Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Domácí majonézu na salát vyrobíte tyčovým mixérem za pár vteřin

aktualizováno 
Není nic snazšího, než vyrobit domácí majonézu. Zabere to pár okamžiků. Potřebujete jen vajíčko, olej a několik dalších ingrediencí, které každý najde doma. Proč si tedy nevyrobit do bramborového salátu vlastní a čerstvou.

Mnoho lidí používá doma majonézu jen minimálně. Na Vánoce koupí skleničku na salát, zbytek se po čase z lednice vyhodí. Hobby za vás vyzkoušelo, jak připravit geniálně jednoduchou majonézu, kterou si dochutíte podle svého. Navíc bez pracného šlehání a opatrného přilévání oleje s často nejistým výsledkem.

Inspirací nám byl recept čtenářky blogu pana Cuketky s nickem Naďa. K výrobě majonézy používá tyčový mixér. "Majonéza se v současnosti stala hrozným strašákem a symbolem nezdravého jídla, ale podívejte se na ingredience: v domácím provedení to není tak zlé. Když ji rozpočítáte na porce, zjistíte, že jste snědli trošku žloutku a lžíci kvalitního oleje. To snad ještě nikomu žaludek neprovrtalo," píše v úvodu svého receptu.

Co budete potřebovat

  • 2 žloutky
  • 150 ml slunečnicového oleje
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • šťáva z půl citronu (nebo lžička octa)
  • sůl, pepř

Jediné, na co je třeba dát pozor, je trvanlivost. Majonéza neobsahuje žádné konzervanty, takže v lednici nevydrží tak dlouho jako kupovaná. Vzhledem k nákladům na suroviny (viz box) ale není problém udělat si pokaždé čerstvou.

True

Jedinou podmínkou je použití tyčového mixéru, který ale dnes vlastní většina domácností. Jeho součástí je i úzká mixovací nádoba. Většinou slouží i jako odměrka a pro výrobu majonézy je důležitá.

Originální recept počítá se dvěma žloutky. V diskusi pod receptem jsme se ale dočetli, že nebyl problém použít celé vajíčko. Našli se i tací, kterým se majonéza zdrcla, zřejmě proto, že použili studené vajíčko přímo z lednice. Proto jsme experiment "zatížili" všemi chybami, které je vůbec možné udělat: použili jsme jedno celé vejce přímo z lednice a místo dijonské hořčice jsme vzali jinou, ještě pikantnější.

Tyčový mixér pomalu táhněte směrem vzhůru

Tyčový mixér pomalu táhněte směrem vzhůru

Majonéza je hotová po pěti až deseti vteřinách

Majonéza je hotová po pěti až deseti vteřinách

Do "válce" jsme nalili 150 ml obyčejného slunečnicového oleje, rozklepli vejce, přidali trochu hořčice, špetku soli a pepře a zakápli citronem.

Mixér jsme zcela ponořili až na dno nádoby a potom ho začali velmi pomalu zvedat, jako když se pohybuje píst směrem vzhůru. Recept uvádí, že stačí pět vteřin, ale my jsme raději mixovali opatrněji. Na videu se můžete podívat, že nám to trvalo půl minuty, možná jsme byli zbytečně opatrní, až budeme majonézu vyrábět poněkolikáté, získáme ten pravý "grif".

Podívejte se na video v začátku článku, jak se při mixování mění konzistence z oleje na omáčku.

Výroba domácí majonézy stojí daleko méně sil, peněz, energie i času, než obléknout se a zajít ji koupit do nejbližšího obchodu, když zjistíte, že v ledničce chybí. A vyrobili jsme ji jako malovanou, povedla se hned napoprvé. Z uvedeného množství se udělá zhruba sklenička od dětské výživy, což by mělo stačit na množství bramborového salátu pro běžnou rodinu.

Ověřené recepty

Další recepty na majonézu najdete na Labuznik.cz

Bloggerka Naďa také radí: "Můžete zkusit i variantu s olivovým olejem. Do bramborového salátu se pro výraznou chuť nehodí, ale je dobrá k pečeným bramborám nebo třeba k rybě. Oleje musíte dát 200 ml, protože je hustší. Pak můžete přidat utřený česnek, nasekanou bazalku nebo jiné bylinky nebo kapary."

A dodává: "Zjistila jsem, že do majonézy můžete přidat i trochu moučkového cukru, pak se ještě chutí o chlup více přiblíží té kupované, na kterou jste možná zvyklí."

Hobby už má majonézu na bramborový salát připravenou. A co vy, vyrábíte si doma vlastní, nebo máte raději kupovanou?

Autor:



Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

VIDEO: V čínském cirkuse lev a tygr při tréninku brutálně napadli koně

Lev a tygr napadli koně v čínském cirkusu

Vlnu protestů proti drezůře divokých zvířat v čínských cirkusech spustilo na sociálních sítích video, které natočil...



Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Další z rubriky

Vědci ze singapurské univerzity ukázali, jak obrátit vodu ve víno

Vědci v Singapuru představili první virtuální koktejl.

Nimesha Ranasinghe představil takzvaný Vocktail, díky němuž můžete pití ochutnat, aniž byste ho skutečně pili. Ačkoliv...

VIDEO: Podívejte se, jak se vyrábí slavný italský sýr Asiago

Asiago DOP

Asiago je v Česku méně známý italský sýr, který stejně jako slavnější Parmigiano Reggiano a Gorgonzola pochází ze...

Produkty ze zvířecích střev platíme zlatem. A s chutí konzumujeme

V útrobách vorvaňů, mořských savců, vzniká ambra - významná součást parfémů....

Co mají společného cibetková káva, ambra a mana, která podle Starého zákona zachránila Izraelity prchající z Egypta...

Najdete na iDNES.cz