Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Ta nejfajnovější domácí ořechovka z nezralých vlašských ořechů

aktualizováno 
Tu správnou ořechovku připravíte jen z ořechů v takzvané mléčné zralosti, tedy ještě měkkých a obalených brčálově zelenou slupkou. Jen z takových vyrobíte ořechovku, které stopečka denně podpoří zdraví, hlavně trávení, a chuť k jídlu. Jak tvrdili už naši předkové.

Zelené ořechy v tzv. mléčné zralosti (tedy ještě měkké) omyjte, osušte a každý rozkrojte na poloviny nebo čtvrtiny. | foto: Jiří Savinec,

Pokud jste už letos tento okamžik prošvihli, schovejte si náš recept na konec příštího léta. Možná máte i vlastní rodinný recept, v Čechách i na Moravě se dochovala řada stoletých receptur, které se v detailech trochu liší.

Základem každé ořechovky jsou jednoznačně vlašské ořechy v mléčné zralosti. Což může být trochu oříšek, protože sklízet se pro tento účel dají jen několik dní v roce. A opravdu je skliďte: pěkně je ze žebříku na stromě otrhejte, protože spadlé samovolně na zem žádnou kvalitou neoplývají.

Jak na domácí likér ze zelených ořechů krok za krokem

Pak už je na vás, jaký způsob macerace zvolíte. Někdo přidává cukerný sirup k alkoholu již na začátku celého procesu, zatímco druhý je vyluhuje v čisté pálence. Každopádně platí, že následně, po řadě týdnů, se scezený hnědý macerát znovu promíchá se sirupem, který je již okořeněný, příjemně ochucený a navoněný. 

Postup přípravy ořechovky

Na 1 kg zelených ořechů v mléčné zralosti  si připravte nálev z 1 l tuzemáku, 250 g krupicového cukru, 200 ml vody. Kořeněný sirup pak připravte z 250 g krupicového cukru, 500 ml vody, 5 hřebíčků, kousku skořice, špetky strouhaného muškátového oříšku a 1 lžíce kandované citrusové kůry.

Rozpůlené zelené ořechy naložte do velké lahve a přilijte k nim tuzemák. Lahev dolijte vlažným sirupem svařeným z cukru a vody. Tak, aby ořechy byly ponořené. Obsah nechte volně zavíčkovaný měsíc, případně až šest týdnů, při pokojové teplotě macerovat, až nálev krásně zhnědne.

Pak obsah lahve sceďte přes plátno, ořechy vyhoďte a svařte si druhý nálev. Cukr zalijte vodou, přidejte hřebíček, skořici, muškátový oříšek i kandovanou citrusovou kůru a vše provařte.

Po odstavení nechte rozvar odležet, aby se v něm koření rozvonělo. Pak ho sceďte a vychladlý smíchejte s macerátem. Surový likér nalijte do vypařených lahví nejlépe se šroubovacím uzávěrem a uzavřete je. Pokud použijete korkové zátky, smočte jejich konce v rozehřátém vosku. Ochutnávat můžete začít už po týdnu. 

Tento a další recepty najdete v časopise Knihovnička Recepty s podtitulem Báječné letní zavařování a domácí konzervování. 

Autoři:




Nejčtenější

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Další z rubriky

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Mazda CX-5 2.2 D 2015 · 4x4,CZ
Mazda CX-5 2.2 D 2015 · 4x4,CZ

r.v. 2015, naj. 78 400 km, diesel
600 000 Kč (s DPH)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.