Domácí housku na hambuger ničím nenahradíš. Vystřelí maso o patro výš

aktualizováno 
Dobrá houska je půl úspěchu hamburgru. Kdo nemá rád ty divné housky prodávané v řetězcích, které se tváří, že právě „tak to Američané mysleli“, může si upéct svoji. A až budete grilovat, určitě sklidíte úspěch.

V podstatě si připravíte to nejjednodušší „rohlíkové“ těsto. Ctěte zásadu, že na kilo mouky potřebujete půl litru vody, jedno vejce a jednu kostku droždí. Z většího množství určitě nebudete péct, většina domácích robotů by to nezvládla. My jsme si postup vyzkoušeli v restauraci Koley v pražských Kunraticích, kde by byl hřích se ve velké mašině „nimrat“ s kilem mouky, proto jsme dávku alespoň zdvojnásobili.

Housky krok za krokem

Restaurace se pokouší vařit jednoduchá a rychlá jídla, takže považuje za svou povinnost zákazníky nešidit a nekupovat polotovary. Housky peče vždy ranní směna tak, aby byly denně čerstvé.

Postup je naprosto jednoduchý. „Vysypte kilo běžné hladké mouky do mísy, přilijte půl litru vody a začněte míchat. Přidejte jedno vejce, kostku (42,5 g) droždí, lžičku soli, lžíci oleje,“ popisuje šéfkuchař Petr Andert.

Vymíchejte těsto tak, aby se nelepilo. V tom se skrývá jediný zádrhel. Poměr vody a mouky se může maličko lišit. Záleží na vlastnostech mouky, každý mlýn dodává jinou. Takže když vidíte, že robot už nedokáže „sbírat“ mouku, můžete opatrně přidat trochu vody a naopak, pokud je směs příliš řídká, přisypte trochu mouky.

Výsledkem by měla být „hrouda“ těsta, která je pružná a lze s ní lehce pracovat (podívejte se na názorné video). Pokud těsto vyšlo mírně řidší, podsypte vál moukou a dohněťte ho tam ručně.

Burger se směsí hub a mladým česnekem

To je velké porno, září Pohlreich

Idylický obrázek: krásné počasí, příroda a Zdeněk Pohlreich ve svém živlu

Pak přikryjte těsto fólií a nechejte zhruba 45 minut odpočívat. Pokud byste chtěli mít housky jednu jako druhou, přichystejte si váhu a odměřujte jednotlivé kousky po zhruba 140–145 gramech. Z „odkrojků“ vytvarujte bochníčky, které rovnou můžete klást na plech. V domácích podmínkách rozhodně neuděláte chybu s pečicím papírem. „Bulky necháte ještě asi čtvrt hodiny kynout, takže se nepokoušejte klást je vedle sebe. Nechcete, aby vám místo hamburgerových housek vyšel tvar jako na české buchty,“ upozorňuje šéfkuchař.

Než housky dokynou, můžete začít rozehřívat troubu, ta čtvrthodinka bude tak akorát. Než housky na plechu dáte do trouby, pomašlujte je vejcem (rozkvedlaným – žloutek i bílek). Pro lepší barvu je možné do vajíčka přidat špetku cukru, který tím, jak zkaramelizuje, přidá další odstín horní kůrce. Nakonec posypte sezamovým semínkem, mákem, kmínem, podle toho, co máte rádi.

Troubu nemusíte zvlhčovat, v restauraci pečou úplně suchým procesem v konvektomatu, takže stejně by to mělo fungovat i v obyčejné elektrické troubě. Na 180 °C jim to trvá 16 minut. To už si každý musí doma „vychytat“ sám, protože každá trouba peče jinak a navíc i regulační knoflíky lze u trouby brát spíše jen jako informativní hodnotu.

Autor:

Čtenářské recepty: steak s brusinkovou omáčkou, pizza i špíz se zeleninou

Proces grilování hamburgeru

Máme tu další díl čtenářských receptů ze soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli. V dnešní...

Pro odlehčení si dejte zapečený lilek s kozím sýrem a medem, radí šéf

Na jednu z půlek vyskládejte plátky rajčat a také je osolte.

VIDEO Maso vládne většině grilovaček u nás, ale i to se přejí. Naučte se víc počítat se zeleninou a...

Recepty v soutěži o grily: krásný roastbeef, ostrá křídla, žebra i špízy

Grilovaná vepřová žebra

V další víkendové části prezentace čtenářských receptů ukážeme inspiraci pro domácí grilovačky....

Pita placky zvládnete upéct doma, i s dětmi. Nemůže to být jednodušší

Aby byly pita placky hodně tvárné, je nejlepší zabalit je po vytažení z trouby...

VIDEO Pita chleba není žádný vysoký bochník, ze kterého se dají krájet krajíce. Zkuste ho ale při pečení...

Domácí housku na hambuger ničím nenahradíš. Vystřelí maso o patro výš

Domácí houska na hamburger bude vždycky chutnat lépe než průmyslová z...

VIDEO Dobrá houska je půl úspěchu hamburgru. Kdo nemá rád ty divné housky prodávané v řetězcích, které se...

Dochází vám nápady na barbeque? Ogrilujte si tofu nebo polentu

Grilovaný tofu špíz

Na grilu se dá připravit ledacos, nemusíte se omezovat jen na naložené plátky masa. Jak chutnají...

Perfektní rybí karbanátek. Asijská kuchyně snadno a rychle u vás na grilu

Rybí karbanátky s kari omáčkou

VIDEO Rybí karbanátky jsou velmi populární v asijské kuchyni. Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu...


Nejčtenější

VIDEO: Největšího vola Austrálie nemohli vzít na jatka. Nevešel se jim tam

Vedle tohoto býka jsou ostatní kravičky jako nedochůdčata.

Australského volka Knickerse zachránil před jatky unikátní vzrůst. Podle řezníků se totiž nevejde do linky, kde se...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Šéfová Jitka Pagana v Rozstřelu vyjmenovala nešvary české gastronomie

Jitka a Santo Pagana v diskusním pořadu Rozstřel. (3. prosince 2018)

Karla Mráčková v pondělním Rozstřelu zpovídala nástupce Zdeňka Pohlreicha, protagonisty pořadu Ano, šéfová! Pro TV...

Podle šéfové mají na Lipně na víc. Vydělávají, ale chybí láska k oboru

Santo na Lipně i vaří, ale majitelům o žádný posun nejde.

Proč si štáb pořadu Ano, šéfová! pozvou provozovatelé úspěšné restaurace Kotva na břehu Lipna, když za tři roky sami...

Pohlreich ukázal, jak i z nenáviděných fazolí uděláte atraktivní polévku

Fazolová polévka se salsicciou

Zeptejte se dětí, zda můžete uvařit něco z fazolí. Odpovědí vám bude jen nesouhlasné mručení. Přitom po fazolové...

Další z rubriky

Šéfová Jitka Pagana v Rozstřelu vyjmenovala nešvary české gastronomie

Jitka a Santo Pagana v diskusním pořadu Rozstřel. (3. prosince 2018)

Karla Mráčková v pondělním Rozstřelu zpovídala nástupce Zdeňka Pohlreicha, protagonisty pořadu Ano, šéfová! Pro TV...

Pohlreich ukázal, jak i z nenáviděných fazolí uděláte atraktivní polévku

Fazolová polévka se salsicciou

Zeptejte se dětí, zda můžete uvařit něco z fazolí. Odpovědí vám bude jen nesouhlasné mručení. Přitom po fazolové...

Vědci omylem objevili enzym, který umí dokonale rozložit plast

Ilustrační snímek

Vědci vytvořili zmutovaný enzym, který umí rozložit plastové lahve. Na přelomový objev přišli naprostou náhodou. Pokud...

Najdete na iDNES.cz