Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Müsli tyčinky pečte doma, za hodinu máte svačiny na celý týden

aktualizováno 
Zdravé müsli tyčinky nemusíte dětem kupovat. Velmi snadno a rychle si je připravíte doma. Navíc s přísadami, které máte rádi. A víte, co do nich dáváte. Vyzkoušeli jsme, zda tento jednoduchý recept funguje.

Takové tyčinky se rozhodl upéct kuchař Martin Polačko v dalším díle pořadu Když vaří táta pro své televizní syny. "Už nevím, co jim dávat na svačinu. Chleba a rohlíky je nebaví, řeším to každý den," říká Polačko.

Aby vyřešil dilema a zároveň jim nabídl zdravou alternativu, vymyslel, že jim upeče sladké müsli tyčinky. Překvapivě je to velmi jednoduché a ani příprava není dlouhá. Vyzkoušeli jsme recept za vás, nemůžete se splést.

Budete potřebovat

1 plechovka kondenzovaného mléka (390 g), 250 g ovesných vloček, 75 g strouhaného kokosu, 100 g sušených brusinek nebo jiného ovoce dle chuti, 125 g semínek (ideálně směs dýně, sezamu, slunečnice), 125 g nesolených ořechů (ideálně směs), med

Krok za krokem

Do mísy nasypte vločky a přidejte zhruba tři lžíce strouhaného kokosu. V této fázi se můžete rozhodnout, které ovoce použijete, Polačko zvolil variantu, kterou mají jeho televizní děti rády. Přidal proto dvě hrsti sušených brusinek. A přihodil špetku několika druhů semínek (viz video).

Brusinky posypte směsí jadérek.

Brusinky posypte směsí jadérek.

Ořechy můžete rozmixovat, anebo nahrubo nakrájet.

Ořechy můžete rozmixovat nebo nahrubo nakrájet.

V tyčince by neměly chybět ani oříšky, můžete je rozmixovat, kdo má radši hrubší konzistenci, naseká je nožem.

V této fázi máte v míse slušnou hromádku surovin, kterou zalijete medem a zahřátým kondenzovaným mlékem.

Teď nezbývá než pořádně celou směs rozmíchat a první fázi máte hotovou.

Semínka a ořechy polijte medem.

Semínka a ořechy polijte medem.

Müsli uplácejte. Pokud nechcete pomocí stěrky nebo lžíce, můžete si pomoci

Müsli uplácejte. Pokud nechcete pomocí stěrky nebo lžíce, můžete si pomoci druhou vrstvou pečicího papíru.

Mezitím si zapněte troubu na 130 °C, vyložte zapékací mísu pečicím papírem a směs do ní rovnoměrně rozložte. Velikost mísy zvolte tak, aby vznikla zhruba centimetrová vrstva.

Je potřeba budoucí müsli "uplácat", můžete například stěrkou, kuchař to řeší rychle tak, že si utrhne další kus papíru a jeho pomocí vločky vyrovná do rovnoměrné vrstvy. Pečte zhruba hodinu.

Vyzkoušeli jsme za vás

Recept na müsli připomněl redakci HOBBY.cz pohádku o pejskovi a kočičce a o tom, jak vařili dort. Kdo má na co chuť, to si přidá. A protože se recept jeví jako snadný, vybrali jsme suroviny, které jsme našli doma. Ovesné vločky a kondenzované mléko by tu bylo. Ovšem jen slazené, uvidíme, zda tyčinky oslazené navíc i medem nebudou přeslazené.

Chyběla nám semínka, taky ořechy se našly jen lískové. Alespoň, že jsme mohli přidat kokos, abychom nevyrobili jen lepkavou nechutně sladkou směs.

Jak to dopadlo? Překvapivě je základní recept zřejmě naprosto univerzální. Dodržte základní proporce a můžete si vyrobit sladkou svačinu opravdu podle svého. Co se týká sladkosti: kdo by si vystačil jen s medem, měl by asi zvolit kondenzované mléko neslazené. Ale vyzkoušejte, každý máme jiné chutě.

Takto vypadala konzistence placky po upečení.

Takto vypadala konzistence naší placky po upečení.

Placku krájejte až po vychladnutí, jinak se mohou okraje drolit.

Placku krájejte až po vychladnutí, jinak se mohou okraje drolit.

Základem je půl pytlíku vloček. Když přidáte směs dalších ingrediencí, vyjde vám to rozměrově zhruba na poklop od klasického smaltovaného pekáče, jaký se  najde snad v každé domácnosti.

Co se týká nákladů: suroviny na toto množství müsli tyčinek vyjdou zhruba na stovku, nařežete jich asi dvacet, což je levnější než je kupovat v obchodě. O to ale asi v tomto případě nejde. Máme radost, že se nám dílo povedlo a že jsme si upekli něco domácího a pod kontrolou, které suroviny si do tyčinek dáme.

Další díl pořadu Když vaří táta můžete sledovat v neděli v podvečer na Prima Family.

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Další z rubriky

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...

Šest kroků k výběru správného zasklení do nových oken

Než budete vyměňovat okna, uvažte, jaké vlastnosti po něm budete požadovat.

Chystáte se stavět nebo budete měnit okna? Zasklení, které tvoří většinu plochy okna, má na jeho vlastnosti zásadní...

OBRAZEM: Zlínská výstava Retrosbírky představuje poklady z dob socialismu

Nejrůznější obaly od výrobků, dětské stavebnice, staré fotoaparáty, plechovky,...

Nejrůznější obaly od výrobků, dětské stavebnice, staré fotoaparáty, plechovky, odznaky, známky, časopisy, mince, pivní...

Najdete na iDNES.cz