VIDEO: Domácí majonézu na salát vyrobíte tyčovým mixérem za pár vteřin

aktualizováno 
Není nic snazšího, než vyrobit domácí majonézu. Zabere to pár okamžiků. Potřebujete jen vajíčko, olej a několik dalších ingrediencí, které každý najde doma. Proč si tedy nevyrobit do bramborového salátu vlastní a čerstvou.

Mnoho lidí používá doma majonézu jen minimálně. Na Vánoce koupí skleničku na salát, zbytek se po čase z lednice vyhodí. Hobby za vás vyzkoušelo, jak připravit geniálně jednoduchou majonézu, kterou si dochutíte podle svého. Navíc bez pracného šlehání a opatrného přilévání oleje s často nejistým výsledkem.

Inspirací nám byl recept čtenářky blogu pana Cuketky s nickem Naďa. K výrobě majonézy používá tyčový mixér. "Majonéza se v současnosti stala hrozným strašákem a symbolem nezdravého jídla, ale podívejte se na ingredience: v domácím provedení to není tak zlé. Když ji rozpočítáte na porce, zjistíte, že jste snědli trošku žloutku a lžíci kvalitního oleje. To snad ještě nikomu žaludek neprovrtalo," píše v úvodu svého receptu.

Co budete potřebovat

  • 2 žloutky
  • 150 ml slunečnicového oleje
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • šťáva z půl citronu (nebo lžička octa)
  • sůl, pepř

Jediné, na co je třeba dát pozor, je trvanlivost. Majonéza neobsahuje žádné konzervanty, takže v lednici nevydrží tak dlouho jako kupovaná. Vzhledem k nákladům na suroviny (viz box) ale není problém udělat si pokaždé čerstvou.

True

Jedinou podmínkou je použití tyčového mixéru, který ale dnes vlastní většina domácností. Jeho součástí je i úzká mixovací nádoba. Většinou slouží i jako odměrka a pro výrobu majonézy je důležitá.

Originální recept počítá se dvěma žloutky. V diskusi pod receptem jsme se ale dočetli, že nebyl problém použít celé vajíčko. Našli se i tací, kterým se majonéza zdrcla, zřejmě proto, že použili studené vajíčko přímo z lednice. Proto jsme experiment "zatížili" všemi chybami, které je vůbec možné udělat: použili jsme jedno celé vejce přímo z lednice a místo dijonské hořčice jsme vzali jinou, ještě pikantnější.

Tyčový mixér pomalu táhněte směrem vzhůru

Tyčový mixér pomalu táhněte směrem vzhůru

Majonéza je hotová po pěti až deseti vteřinách

Majonéza je hotová po pěti až deseti vteřinách

Do "válce" jsme nalili 150 ml obyčejného slunečnicového oleje, rozklepli vejce, přidali trochu hořčice, špetku soli a pepře a zakápli citronem.

Mixér jsme zcela ponořili až na dno nádoby a potom ho začali velmi pomalu zvedat, jako když se pohybuje píst směrem vzhůru. Recept uvádí, že stačí pět vteřin, ale my jsme raději mixovali opatrněji. Na videu se můžete podívat, že nám to trvalo půl minuty, možná jsme byli zbytečně opatrní, až budeme majonézu vyrábět poněkolikáté, získáme ten pravý "grif".

Podívejte se na video v začátku článku, jak se při mixování mění konzistence z oleje na omáčku.

Výroba domácí majonézy stojí daleko méně sil, peněz, energie i času, než obléknout se a zajít ji koupit do nejbližšího obchodu, když zjistíte, že v ledničce chybí. A vyrobili jsme ji jako malovanou, povedla se hned napoprvé. Z uvedeného množství se udělá zhruba sklenička od dětské výživy, což by mělo stačit na množství bramborového salátu pro běžnou rodinu.

Ověřené recepty

Další recepty na majonézu najdete na Labuznik.cz

Bloggerka Naďa také radí: "Můžete zkusit i variantu s olivovým olejem. Do bramborového salátu se pro výraznou chuť nehodí, ale je dobrá k pečeným bramborám nebo třeba k rybě. Oleje musíte dát 200 ml, protože je hustší. Pak můžete přidat utřený česnek, nasekanou bazalku nebo jiné bylinky nebo kapary."

A dodává: "Zjistila jsem, že do majonézy můžete přidat i trochu moučkového cukru, pak se ještě chutí o chlup více přiblíží té kupované, na kterou jste možná zvyklí."

Hobby už má majonézu na bramborový salát připravenou. A co vy, vyrábíte si doma vlastní, nebo máte raději kupovanou?

Autor:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

VIDEO: Daní za roztomilost módních psích plemen je jejich utrpení

Annie. Statečná fenka francouzského buldočka, která po vyhřeznutí ploténky...

Černá jako uhel je fenka Annie s obrovskýma očima, placatým nosem a roztomilým pohledem typickým pro tolik žádané...

Další z rubriky

V roce 2035 půjde díky třídění na skládky jen deset procent odpadků

Velké kusy papíru popeláři hodí do vozu. Malé papírky nechávají doúklidové...

Jestli lidem v Česku něco jde, tak je to třídění odpadových obalů. Ale přesto na skládkách stále končí necelá polovina...

Šéfová Jitka Pagana v Rozstřelu vyjmenovala nešvary české gastronomie

Jitka a Santo Pagana v diskusním pořadu Rozstřel. (3. prosince 2018)

Karla Mráčková v pondělním Rozstřelu zpovídala nástupce Zdeňka Pohlreicha, protagonisty pořadu Ano, šéfová! Pro TV...

Plasty by nám měly jen sloužit. Bohužel je dnes pijeme, dýcháme i jíme

Ilustrační snímek

Zvykli jsme si pít z plastů i jíst z plastů. Ale situace se změnila. Teď plasty pijeme, dýcháme i jíme. Svět řeší, jak...

Najdete na iDNES.cz