Ta nejfajnovější domácí ořechovka z nezralých vlašských ořechů

aktualizováno 
Tu správnou ořechovku připravíte jen z ořechů v takzvané mléčné zralosti, tedy ještě měkkých a obalených brčálově zelenou slupkou. Jen z takových vyrobíte ořechovku, které stopečka denně podpoří zdraví, hlavně trávení, a chuť k jídlu. Jak tvrdili už naši předkové.

Zelené ořechy v tzv. mléčné zralosti (tedy ještě měkké) omyjte, osušte a každý rozkrojte na poloviny nebo čtvrtiny. | foto: Jiří Savinec,

Pokud jste už letos tento okamžik prošvihli, schovejte si náš recept na konec příštího léta. Možná máte i vlastní rodinný recept, v Čechách i na Moravě se dochovala řada stoletých receptur, které se v detailech trochu liší.

Základem každé ořechovky jsou jednoznačně vlašské ořechy v mléčné zralosti. Což může být trochu oříšek, protože sklízet se pro tento účel dají jen několik dní v roce. A opravdu je skliďte: pěkně je ze žebříku na stromě otrhejte, protože spadlé samovolně na zem žádnou kvalitou neoplývají.

Jak na domácí likér ze zelených ořechů krok za krokem

Pak už je na vás, jaký způsob macerace zvolíte. Někdo přidává cukerný sirup k alkoholu již na začátku celého procesu, zatímco druhý je vyluhuje v čisté pálence. Každopádně platí, že následně, po řadě týdnů, se scezený hnědý macerát znovu promíchá se sirupem, který je již okořeněný, příjemně ochucený a navoněný. 

Postup přípravy ořechovky

Na 1 kg zelených ořechů v mléčné zralosti  si připravte nálev z 1 l tuzemáku, 250 g krupicového cukru, 200 ml vody. Kořeněný sirup pak připravte z 250 g krupicového cukru, 500 ml vody, 5 hřebíčků, kousku skořice, špetky strouhaného muškátového oříšku a 1 lžíce kandované citrusové kůry.

Rozpůlené zelené ořechy naložte do velké lahve a přilijte k nim tuzemák. Lahev dolijte vlažným sirupem svařeným z cukru a vody. Tak, aby ořechy byly ponořené. Obsah nechte volně zavíčkovaný měsíc, případně až šest týdnů, při pokojové teplotě macerovat, až nálev krásně zhnědne.

Pak obsah lahve sceďte přes plátno, ořechy vyhoďte a svařte si druhý nálev. Cukr zalijte vodou, přidejte hřebíček, skořici, muškátový oříšek i kandovanou citrusovou kůru a vše provařte.

Po odstavení nechte rozvar odležet, aby se v něm koření rozvonělo. Pak ho sceďte a vychladlý smíchejte s macerátem. Surový likér nalijte do vypařených lahví nejlépe se šroubovacím uzávěrem a uzavřete je. Pokud použijete korkové zátky, smočte jejich konce v rozehřátém vosku. Ochutnávat můžete začít už po týdnu. 

Tento a další recepty najdete v časopise Knihovnička Recepty s podtitulem Báječné letní zavařování a domácí konzervování. 

Autoři:

Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Přes léto dala dohromady starou dřevěnou chatku. Díky barvám prokoukla

S minimálními náklady čtenářka proměnila i malinkou koupelnu.

Shodou náhod se čtenářka Kateřina dostala k opuštěné chatičce, kterou někdo používal naposledy před dvaceti lety. Stav...

Další z rubriky

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

OBRAZEM: Ty nejlepší fantastické pohledy z dronů na svět kolem nás

Snímky nejrůznějších přírodních scenérií, sportovních klání, městské zástavby....

Snímky nejrůznějších přírodních scenérií, sportovních klání, městské zástavby. Vše nafocené z ptačí perspektivy díky...

Svatomartinská husa pečená na mřížce a při nízké teplotě. Nic jednoduššího

Husička po pěti hodinách pomalého pečení

Tradice pečení husy na svatého Martina se v posledních letech vrací. Kvůli tomu mnohé malé domácí chovy hlásí, že už...

Najdete na iDNES.cz