Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Domácí rohlíky krok za krokem. Ve vašem provedení to může být pochoutka

aktualizováno 
V pekařské terminologii je to úplně obyčejné a takzvané běžné pečivo. V české kulinární duši je ovšem běžné pečivo zapsáno hodně hluboko. Ať už se nám to líbí, nebo ne, i ty nejobyčejnější rohlíky k české kuchyni patří.

Pokud si je chcete zkusit upéct, připravil pro vás Martin Kuciel alias pan Cuketka jednoduchý postup, který vás k nim dovede i v domácích podmínkách. K první verzi rohlíků se dá dopracovat opravdu snadno.

„Předem ale varuji, že rohlíky jsou jinak dost fuška a strašně hodně záleží na správném kynutí, tvarování i pečení. Každá drobná změna v postupu se hned odrazí na chuti i na vzhledu,“ upozorňuje. Ve videu ovšem najdete vše podstatné. 

Postup

1. Mouku dejte do mísy (robota s hnětacím hákem). Přidejte sůl, instantní kvasnice a promíchejte. Teprve poté přidejte vodu a sádlo.

Fotogalerie

2. Zapněte robota na nejnižší otáčky a nechte chvíli běžet (okolo jedné minuty). Zvedněte rychlost na střední a nechte hnětat 10 minut. Těsto bude hladké, nelepivé a zcela se oddělí od mísy.

3. Vyhnětené těsto dejte na pomoučenou pracovní desku a rukama jej chvíli přehnětejte. Dejte do mísy vymazané trochou oleje, přikryjte fólií a nechte kynout. 

Kynutí potrvá asi 90 minut (podle okolní teploty a řady dalších faktorů) a objem těsta by se měl zhruba zdvojnásobit. Po dokynutí si také předehřejte troubu na 230 °C.

Suroviny

  • 500 g hladké pšeničné mouky
  • 285 g vlažné vody
  • 60 g změklého sádla
  • 11 g soli
  • 6 g instantních kvasnic

4. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou pracovní desku. Oddělte menší díly o hmotnosti okolo 75 gramů (nebojte se těsto zvážit přesně, rohlíky pak budou, jako když střelí).

Každý díl těsta schovejte do dlaně a krouživým pohybem vytvarujte do malého bochánku. Bochánky zakryjte a nechte odpočinout asi 10 minut.

5. Odpočaté díly těsta po jednom vytvarujte na rohlíky. Bochánek rozválejte válečkem. Nejprve horní polovinu směrem od sebe a potom dolní polovinu na dvě strany od sebe – vlevo a vpravo, abyste získali přibližný tvar protáhlého trojúhelníku.

Tipy

Proč sádlo? A ne třeba máslo nebo jiný tuk? Nezdá se to, ale pro klasický český rohlík je sádlo nejlepší tuk. Dá rohlíku správnou texturu a hlavně vůni. Máslo je skvělé, ale na rohlík je příliš výrazné. Rohlíky s máslem chutnají spíše směrem ke sladkému buchtovitému těstu a to asi nechceme.

Proč voda? Je to podobné jako se sádlem. Ve spoustě receptů na rohlíky najdete mléko. To však podobně jako máslo dává rohlíkům výraznou vůni a chuť. Zkuste to. Nezdá se to, ale dělá to docela rozdíl.

Rohlík nejprve smotejte od nejširší strany směrem ke špičce. Poté jej vyválejte na plocho a s tlakem dlaní směrem do stran, aby se rohlík prodloužil na nějakých 15 až 18 cm.

6. Vytvarované rohlíky vyskládejte na plech (nechejte jim mezery) a postříkejte je rozprašovačem s vodou. V této chvíli je také můžete posypat trochou máku. Rohlíčky přikryjte a nechte dokynout zhruba 20 až 25 minut.

7. Vykynuté rohlíky dejte do rozehřáté trouby. Při vkládání troubu zapařte několika stříkanci z rozprašovače a rychle zavřete. Postup můžete po půlminutě zopakovat. 

Rohlíky pečte pěkně podle barvy – mělo by to zabrat zhruba 10 minut, než budou krásně vybarvené a vykřupané. Po upečení je vyskládejte na mřížku a nechte nezakryté vychladnout.

Původní článek pochází v webu recepty.cuketka.cz a byl redakčně upraven.

Autor:



Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

KVÍZ: Ošibori, maguro nebo wašoku. Jak se vyznáte v japonské kuchyni?

Jen malá ukázka z pochoutek, které si můžete v restauraci objednat.

Japonská kuchyně je u nás čím dál populárnější. Protože rádi objevujeme nové chutě a také proto, že se u nás...

Neuklizený domov nedá spát třetině Čechů. Muže rozčilují rozházené hračky

Rozházené hračky jsou jedním z nejčastějším zdrojů domácích rozmíšek.

Podle průzkumu vyšlo najevo, že 49 % hádek doma způsobuje rozdílné vnímání toho, co je vlastně nepořádek. I když více...

Inteligentní domácnost můžete vybudovat bez kopání a vrtání

Svůj domov můžete řídit odkudkoliv.

Bezdrátový systém Cockpit umožňuje řídit domácnost z libovolného místa s pomocí intuitivní aplikace ve smartphonu a...

Najdete na iDNES.cz