Nadýchané dalamánky z bramborového těsta. Takovou dobrotu nekoupíte

aktualizováno 
Tajemství domácích dalamánků, které jsou oproti kupovaným uvnitř mechovější a nadýchanější, spočívá v použití žitné mouky, ke které přidáte jemně nastrouhaný vařený brambor.

Dalamánky z bramborového těsta | foto: www.e-knihovnicka.cz

Ingredience

Na domácí dalamánky budete potřebovat:

- 500 g žitné celozrnné mouky,
- 80 g vařených brambor,
- lžičku soli,
- 20 g droždí,
- špetku cukru,
- 370 ml mléka,
- na posypání kmín a hrubou sůl.

Charakteristickou rýhou rozděleným oválkům z tmavšího chlebového těsta, na povrchu pěkně křupavým, pokud jsou čerstvé, a uvnitř měkoučkým, se dá jen stěží odolat. A co teprve až zjistíte, že ty domácí jsou mnohem lepší.

Upéct si je můžete v podstatě kdykoliv, musíte mít ale po ruce alespoň půl kila celozrnné žitné mouky, protože bez ní by střída pečiva neměla tu správnou chlebánkovou barvu. V kombinaci s nastrouhaným vařeným bramborem vám vykouzlí nejen barvu, ale i tu správnou nadýchanost.   

Dalamánky z bramborového těsta krok za krokem

Do velké mísy přidejte k mouce jemně nastrouhané vařené brambory a sůl

Do velké mísy přidejte k mouce jemně nastrouhané vařené brambory a sůl.

Vzešlý kvásek přidejte k ingrediencím v míse a spolu s mlékem z nich zadělejte tužší pružné těsto

Přidejte vzešlý kvásek a spolu s mlékem zadělejte tužší pružné těsto.

Těsto nechte v teple vykynout.

Těsto nechte v teple vykynout.

Z droždí, trochy cukru a mléka nechte vzejít kvásek. K mouce v míse přidejte jemně nastrouhané zchladlé brambory, sůl, kvásek a vše zpracujte v tužší těsto. Nejlépe se hněte v robotu. Pod utěrkou či potravinářskou fólií je pak nechte v teple vykynout, poté už těsto nepřevalujte.

Každý díl vypracujte do podoby oválku.
Dokynuté kousky nařízněte nahoře po délce ostrým nožem, potřete je vodou, posypte hrubou solí, kmínem a v troubě je upečte.
Dalamánek z bramborového těsta

Kousky těsta vypracujte do tvaru oválku. Každý nahoře podélně nařízněte ostrým nožem, potřete vodou, posypte hrubou solí, kmínem a v troubě je upečte.

Vykynuté těsto na pomoučeném vále rozdělte asi na 20 stejně velkých kousků a každý vytvarujte do podoby podlouhlého dalamánku.

TIP: Díky přidanému nastrouhanému bramboru je zadělané těsto trochu lepivější, ale určitě si s ním poradíte. Jen je třeba vykynutý bochánek zpracovávat a rozvalovat na důkladně pomoučeném válu.

Vytvarované kousky rozložte na plech s pečicím papírem a nechte chvilku dokynout. Pak každý uprostřed podélně nařízněte ostrým nožem, potřete vodou, posypte solí, kmínem a ve středně vyhřáté troubě pečte zhruba 15 minut.

Další recepty na domácí chléb, rohlíky, bagety či vdolky najdete v časopise Knihovnička Recepty na téma Nejlepší domácí pečivo III.

Autoři:



Nejčtenější

Lidé jsou zhýčkaní a líní, s puškou chráním zvířata, říká lovkyně

Lovkyně Michaela Fialová ráda provokuje a z výhrůžek si nic nedělá

Michaela Fialová si na focení pro magazín Víkend oblékla šatičky s kolouškem Bambi. Zastřelila mu nejen maminku,...

Skotská klapouchá. Kočičí společnice, která je stínem svého majitele

Klapouchost se projeví jen u jedinců, kteří jsou nositeli genu způsobujícího...

Jemná malá ouška sklopená dopředu dávají této kočce jedinečný výraz, těžko si ji spletete s jinou. Tedy pokud zdědila...



Kočky nejsou hypochondři, svoje neduhy zpravidla pečlivě skrývají

Jablonecká vyhláška například zakazuje krmit toulavé kočky.

Jsou nezávislé, mají od přírody tuhý kořínek a navíc ještě devět životů. Všechny tyto lidové „pravdy“ o kočkách mohou...

Dobrý den, jsem Potxolo. Budu největší a nejdražší vůl na světě

Plemeno plavého aquitánského skotu

Je mu sedm let a denně sežere asi 50 kilogramů brambor, mrkve a další potravy. Podle deníku El Mundo jeho majitelé už...

Vepřová žebra na houbách: konečně chlapský houbový recept

Maso položíte na hlavičky hub, okořeníte a přidáte trochu sádla

I muži mají své oblíbené kulinářské houbové speciality. K houbám však přidají pořádný kus masa.

Další z rubriky

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...

Kočky nejsou hypochondři, svoje neduhy zpravidla pečlivě skrývají

Jablonecká vyhláška například zakazuje krmit toulavé kočky.

Jsou nezávislé, mají od přírody tuhý kořínek a navíc ještě devět životů. Všechny tyto lidové „pravdy“ o kočkách mohou...

Proti podzimnímu splínu zabojujte dušenou dýní s hříbky

Dýně s hříbky je ideální podzimní kombinace.

Hříbky a dýně jsou perfektním podzimním párem pro vrchol sezony, který mají společný. Až na vás půjdou podzimní chmury...



Najdete na iDNES.cz