Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Domácí majonézu na salát vyrobíte tyčovým mixérem za pár vteřin

aktualizováno 
Není nic snazšího, než vyrobit domácí majonézu. Zabere to pár okamžiků. Potřebujete jen vajíčko, olej a několik dalších ingrediencí, které každý najde doma. Proč si tedy nevyrobit do bramborového salátu vlastní a čerstvou.

Mnoho lidí používá doma majonézu jen minimálně. Na Vánoce koupí skleničku na salát, zbytek se po čase z lednice vyhodí. Hobby za vás vyzkoušelo, jak připravit geniálně jednoduchou majonézu, kterou si dochutíte podle svého. Navíc bez pracného šlehání a opatrného přilévání oleje s často nejistým výsledkem.

Inspirací nám byl recept čtenářky blogu pana Cuketky s nickem Naďa. K výrobě majonézy používá tyčový mixér. "Majonéza se v současnosti stala hrozným strašákem a symbolem nezdravého jídla, ale podívejte se na ingredience: v domácím provedení to není tak zlé. Když ji rozpočítáte na porce, zjistíte, že jste snědli trošku žloutku a lžíci kvalitního oleje. To snad ještě nikomu žaludek neprovrtalo," píše v úvodu svého receptu.

Co budete potřebovat

  • 2 žloutky
  • 150 ml slunečnicového oleje
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • šťáva z půl citronu (nebo lžička octa)
  • sůl, pepř

Jediné, na co je třeba dát pozor, je trvanlivost. Majonéza neobsahuje žádné konzervanty, takže v lednici nevydrží tak dlouho jako kupovaná. Vzhledem k nákladům na suroviny (viz box) ale není problém udělat si pokaždé čerstvou.

True

Jedinou podmínkou je použití tyčového mixéru, který ale dnes vlastní většina domácností. Jeho součástí je i úzká mixovací nádoba. Většinou slouží i jako odměrka a pro výrobu majonézy je důležitá.

Originální recept počítá se dvěma žloutky. V diskusi pod receptem jsme se ale dočetli, že nebyl problém použít celé vajíčko. Našli se i tací, kterým se majonéza zdrcla, zřejmě proto, že použili studené vajíčko přímo z lednice. Proto jsme experiment "zatížili" všemi chybami, které je vůbec možné udělat: použili jsme jedno celé vejce přímo z lednice a místo dijonské hořčice jsme vzali jinou, ještě pikantnější.

Tyčový mixér pomalu táhněte směrem vzhůru

Majonéza je hotová po pěti až deseti vteřinách

Do "válce" jsme nalili 150 ml obyčejného slunečnicového oleje, rozklepli vejce, přidali trochu hořčice, špetku soli a pepře a zakápli citronem.

Mixér jsme zcela ponořili až na dno nádoby a potom ho začali velmi pomalu zvedat, jako když se pohybuje píst směrem vzhůru. Recept uvádí, že stačí pět vteřin, ale my jsme raději mixovali opatrněji. Na videu se můžete podívat, že nám to trvalo půl minuty, možná jsme byli zbytečně opatrní, až budeme majonézu vyrábět poněkolikáté, získáme ten pravý "grif".

Podívejte se na video v začátku článku, jak se při mixování mění konzistence z oleje na omáčku.

Výroba domácí majonézy stojí daleko méně sil, peněz, energie i času, než obléknout se a zajít ji koupit do nejbližšího obchodu, když zjistíte, že v ledničce chybí. A vyrobili jsme ji jako malovanou, povedla se hned napoprvé. Z uvedeného množství se udělá zhruba sklenička od dětské výživy, což by mělo stačit na množství bramborového salátu pro běžnou rodinu.

Ověřené recepty

Další recepty na majonézu najdete na Labuznik.cz

Bloggerka Naďa také radí: "Můžete zkusit i variantu s olivovým olejem. Do bramborového salátu se pro výraznou chuť nehodí, ale je dobrá k pečeným bramborám nebo třeba k rybě. Oleje musíte dát 200 ml, protože je hustší. Pak můžete přidat utřený česnek, nasekanou bazalku nebo jiné bylinky nebo kapary."

A dodává: "Zjistila jsem, že do majonézy můžete přidat i trochu moučkového cukru, pak se ještě chutí o chlup více přiblíží té kupované, na kterou jste možná zvyklí."

Hobby už má majonézu na bramborový salát připravenou. A co vy, vyrábíte si doma vlastní, nebo máte raději kupovanou?

Autor:




Nejčtenější

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Další z rubriky

Klasickým sporákům, i když jsou na pevná paliva, nechybí některé moderní...
Kamna na chalupu: vyberte typ, který se rychle zahřeje a vyhrajte vysavač

Topení na chalupě je specifické tím, že se s ním začíná v pátek odpoledne a končí v neděli po obědě. Takže rozhodně není žádoucí zdroj tepla, který se sám o...  celý článek

Domácí vejce nebudou mít hezky barevné žloutky, pokud slepicím nedopřejete dost...
Barevným vaječným žloutkům pomáhá chemie. Domácí vejce nemusí být lepší

Domácí vejce nemusí být vždy lepší než kupovaná. Záleží na tom, zda mají slepice dost pastvy, ne jen dvorek vyhrabaný až do hlíny. A kdo chová vlastní slepice,...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.