Diskuze

Domácí broušení vrtáků je pro fajnšmekry, někdo se to učí celý život

Jsme národ šetřilů. Než vyhodit tupý vrták, radši bychom si ho znovu nabrousili. Není to ale tak jednoduché a mnohdy se neodbornou "pomocí" vrták spíš zničí, než aby se mu pomohlo.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

starej Brůna

6. 5. 2011 15:49
Lidé bděte..!

A vrtáky neostřete (teda pokud to neumíte). Je to škoda vrtáku, brusu, rukou a elektriky. Jiná věc je, pokud se to chcete naučit, zjistěte si kompletní geometrii vrtáků a jejich odlišností, vnímavějším postačí ke srovnání a změření vrták zcela nový. Taky nezapomeňte při broušení chladit, vyžíhaný vrták je k ničemu a hodí se leda do měkkého dřeva nebo ani to ne, spíš jen do šmelcu.

0 0
možnosti

barb.udo

7. 5. 2011 15:22
Re: Lidé bděte..!

... ono jde taky o to, do čeho se vrtá ...

... a jakou vrtačkou ...

... a jakou díru potřebujete vyvrtat ...

0 0
možnosti

vesnican5

30. 4. 2011 21:22
vrtání

A ještě nechci dělat dealera, ale zkuste mazat molekulárním olejem, je až neuvěřitelné, jak se změní špona. Při mazání tímto olejem mi jdou dlouhé špony od  závitového očka a závit není potrhaný.

0 0
možnosti

l.g

1. 5. 2011 21:47
Re: vrtání

Možná jste nepostřehl, že dělání závitů a vrtání se řídí trochu jinými pravidly. Při vrtání se nemaže. Při vrtání se pouze chladí.

0 0
možnosti

vesnican5

30. 4. 2011 21:14
vrtáky

Vrtáky si brousím sám, ale zaujal mi názor nástrojaře, který říkal, že nový vrták, je třeba nabrousit!

0 0
možnosti

starej Brůna

7. 5. 2011 13:53
Re: vrtáky

Ano, je to tak (ale to už opravdu jen pro fajnšmekry), vrták je před zakalením už nabroušen, při zahřívání na kalící teplotu se ale na jeho ostrých hranách utvoří okuje a hrany trochu tzv "uhoří" takže po zakalení v oleji nejsou dokonale ostré zvláště na ostří. Vrták sice vrtá ale lepší je ho obtáhnout na brusu. Je to problém většiny lisovaných HSS vrtáků, poznají se podle označení na stopce a černěného povrchu od kalící lázně, vybrušované a slinuté vrtáky jsou ostřené v poslední operaci stejně tak jako chrom-vanadové (stříbřitý povrch) a jsou tedy ostré.

0 0
možnosti

certik_bertik

30. 4. 2011 11:59
nechci

vrták na kov ale kov do vrtáku;-D

0 0
možnosti

Inkvizitor Johny

30. 4. 2011 1:58
No ty voe!

Naučil jsem se brousit nástroje. V nožích jsem na hodně dobré úrovni. Vrtáky nebrousím, ale princip je stejný...Na té první fotce z toho budou mít maximálně tak lopatu;-D

0 0
možnosti

154296

30. 4. 2011 10:50
Re: No ty voe!

Já se předem omlouvám, že se tu upřímě chechtám tvojemu příspěvku. ;-DNaostři vrták a pak srovnej principy.;-O

0 0
možnosti

debater

29. 4. 2011 21:16
Nazvat člověka,

který si chce po prvním ztupení nabrousit vrták šetřílkem, je hodno naprostého blouda. Je to stejné, jako byste vyhodili nové auto po vyjetí první nádrže.

0 0
možnosti

Nahlas se ti směju 2

30. 4. 2011 1:47
Re: Nazvat člověka,

Je to stejné? Tedy vrták stojí stejně jako nové auto?

0 0
možnosti

sifon5

29. 4. 2011 21:04
paneboze to je zas kec

Vyhodit? Tupej nuz taky vyhodit? ;-DR^

0 0
možnosti

lopenik III - duveryhodny ctenar

29. 4. 2011 19:15
x

jsme narod setrilu...? ;-D... asi jako kazdy cmaral z idnes, co si rika novinar... ;-D

0 0
možnosti

Sufan

29. 4. 2011 19:08
Kvalita vrtaku

Pro běžné použítí  je nejlepší, když si seženete vrtáky z nějake výdejny ve fabrice která se ruší a rozprodává zásoby.

Já sehnal vrtaky Zbrojovka jak je tam Z tak je to dobrý. A co se týče rozdílů vrtáků na dřevo a ocel. Tak úhel špičky na ocel je okolo 120 stupňů a nadřevo je ostřejší okolo 85 stupňů plus rozdíl ve stoupání šroubovice, ale to už není tak podstatné. Na dřevo samosebou vyšší otáčky kvůli štípání dřeva hodně zdaru a mélo zapečených vrtáků.

0 0
možnosti

Nahlas se ti směju 2

29. 4. 2011 18:45
Prosím o vysvětlení

Níže několik rozumu prostých jedinců rozhořčuje nad vrtáky koupené v OBI. Mohl by mi prosím někdo vysvětlit, čím konkrétně se liší značkový vrták koupený v OBI od téhož vrtáku téže značky koupeného kdekoliv jinde?

0 0
možnosti

net.Xtreme bojuje s eXtrémismem

29. 4. 2011 20:11
Re: Prosím o vysvětlení

Nevím jestli v OBi nebo Hornbachu, ale v jednom z nich jsem vrták sháněl nedávno a mají tam i "levné" šmejdy...

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc

29. března 2024

Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...