Diskuze
Jak vybrat domácí udírnu. Podle toho, co a kolik toho budete udit
Děkujeme za pochopení.
R15o76b89e97r62t 87B61o80u16k15a90l
Strejda mel jednoduchou udirnu.Ohniste+ cca 4m trubek zakopanych v zemi a na konci plechovej sud.To byla dobrota
B38o90h37u34m33i53r 51M26a63l56ý
Jaký je rozdíl vdechovat dehet do plic a nebo ho s uzeným masem cpát do žaludku? Myslím že v tom je rozdíl. Ten kdo kouří si myslím by měl být zdrženlivý v odpovědi.
Postavil jsem si dřevěnou udírnu a topím elektřinou a na misku přidávám piliny, olše, z ovocné dřeviny. Švestku ke konci uzení, má ostrou chuť. A jsem spokojen, výsledek je téměř stejný jako v klasické udírně.
Hezký den
V58l66a78d85i62m39í24r 91F97i75b92i97g26e25r
To mne zajímá uvažuji o udírně a nejjednodušší je asi elektrická, máme doma staré schnoucí stromy švestky tak udělat z nic štěpku na uzení by nebyl problém. Zajímavé ale je jak má spousta lidí představu že uzení je přikládání dřeva. Elektricky nepochybuji že to bude hodně podobný výsledek navíc s přesně nastavenou teplotou
M51a27r49e58k 60S96u38c43h19á74n10e71k
Hmmm a co na to Brusel, který víceméně zakazuje klasické domácí uzení, protože uzeniny tímto způsobem uzené obsahuji příliš mnoho škodlivin.
M16i74l90a36n 38B70u44r98i55a20n
Nejvíc škodlivin obsahuje samotná Brusel
P21e22t10r 57K46ř88í18ž38e97k
Celková doba uzení je 1 - 1,5 hodiny při teplotě okolo 90? .. Co to je za kravinu?....
R40a74d21i82m 15P14o92l64á65š28e24k
Tady uzení plynule přechází do pečení horkým kouřem.
R13o85s89t32i49s11l70a46v 31T62a26r68a41b16a
Nejlepší udírny bývalina vesnici v uvnitř místnosti. Byloto výhodné nepodléhali výkyvům počasí. Dnes jdou vidět zejména venkovní udírny.Udírnu musíme dobře roztopit nejlépe bukovým dřevem bez kůry (způsobujehořkost). Když dáváme maso v 9,00 tak při teplotě 60-65°C máme hotovo tak ve 20,00. Dřevo z ovocnýchstromů zejména z peckovin je dobré na ovonění v závěru tak hodinkudvě před koncem.
J37i58ř12í 59K48o35b79y76l69á95k
...postavil jsem už jednu udírnu a soused si maso ode mne uzené nemohl vynachválit (on sám jej měl jak botu,protože udil na pilinách a dusil to vodou)...stavím druhou udírnu a každá rada je pro mne dobrá...nemyslím si,že na mase uzeném na ovocném,nebo dubovém dřevě se usazuje takové množství dehtu,které by mi mohlo uškodit....spíše mi uškodí kecy politiků o tom, jak je nutné šetřit a sami žerou a při tom ještě mlaskají....doufám, že se mi dílo opět podaří, udírna bude fungovat tak, jak má a maso opět bude stát za to...uzení zdar !!!
P94a91v84e32l 45S15o77b79o41t62k18a
Hlavní je dřevo bez kůry.
Piliny nevím, to mi připadá jako kravina, a k tomu ta voda....
Neslyšel jsem o problému s dehtem... mezi tvrdým a měkkým dřevem je hlavně rozdíl v hustotě a výhřevnosti, pak samozřejmě jak to voní,... ale dehet je snad (na kilogram dřeva) prakticky stejný všude?
R98a75d44i61m 15P78o88l75á36š26e93k
Mě by zajímalo, co se týká zkonzumovaného dehtu, kolika vykouřeným cigaretám je ekvivalentní požití třeba 100 gramů takového "správně vyuzeného" masa. Pokud ovšem konzument neokrájí a nevyhodí svrchní vrstvu takové uzeniny půl centimetru centimetr silnou, kde jsou ty konzervační dehtovité látky z kouře ze dřeva zkoncentrovány.
Doba uzení je dneska už dávno pryč. Dříve to byla v první řadě velice účinná konzervační metoda, protože maso bylo v hospodářství k dispozici v podstatě jen na podzim či maximálně v první polovině zimy, kdy se zabíjela vykrmená zvířata, případně zvířata slabá nebo zvířata, pro která by na celou dobu zimy nebylo krmení a ony by tak v zimě uhynuly.
Maso se tedy vyudilo a potom se vyuzené kusy pověsily na háky do podkroví pod střechu, kde vydrželo víceméně v pořádku i celý rok do dalších zabíjaček a kde na něho nemohli škůdci. Uzení tedy krylo výraznou sezónnost produkce masa.
Dneska už žádná sezónnost v produkci masa není, dneska se zvířata zabíjí na jatkách po celý rok a maso se sežene v obchodech taky po celý rok bez jakýchkoliv cenových či zásobovacích sezónních výkyvů.
Není tedy důvod udit do zásoby. A co se týká uzení pro chuť, asi mnohem zdravější bude průmyslové "uzení" kouřovými esencemi než masívní cpání dehtu do masa uzením přírodním kouřem z dřeva.
R37a57d25i47m 11P25o83l45á37š77e96k
Akorát že prodej všelijakých předražených udíren je pro obchodníky dost velký kšeft.
P11e48t77r 62P60a86v87l10í91č47e52k
V současné době je v potravinách a nápojích tolik chemie a nesmyslných náhražek, že bych domácí uzeniny vyrobené doma v udírně vůbec neřešil, zda jsou zdravé či nezdravé. Nejdůležitější je, že jsou chuťově vynikající, kde lze využít všechny naše smysly. A ať mi mladší generace promine, ale vůbec nemá ponětí, co je to za zážitek si do chladné komory dojít pro špalek uzeného, pak si ho pěkně pomalu krájet na prkýnku a k tomu přikusovat čerstvý kváskový chléb . . . . Větší gurmánský požitek neznám!
A50l85e55x11a53n72d11r 52K85o80s19t24k95a
Přesně tak. Jsem sice mladší generace a navíc rodilý Pražák, ale dovedu udělat prase od chrocht chrocht po výslužku.. A právě špíček nebo taková domácí česneková klobása.. To není jídlo, to je poezie.
P48a71v10e89l 60S92o22b23o72t11k74a
A tož teda přátelé tudy cesta nevede.
dlouholetým výzkumem bylo dokázáno, že udírna má vypadat takto:
---------|
----- | --+ -----|
| |=========| |
---- |----------| ohniště udírna teploměr studený kouřovod
P94a83v51e28l 11J86e36ř33á56b84e17k
Řekl bych, že ve výčtu schází to podstatné - maso na uzení, dřevo a hlavně sirka, zapalovač, křesadlo či podobné, čím oheň v udírně zažehnete.
Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato
Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...
Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů
Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu
Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....
Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu
Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Oblíbený trik dvou druhů našich užovek? V ohrožení předvedou páchnoucí mrtvolu
Žijí kolem nás, mnohdy o nich ani nevíme, přesto je příroda potřebuje a měli bychom za ně být rádi...
Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?
Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...
Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje
Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...
Vyfoťte svou zahradu a sdílejte její příběh. Rozdáme pomocníky za sto tisíc
Mít možnost opečovávat svůj vlastní kousek země nebo něco pěstovat alespoň na terase, dvorku či...
Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů
Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...
DLOUHODOBÁ BRIGÁDNICKÁ VÝPOMOC – Zadávání farmakovigilančních dat
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Praha