Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Z domácího pečení je byznys. Poctivé zákusky míří do kaváren

aktualizováno 
Po úspěchu farmářských trhů se rozmáhají další projekty založené na poctivé domácí výrobě. Dobroty napečené podle domácích receptů a postupů jdou na odbyt. A gastronomičtí experti tuší, že půjdou ještě víc.

Některé domácí pekařky si ze záliby udělají živnost | foto: Julie Kalodová, MF DNES

Omrzely vás suché koláčky bez chuti nebo dortíky plné chemických barviv? Blýská se na lepší časy. Objevují se totiž malé firmy nabízející domácí koláčky, dorty a jiné cukrovinky. Často za nimi stojí ženy v domácnosti. Jejich pečené dobroty chutnaly rodině i známým, a tak se rozhodly péct je na objednávku.

True

Každá z nich má vlastní nabídku, díky které začíná být trh s domácími zákusky velmi pestrý. Objevíte tu například záviny a bábovky v mnoha variacích, čokoládové nebo ovocné dorty, americké sladkosti, slané zákusky a dokonce i veganské dortíky.

Kavárny navíc pochopily, že lidé dávají přednost domácímu dortíčku, který někdo připravil z kvalitních surovin a navíc s láskou. Proto se některé z čerstvých "podnikatelek" soustřeďují na dodávání přímo jim. K zákuskům se ale snadno dostanete i tehdy, když nemáte žádnou takovou kavárnu poblíž.

"Vzhledem k tomu, že se distribuce často odehrává jednoduše přes internet, na Facebooku nebo v okruhu spřátelených kaváren či obchodů, není problém s dalším rozšířením prodeje. Záleží pouze na aktivitě místních,“ říká food-bloger Martin Kuciel, známý jako pan Cuketka.

True

Podle všeho nás v příštím roce čeká ještě větší boom domácích sladkostí. "Tristní stav mnoha malých cukráren tomu nahrává a my Češi jsme měli k domácím, lehce ´podpultovým´ výrobkům s osobností vždycky vřelý vztah. Proto si myslím, že jejich obliba ještě poroste,“ předpovídá pan Cuketka.

V roce 2011 se tedy připravte na lavinu sladkostí. Jakmile ochutnáte některý z dortíků nebo koláčků, v supermarketu se po zákuscích bez nápadu ani neohlédnete.





Nejčtenější

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Německý boxer
Psi, kterým se jen tak nevybijí baterky. Jen pro páníčky plné energie

Hledáte parťáka, který vás donutí chodit na dlouhé procházky, běhat či začít s nějakým psím sportem? Prostě psa s energií na rozdávání? K těm, co potřebují...  celý článek

Další z rubriky

Někdy stačí špatně fungující radiátory jen odvzdušnit a je teplo.
PORADNA: Jak řešit zavzdušněné topení. Automatické ventily nepomohou

Stále se mi zavzdušňuje topení, nepomohly by mi automatické odvzdušňovací ventily? ptá se čtenář Martin. Podle odborníků je daleko lepší zjistit příčinu...  celý článek

Akumulační vložky jsou jako skládačka, objednávají se zvlášť.
Malý výkon a akumulaci. Taková krbová kamna potřebují nízkoenergetické domy

Klasická krbová kamna jsou perfektní pro nezateplené chaty a chalupy. Ale nové domy, které se stále častěji staví v nízkoenergetickém nebo pasivním standardu,...  celý článek

Demi-glace se podává k masům.
Kosti na demi-glace nemusíte vařit dva dny. Návod krok za krokem

Některé profesionální recepty radí, že abyste dostali pořádnou omáčku demi-glace, musíte „táhnout“ kosti 48 hodin. Šéfkuchař Jiří Roith však tvrdí, že zhruba...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.