Domácí broušení vrtáků je pro fajnšmekry, někdo se to učí celý život

aktualizováno 
Jsme národ šetřilů. Než vyhodit tupý vrták, radši bychom si ho znovu nabrousili. Není to ale tak jednoduché a mnohdy se neodbornou "pomocí" vrták spíš zničí, než aby se mu pomohlo.

Profesionálové brousí vrtáky bez přípravků, jen v ruce. | foto: Marek Burza

Internetové diskuse se různí v názorech, zda má cenu staré vrtáky brousit, anebo zda se nevyplatí koupit si nový, či si ho nechat za pár korun odborně nabrousit. Lidé vyučení v zámečnickém oboru navíc upozorňují, že "grif", který je k pořádnému nabroušení potřeba, si někdo neosvojí nikdy. "Ale taky jsme měli v učení spolužačku, která byla lepší než náš mistr," podivoval se jeden z diskutujících, ale zároveň připomněl, že někteří z jeho spolužáků vrták pořádně nenabrousí ani na stará kolena.

Profesionálové brousí ručně

"V dílně máme několik přípravků na broušení, ale v podstatě je skoro nepoužíváme," popisuje Pavel Ducháček, spolumajitel obchodu Ducháček & Hošek, kde prodávají nářadí pro profesionály a v němž si můžete nejen půjčit nářadí, ale i nechat nabrousit nůž na sekačku, řetěz na pilu nebo vrtáky. "Než bych pomocí přípravku nastavil vrcholové úhly, tak to mám čtyřikrát hotové v ruce," vysvětluje s tím, že ale dovednost získával letitou praxí.

Zničený vrták

Zničený vrták

Vrták po nabroušení

Vrták po nabroušení

Zároveň však uznává, že vrtáky patří mezi nástroje, které může nabrousit i zručný kutil. "Jestli máte doma kotoučovou brusku, vyměňte nejdříve kotouče za kvalitní české," upozorňuje na mnohdy podivnou kvalitu levných brusek z hobbymarketů. "Vrtáky na kov se brousí na jemnějším kotouči, hlavně musíte důkladně chladit. Nachystejte si vedle plechovku s vodou a pravidelně ho namáčejte. Vrtáky s tvrdokovem zase bruste na hrubším kotouči při menších otáčkách a nechlaďte, tvrdokov by mohl prasknout," říká.

Lidé, kteří broušení někdy zkusili trénovat, doporučují začít průměry osm nebo deset milimetrů, kde je lépe vidět konstrukce vrtáku, pak teprve začít s menšími průměry. "Obětujte jeden starý vrták a klidně ho zničte. Zkuste nabrousit, vyzkoušejte a tak znovu pořád dokola, dokud nebudete mít pocit, že jste mu pomohli, místo aby vrtal ještě hůř," doporučoval jeden ze zkušenějších účastníků diskuze.

Nastudujte geometrii vrtáku

Jde o to, aby si experimentátor před vrtáním pořádně prostudoval geometrii vrtáku a pokusil se ji co nejzdařileji napodobit. U vrtáků do železa je velmi důležitý takzvaný úhel podbroušení. Nejde totiž jen o ostrost samotného ostří a dodržení symetrického vrcholového úhlu, ale i o úhel, pod kterým tělo vrtáku ubíhá směrem ke šroubovici. Díky podbroušení (laicky řečeno) vznikne mezi ostřím a vrtaným materiálem prostor, kde se může odebírat spona. Tam, kde se tento úhel nedodrží, pro vyvrtaný materiál nevznikne prostor a vrták nemůže fungovat. Podívejte se na jednotlivé druhy ostří vrtáků v předchozím článku.

Tvar hrotu vrtáku HSS-R

Tvar hrotu vrtáku HSS-R

Tvar hrotu vrtáku HSS-G

Tvar hrotu vrtáku HSS-G

Stejně tak je třeba dodržet i geometrii vrtáku z tvrdokovu. Jednostranně broušené vrtáky jsou určeny především do cihly nebo kachlíků, vrtáky pro práci s příklepem mají na hraně dvě ostří do špičky. Předpokládá se pak, že vrták při příklepovém vrtání hlavně špičkou rozbijí materiál a šroubovice má pak už za úkol jen odvést drť a prach ven.

Mají význam přípravky?

Na trhu lze koupit několik druhů přípravků na broušení. Prodává se například přípravek na vrtačku, ceny se pohybují kolem tisícikoruny, například Extol či Bosch. "Tento přípravek taky prodáváme, ale každý si musí uvědomit, že to není prostředek na dokonalé nabroušení, ale jen na lehké přelíznutí lehce ztupeného ostří," upozorňuje Jan Čarný ze společnosti Bosch. "Ostří se z plochy, takže o nějakém podbroušení a komplexním broušení nelze mluvit," říká.

Podle něj je lepší držet se při vrtání správných zásad. "Pak vám vrták vydrží čtyřikrát déle a nebude vám líto koupit si nový," naráží na na největší problém, na který v praxi naráží, tedy že lidé často používají nevhodný vrták do nevhodného materiálu, navíc s nevhodně zvolenými otáčkami vrtačky.

Na proušení si můžete pořídit přípravek-kolébku.

Na broušení si můžete pořídit přípravek - kolébku.

Mezi oblíbené přípravky patří i kolébky Elko OV1, do kterých se upne vrták, pak se upnou na brusku a kývavým pohybem lze nabrousit ostří. Poloha proti kotouči by měla zaručit i správný úhel podbroušení. Koupíte ho zhruba za dvě stovky a lze na něm nastavit i vrcholový úhel.

"Já vám ale stejně navrhnu – pokud už se do podobného dobrodružství chcete pouštět – vemte vrták přes prst a trénujte přesné kopírování úhlů vrtáku. Třeba patříte mezi talenty a bude to nakonec pro vás nejjednodušší," radí Ducháček všem kutilům, pro které je schopnost nabrousit si vrták svépomocí otázkou prestiže.

Pro ty ostatní je nejjednodušší dojít si do nejbližší brusírny nechat si za dvacetikorunu (podle druhu vrtáku) vrták nechat nabrousit.

Autor:


Témata: Materiál, Pily

Nejčtenější

Lidé jsou zhýčkaní a líní, s puškou chráním zvířata, říká lovkyně

Lovkyně Michaela Fialová ráda provokuje a z výhrůžek si nic nedělá

Michaela Fialová si na focení pro magazín Víkend oblékla šatičky s kolouškem Bambi. Zastřelila mu nejen maminku,...

Skotská klapouchá. Kočičí společnice, která je stínem svého majitele

Klapouchost se projeví jen u jedinců, kteří jsou nositeli genu způsobujícího...

Jemná malá ouška sklopená dopředu dávají této kočce jedinečný výraz, těžko si ji spletete s jinou. Tedy pokud zdědila...



Kočky nejsou hypochondři, svoje neduhy zpravidla pečlivě skrývají

Jablonecká vyhláška například zakazuje krmit toulavé kočky.

Jsou nezávislé, mají od přírody tuhý kořínek a navíc ještě devět životů. Všechny tyto lidové „pravdy“ o kočkách mohou...

Dobrý den, jsem Potxolo. Budu největší a nejdražší vůl na světě

Plemeno plavého aquitánského skotu

Je mu sedm let a denně sežere asi 50 kilogramů brambor, mrkve a další potravy. Podle deníku El Mundo jeho majitelé už...

Vepřová žebra na houbách: konečně chlapský houbový recept

Maso položíte na hlavičky hub, okořeníte a přidáte trochu sádla

I muži mají své oblíbené kulinářské houbové speciality. K houbám však přidají pořádný kus masa.

Další z rubriky

VIDEO: Dřevěné modely jsou dokonale funkční. Pohánějí se gumičkou

Modely jsou velmi precizně a funkčně provedené.

Ukrajinská společnost Ugears v dnešní přetechnizované době sází na mechanický pohon. Vyrábí stavebnice dřevěných...

Chleba používám jako modelovací hmotu, popisuje mladá šperkařka Lhotská

Ukázky z tvorby Elišky Lhotské z edice New Archeology

Snubní prstýnky nebo náušnice se dají vyrobit na základě různých vzorů. Ovšem Eliška Lhotská je dokáže vytvořit podle...

KVÍZ: Dělí se nejen podle tvaru. Vyznáte se v šroubovacích bitech?

V sadách s bity najdete mnoho nezvyklých profilů.

Kdysi jsme si vystačili s obyčejným plochým šroubovákem. Jenže když si dnes jdete koupit do železářství šroubovák,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!



Najdete na iDNES.cz