Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Dobromysl obecná, oregano (Origanum vulgare)

  9:00aktualizováno  9:00

Dobromysl obecná, oregano | foto: shutterstock.com

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

Popis rostliny: Oregano může dorůstat až do výše 60 cm. Rostlina tvoří vzpřímené, načervenalé lodyhy, které lehce dřevnatí. Má oválné, na konci špičaté listy. V létě kvetou na dobromysli růžovofialové květy, vyrůstající v početných květenstvích. Celá rostlina příjemně voní.

Stanoviště: Dobromysl potřebuje k růstu teplé, slunečné místo se suchou půdou, kterou snáší mnohem lépe než vlhkou. Nevadí jí chudá, písčitá půda, jedinou podmínkou je její propustnost.

Období květu: Kvete od července do srpna. gal

Použitelné části: Na počátku květu sbíráme kvetoucí vrcholky, které se suší nebo používají jako nálev.

Léčivé účinky: Rostlina zmírňuje žaludeční a střevní potíže, nadýmání, je účinným lékem na kašel a bronchitidu. Má pozitivní vliv na nervový systém a je součástí olejů proti revmatismu a bolestem hlavy.

Bylinková kuchyně: Oregano je neodmyslitelnou součástí mnoha pokrmů jako je pizza, polévky, masité a rybí pokrmy či těstoviny. Jeho nezaměnitelná hořká chuť je součástí „provensálského koření“.

. Řecký salát s fetou

PRO 4 OSOBYgal

Příprava: 15 minut


* 600 g rajčat
* 250 g salátové okurky
* 100 g červené cibule
* 100 g černých oliv
* 150 g fety
* hrst petrželky
* hrst čerstvého oregana

Na zálivku:

* 4 lžíce olivového oleje
* 3 lžíce citronové šťávy
* 1 stroužek česneku

1. Zeleninu omyjeme, osušíme a očistíme. Malá rajčátka necháme celá, větší překrájíme. Okurku nakrájíme na kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. Fetu nakrájíme na kostičky.

2. Nakrájenou zeleninu promícháme s usekanou petrželkou a oreganem, nakonec zlehka vmícháme sýr. V misce prošleháme suroviny na zálivku a podle chuti osolíme a opepříme. Podáváme s připravenou zálivkou.

Autoři:


Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich: To jsem ještě nikdy neviděl. Televize už dlouho tak nepípala

Pohlreich učí atraktivně aranžovat pokrmy na talíři.

Předposlední díl Pořadu Ano, šéfe! připravil Zdeňku Pohlreichovi výživné překvapení v hotelu Kamenný vrch v Chomutově....



Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...

KVÍZ: Panenka, plecko, krkovice. Vyznáte se ve vepřovém mase?

V chladírně jsou jednotlivé roztříděné kousky připravené pro čisté kuchyňské...

Myslíte si, že by z vás mohl být dobrý řezník? V našem dalším kvízu se můžete otestovat. Podívejte se na „slepou mapu“...

Díky tatře hnoje vydupala zahrádku i z jílovité země. Trvalo to 40 let

Zahrádka kolem rodinného domu u Frýdku-Místku je pečlivě udržovaná.

Když před čtyřiceti lety manželé v obci nedaleko Frýdku-Místku dostavěli nový dům, postavili nový plot a provedli nutné...

Další z rubriky

Prha horská (Arnica montana)

Prha horská (Arnica montana). Vytrvalá rostlina rostoucí především v horském

Nazývána také jako prha arnica.

Cicimek pravý (Zizyphus jujuba)

Cicimek pravý (Zizyphus jujuba). Plodem je oranžová až červenohnědá, oválná

Zyziphus neboli jujuba patří mezi velmi odolné keře.

Paulinie nápojná (Paullinia cupana)

Paulinie nápojná (Paullinia cupana).Plodem jsou červené tobolky, které obsahují

Paulinie je známější pod názvem guarana.



Najdete na iDNES.cz