Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Když hamburger, tak z masa. Neskutečná dobrota podle Pohlreicha

aktualizováno 
"Sáhnete do okýnka, dáte si pár rozemletých kopyt a žaludeční rodeo může začít," takhle vidí většinu hamburgerů koupených na ulici šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. Neví, co vlastně obsahuje neidentifikovatelné kolečko sevřené dvěma půlkami gumové housky, a ani to vědět nechce. Správný burger má být z masa.

Jestliže chcete ochutnat opravdu dokonalý hovězí burger srovnatelný s hovězím steakem, vlastnoručně si na něj umelte dva druhy masa: tučnější z plece a libové z květové špičky. Melte nahrubo, ať jsou i v hotovém burgeru kousky masa cítit.

Maso si před mletím pokrájejte nejprve na menší kusy a pak na proužky.
Maso si před mletím pokrájejte nejprve na menší kusy.
Maso nemelte moc najemno, je fajn v burgeru cítit kousky masa.

Maso očistěte, nakrájejte na menší kusy, pak na proužky a nahrubo umelte. K umletému masu přidejte jen sůl a pepř, rukou vše promíchejte. Kousky masa se krásně spojí, takže si můžete uplácat pořádnou, až 200g placičku a grilovat.

Namleté maso byste měli do dvou tří hodin zpracovat.
Mleté maso ochuťte pepřem a solí.
Mleté maso s kořením pořádně promíchejte.

V pondělí večer na Primě v pořadu Šéf na grilu Zdeněk Pohlreich přidá i další cenné rady. Například že se vyplatí vložit doprostřed burgeru kolečko chladného bylinkového másla, které se při grilování krásně rozpustí do masa.

Nebo že si máte orestovat i housku, do které budete burger vkládat. Totéž platí i pro kolečka rajčat či plátky papriky nebo slaninky. A pozor, překvapení největší, kečup je povolen. Přece tu dobrotu do sebe nebudete ládovat nasucho.

Hamburger na víně s rozmarýnovou focacciou

Na 4 hamburgery moderního italského střihu budete potřebovat 750 g mleté hovězí plece, 4 lžíce polevy z vína a cukru, 2 lžičky mořské soli a lžičku čerstvě mletého černého pepře. Na "kompletaci" celého hamburgeru si ještě připravte kousek parmazánu nebo 4 plátky sýru čedar, 8 plátků zralého rajčete silných asi 1 cm, panenský olivový olej, 4 čtyřhránky italského chleba focaccia s délkou strany zhruba 11 cm nebo 4 housky focaccia (překrojené napůl), 100 g listů rukoly a 4 tlusté plátky slaniny.

Dále si připravte z 50 g měkkého másla a hrsti nasekaných rozmarýnových lístků bylinkové máslo. Polevu z vína a cukru připravíte z 500 ml vína Cabernet Sauvignon a zhruba 4 lžic (18 g) světle hnědého přírodního cukru.

Postup krok za krokem

Na pánvi s tlustým dnem smíchejte víno s hnědým cukrem a na středním ohni vařte 20 až 25 minut, dokud se poleva nezredukuje asi na 125 ml, pak ji nechte zchladnout. Mezitím si v malé misce smíchejte máslo a rozmarýn.

Palcem nebo vypouklou stranou lžíce vytvarujte uprostřed každého burgeru důlek.
Palcem nebo vypouklou stranou lžíce vytvarujte uprostřed každého burgeru důlek.
Burger vložte na rozpálený gril a každé 2 minuty potírejte omáčkou z vína a cukru.

Palcem nebo lžící vytvarujte uprostřed každé placičky důlek a vložte ji na rozpálený gril.

Ingredience na burgery smíchejte ve velké míse a vytvarujte čtyři stejně velké kulaté placičky, vysoké asi 1,5 cm. Palcem nebo vypouklou stranou lžíce vytvarujte uprostřed každého burgeru důlek. Na grilu se totiž žárem uprostřed vyvýší, takže nakonec získáte rovnoměrně vysoký a správně propečený burger.

Šéf na grilu

Kuchařku s recepty z pořadu seženete na Knihy.iDNES.cz.

Připravte si gril na přímé grilování na velkém žáru, nezapomeňte očistit rošt. Aby se maso na rošt nepřichytávalo, je ideální potřít ho špekovou kůží. Burgery pečte na přímém vysokém žáru (230 až 290 °C) pod zavřeným víkem asi 8 až 10 minut. Každé 2 minuty potřete maso polevou z vína. Otočte je jen jednou – ve chvíli, když je lze snadno oddělit od roštu. I z druhé strany je středně propečte a během poslední minuty pečení položte na každý kus masa plátek sýra, aby se roztavil.

Pak snižte teplotu grilu na střední žár. Plátky rajčete potřete olejem, posolte a 2 až 4 minuty grilujte doměkka na přímém středním žáru . I rajčata otočte pouze jednou. Chleby focaccia potřete na rozkrojené straně rozmarýnovým máslem a minutu je ohřívejte na přímém středním žáru řezem dolů tak, aby se jen zlehka opekly. Je to docela rychlost, tak je nezapomeňte hlídat. 

Na opečený italský chléb položte plátky rajčat, ochuťte, navrch přidejte opečenou slaninku.
Na slaninku už můžete položit propečený burger, který posypte hoblinkami nebo kousky parmazánu.
Nakonec přizdobte a dochuťte lístky rukoly a přiklopte druhou půlkou chleba nebo housky.

Na jednu půlku opečeného chleba pak položte dva orestované plátky rajčete, křupavou slaninku a vlastní burger. Plátek čedaru nebo kousky parmazánu na něj vložte ještě na grilu, ať se trochu rozehřejí. Přidat klidně můžete další plátek slaninky a nakonec vše ozdobte a dochuťte rukolou.

Podle Pohlreicha platí, že na konzumaci správného hamburgeru máte potřebovat obě ruce, takže vyhrnout rukávy a s chutí do něj. Tento má totiž díky omáčce z červeného vína navíc ještě výraznou chuť, je šťavnatější a dokonce i lépe vypadá.




Nejčtenější

Rostou hřiby, někde ještě i smrže. Ale jen na pár místech v republice

Úlovek z tohoto týdne, z lokality u Kostelce nad Černými lesy. Zapomeňte ovšem...

Specifický úkaz, kdy kvetou souběžně rostliny, jež bývají v půlce května již odkvetlé, a současně ty, které vykvetly o...

KVÍZ: Vyznáte se v používání kuchyňských bylinek?

Libeček (vysoký v pozadí), šalvěj, pažitka a další. Vše na jednom záhonu.

Bez bylinek se v kuchyni prakticky neobejdeme. Při vaření dávají pokrmům jejich typickou chuť a některým kuchyním...



Zamořil panelák cvrčky pro své chameleony. Stálo ho to padesát tisíc

Bez živého hmyzu se chameleoni neobejdou. Jeho přechovávání však má svá úskalí,...

Chovatelství exotických zvířat si často žádá nemalé oběti. Musíte svým mazlíčkům vytvořit ideální podmínky imitující...

Pohlreichova rychlá svačina z grilu: topinka se španělskou šunkou

Topinka s česnekem, rajčaty a španělskou šunkou připravená na grilu

„Když v jedné hospodě na Mallorce můžou servírovat jen chleba se šunkou a nic jiného a každý den tam na to přijede 250...

Maturitní zkoušky může mladým chovatelům narušit zajíc i přežraný pes

Praktická část maturit oboru chovatel na České zemědělské akademii v Humpolci.

Loukou nad Humpolcem se nese ostrý hvizd píšťalky. A také zazní příkaz: „Hledej, Blue, hledej!“ Feně českého fouska...

Další z rubriky

VIDEO: Smrkové výhonky využijete v kuchyni jako koření i na marmeládu

Smrkové výhonky jsou jakousi alternativní sezonní jarní zeleninou, kterou...

K volně dostupnému jarnímu býlí v podobě medvědího česneku či pampelišek, které může obohatit váš jídelníček, si v...

VIDEO: V Praze vaří „selfieccino“. Kávu, na které může být vaše fotka

Reporter iDNES.tv Matěj Smlsal si zkusil vyrobit kávu se svým portrétem sám.

Po Londýně či Bratislavě otevřela první kavárna, která nabízí tak zvané selfieccino také v Praze. Majitelé Marek Adam a...

KVÍZ: Vyznáte se v používání kuchyňských bylinek?

Libeček (vysoký v pozadí), šalvěj, pažitka a další. Vše na jednom záhonu.

Bez bylinek se v kuchyni prakticky neobejdeme. Při vaření dávají pokrmům jejich typickou chuť a některým kuchyním...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz