Zálesácký chleba zvládnete snadno i na grilu v polních podmínkách

Není to sice tradiční kvasový chléb, ten jen tak někdo nezvládne a jeho příprava potřebuje daleko více času. Ale jestli chcete svým hostům třeba na grilovačku připravit domácí chleba, můžete ho připravit za pár desítek minut. Klidně na grilu, který budete stejně potřebovat.

Při pečení chleba trávíte čas prakticky jen při míchání ingrediencí, hnětení a překládání těsta. Zbytek času zaberou jen technologické přestávky, které můžete věnovat zbytku chystání party. Takže samotná příprava nezabere v podstatě žádný čas.

Chleba a videu jsme upekli společně s šéfkuchařem Radkem Davidem, který vede restaurace La Veranda a Babiččina zahrada, na jeho domácím grilu. „Podstatné je, abyste použili jakýkoliv kotlíkový gril, ve kterém po přiklopení dosáhnete v podstatě podobných podmínek jako v troubě,“ vysvětluje.

My jsme chleba pekli v prostředí plně vybavené kuchyně. Klidně si však odmyslete robot na míchání a vyměňte ho za mísu s vařečkou a pot lidské síly a váhu nahraďte hrníčkovou a lžičkovou metodou a výsledek bude stejný.

Kuchař je zvyklý ze své profese precizně dodržovat recepturu (viz dole v seznamu surovin). Je ale možné, že někdo nemá rád kyselejší chuť chleba (u kváskového ji nahrazuje chuť kvásku), takže je možné vynechat ocet. Mírně se může lišit i množství vody. 

Například pokud použijete celozrnnou mouku, může se stát, že budete muset těsto hydratovat o chlup víc. Tyto postupy si každý kuchtík vychytá sám. Obecně – čím víc vody těsto obsahuje, tím řidší strukturu výsledného chleba a s většímy oky střídy můžete očekávat, na druhé straně se s těstem hůře pracuje.

Krok za krokem

Do hnětací mísy nasypte obě mouky, přidejte sůl a kmín a začněte míchat na střední otáčky. Odvažte vodu a přidejte kvasnice, nejlépe čerstvé, a rozmíchejte je. Pak pomalu vodu s droždím vlijte do mísy a nechejte míchat asi deset minut.

Co budete potřebovat

  • 300 g pšeničné mouky
  • 200 g žitné mouky
  • 13 g vinného octa
  • 13 g soli
  • 15 g droždí
  • 3 g kmínu
  • 350 g vody

Tím končí první etapa práce a nyní už se můžete věnovat jiným věcem. Pod utěrkou nechte těsto půl hodiny zrát. Po této době hodně pomoučete vál a vyklopte těsto. Na to je výborná oblá plastová cukrářská stěrka.

Těsto se nebojte pořádně znovu prohníst, překládejte ho a nakonec z něj vytvarujete bochníček. Buď kulatý, anebo podélný. Podle toho toto, jaký má být výsledný tvar.

Obvykle se těsto na chleba nechá kynout v pedigových ošatkách, ale pokud ji nemáte doma, nemusíte ztrácet nervy. Dobře postačí jakákoliv forma vyložená třeba utěrkou, kterou hodně pomoučíte, stejně jako byste to udělali s ošatkou. Nebojte se se střed těsta přimáčknout, protože kynutím se bude zvedat. Pod utěrkou nechejte těsto kynout asi padesát minut.

V tomto čase už je třeba začít začít rozpalovat gril. Měl by to být kotlíkový model, který je vybavený silnou kamennou deskou, jaká se prodává jako doplněk například pro přípravu pizzy. 

Deska by měla mít trochu menší průměr než je obvod grilu, aby horký vzduch mohl proudit i do horní části a vytvořit tak vlastně horkovzdušnou troubu a aby tak teplo nešlo jen ze spodní části od uhlíků.

Tipy:

  • Do kotlíkového keramického grilu dejte convEGGtor, který ještě více rozptýlí teplo. U klasického kotlíkového grilu rozhrňte uhlíky po obvodu tak, aby jich ve středu bylo co nejméně. Je to lepší pro celistvost kůrky a zabrání to, aby se kůrka ze spodní části nespálila.
  • Pečte nejprve menší chleby. Až se naučíte regulovat teplo, tak zkoušejte větší bochníky. 

Gril pomocí přívodu vzduchu zregulujte tak, aby teplota dosahovala asi 250 stupňů Celsia, vložte těsto, zapařte stejně, jako byste to dělali v troubě a přiklopte víko. Zhruba po pěti minutách ztlumte teplotu asi na 170 a pomalu dopékejte asi půlhodinu. Čas se samozřejmě liší podle velikosti pecnu, ale na bochníček z půl kila mouky by měl stačit.

Nečekejte, že by tento „zálesácký“ chleba měl tak dokonalou barvu, jako kdybyste ho pekli v troubě, kde jsou přece jen lepší teplotní podmínky. Ze spodní části bude asi tmavší než z horní. Ale odvděčí se vám tím, že bude vonět po dřevěném uhlí. A než přijdou hosté, stačí zchladnout, aby ho bylo možné krájet a mohli jste ho servírovat třeba ke steakům.

Autor:

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Zkuste grilovaného pstruha ve tvaru růže. Procvičíte se ve filetování

Sladkokyselý salát bude ideální přílohou ke pstruhovi.

VIDEO Lehce stravitelný pstruh nabízí bezpočet kulinářských úprav. Nejlépe však chutná z grilu a na...

Zkuste slavná hovězí líčka na víně připravit na grilu. Dostanou lepší chuť

K hovězím líčkům na víně se nejvíce hodí bramborová kaše.

VIDEO Hovězí líčka jsou jídlem, se kterým se při jeho přípravě budete mazlit. Jejich příprava sice není...

Rozpalte jarní grilovací sezonu marinovaným lososem v asijském stylu

Marinovaný losos s asijskou omáčkou a jasmínovou rýží

VIDEO Lososa, jednu z nejoblíbenějších ryb, můžete udělat na pánvi, v troubě i na grilu. Zkuste ho jednou...

  • Nejčtenější

Půlhodinová pauza na oběd? To mi přijde perverzní, říká Zdeněk Pohlreich

20. března 2024

Premium Zdeněk Pohlreich se vrací na televizní obrazovky s novou reality show Česko na grilu. „Hraje se o...

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Jak máte zorganizovanou knihovnu? Nejlepší vychytávky pro knihomoly

27. března 2024

Každý vášnivý čtenář ví, že čím víc knih doma má, tím náročnější je všechny ty skvosty nějak...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...