Dobromysl obecná, oregano | foto: shutterstock.com

Dobromysl obecná, oregano (Origanum vulgare)

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

Popis rostliny: Oregano může dorůstat až do výše 60 cm. Rostlina tvoří vzpřímené, načervenalé lodyhy, které lehce dřevnatí. Má oválné, na konci špičaté listy. V létě kvetou na dobromysli růžovofialové květy, vyrůstající v početných květenstvích. Celá rostlina příjemně voní.

Stanoviště: Dobromysl potřebuje k růstu teplé, slunečné místo se suchou půdou, kterou snáší mnohem lépe než vlhkou. Nevadí jí chudá, písčitá půda, jedinou podmínkou je její propustnost.

Období květu: Kvete od července do srpna. gal

Použitelné části: Na počátku květu sbíráme kvetoucí vrcholky, které se suší nebo používají jako nálev.

Léčivé účinky: Rostlina zmírňuje žaludeční a střevní potíže, nadýmání, je účinným lékem na kašel a bronchitidu. Má pozitivní vliv na nervový systém a je součástí olejů proti revmatismu a bolestem hlavy.

Bylinková kuchyně: Oregano je neodmyslitelnou součástí mnoha pokrmů jako je pizza, polévky, masité a rybí pokrmy či těstoviny. Jeho nezaměnitelná hořká chuť je součástí „provensálského koření“.

. Řecký salát s fetou

PRO 4 OSOBYgal

Příprava: 15 minut


* 600 g rajčat
* 250 g salátové okurky
* 100 g červené cibule
* 100 g černých oliv
* 150 g fety
* hrst petrželky
* hrst čerstvého oregana

Na zálivku:

* 4 lžíce olivového oleje
* 3 lžíce citronové šťávy
* 1 stroužek česneku

1. Zeleninu omyjeme, osušíme a očistíme. Malá rajčátka necháme celá, větší překrájíme. Okurku nakrájíme na kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. Fetu nakrájíme na kostičky.

2. Nakrájenou zeleninu promícháme s usekanou petrželkou a oreganem, nakonec zlehka vmícháme sýr. V misce prošleháme suroviny na zálivku a podle chuti osolíme a opepříme. Podáváme s připravenou zálivkou.