Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Recept na domácí kečup: rajská jablka budete mít plně pod kontrolou

aktualizováno 
Ať už se nám to líbí nebo ne, dětem se se sofistikovanými omáčkami nezavděčíte. Když už špagety, tak s kečupem. Když hranolky, tak s kečupem. Tak si pojďme uvařit domácí, ať alespoň víme, co tam dáváme.

Domácí kečup má tu výhodu, že si můžete řídit chutě podle svého. | foto: Profimedia.cz

Přiznejme si to: vařit kečup dá práci. Dvě hodiny poletujete kolem omáčky z rajčat. Jenže někdo se nesmíří se složením omáček z obchodu, někomu nevyhovuje prodávaná chuť. Pro ty jsou určené tyto návody.

Čtěte ve středu

Domácí čatní

Další díl letního zavařovacího seriálu. Tentokrát specializovaný na chutney (čatní).

Na začátek si dejme základní recept, který zřejmě budeme používat mimo sezonu. Tehdy je optimální použít rajčata v plechovce, protože jsou sklízena v sezoně, kdy jsou rajčata nejlepší.

Budete potřebovat: plechovka celých rajčat (250 g), 1 střední cibule, nasekaná, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce rajčatové pasty, 1/3 šálku hnědého cukru, 1/2 šálku jablečného octa, 1/2 lžičky soli

Rozmixujte rajčata dohladka. Osmahněte cibuli na oleji doměkka, přilijte rajčata, pastu, cukr, ocet, sůl a mírně vařte nepřikryté do zhoustnutí, asi hodinu.

Občas míchejte, ke konci stále častěji. Hotový kečup vychlaďte, opět rozmixujte. Chutě se rozvinou asi až za dvě hodiny, nejezte ho hned. Podle chuti můžete okořenit pepřem, česnekem nebo bylinkami.

Podívejte se na obrázek, z 400gramové plechovky toho víc neuděláte, jednu malou skleničku nemá ani cenu sterilovat, sní se rychle.

Odváží kuchaříci mohou rozmixovat rajčata přímo v plechovce.

Odváží kuchaříci mohou rozmixovat rajčata přímo v plechovce.

Z jedné plechovky máte sotva půlku rendlíčku kečupu.

Z jedné plechovky máte sotva půlku rendlíčku kečupu.

Pokud se vám ale na zahradě zadařilo a blíží se vám pořádná úroda rajčat, vyplatí se jít na to ve velkém a pořídit várku do zásoby.

Na velký hrnec použijte asi dvě kila nakrájených rajčat, čtvrtkilovou hrubě nasekanou cibuli, jedno stejně velké jablko. Chutit můžete podle sebe, rozhodně přidejte lžíci soli, 10 dkg cukru, deci octa. Hrst divokého koření, špetku skořice, hřebíček, lžičku mleté papriky, česnek nebo chilli.

S chutěmi můžete experimentovat, než zpracujete celou úrodu, můžete udělat více várek, každou chuťově jinou. Podstatné je nechat celý obsah hrnce hodinku bublat, občas promíchávat. Na závěr tyčovým mixérem můžete nadrtit a propasírovat.

Aby strávníci ocenili jeho chuť

Děti i dospělé nadchne domácí pizza nebo slaný závin. Na Labuznik.cz najdete další recepty s domácím kečupem.

Na nalévání do skleniček od kečupu (které už od zimy určitě schováváte) se osvědčila ustřižená láhev od vody místo trychtýře.

Ve skleničkách (vyvařených) kečup sterilujte 20 minut, když takto zpracujete nadúrodu, do příští sezony máte od kečupu pokoj.




Nejčtenější

KVÍZ: Znáte naše brouky, pavouky a další bezobratlé?

Na Velké výstavě bezobratlých 2018 na půdě Přírodovědecké fakulty University...

Tvoří zhruba 95 % všech živočišných druhů na naší planetě, jen v České republice jich podle odhadů žije více než 40...

KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...



Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

Pokud vás příprava domácích džemů baví, investujte do speciálního nerezového...

Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový...

VIDEO: Gorilí samec Richard dělal z nervozity psí kusy, Kamba mu chybí

Richard ve venkovním výběhu poté, co byla Kamba oddělena od ostatních a...

Kamba je téměř dva týdny oddělená od skupiny, a přestože je po operačním zákroku s ostatními v kontaktu alespoň přes...

Makrela je u nás nedoceněná ryba. Pohlreich ukáže, jak na ni

Makrela s petrželovou marinádou s opékaným bramborem s šalotkou

Zdeněk Pohlreich ve své sérii Rozpal to šéfe ve Španělsku! na Primě opět používá místní produkty. Zaujala ho zde...

Další z rubriky

Maso klidně marinujte, ale neutopte ho v oleji, radí šéfkuchař

Zatímco krkovička se ještě dopéká, kuřecí prsa už budou hotová. Aby byla...

Šéfkuchař Radek David soudí, že z grilování se někdy dělá větší věda, než ve skutečnosti je. Podle něj je hlavní...

KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...

Cheesesteak miluje celá Amerika, ve Filadelfii je to rodinné zlato

Cheesesteaky jsou v Philadelphii velmi popuární.

Cheesesteak je pro mnoho Američanů oblíbenou pochoutkou. Berou ho nejen jako svačinku, ale i praktickou možnost jak si...

Advantage Consulting, s.r.o.
PROJEKTANT ELEKTRO - JUNIOR

Advantage Consulting, s.r.o.
Kraj Vysočina, Jihomoravský kraj
nabízený plat: 25 000 - 30 000 Kč

Najdete na iDNES.cz