Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Domácí máslo za deset minut. Krok za krokem

aktualizováno 
Vyrobit domácí máslo lze za malou chvíli. Není to levnější než koupit bezejmennou kostku v samoobsluze, odměnou je ale voňavá a čerstvá pochoutka.

Není nad obyčejný chleba nebo rohlík s čerstvým máslem. | foto: Profimedia.cz

Podívejte se

Inspirací se nám stal postup autorky Kuchařky pro dceru Florentýny Zatloukalové. Ta zkoušela různé domácí postupy a dala je všanc na svých internetových stránkách k všeobecné kritice. "Proč si vyrábím máslo doma? Protože je dobré a jednoduché. Zeptejte se, koho chcete. Je jedno, co si doma vyrábí. Všichni do jednoho vám buď řeknou, že to je úplně primitivní a zvládne to i cvičená opice, nebo že to za tu práci rozhodně stojí. Navíc je to děsně "in". Každý správný gastrosexuál by něco takového měl umět," tvrdí.

Tip

Smetana by měla mít nad 30 %, hledejte balení bez stabilizátorů, snáze dosáhnete fáze přešlehání. Smetanu před výrobou vytáhněte z lednice, aby měla kolem 10 °C.

My jsme sledovali historii jejího receptu včetně diskusí, které se kolem vyrojily. A navíc jsme experimentovali, jaký postup by byl nejlepší a nejrychlejší pro všechny, kdo by domácí máslo rádi, ale zároveň nehodlají strávit hodinu stloukáním v máselnici.

Z průzkumu vyplynulo, že i "horká" metoda výroby másla pomocí rychlého šlehání bude lepším kompromisem než dovážené zmrazené máslo, které bezmyšlenkovitě hodíme v samoobsluze do košíku. A vzhledem k tomu, že je možné ho doma vyrobit během chvilky, stojí náklady na smetanu ke šlehání za to.

Krok za krokem

Vyráběli jsme ze dvou kelímků smetany ke šlehání, měla by mít víc než 30 %. Šlehat můžete pomocí metliček, ale připravte se na to, že budete mít za chvíli kuchyni "namalovanou" do sněhova. Můžete použít i sekací nádobu, která bývá příslušenstvím ponorných mixérů, jaké se najdou dnes v každé domácnosti. Anebo přímo pomocí ponorného mixéru.

Budete potřebovat smetanu ke šlehání a mixér.

Budete potřebovat smetanu ke šlehání a mixér.

Nalijte šlehačku do mixéru.

Šlehačku nalijte do mixéru.

Dva kelímky jsme vylili do nádobky a začali šlehat. Po minutce jsme dospěli do fáze, kdy se vytvořila šlehačka. V této fázi je vhodné svolat ostatní členy domácnosti a nechat si ji užít: na jahody, do kávy, na banán...

První mezifáze: šlehačka

První mezifáze: šlehačka

Pak nás napadlo: co kdyby šlo využít i obyčejný ponorný mixér, který na šlehání smetany běžně využíváme. Překlopili jsme proto obsah sekací nádobky do vysoké nádoby mixéru a šlehali dál. Upřímně řečeno: měli jsme taky trochu strach o osud sekací nádoby. Jakmile se začíná srážet máslo, je to pro převodovku už dost velký zápřah a bylo slyšet, že mixér s várkou trochu zápasí.

Opakovaným ponořováním mixéru se stále více vylučuje podmáslí. Někdo si ho schovává, používá se například na zadělávání chleba, je ale i zdravé na pití.

Začíná se oddělovat syrovátka.

Začíná se oddělovat podmáslí.

Pod proudem studené vody máslo hněďte, až se vyloučí zbytky syrovátky.

Pod proudem studené vody máslo hněťte, až se vyloučí zbytky podmáslí.

Jakmile se vám bude zdát máslo dostatečně hutné, vyklopte je a podmáslí slijte. Pak hroudu másla hněťte pod proudem studené vody na prkénku, aby se vyloučily zbytky syrovátky. Ti poctiví hrudku vrátí do mixéru a nechají ji ještě promísit a nechat vyloučit zbytky tekutiny. To vše třikrát. Ideální je, když z másla nakonec už vychází jen čistá voda.

Máslo můžete ochutit a vyrobit z něj i bylinkové máslo..

Máslo můžete ochutit a vyrobit z něj i bylinkové máslo.

Nejlepší je čerstvé

Nejlepší je čerstvé.

Máslo můžete použít čisté na namazání chleba či rohlíku nebo třeba při vaření. Anebo si ho můžete ochutit solí a bylinkami na steaky při grilování.

Autor:



Nejčtenější

Zachraňte medvědí česnek, zní na sociálních sítích. Nájezdníci ho ničí

Nasbírané listy medvědího česneku s květy. I ty jsou jedlé.

Sběrači módního druhu česneku často trhají celé rostliny tak, že zničí i poupata. Tím, že nemají čas vykvést, zabrání...

Císařským řezem vytáhl rybář z mrtvého žraloka téměř stovku mláďat

Císařským řezem vytáhl rybář téměř 100 mláďat z mrtvého žraloka

Během pouhých devíti minut dostal rybář Mathew Orlov na australském pobřeží z břicha mrtvé žraločí matky téměř stovku...



Nezapomeňte pohnojit trávník, zesílí a nedá prostor pampeliškám

Na malé plochy si vystačíte s ručním rozmetačem.

Kdo se pokouší udržet svůj trávník bez plevelů, neměl by ho na jaře opomenout pohnojit. Po zimě zesílí a až začnou...

Hasiče volali k mývalovi otupělému marihuanou. Stačilo nechat ho vyspat

Mýval se dostal k zásobám konopí a přehnal to s konzumací. Stačilo nechat ho...

Zoufalá majitelka mývala v americkém státě Indiana se uprostřed noci obrátila na hasiče, protože její zvíře bylo pod...

Britskou královnu podle médií zasáhla smrt milovaného psa

Na této oficiální fotografii vydané Buckinghamským palácem k jejím 90....

Britskou královnu Alžbětu II. hluboce zasáhla smrt posledního z jejích milovaných psů, píše britský tisk. Pes plemene...

Další z rubriky

Pohlreich okoukal, jak si Španělé umí užít pečenou zeleninu na talíři

Naneste na opečené tortily grilovanou zeleninovou směs.

Sbalil grily, nakoupil a vyrazil do Španělska. Za teplem, sluníčkem i mořem a jeho dary. Se štábem, který se s ním vrhl...

Už šedesát let úpíme bolestí při stoupnutí na kostičky z Lega

Dobové balení stavebnice

Společnost Lego začala s výrobou plastových kostiček už v roce 1949, ale kostky, jaké známe dnes, se zrodily až o devět...

Vysavačem, hadříkem nebo kartáčem. Jak snadno vyčistit vnitřní žaluzie

Čištění žaluzií patří k nejotravnějším a nejpracnějším úklidovým činnostem.

Způsobů, jak vyčistit žaluzie od usazené vrstvy prachu, existuje hned několik. A nemusí vás ani přijít draho. Vystačíte...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz