Domácí housku na hambuger ničím nenahradíš. Vystřelí maso o patro výš

aktualizováno 
Dobrá houska je půl úspěchu hamburgru. Kdo nemá rád ty divné housky prodávané v řetězcích, které se tváří, že právě „tak to Američané mysleli“, může si upéct svoji. A až budete grilovat, určitě sklidíte úspěch.

V podstatě si připravíte to nejjednodušší „rohlíkové“ těsto. Ctěte zásadu, že na kilo mouky potřebujete půl litru vody, jedno vejce a jednu kostku droždí. Z většího množství určitě nebudete péct, většina domácích robotů by to nezvládla. My jsme si postup vyzkoušeli v restauraci Koley v pražských Kunraticích, kde by byl hřích se ve velké mašině „nimrat“ s kilem mouky, proto jsme dávku alespoň zdvojnásobili.

Housky krok za krokem

Restaurace se pokouší vařit jednoduchá a rychlá jídla, takže považuje za svou povinnost zákazníky nešidit a nekupovat polotovary. Housky peče vždy ranní směna tak, aby byly denně čerstvé.

Postup je naprosto jednoduchý. „Vysypte kilo běžné hladké mouky do mísy, přilijte půl litru vody a začněte míchat. Přidejte jedno vejce, kostku (42,5 g) droždí, lžičku soli, lžíci oleje,“ popisuje šéfkuchař Petr Andert.

Vymíchejte těsto tak, aby se nelepilo. V tom se skrývá jediný zádrhel. Poměr vody a mouky se může maličko lišit. Záleží na vlastnostech mouky, každý mlýn dodává jinou. Takže když vidíte, že robot už nedokáže „sbírat“ mouku, můžete opatrně přidat trochu vody a naopak, pokud je směs příliš řídká, přisypte trochu mouky.

Výsledkem by měla být „hrouda“ těsta, která je pružná a lze s ní lehce pracovat (podívejte se na názorné video). Pokud těsto vyšlo mírně řidší, podsypte vál moukou a dohněťte ho tam ručně.

Burger se směsí hub a mladým česnekem

To je velké porno, září Pohlreich

Idylický obrázek: krásné počasí, příroda a Zdeněk Pohlreich ve svém živlu

Pak přikryjte těsto fólií a nechejte zhruba 45 minut odpočívat. Pokud byste chtěli mít housky jednu jako druhou, přichystejte si váhu a odměřujte jednotlivé kousky po zhruba 140–145 gramech. Z „odkrojků“ vytvarujte bochníčky, které rovnou můžete klást na plech. V domácích podmínkách rozhodně neuděláte chybu s pečicím papírem. „Bulky necháte ještě asi čtvrt hodiny kynout, takže se nepokoušejte klást je vedle sebe. Nechcete, aby vám místo hamburgerových housek vyšel tvar jako na české buchty,“ upozorňuje šéfkuchař.

Než housky dokynou, můžete začít rozehřívat troubu, ta čtvrthodinka bude tak akorát. Než housky na plechu dáte do trouby, pomašlujte je vejcem (rozkvedlaným – žloutek i bílek). Pro lepší barvu je možné do vajíčka přidat špetku cukru, který tím, jak zkaramelizuje, přidá další odstín horní kůrce. Nakonec posypte sezamovým semínkem, mákem, kmínem, podle toho, co máte rádi.

Troubu nemusíte zvlhčovat, v restauraci pečou úplně suchým procesem v konvektomatu, takže stejně by to mělo fungovat i v obyčejné elektrické troubě. Na 180 °C jim to trvá 16 minut. To už si každý musí doma „vychytat“ sám, protože každá trouba peče jinak a navíc i regulační knoflíky lze u trouby brát spíše jen jako informativní hodnotu.

Autor:


Čtenářské recepty: steak s brusinkovou omáčkou, pizza i špíz se zeleninou

Proces grilování hamburgeru

Máme tu další díl čtenářských receptů ze soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli. V dnešní...

Pro odlehčení si dejte zapečený lilek s kozím sýrem a medem, radí šéf

Na jednu z půlek vyskládejte plátky rajčat a také je osolte.

VIDEO Maso vládne většině grilovaček u nás, ale i to se přejí. Naučte se víc počítat se zeleninou a...

Recepty v soutěži o grily: krásný roastbeef, ostrá křídla, žebra i špízy

Grilovaná vepřová žebra

V další víkendové části prezentace čtenářských receptů ukážeme inspiraci pro domácí grilovačky....

Pita placky zvládnete upéct doma, i s dětmi. Nemůže to být jednodušší

Aby byly pita placky hodně tvárné, je nejlepší zabalit je po vytažení z trouby...

VIDEO Pita chleba není žádný vysoký bochník, ze kterého se dají krájet krajíce. Zkuste ho ale při pečení...

Domácí housku na hambuger ničím nenahradíš. Vystřelí maso o patro výš

Domácí houska na hamburger bude vždycky chutnat lépe než průmyslová z...

VIDEO Dobrá houska je půl úspěchu hamburgru. Kdo nemá rád ty divné housky prodávané v řetězcích, které se...

Cibuláda k masu i sýrům, jak ji připravit krok za krokem

Cibulová marmeláda je skvělá k masu i sýrům.

VIDEO Delikátní marmeláda z červené cibule a vína je skvělá k masu, sýrům, ale i samotná. V lednici...

VIDEO: Pohlreich zase rozpálil gril, vaří menu pro koňáky

Vejce v opečeném chlebu. Jednoduché a efektní

VIDEO Čeká nás šest dílů seriálu Rozpal to, šéfe! se Zdeňkem Pohlreichem. Ačkoliv už to vypadá jako téměř...


Nejčtenější

Lidé jsou zhýčkaní a líní, s puškou chráním zvířata, říká lovkyně

Lovkyně Michaela Fialová ráda provokuje a z výhrůžek si nic nedělá

Michaela Fialová si na focení pro magazín Víkend oblékla šatičky s kolouškem Bambi. Zastřelila mu nejen maminku,...

K mambě ho odvezli narychlo, měl s sebou jen hák a sáček na hady

Strom v zahrádkářské osadě v pražských Hlubočepích, v kterém je uprostřed vidět...

Na internetu nenajdete jedinou jeho fotografii, přestože jsou plazi jeho láskou a částečně i profesí už padesát let. V...



Fíky na Moravě a „poklad Inků“ v Čechách. Změny klimatu promění česká pole

Za několik let možná na našich polích uvidíme i rostliny čiroku.

České zemědělství čekají podle některých odborníků v příštích dvaceti letech změny. Oteplování podnebí a dlouhá i suchá...

Miniaturní americký ovčák je legrační skřítek, který vás vždy rozesměje

V současné době je toto plemeno neuznané FCI.

Miniaturní americký ovčák budí pozornost svým vzhledem, který nápadně připomíná zmenšeninu oblíbeného australského...

Podzim je ideální čas na provzdušnění trávníku, pomůžete mu do další sezony

aerifikace

Provzdušněním trávníku se myslí především propichování trávníku železnými trny. Mezi odborníky se i u nás používá slovo...

Další z rubriky

Pohlreich se loučí s Ano, šéfe! s nostalgií a třemi hvězdami pro putyku

Svážení piva a cestu sudů do sklepa pomocí klasické kladky obdivoval šéf už...

Přestrojit do dnešní univerzální podoby interiér i jídelní lístek staré dobré hospody, to nebyl v roce 2015 úplně...

Kočky nejsou hypochondři, svoje neduhy zpravidla pečlivě skrývají

Jablonecká vyhláška například zakazuje krmit toulavé kočky.

Jsou nezávislé, mají od přírody tuhý kořínek a navíc ještě devět životů. Všechny tyhle lidové „pravdy“ o kočkách mohou...

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

5 tipů, jak trénovat dětskou pozornost
5 tipů, jak trénovat dětskou pozornost

Věnovat dítěti péči a rozvíjet v něm schopnost koncentrace se vyplatí jak vám, tak jemu. Díky tomu, že bude pozorné ve škole, nebudete muset věnovat tolik času učení doma, což nejspíš potěší vás i vašeho potomka. Vyzkoušejte aktivity, kterými dětskou pozornost posílíte.



Najdete na iDNES.cz