidejte rozehřátý tuk a zálivkou rovnoměrně přelijte směs na plechu. Vše hned vložte do vyhřáté trouby a pečte při 180 oC zhruba tři čtvrtě hodiny – na povrchu se musí vytvořit chutná, ale ne příliš tuhá kůrka. Upečený chlebovec pocukrujte, nakrájejte na dílky a podávejte s jogurtem a čerstvým či kompotovaným ovocem.

Další zajímavé a vyzkoušené recepty českých a moravských hospodyněk najdete každý měsíc v časopisu Knihovnička Recepty. 

Autoři:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Další z rubriky

Znojemské, rychlokvašky i kornyšonky. Jak si poradit se zavařováním okurek

Zavařování okurek je u nás jednou z největších tradic.

Sezona okurek a barevné letní zeleniny je právě na vrcholu. Nemáte-li rádi saláty, nebo vás nebaví je chystat, můžete...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

ZE ŽIVOTA MÁMY: Když nastane noční(ková) můra
ZE ŽIVOTA MÁMY: Když nastane noční(ková) můra

Náš syn oslavil první narozeniny a rozběhla se další velká epizoda v jeho i našem životě. Ta měla mít trvání rok a půl. Abych nastínila situaci. Moje máti, a i ta manželova, jsou staré školy s utkvělou představou, že batole by mělo s první sfouknutou svíčkou odhodit pleny. Proto jsem si téměř každý telefonát vyposlechla (moje máti) nebo v každé druhé textovce dočetla (manželova máti), že bychom se už měli na to „lulání“ zaměřit.

Najdete na iDNES.cz