Domácí máslo za deset minut. Krok za krokem

aktualizováno 
Vyrobit domácí máslo lze za malou chvíli. Není to levnější než koupit bezejmennou kostku v samoobsluze, odměnou je ale voňavá a čerstvá pochoutka.

Není nad obyčejný chleba nebo rohlík s čerstvým máslem. | foto: Profimedia.cz

Podívejte se

Inspirací se nám stal postup autorky Kuchařky pro dceru Florentýny Zatloukalové. Ta zkoušela různé domácí postupy a dala je všanc na svých internetových stránkách k všeobecné kritice. "Proč si vyrábím máslo doma? Protože je dobré a jednoduché. Zeptejte se, koho chcete. Je jedno, co si doma vyrábí. Všichni do jednoho vám buď řeknou, že to je úplně primitivní a zvládne to i cvičená opice, nebo že to za tu práci rozhodně stojí. Navíc je to děsně "in". Každý správný gastrosexuál by něco takového měl umět," tvrdí.

Tip

Smetana by měla mít nad 30 %, hledejte balení bez stabilizátorů, snáze dosáhnete fáze přešlehání. Smetanu před výrobou vytáhněte z lednice, aby měla kolem 10 °C.

My jsme sledovali historii jejího receptu včetně diskusí, které se kolem vyrojily. A navíc jsme experimentovali, jaký postup by byl nejlepší a nejrychlejší pro všechny, kdo by domácí máslo rádi, ale zároveň nehodlají strávit hodinu stloukáním v máselnici.

Z průzkumu vyplynulo, že i "horká" metoda výroby másla pomocí rychlého šlehání bude lepším kompromisem než dovážené zmrazené máslo, které bezmyšlenkovitě hodíme v samoobsluze do košíku. A vzhledem k tomu, že je možné ho doma vyrobit během chvilky, stojí náklady na smetanu ke šlehání za to.

Krok za krokem

Vyráběli jsme ze dvou kelímků smetany ke šlehání, měla by mít víc než 30 %. Šlehat můžete pomocí metliček, ale připravte se na to, že budete mít za chvíli kuchyni "namalovanou" do sněhova. Můžete použít i sekací nádobu, která bývá příslušenstvím ponorných mixérů, jaké se najdou dnes v každé domácnosti. Anebo přímo pomocí ponorného mixéru.

Budete potřebovat smetanu ke šlehání a mixér.

Budete potřebovat smetanu ke šlehání a mixér.

Nalijte šlehačku do mixéru.

Šlehačku nalijte do mixéru.

Dva kelímky jsme vylili do nádobky a začali šlehat. Po minutce jsme dospěli do fáze, kdy se vytvořila šlehačka. V této fázi je vhodné svolat ostatní členy domácnosti a nechat si ji užít: na jahody, do kávy, na banán...

První mezifáze: šlehačka

První mezifáze: šlehačka

Pak nás napadlo: co kdyby šlo využít i obyčejný ponorný mixér, který na šlehání smetany běžně využíváme. Překlopili jsme proto obsah sekací nádobky do vysoké nádoby mixéru a šlehali dál. Upřímně řečeno: měli jsme taky trochu strach o osud sekací nádoby. Jakmile se začíná srážet máslo, je to pro převodovku už dost velký zápřah a bylo slyšet, že mixér s várkou trochu zápasí.

Opakovaným ponořováním mixéru se stále více vylučuje podmáslí. Někdo si ho schovává, používá se například na zadělávání chleba, je ale i zdravé na pití.

Začíná se oddělovat syrovátka.

Začíná se oddělovat podmáslí.

Pod proudem studené vody máslo hněďte, až se vyloučí zbytky syrovátky.

Pod proudem studené vody máslo hněťte, až se vyloučí zbytky podmáslí.

Jakmile se vám bude zdát máslo dostatečně hutné, vyklopte je a podmáslí slijte. Pak hroudu másla hněťte pod proudem studené vody na prkénku, aby se vyloučily zbytky syrovátky. Ti poctiví hrudku vrátí do mixéru a nechají ji ještě promísit a nechat vyloučit zbytky tekutiny. To vše třikrát. Ideální je, když z másla nakonec už vychází jen čistá voda.

Máslo můžete ochutit a vyrobit z něj i bylinkové máslo..

Máslo můžete ochutit a vyrobit z něj i bylinkové máslo.

Nejlepší je čerstvé

Nejlepší je čerstvé.

Máslo můžete použít čisté na namazání chleba či rohlíku nebo třeba při vaření. Anebo si ho můžete ochutit solí a bylinkami na steaky při grilování.

Autor:

Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Další z rubriky

Brambory šetrně skladujte i zpracovávejte, je jich málo a zřejmě zdraží

Brambor se letos urodilo méně, kvůli suchu nenarostly.

Letošní horká a suchá sezona zrovna nenahrávala solidní úrodě brambor, podle bramborářů je sklizeň zhruba o 25 nižší...

Francouzi se rozhodli zachránit staré maďarské prasečí huňáče mangalica

V houfu vypadají neuvěřitelně, jako z kresleného filmu.

V době, kdy mnozí vedou válku proti tučnému jídlu, se slavné lyonské uzenářství Sibilia snaží ve Francii obnovit chov...

Polka vytvořila obal z bakterií a kvasinek. Můžete ho sníst

Biologický obal je vyrobený z přírodních látek a po použití jej můžete...

Polská návrhářka Roza Januszová vymyslela alternativu k plastovým obalům na potraviny. Je vyrobena z přírodních látek a...

Najdete na iDNES.cz