Domácí rohlíky krok za krokem. Ve vašem provedení to může být pochoutka

aktualizováno 
V pekařské terminologii je to úplně obyčejné a takzvané běžné pečivo. V české kulinární duši je ovšem běžné pečivo zapsáno hodně hluboko. Ať už se nám to líbí, nebo ne, i ty nejobyčejnější rohlíky k české kuchyni patří.

Pokud si je chcete zkusit upéct, připravil pro vás Martin Kuciel alias pan Cuketka jednoduchý postup, který vás k nim dovede i v domácích podmínkách. K první verzi rohlíků se dá dopracovat opravdu snadno.

„Předem ale varuji, že rohlíky jsou jinak dost fuška a strašně hodně záleží na správném kynutí, tvarování i pečení. Každá drobná změna v postupu se hned odrazí na chuti i na vzhledu,“ upozorňuje. Ve videu ovšem najdete vše podstatné. 

Postup

1. Mouku dejte do mísy (robota s hnětacím hákem). Přidejte sůl, instantní kvasnice a promíchejte. Teprve poté přidejte vodu a sádlo.

Fotogalerie

2. Zapněte robota na nejnižší otáčky a nechte chvíli běžet (okolo jedné minuty). Zvedněte rychlost na střední a nechte hnětat 10 minut. Těsto bude hladké, nelepivé a zcela se oddělí od mísy.

3. Vyhnětené těsto dejte na pomoučenou pracovní desku a rukama jej chvíli přehnětejte. Dejte do mísy vymazané trochou oleje, přikryjte fólií a nechte kynout. 

Kynutí potrvá asi 90 minut (podle okolní teploty a řady dalších faktorů) a objem těsta by se měl zhruba zdvojnásobit. Po dokynutí si také předehřejte troubu na 230 °C.

Suroviny

  • 500 g hladké pšeničné mouky
  • 285 g vlažné vody
  • 60 g změklého sádla
  • 11 g soli
  • 6 g instantních kvasnic

4. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou pracovní desku. Oddělte menší díly o hmotnosti okolo 75 gramů (nebojte se těsto zvážit přesně, rohlíky pak budou, jako když střelí).

Každý díl těsta schovejte do dlaně a krouživým pohybem vytvarujte do malého bochánku. Bochánky zakryjte a nechte odpočinout asi 10 minut.

5. Odpočaté díly těsta po jednom vytvarujte na rohlíky. Bochánek rozválejte válečkem. Nejprve horní polovinu směrem od sebe a potom dolní polovinu na dvě strany od sebe – vlevo a vpravo, abyste získali přibližný tvar protáhlého trojúhelníku.

Tipy

Proč sádlo? A ne třeba máslo nebo jiný tuk? Nezdá se to, ale pro klasický český rohlík je sádlo nejlepší tuk. Dá rohlíku správnou texturu a hlavně vůni. Máslo je skvělé, ale na rohlík je příliš výrazné. Rohlíky s máslem chutnají spíše směrem ke sladkému buchtovitému těstu a to asi nechceme.

Proč voda? Je to podobné jako se sádlem. Ve spoustě receptů na rohlíky najdete mléko. To však podobně jako máslo dává rohlíkům výraznou vůni a chuť. Zkuste to. Nezdá se to, ale dělá to docela rozdíl.

Rohlík nejprve smotejte od nejširší strany směrem ke špičce. Poté jej vyválejte na plocho a s tlakem dlaní směrem do stran, aby se rohlík prodloužil na nějakých 15 až 18 cm.

6. Vytvarované rohlíky vyskládejte na plech (nechejte jim mezery) a postříkejte je rozprašovačem s vodou. V této chvíli je také můžete posypat trochou máku. Rohlíčky přikryjte a nechte dokynout zhruba 20 až 25 minut.

7. Vykynuté rohlíky dejte do rozehřáté trouby. Při vkládání troubu zapařte několika stříkanci z rozprašovače a rychle zavřete. Postup můžete po půlminutě zopakovat. 

Rohlíky pečte pěkně podle barvy – mělo by to zabrat zhruba 10 minut, než budou krásně vybarvené a vykřupané. Po upečení je vyskládejte na mřížku a nechte nezakryté vychladnout.

Původní článek pochází v webu recepty.cuketka.cz a byl redakčně upraven.

Autor:

Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Další z rubriky

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

Polka vytvořila obal z bakterií a kvasinek. Můžete ho sníst

Biologický obal je vyrobený z přírodních látek a po použití jej můžete...

Polská návrhářka Roza Januszová vymyslela alternativu k plastovým obalům na potraviny. Je vyrobena z přírodních látek a...

Najdete na iDNES.cz