Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jak vybrat domácí udírnu. Podle toho, co a kolik toho budete udit

aktualizováno 
Vzestup obliby domácích uzenin je v přímé úměře s návratem obecného povědomí o tom, jak má vypadat kvalitní uzenina. Tu správnou vám dá pouze dobrá udírna.

Domácí uzené žádný supermarket nepřekoná. | foto: Profimedia.cz

„Spousta lidí si pořizuje udírny, protože jim dávají ochutnat to, co jedla generace našich dědečků a babiček,“ říká odborník na krby Mikuláš Hořánek z Atelier original Hořánek.

Může se hodit

Poptejte zdarma domácí udírnu nebo gril na míru od ověřených dodavatelů na
AAAPOPTÁVKA.CZ.

Je si vědom toho, že většina populace nikdy neměla možnost ochutnat to, co jedli naši předkové, a vůbec už tedy ani neví, jak může „pravá“ uzenina chutnat.

Dokonce se už stává, že někteří klasický výrobek odmítnou, protože jejich chuťové buňky jsou už  tak zdeformované, že berou jako normu to, co kupují v samoobsluze.

Kolik toho budete udit

Na trhu najdete hodně typů udíren, lehké přenosné, kombinované se zahradním krbem, sudové či elektrické. Z materiálů převažují cihla, plech a dřevo.

Fotogalerie

Klíčovým faktorem pro vaše rozhodnutí by měla být ucelená představa o tom, co a v jakém množství budete udit.

 „Měli byste vycházet z prostorových možností a zvolit místo pro udírnu tak, aby ladila s celkem a neomezovala vás, ani sousedy,“ radí Hořánek. Udírna se tak kromě funkční dokonalosti zároveň stane vkusným doplňkem exteriéru.

Jak funguje domácí udírna

„Každá udírna je jedinečná v závislosti na představách toho, kdo ji staví, a na prostorových dispozicích,“ říká Hořánek. V principu ovšem fungují podobně.

Schéma domácí udírny lze rozvrhnout do čtyř častí. Skládá se z ohniště, kouřovodu, udicí skříně a komínu. Pro bezvadnou funkci udírny je zásadní dodržovat několik následujících pravidel, která je nutno vzít do úvahy, když budeme přemýšlet o umístění udírny.

Kolik to stojí

Nejlevnější jsou malé přenosné udírny, takovou můžete mít už za tisíc korun. Za střední třídu přenosných udríen zaplatíte kolem tří tisíc. Do nich se už vejde až 12 kg masa a jsou určeny pro všechny druhy uzení. Extrémem je udírna s izolací, která je určena k celoročnímu provozu. Dáte za ni skoro 20 tisíc korun.

Udírna se může stát i součástí zahradní kuchyně a může doplnit nejvíce používaný gril. Tam se doporučuje dát na radu zkušeného architekta, který má zkušenosti se stavbou zahradních krbů a kuchyní.

Pro zájemnce o stavbu svépomocí je tu literatura. Grada vydala titul Udírny od Václava Vlka, který provede stavebními postupy, aby se udírna povedla a dobře fungovala.

Podrobný návod na stavbu domácí udírny z nakladatelství Grada

Podrobný návod na stavbu domácí udírny z nakladatelství Grada

Ohniště: Musí být níže než udicí skříň. Velikostí je vůči skříni menší. Uvnitř se nachází rošt a pod ním popelník, ze kterého se vybírá nashromážděný popel.

Kouřovod: Jeho sklon je dán výškovým rozdílem mezi ohništěm a skříní, obě tyto částí propojuje. Jeho délka bývá většinou dva až čtyři metry.

Skříň: Velikostí by měla odpovídat zamýšlenému množství uzenin. „Udírna je velmi komplexní zařízení a lze na něm uplatnit spoustu triků na vylepšení,“ dodává Hořánek. Lze ji také stavět jako součást zahradní kuchyně.

Jak udit

Uzení studeným kouřem: Provádí se u trvanlivých uzenin, jako jsou typicky lovecký salám, herkules, vysočina. Vkládají se do udírny rozehřáté na 40 °C, až oschnou, sníží se teplota na 20 °C. Udí se minimálně den, spíše dva až tři dny.

Uzení teplým kouřem: U je nás nejobvyklejší. Maso se rozvlaží v teplé vodě na 60 °C a pověsí se do udírny vyhřáté na stejnou teplotu. V kouři zůstane asi šest hodin. Tyto výrobky nemají takovou trvanlivost jako při uzení studeným kouřem, ale pro přímou spotřebu vyhoví a uzení trvá krátkou dobu.

Uzení horkým kouřem: Nehodí se pro uzeniny, střívko by popraskalo. Maso naložte alespoň na tři hodiny a okapané pak vložte do udírny roztopené na zhruba 60 °C. Pak teplotu postupně zvyšujte až na 90 - 100 °C. Celková doba uzení je 1 - 1,5 hodiny. Během uzení je potřeba přidávat i vlhké piliny, dřevo samotné nevyvine dostatek kouře.

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

Zelená, hnědá nebo kalná voda v bazénu? Hlídejte všechny hodnoty

Hladinová síťka je základem pro čištění mechanických nečistot plovoucích na...

Když léto probíhá v normálních mezích, není problém vodu v bazénu uhlídat i ve vyšších teplotách. Čím větší vedra...

Rajčata na Moravě opět kosí makadlovka, škodí v zahradách i sklenících

Housenka makadlovky Tuta absoluta na listu rajčete

Pěstitelé rajčat na jižní a střední Moravě se opět potýkají s motýlem makadlovkou. Zatím nejde o kalamitní přemnožení,...

Jak čtenáři iDNES.cz zahradničí ve městě, na venkově i ve vnitrobloku

Přírodní zahrada respektující potřeby živočichů, kteří na ní žijí. Najdete tu...

První kolo letní čtenářské soutěže Naše krásná zahrada končí v neděli. Projděte si další ochutnávku vypovídající o tom,...

Vzpomínáme: Kdo nechal sestru jíst mouchy a kdo chutnal žížaly?
Vzpomínáme: Kdo nechal sestru jíst mouchy a kdo chutnal žížaly?

Když jsem u nás v kanceláři řekla, že chystám článek o příhodách z dětství, spustila se lavina vzpomínání. Redakce se smíchem rázem otřásala v základech. Jedna si ostříhala řasy, druhá si touhu po papouškovi splnila v bažantnici, třetí nutila mladší sestru jíst mrtvé mouchy… a to není zdaleka všechno!

Najdete na iDNES.cz