Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Domácí broušení vrtáků je pro fajnšmekry, někdo se to učí celý život

aktualizováno 
Jsme národ šetřilů. Než vyhodit tupý vrták, radši bychom si ho znovu nabrousili. Není to ale tak jednoduché a mnohdy se neodbornou "pomocí" vrták spíš zničí, než aby se mu pomohlo.

Profesionálové brousí vrtáky bez přípravků, jen v ruce. | foto: Marek Burza

Internetové diskuse se různí v názorech, zda má cenu staré vrtáky brousit, anebo zda se nevyplatí koupit si nový, či si ho nechat za pár korun odborně nabrousit. Lidé vyučení v zámečnickém oboru navíc upozorňují, že "grif", který je k pořádnému nabroušení potřeba, si někdo neosvojí nikdy. "Ale taky jsme měli v učení spolužačku, která byla lepší než náš mistr," podivoval se jeden z diskutujících, ale zároveň připomněl, že někteří z jeho spolužáků vrták pořádně nenabrousí ani na stará kolena.

Profesionálové brousí ručně

"V dílně máme několik přípravků na broušení, ale v podstatě je skoro nepoužíváme," popisuje Pavel Ducháček, spolumajitel obchodu Ducháček & Hošek, kde prodávají nářadí pro profesionály a v němž si můžete nejen půjčit nářadí, ale i nechat nabrousit nůž na sekačku, řetěz na pilu nebo vrtáky. "Než bych pomocí přípravku nastavil vrcholové úhly, tak to mám čtyřikrát hotové v ruce," vysvětluje s tím, že ale dovednost získával letitou praxí.

Zničený vrták

Zničený vrták

Vrták po nabroušení

Vrták po nabroušení

Zároveň však uznává, že vrtáky patří mezi nástroje, které může nabrousit i zručný kutil. "Jestli máte doma kotoučovou brusku, vyměňte nejdříve kotouče za kvalitní české," upozorňuje na mnohdy podivnou kvalitu levných brusek z hobbymarketů. "Vrtáky na kov se brousí na jemnějším kotouči, hlavně musíte důkladně chladit. Nachystejte si vedle plechovku s vodou a pravidelně ho namáčejte. Vrtáky s tvrdokovem zase bruste na hrubším kotouči při menších otáčkách a nechlaďte, tvrdokov by mohl prasknout," říká.

Lidé, kteří broušení někdy zkusili trénovat, doporučují začít průměry osm nebo deset milimetrů, kde je lépe vidět konstrukce vrtáku, pak teprve začít s menšími průměry. "Obětujte jeden starý vrták a klidně ho zničte. Zkuste nabrousit, vyzkoušejte a tak znovu pořád dokola, dokud nebudete mít pocit, že jste mu pomohli, místo aby vrtal ještě hůř," doporučoval jeden ze zkušenějších účastníků diskuze.

Nastudujte geometrii vrtáku

Jde o to, aby si experimentátor před vrtáním pořádně prostudoval geometrii vrtáku a pokusil se ji co nejzdařileji napodobit. U vrtáků do železa je velmi důležitý takzvaný úhel podbroušení. Nejde totiž jen o ostrost samotného ostří a dodržení symetrického vrcholového úhlu, ale i o úhel, pod kterým tělo vrtáku ubíhá směrem ke šroubovici. Díky podbroušení (laicky řečeno) vznikne mezi ostřím a vrtaným materiálem prostor, kde se může odebírat spona. Tam, kde se tento úhel nedodrží, pro vyvrtaný materiál nevznikne prostor a vrták nemůže fungovat. Podívejte se na jednotlivé druhy ostří vrtáků v předchozím článku.

Tvar hrotu vrtáku HSS-R

Tvar hrotu vrtáku HSS-R

Tvar hrotu vrtáku HSS-G

Tvar hrotu vrtáku HSS-G

Stejně tak je třeba dodržet i geometrii vrtáku z tvrdokovu. Jednostranně broušené vrtáky jsou určeny především do cihly nebo kachlíků, vrtáky pro práci s příklepem mají na hraně dvě ostří do špičky. Předpokládá se pak, že vrták při příklepovém vrtání hlavně špičkou rozbijí materiál a šroubovice má pak už za úkol jen odvést drť a prach ven.

Mají význam přípravky?

Na trhu lze koupit několik druhů přípravků na broušení. Prodává se například přípravek na vrtačku, ceny se pohybují kolem tisícikoruny, například Extol či Bosch. "Tento přípravek taky prodáváme, ale každý si musí uvědomit, že to není prostředek na dokonalé nabroušení, ale jen na lehké přelíznutí lehce ztupeného ostří," upozorňuje Jan Čarný ze společnosti Bosch. "Ostří se z plochy, takže o nějakém podbroušení a komplexním broušení nelze mluvit," říká.

Podle něj je lepší držet se při vrtání správných zásad. "Pak vám vrták vydrží čtyřikrát déle a nebude vám líto koupit si nový," naráží na na největší problém, na který v praxi naráží, tedy že lidé často používají nevhodný vrták do nevhodného materiálu, navíc s nevhodně zvolenými otáčkami vrtačky.

Na proušení si můžete pořídit přípravek-kolébku.

Na broušení si můžete pořídit přípravek - kolébku.

Mezi oblíbené přípravky patří i kolébky Elko OV1, do kterých se upne vrták, pak se upnou na brusku a kývavým pohybem lze nabrousit ostří. Poloha proti kotouči by měla zaručit i správný úhel podbroušení. Koupíte ho zhruba za dvě stovky a lze na něm nastavit i vrcholový úhel.

"Já vám ale stejně navrhnu – pokud už se do podobného dobrodružství chcete pouštět – vemte vrták přes prst a trénujte přesné kopírování úhlů vrtáku. Třeba patříte mezi talenty a bude to nakonec pro vás nejjednodušší," radí Ducháček všem kutilům, pro které je schopnost nabrousit si vrták svépomocí otázkou prestiže.

Pro ty ostatní je nejjednodušší dojít si do nejbližší brusírny nechat si za dvacetikorunu (podle druhu vrtáku) vrták nechat nabrousit.

Autor:


Témata: Materiál, Pily


Nejčtenější

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Další z rubriky

Kompresor s digitálním ovládáním, který se vypne po dosažení nastaveného tlaku.
Kompresor do auta se hodí nejen na pneumatiky, ale i na míče či matrace

Malý dvanáctivoltový kompresor do auta stojí pár stokorun a nezabere v kufru místo. V létě, kdy se během prázdnin více cestuje, může zajistit první pomoc v...  celý článek

Solární panely integrované do žaluzií
Nemáte na solární střechu? Ušetřete levnými solárními žaluziemi

Yevgen Erik z Kalifornie vymyslel systém pro všechny, kteří si nemohou na svou střechu namontovat solární panely. Nainstaloval je do žaluzií, které se neustále...  celý článek

První modely motorových nebyly příliš praktické ani efektivní.
Moderní pilové řetězy „vynalezla“ nenápadná larva. Kouše dřevo stejně

Moderní pilový řetěz vynalezl všeuměl Joe Cox, který systém řezání odkoukal od larev tesaříka. Po hodinách pozorování zjistil, že se umějí prokousávat dřevem...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.