Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Müsli tyčinky pečte doma, za hodinu máte svačiny na celý týden

aktualizováno 
Zdravé müsli tyčinky nemusíte dětem kupovat. Velmi snadno a rychle si je připravíte doma. Navíc s přísadami, které máte rádi. A víte, co do nich dáváte. Vyzkoušeli jsme, zda tento jednoduchý recept funguje.

Takové tyčinky se rozhodl upéct kuchař Martin Polačko v dalším díle pořadu Když vaří táta pro své televizní syny. "Už nevím, co jim dávat na svačinu. Chleba a rohlíky je nebaví, řeším to každý den," říká Polačko.

Aby vyřešil dilema a zároveň jim nabídl zdravou alternativu, vymyslel, že jim upeče sladké müsli tyčinky. Překvapivě je to velmi jednoduché a ani příprava není dlouhá. Vyzkoušeli jsme recept za vás, nemůžete se splést.

Budete potřebovat

1 plechovka kondenzovaného mléka (390 g), 250 g ovesných vloček, 75 g strouhaného kokosu, 100 g sušených brusinek nebo jiného ovoce dle chuti, 125 g semínek (ideálně směs dýně, sezamu, slunečnice), 125 g nesolených ořechů (ideálně směs), med

Krok za krokem

Do mísy nasypte vločky a přidejte zhruba tři lžíce strouhaného kokosu. V této fázi se můžete rozhodnout, které ovoce použijete, Polačko zvolil variantu, kterou mají jeho televizní děti rády. Přidal proto dvě hrsti sušených brusinek. A přihodil špetku několika druhů semínek (viz video).

Brusinky posypte směsí jadérek.

Brusinky posypte směsí jadérek.

Ořechy můžete rozmixovat, anebo nahrubo nakrájet.

Ořechy můžete rozmixovat nebo nahrubo nakrájet.

V tyčince by neměly chybět ani oříšky, můžete je rozmixovat, kdo má radši hrubší konzistenci, naseká je nožem.

V této fázi máte v míse slušnou hromádku surovin, kterou zalijete medem a zahřátým kondenzovaným mlékem.

Teď nezbývá než pořádně celou směs rozmíchat a první fázi máte hotovou.

Semínka a ořechy polijte medem.

Semínka a ořechy polijte medem.

Müsli uplácejte. Pokud nechcete pomocí stěrky nebo lžíce, můžete si pomoci

Müsli uplácejte. Pokud nechcete pomocí stěrky nebo lžíce, můžete si pomoci druhou vrstvou pečicího papíru.

Mezitím si zapněte troubu na 130 °C, vyložte zapékací mísu pečicím papírem a směs do ní rovnoměrně rozložte. Velikost mísy zvolte tak, aby vznikla zhruba centimetrová vrstva.

Je potřeba budoucí müsli "uplácat", můžete například stěrkou, kuchař to řeší rychle tak, že si utrhne další kus papíru a jeho pomocí vločky vyrovná do rovnoměrné vrstvy. Pečte zhruba hodinu.

Vyzkoušeli jsme za vás

Recept na müsli připomněl redakci HOBBY.cz pohádku o pejskovi a kočičce a o tom, jak vařili dort. Kdo má na co chuť, to si přidá. A protože se recept jeví jako snadný, vybrali jsme suroviny, které jsme našli doma. Ovesné vločky a kondenzované mléko by tu bylo. Ovšem jen slazené, uvidíme, zda tyčinky oslazené navíc i medem nebudou přeslazené.

Chyběla nám semínka, taky ořechy se našly jen lískové. Alespoň, že jsme mohli přidat kokos, abychom nevyrobili jen lepkavou nechutně sladkou směs.

Jak to dopadlo? Překvapivě je základní recept zřejmě naprosto univerzální. Dodržte základní proporce a můžete si vyrobit sladkou svačinu opravdu podle svého. Co se týká sladkosti: kdo by si vystačil jen s medem, měl by asi zvolit kondenzované mléko neslazené. Ale vyzkoušejte, každý máme jiné chutě.

Takto vypadala konzistence placky po upečení.

Takto vypadala konzistence naší placky po upečení.

Placku krájejte až po vychladnutí, jinak se mohou okraje drolit.

Placku krájejte až po vychladnutí, jinak se mohou okraje drolit.

Základem je půl pytlíku vloček. Když přidáte směs dalších ingrediencí, vyjde vám to rozměrově zhruba na poklop od klasického smaltovaného pekáče, jaký se  najde snad v každé domácnosti.

Co se týká nákladů: suroviny na toto množství müsli tyčinek vyjdou zhruba na stovku, nařežete jich asi dvacet, což je levnější než je kupovat v obchodě. O to ale asi v tomto případě nejde. Máme radost, že se nám dílo povedlo a že jsme si upekli něco domácího a pod kontrolou, které suroviny si do tyčinek dáme.

Další díl pořadu Když vaří táta můžete sledovat v neděli v podvečer na Prima Family.

Autor:



Nejčtenější

Rostou hřiby, někde ještě i smrže. Ale jen na pár místech v republice

Úlovek z tohoto týdne, z lokality u Kostelce nad Černými lesy. Zapomeňte ovšem...

Specifický úkaz, kdy kvetou souběžně rostliny, jež bývají v půlce května již odkvetlé, a současně ty, které vykvetly o...

KVÍZ: Vyznáte se v používání kuchyňských bylinek?

Libeček (vysoký v pozadí), šalvěj, pažitka a další. Vše na jednom záhonu.

Bez bylinek se v kuchyni prakticky neobejdeme. Při vaření dávají pokrmům jejich typickou chuť a některým kuchyním...



Zamořil panelák cvrčky pro své chameleony. Stálo ho to padesát tisíc

Bez živého hmyzu se chameleoni neobejdou. Jeho přechovávání však má svá úskalí,...

Chovatelství exotických zvířat si často žádá nemalé oběti. Musíte svým mazlíčkům vytvořit ideální podmínky imitující...

V Česku přibývá zelených střech. Fungují jako přírodní klimatizace

Zelená zahrada na rodinném domě na Růmech ve Zlíně

Loni v Česku vyrostlo o polovinu více zelených střech než v roce 2016. Konkrétně to bylo 195 tisíc metrů čtverečních....

VIDEO: Sprostě dobrý, říká Pohlreich o opékané jarní cibulce

Omáčka slouží jako dip, do kterého se cibulka při konzumaci namáčí.

Další díl pořadu Rozpal to ve Španělsku, Šéfe! přinesl několik zajímavých receptů. Opékanou jarní cibulku s omáčkou si...

Další z rubriky

Pohlreichova rychlá svačina z grilu: topinka se španělskou šunkou

Topinka s česnekem, rajčaty a španělskou šunkou připravená na grilu

„Když v jedné hospodě na Mallorce můžou servírovat jen chleba se šunkou a nic jiného a každý den tam na to přijede 250...

Naučte se nakupovat a jíst chřest. Grilovaný chutná jako sladký hrášek

Chřest nastrouhaný na nudličky a krátce grilovaný má vynikající chuť mladého...

Svazečky čerstvého bílého i zeleného chřestu, šparglu neboli asparágusu už jsou na pultech. Známý český foodbloger...

V Česku přibývá zelených střech. Fungují jako přírodní klimatizace

Zelená zahrada na rodinném domě na Růmech ve Zlíně

Loni v Česku vyrostlo o polovinu více zelených střech než v roce 2016. Konkrétně to bylo 195 tisíc metrů čtverečních....

Najdete na iDNES.cz