Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Průvodce kurzem těsta na italské těstoviny ve dvou minutách

aktualizováno 
Stručný návod na italské domácí těstoviny zní: na sto gramu semolinové mouky jedno vejce. Jenže tento stručný návod neřekne, jakou konzistenci těsto má mít, jak si poradit se strojkem na nudle, jak vyrobit vícebarevné těstoviny, jakou mouku zvolit. Podívejte se na naše video, které vás ve dvou minutách stručně provede celou výrobou,

Pro radu jsme si šli za kuchařem Lukášem Jeništou na kurz výroby italských těstovin, který vede v Chefparade. Frekventanty kurzu směřuje k tomu, aby pochopili základy a hlavně jednoduchost italské kuchyně, k níž těstoviny neodmyslitelně patří. A není náhodou, že mají takovou popularitu i u nás – díky nim dokážete bleskově připravit večeři pro celou rodinu.

Fotogalerie

„Hodně se mě lidé ptají, z jaké mouky těstoviny vyrábět. To je tím, že dnes už koupíte více druhů. Nejen klasickou hrubou, ale i dvounulku. Ale na těstoviny se hodí hrubá. Tím, že má hrubší povrch, lépe na ní ulpívají kousky omáčky,“ vysvětluje Jeništa.

Když se to spojí s faktem, že čerstvé těstoviny jsou navíc schopny do pórů omáčku lépe vstřebat v porovnání se sušenými, pak je jasné, proč hodně lidí čerstvým těstovinám dává přednost. A je to i jasný návod, kam na italské speciality: jedině tam, kde si vyrábějí těstoviny čerstvé.

Kdo nemá to štěstí, že by měl prodejnu s čerstvými těstovinami doma za rohem nebo po cestě z práce, dříve nebo později vyzkouší výrobu sám. Vyrobit těsto je otázkou deseti minut (při trošce cviku).

Klasický recept počítá s celým vejcem. Lukáš Jeništa někdy používá jen žloutek, těsto je žlutější. Když se použije i bílek, je zase křehčí. „Tekutinu z bílku nahradím jinou, podle toho, jaké těsto vyrábím. Rajčatovou omáčkou, citronovou šťávou, vínem, anebo vodou,“ popisuje.

Poměry stejně musíte operativně upravovovat. Mouky (stejně jako ty naše) se chovají různě podle mlýna, výchozí suroviny. Těsto musí být pevné, ne zase tak, abyste se nadřeli, jako třeba když začínáte těsto na vanilkové rohlíčky.

Začněte klidně v míse, až suroviny na sebe nabalíte, hněťte těsto na vále. Nezapomínejte podsypávat, pak ho rozválejte na podlouhlý plát a můžete s ním do strojku.

„Jakou koupit mašinku na těsto, to je jedna z nejčastějších otázek. Rozhodně považuji za zbytečné pro výrobu těstovin jednou za čas dávat peníze za drahé strojky. Klidně vyberte obyčejný za pětistovku. My tu ostatně používáme právě takové, abychom ukázali, že docela dobře fungují,“ říká kuchař.

Podle něj se také často stane, že se člověk nadchne pro výrobu těstovin, koupí si strojek za dva tisíce, ale výroba ho časem přestane bavit. A ve skříni mu zůstane nepoužívaný drahý přístroj. Takže doporučuje použít obyčejný a teprve časem, až se zjistí, co umí a zda to dotyčného zatím nepustilo, má cenu se poohlídnout po něčem dražším.

Autor:




Nejčtenější

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Další z rubriky

Domácí vejce nebudou mít hezky barevné žloutky, pokud slepicím nedopřejete dost...
Barevným vaječným žloutkům pomáhá chemie. Domácí vejce nemusí být lepší

Domácí vejce nemusí být vždy lepší než kupovaná. Záleží na tom, zda mají slepice dost pastvy, ne jen dvorek vyhrabaný až do hlíny. A kdo chová vlastní slepice,...  celý článek

Výzkumníci odebrali 159 vzorků kohoutkové vody.
Kohoutková voda v zahraničí je plná mikroplastů. U nás se to neměří

Studie společnosti Orb Media odhalila, že přes 80 procent kohoutové vody ve světě je kontaminováno mikročásticemi plastů. Zatímco o mikroplastech v mořích se...  celý článek

Klasickým sporákům, i když jsou na pevná paliva, nechybí některé moderní...
Kamna na chalupu: vyberte typ, který se rychle zahřeje a vyhrajte vysavač

Topení na chalupě je specifické tím, že se s ním začíná v pátek odpoledne a končí v neděli po obědě. Takže rozhodně není žádoucí zdroj tepla, který se sám o...  celý článek

Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?
Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?

Tyhle maminky na eMimino.cz jsou na tom stejně.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.