Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Rozbili legendu o králících. Chovali se na jídlo dřív, než jsme mysleli

aktualizováno 
Doteď se tradovalo, že králíci zdomácněli v chovu až někdy v období kolem 7. století. Experti z Oxfordu ve Velké Británii nyní zjistili, že se králíci museli doma chovat daleko dříve, minimálně už od 1. století.

Králíci pro domácí chov se podle vědců museli začít chovat daleko dříve, než naznačuje legenda. | foto: Profimedia.cz

Za legendou o chovu králíků stojí papež Řehoř, který vydal v 7. století usnesení, že v době půstu lze beztrestně konzumovat králičí maso. A od těch časů lze datovat rozšíření domácích chovů králíků. Vliv na povolení konzumovat králíky podle pověstí měli hlavně hladoví mniši.

Nová genetická studie zveřejněná v Trends in Ekology & Evolution však ukázala, že se zdomácněním králíků pro chov zřejmě mniši nebudou mít nic společného. Odborníci z Oxfordské univerzity srovnávali genomy nebo úplné genetické kódy s moderními domácími i divokými králíky, aby zjistili, jak dlouho trvá, než se začnou lišit. 

Jak na chov králíků

Králík má velmi dietní a výživné maso, které dokonce bývá součástí diety v nemocnicích a bývá i jedním z příkrmů pro miminka, které teprve začínají s tuhou stravou po období kojení. 

Proto není divu, že se opět vracejí na české dvorky, protože je to relativně levný zdroj velmi kvalitního masa, ze kterého můžete uvařit velké množství pokrmů: od řízků až po guláš. Podrobnosti, jak je chovat v domácích podmínkách, najdete zde.

Použili biohodiny některých mutačních molekul, aby zjistili, že rozhodně nelze určit jediný okamžik pro začátek domestikace králíků. Podle jejich názoru se zdá, že počátek chovu králíků by se měl zařadit už na počátek prvního tisíciletí, anebo dokonce ještě dřív – už do doby kamenné.

„Historické důkazy připisují první písemné záznamy o chovu už Římanům, je dokonce známo, že znali zařízení jako je králikárna,“ tvrdí vedoucí výzkumu Greger Larson z Oxfordské univerzity. „A archeologické důkazy ukazují, že králíci byli loveni už během paleolitu na Pyrenejském poloostrově a v jihozápadní Francii,“ doplňuje.

Zároveň říká, že králičí maso bylo po celou dobu středověku považováno za velmi výživné a ceněné a rozšířilo se po celé Evropě. „Ale podle našich poznatků trvalo více než 2 000 let, než se rozdíly mezi divokým králíkem a tím zdomácnělým projevily ve stavbě kostí,“ upřesňuje Larson.

Tyto údaje se proto nemohou shodovat s daty podle legendy a domácí chovy musely začít fungovat podstatně dříve.

Autor:



Nejčtenější

Rostou hřiby, někde ještě i smrže. Ale jen na pár místech v republice

Úlovek z tohoto týdne, z lokality u Kostelce nad Černými lesy. Zapomeňte ovšem...

Specifický úkaz, kdy kvetou souběžně rostliny, jež bývají v půlce května již odkvetlé, a současně ty, které vykvetly o...

KVÍZ: Vyznáte se v používání kuchyňských bylinek?

Libeček (vysoký v pozadí), šalvěj, pažitka a další. Vše na jednom záhonu.

Bez bylinek se v kuchyni prakticky neobejdeme. Při vaření dávají pokrmům jejich typickou chuť a některým kuchyním...



V Česku přibývá zelených střech. Fungují jako přírodní klimatizace

Zelená zahrada na rodinném domě na Růmech ve Zlíně

Loni v Česku vyrostlo o polovinu více zelených střech než v roce 2016. Konkrétně to bylo 195 tisíc metrů čtverečních....

Zamořil panelák cvrčky pro své chameleony. Stálo ho to padesát tisíc

Bez živého hmyzu se chameleoni neobejdou. Jeho přechovávání však má svá úskalí,...

Chovatelství exotických zvířat si často žádá nemalé oběti. Musíte svým mazlíčkům vytvořit ideální podmínky imitující...

VIDEO: Sprostě dobrý, říká Pohlreich o opékané jarní cibulce

Omáčka slouží jako dip, do kterého se cibulka při konzumaci namáčí.

Další díl pořadu Rozpal to ve Španělsku, Šéfe! přinesl několik zajímavých receptů. Opékanou jarní cibulku s omáčkou si...

Další z rubriky

Mladý Pražan má sbírku nejjedovatějších obojživelníků, žab pralesniček

Průhledná žába – glass frog

Chovatel Václav Pavlíček má v bytě stovky terárií s nádhernými barevnými žabkami původem z jihoamerického pralesa. Tato...

Krokodýl není mazel, ale dravec útočící ze zálohy, varuje chovatel

Krokodýl nilský jako dospělý krasavec právem budící respekt.

Zapomeňte na srovnávání s krokodýlími farmami, kde tyto vodní plazy chovají pro kůži. V Krokodýlí zoo v Protivíně jde...

Obezita je nenápadný zabiják psích tlouštíků. Opatrně s pamlsky

Jezevčíka Obie vykrmili majitelé do 35 kilogramů.

Záplava pamlsků a vynechané procházky. To jsou časté důvody, proč naši mazlíčci bojují s kily navíc. Psí obezita je...

Najdete na iDNES.cz