Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Když hamburger, tak z masa. Neskutečná dobrota podle Pohlreicha

aktualizováno 
"Sáhnete do okýnka, dáte si pár rozemletých kopyt a žaludeční rodeo může začít," takhle vidí většinu hamburgerů koupených na ulici šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. Neví, co vlastně obsahuje neidentifikovatelné kolečko sevřené dvěma půlkami gumové housky, a ani to vědět nechce. Správný burger má být z masa.

Jestliže chcete ochutnat opravdu dokonalý hovězí burger srovnatelný s hovězím steakem, vlastnoručně si na něj umelte dva druhy masa: tučnější z plece a libové z květové špičky. Melte nahrubo, ať jsou i v hotovém burgeru kousky masa cítit.

Maso si před mletím pokrájejte nejprve na menší kusy a pak na proužky.
Maso si před mletím pokrájejte nejprve na menší kusy.
Maso nemelte moc najemno, je fajn v burgeru cítit kousky masa.

Maso očistěte, nakrájejte na menší kusy, pak na proužky a nahrubo umelte. K umletému masu přidejte jen sůl a pepř, rukou vše promíchejte. Kousky masa se krásně spojí, takže si můžete uplácat pořádnou, až 200g placičku a grilovat.

Namleté maso byste měli do dvou tří hodin zpracovat.
Mleté maso ochuťte pepřem a solí.
Mleté maso s kořením pořádně promíchejte.

V pondělí večer na Primě v pořadu Šéf na grilu Zdeněk Pohlreich přidá i další cenné rady. Například že se vyplatí vložit doprostřed burgeru kolečko chladného bylinkového másla, které se při grilování krásně rozpustí do masa.

Nebo že si máte orestovat i housku, do které budete burger vkládat. Totéž platí i pro kolečka rajčat či plátky papriky nebo slaninky. A pozor, překvapení největší, kečup je povolen. Přece tu dobrotu do sebe nebudete ládovat nasucho.

Hamburger na víně s rozmarýnovou focacciou

Na 4 hamburgery moderního italského střihu budete potřebovat 750 g mleté hovězí plece, 4 lžíce polevy z vína a cukru, 2 lžičky mořské soli a lžičku čerstvě mletého černého pepře. Na "kompletaci" celého hamburgeru si ještě připravte kousek parmazánu nebo 4 plátky sýru čedar, 8 plátků zralého rajčete silných asi 1 cm, panenský olivový olej, 4 čtyřhránky italského chleba focaccia s délkou strany zhruba 11 cm nebo 4 housky focaccia (překrojené napůl), 100 g listů rukoly a 4 tlusté plátky slaniny.

Dále si připravte z 50 g měkkého másla a hrsti nasekaných rozmarýnových lístků bylinkové máslo. Polevu z vína a cukru připravíte z 500 ml vína Cabernet Sauvignon a zhruba 4 lžic (18 g) světle hnědého přírodního cukru.

Postup krok za krokem

Na pánvi s tlustým dnem smíchejte víno s hnědým cukrem a na středním ohni vařte 20 až 25 minut, dokud se poleva nezredukuje asi na 125 ml, pak ji nechte zchladnout. Mezitím si v malé misce smíchejte máslo a rozmarýn.

Palcem nebo vypouklou stranou lžíce vytvarujte uprostřed každého burgeru důlek.
Palcem nebo vypouklou stranou lžíce vytvarujte uprostřed každého burgeru důlek.
Burger vložte na rozpálený gril a každé 2 minuty potírejte omáčkou z vína a cukru.

Palcem nebo lžící vytvarujte uprostřed každé placičky důlek a vložte ji na rozpálený gril.

Ingredience na burgery smíchejte ve velké míse a vytvarujte čtyři stejně velké kulaté placičky, vysoké asi 1,5 cm. Palcem nebo vypouklou stranou lžíce vytvarujte uprostřed každého burgeru důlek. Na grilu se totiž žárem uprostřed vyvýší, takže nakonec získáte rovnoměrně vysoký a správně propečený burger.

Šéf na grilu

Kuchařku s recepty z pořadu seženete na Knihy.iDNES.cz.

Připravte si gril na přímé grilování na velkém žáru, nezapomeňte očistit rošt. Aby se maso na rošt nepřichytávalo, je ideální potřít ho špekovou kůží. Burgery pečte na přímém vysokém žáru (230 až 290 °C) pod zavřeným víkem asi 8 až 10 minut. Každé 2 minuty potřete maso polevou z vína. Otočte je jen jednou – ve chvíli, když je lze snadno oddělit od roštu. I z druhé strany je středně propečte a během poslední minuty pečení položte na každý kus masa plátek sýra, aby se roztavil.

Pak snižte teplotu grilu na střední žár. Plátky rajčete potřete olejem, posolte a 2 až 4 minuty grilujte doměkka na přímém středním žáru . I rajčata otočte pouze jednou. Chleby focaccia potřete na rozkrojené straně rozmarýnovým máslem a minutu je ohřívejte na přímém středním žáru řezem dolů tak, aby se jen zlehka opekly. Je to docela rychlost, tak je nezapomeňte hlídat. 

Na opečený italský chléb položte plátky rajčat, ochuťte, navrch přidejte opečenou slaninku.
Na slaninku už můžete položit propečený burger, který posypte hoblinkami nebo kousky parmazánu.
Nakonec přizdobte a dochuťte lístky rukoly a přiklopte druhou půlkou chleba nebo housky.

Na jednu půlku opečeného chleba pak položte dva orestované plátky rajčete, křupavou slaninku a vlastní burger. Plátek čedaru nebo kousky parmazánu na něj vložte ještě na grilu, ať se trochu rozehřejí. Přidat klidně můžete další plátek slaninky a nakonec vše ozdobte a dochuťte rukolou.

Podle Pohlreicha platí, že na konzumaci správného hamburgeru máte potřebovat obě ruce, takže vyhrnout rukávy a s chutí do něj. Tento má totiž díky omáčce z červeného vína navíc ještě výraznou chuť, je šťavnatější a dokonce i lépe vypadá.





Nejčtenější

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Další z rubriky

Domácí vejce nebudou mít hezky barevné žloutky, pokud slepicím nedopřejete dost...
Barevným vaječným žloutkům pomáhá chemie. Domácí vejce nemusí být lepší

Domácí vejce nemusí být vždy lepší než kupovaná. Záleží na tom, zda mají slepice dost pastvy, ne jen dvorek vyhrabaný až do hlíny. A kdo chová vlastní slepice,...  celý článek

Klasickým sporákům, i když jsou na pevná paliva, nechybí některé moderní...
Kamna na chalupu: vyberte typ, který se rychle zahřeje a vyhrajte vysavač

Topení na chalupě je specifické tím, že se s ním začíná v pátek odpoledne a končí v neděli po obědě. Takže rozhodně není žádoucí zdroj tepla, který se sám o...  celý článek

Výzkumníci odebrali 159 vzorků kohoutkové vody.
Kohoutková voda v zahraničí je plná mikroplastů. U nás se to neměří

Studie společnosti Orb Media odhalila, že přes 80 procent kohoutové vody ve světě je kontaminováno mikročásticemi plastů. Zatímco o mikroplastech v mořích se...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.