Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Domácí broušení vrtáků je pro fajnšmekry, někdo se to učí celý život

aktualizováno 
Jsme národ šetřilů. Než vyhodit tupý vrták, radši bychom si ho znovu nabrousili. Není to ale tak jednoduché a mnohdy se neodbornou "pomocí" vrták spíš zničí, než aby se mu pomohlo.

Profesionálové brousí vrtáky bez přípravků, jen v ruce. | foto: Marek Burza

Internetové diskuse se různí v názorech, zda má cenu staré vrtáky brousit, anebo zda se nevyplatí koupit si nový, či si ho nechat za pár korun odborně nabrousit. Lidé vyučení v zámečnickém oboru navíc upozorňují, že "grif", který je k pořádnému nabroušení potřeba, si někdo neosvojí nikdy. "Ale taky jsme měli v učení spolužačku, která byla lepší než náš mistr," podivoval se jeden z diskutujících, ale zároveň připomněl, že někteří z jeho spolužáků vrták pořádně nenabrousí ani na stará kolena.

Profesionálové brousí ručně

"V dílně máme několik přípravků na broušení, ale v podstatě je skoro nepoužíváme," popisuje Pavel Ducháček, spolumajitel obchodu Ducháček & Hošek, kde prodávají nářadí pro profesionály a v němž si můžete nejen půjčit nářadí, ale i nechat nabrousit nůž na sekačku, řetěz na pilu nebo vrtáky. "Než bych pomocí přípravku nastavil vrcholové úhly, tak to mám čtyřikrát hotové v ruce," vysvětluje s tím, že ale dovednost získával letitou praxí.

Zničený vrták

Zničený vrták

Vrták po nabroušení

Vrták po nabroušení

Zároveň však uznává, že vrtáky patří mezi nástroje, které může nabrousit i zručný kutil. "Jestli máte doma kotoučovou brusku, vyměňte nejdříve kotouče za kvalitní české," upozorňuje na mnohdy podivnou kvalitu levných brusek z hobbymarketů. "Vrtáky na kov se brousí na jemnějším kotouči, hlavně musíte důkladně chladit. Nachystejte si vedle plechovku s vodou a pravidelně ho namáčejte. Vrtáky s tvrdokovem zase bruste na hrubším kotouči při menších otáčkách a nechlaďte, tvrdokov by mohl prasknout," říká.

Lidé, kteří broušení někdy zkusili trénovat, doporučují začít průměry osm nebo deset milimetrů, kde je lépe vidět konstrukce vrtáku, pak teprve začít s menšími průměry. "Obětujte jeden starý vrták a klidně ho zničte. Zkuste nabrousit, vyzkoušejte a tak znovu pořád dokola, dokud nebudete mít pocit, že jste mu pomohli, místo aby vrtal ještě hůř," doporučoval jeden ze zkušenějších účastníků diskuze.

Nastudujte geometrii vrtáku

Jde o to, aby si experimentátor před vrtáním pořádně prostudoval geometrii vrtáku a pokusil se ji co nejzdařileji napodobit. U vrtáků do železa je velmi důležitý takzvaný úhel podbroušení. Nejde totiž jen o ostrost samotného ostří a dodržení symetrického vrcholového úhlu, ale i o úhel, pod kterým tělo vrtáku ubíhá směrem ke šroubovici. Díky podbroušení (laicky řečeno) vznikne mezi ostřím a vrtaným materiálem prostor, kde se může odebírat spona. Tam, kde se tento úhel nedodrží, pro vyvrtaný materiál nevznikne prostor a vrták nemůže fungovat. Podívejte se na jednotlivé druhy ostří vrtáků v předchozím článku.

Tvar hrotu vrtáku HSS-R

Tvar hrotu vrtáku HSS-R

Tvar hrotu vrtáku HSS-G

Tvar hrotu vrtáku HSS-G

Stejně tak je třeba dodržet i geometrii vrtáku z tvrdokovu. Jednostranně broušené vrtáky jsou určeny především do cihly nebo kachlíků, vrtáky pro práci s příklepem mají na hraně dvě ostří do špičky. Předpokládá se pak, že vrták při příklepovém vrtání hlavně špičkou rozbijí materiál a šroubovice má pak už za úkol jen odvést drť a prach ven.

Mají význam přípravky?

Na trhu lze koupit několik druhů přípravků na broušení. Prodává se například přípravek na vrtačku, ceny se pohybují kolem tisícikoruny, například Extol či Bosch. "Tento přípravek taky prodáváme, ale každý si musí uvědomit, že to není prostředek na dokonalé nabroušení, ale jen na lehké přelíznutí lehce ztupeného ostří," upozorňuje Jan Čarný ze společnosti Bosch. "Ostří se z plochy, takže o nějakém podbroušení a komplexním broušení nelze mluvit," říká.

Podle něj je lepší držet se při vrtání správných zásad. "Pak vám vrták vydrží čtyřikrát déle a nebude vám líto koupit si nový," naráží na na největší problém, na který v praxi naráží, tedy že lidé často používají nevhodný vrták do nevhodného materiálu, navíc s nevhodně zvolenými otáčkami vrtačky.

Na proušení si můžete pořídit přípravek-kolébku.

Na broušení si můžete pořídit přípravek - kolébku.

Mezi oblíbené přípravky patří i kolébky Elko OV1, do kterých se upne vrták, pak se upnou na brusku a kývavým pohybem lze nabrousit ostří. Poloha proti kotouči by měla zaručit i správný úhel podbroušení. Koupíte ho zhruba za dvě stovky a lze na něm nastavit i vrcholový úhel.

"Já vám ale stejně navrhnu – pokud už se do podobného dobrodružství chcete pouštět – vemte vrták přes prst a trénujte přesné kopírování úhlů vrtáku. Třeba patříte mezi talenty a bude to nakonec pro vás nejjednodušší," radí Ducháček všem kutilům, pro které je schopnost nabrousit si vrták svépomocí otázkou prestiže.

Pro ty ostatní je nejjednodušší dojít si do nejbližší brusírny nechat si za dvacetikorunu (podle druhu vrtáku) vrták nechat nabrousit.

Autor:


Témata: Materiál, Pily

Nejčtenější

VIDEO: V čínském cirkuse lev a tygr při tréninku brutálně napadli koně

Lev a tygr napadli koně v čínském cirkusu

Vlnu protestů proti drezůře divokých zvířat v čínských cirkusech spustilo na sociálních sítích video, které natočil...

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...



Vymysleli automat na skládání prádla. Cena je však ďábelská

Po ukončení skládání vyjmete prádlo ze spodní zásuvky.

Robotický prádelní skládací stroj FoldiMate složí oblečení do úhledných komínků. Na stroj se jen zavěsí prádlo a on ho...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Další z rubriky

Nejlepší instalatéry vychovávají na pražském Jarově. Bude jich dost?

Z praktické části soutěže instalatérů, ve které letos vyhráli učni 3. ročníku z...

„Většinou je hned jasné, který kluk vyrostl na pražském sídlišti a který na venkově. Podle manuální zručnosti. Ale to...

Vymysleli automat na skládání prádla. Cena je však ďábelská

Po ukončení skládání vyjmete prádlo ze spodní zásuvky.

Robotický prádelní skládací stroj FoldiMate složí oblečení do úhledných komínků. Na stroj se jen zavěsí prádlo a on ho...

Co budete vrtat? Podle toho vyberte vrtačku, která nejlíp poslouží

Pro občasné vrtání dobře poslouží i malé akumulátorové  vrtací kladivo.

Vrtaček je na trhu ohromné množství, proto je před koupí třeba nejdříve se ptát, jakým způsobem, jak často a do jakých...

Najdete na iDNES.cz