Vyrobte si pravé domácí pralinky. Nejdůležitější je hlídat teplotu

aktualizováno 
To nejdůležitější, co na výrobu domácích pralinek potřebujete, je opravdu kvalitní čokoláda. Většinou se prodává ve formě čoček. Ty se rozpustí, zchladí zhruba na třicet stupňů a hmotou se vylije forma, naplní a pak už jen můžete mlsat.

„My všichni, co vyrábíme pralinky, používáme kvalitní čokoládu. To znamená, že jediný tuk, který obsahuje, je kakaové máslo. To poznáte i na zlomu. Musí být křupavá, lesklá a když ji zlomíte, musí to být zlom jako když zlomíte rampouch,“ vysvětluje Klára Frycová, v jejíž pražské Čokoládové cukrárně jsme natáčeli detailní postup.

Fotogalerie

A připomíná, že obsah kakaa na obalu vůbec nemusí mluvit o kvalitě. „Na každé čokoládě je kakaové máslo to nejdražší. To se ale často šidí, místo toho obsahuje jen kakaový prášek, který pak škrábe v krku. Správně by měl být poměr kakaa a másla zhruba půl na půl. To se bohužel nedočtete ani na obalu čokolády, takže jediným vodítkem může být cena. Ale to také nemusí platit vždy,“ říká.

Každopádně kvalitní čokoláda rozhodně nesmí chutnat jako čokoláda na vaření, po které se dusíte. Musí být lahodná a plná tuku z kakaového másla. A rozhodně nepočítejte s tím, že by tradiční čokoládové rumové pralinky měly se skutečnými pralinkami něco společného. Je to podle ní jen cukrová krusta s náplní, která ani s rumem nemá nic společného.

Až budete zahřívat čokoládu, nesmíte ji přehřát. U mléčné je maximum 42, u bílé 44 a u hořké je to 44 stupňů Celsia. „Pokud se to s teplotou přežene, poruší se krystalická struktura a ta čokoláda už nikdy nebude zpět křupavá, to je nejčastější chyba při domácí výrobě,“ vysvětluje Frycová.

Proto doporučuje pořídit si obyčejný digitální teploměr, jaký se používá například na měření teplot v pečeni a který se za pár korun prodává v každých domácích potřebách.

Dalším krokem, při kterém se využije opět teploměr, je chlazení. Čokoládu zchlaďte na 29 stupňů u bílé, 30 u mléčné a 31 °C u hořké čokolády. Tyto hodnoty se navíc u jednotlivých výrobců mohou lehce měnit, takže jedním ze základních tajemství každého čokolatéra je umění zpracovat ten který druh čokolády.

Jakmile se vylije hmota, stěrkou se setře přebytečná čokoláda a forma může jít...

pralinky

Chlazení v profesionálním provozu probíhá tak, ze se čokoláda nalije na mramorovou desku a na ní se roztírá, dokud nezchladne. Pro domácí výrobu je možné postupovat tak, že do rozehřáté směsi „přilamujete“ původní čokoládové čočky, mícháte a rozpouštíte a tím ochlazujete. Je to lepší, než prostě nechat čokoládu v misce samovolně chladnout, protože na stěnách misky je proces rychlejší a zchladlé kousky by se nemuselo podařit už znovu vmíchat.

Jakmile je směs na správné teplotě, je potřeba zrychlit tempo. Z misky se přelije řídká čokoláda do formy, jen okamžik se v ní ponechá a překlopí se dnem vzhůru. Tím se vylije přebytečná hmota a zbude jen tenká skořepinka, která se přilepila na stěny formy.

Na chvíli formu dáte do ledničky, naplníte pralinky podle chuti (v našem případě kokosovo-mandlovou náplní), opět zchladíte, zalijete opět čokoládou a výrobek je hotový. Po zchlazení pak nastane ten nejnapínavější okamžik: pokud jste postupovali správně, měly by se pralinky krásně vyklopit.

Podívejte se na naše video, tam uvidíte naši zručnou čokolatérku s naprosto přesným postupem.

Autor:



Nejčtenější

Skotská klapouchá. Kočičí společnice, která je stínem svého majitele

Klapouchost se projeví jen u jedinců, kteří jsou nositeli genu způsobujícího...

Jemná malá ouška sklopená dopředu dávají této kočce jedinečný výraz, těžko si ji spletete s jinou. Tedy pokud zdědila...

Kočky nejsou hypochondři, svoje neduhy zpravidla pečlivě skrývají

Jablonecká vyhláška například zakazuje krmit toulavé kočky.

Jsou nezávislé, mají od přírody tuhý kořínek a navíc ještě devět životů. Všechny tyto lidové „pravdy“ o kočkách mohou...



Vepřová žebra na houbách: konečně chlapský houbový recept

Maso položíte na hlavičky hub, okořeníte a přidáte trochu sádla

I muži mají své oblíbené kulinářské houbové speciality. K houbám však přidají pořádný kus masa.

Poláci vytvořili unikátní papír, který pomáhá včelám. Může je nakrmit

Recyklovaný papír by mohl pomoci klesajícímu stavu včel v Evropě.

Recyklovaný papír by mohl pomoci klesajícímu stavu včel v Evropě. Společnost Bee Saving Paper vyvinula papír, který je...

Inteligentní kočka ocicat připomíná ocelota, ale aportuje jako pejsek

Jana Georgievová má chovný pár, kterému se nedávno narodila čtyři koťata. Toto...

Jana Georgievová za Žďárska chová atraktivní a inteligentní plemeno kočky domácí. Připomíná divokou šelmu ocelota, ale...

Další z rubriky

KVÍZ: Pivnica, kapustnica, glejovky. Jak se vyznáte ve slovenské kuchyni

Všechny vzorky testovaných jídel pohromadě.

Český jazyk je slovenskému velmi příbuzný, ale v současné generaci už mizí povědomí o některých výrazech. A tak někteří...

Proti podzimnímu splínu zabojujte dušenou dýní s hříbky

Dýně s hříbky je ideální podzimní kombinace.

Hříbky a dýně jsou perfektním podzimním párem pro vrchol sezony, který mají společný. Až na vás půjdou podzimní chmury...

Pohlreich: To jsem ještě nikdy neviděl. Televize už dlouho tak nepípala

Pohlreich učí atraktivně aranžovat pokrmy na talíři.

Předposlední díl Pořadu Ano, šéfe! připravil Zdeňku Pohlreichovi výživné překvapení v hotelu Kamenný vrch v Chomutově....



Najdete na iDNES.cz