Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Dopřejte si voňavý květinový dort

  1:00aktualizováno  1:00
Náš květinový dort není dílem šikovného cukráře, ale floristky. Máte však možnost spojit obojí. I cukrářský dort se dá přizdobit živými, voňavými, jedlými a dokonce chutnými květy.

Květinové aranžmá pojaté jako voňavý dort dokáže být působivým doplňkem slavnostního stolu. | foto: Profimedia.cz

Čistě květinový dort může být malý, větší i několikaposchoďový, z růží, chryzantém i jiných květin. Květinový může být i svícen či jen takové květinové "jednohubky“ do skleničky či mističky. Prostě definitivní podoba květinové dekorace bude záviset jen na vás.

Co budete na květinový dort potřebovat:

Veškeré potřeby pro aranžování květinových dortů koupíte v květinářství či hobbymarketu.Třípatrový etažér (používá se například na vánoční cukroví, jsou to 3 patra talířků), kouli a dva různě velké věnečky z aranžovací hmoty (s průměrem alespoň přibližně odpovídajícím průměru dvou spodních talířků etažéru), oboustrannou lepicí pásku, výživu pro rostliny, živé květiny a  listy podle vlastního výběru, zahradnické nůžky, drátek a kleště na jeho stříhání, špendlíky s ozdobnou hlavičkou (nebo korálky, které napíchnete na drátek). Veškerý potřebný materiál koupíte v zahradnictví nebo v hobbymarketu.

Pracovní postup aranžování květinového dortu:

Koule a věneček z aranžovací hmoty.1) Kouli i věneček namočte do vody, do které jste nasypali výživu pro rostliny. Naaranžované květiny pak déle vydrží. Z etažéru odstraňte vrchní, tedy nejmenší talířek, a místo něj na špičku stojanu napíchněte kouli z aranžovací hmoty.


Pomocí oboustranné lepicí pásky se namočený věnec z aranovací hmoty přichytí na podložku.2) Oboustrannou páskou na čtyřech místech podlepte největší věnec a připevněte ho na spodní patro etažéru, o patro výš pak i druhý, menší věnec. Nebojte se, že byste s oboustrannou lepicí páskou poškodili talířky etažéru. Jak jednoduše jste ji připevnili, tak ji také sejmete.


Postup při aranžování květin do aranžovací hmoty.3) Pak můžete začít zdobit, tedy vpichovat květy s krátkými stonky a mezi ně nebo do souvislého kruhu také listy. Při napichování listů vám pomohou špendlíky, které celou dekoraci současně i dozdobí.


Další praktické rady:

* Pokud chcete vyrobit nižší dort, stačí použít kulatý, oválný nebo hranatý talíř, případně misku na květiny, na ně opět oboustrannou lepicí páskou připevnit aranžovací hmotu upravenou do požadovaného tvaru. Při vlastním aranžování květin se postupuje stejně.

Například u chryzantém se doporučuje zapíchnout do tenkého a měkkého stonku drátek. Lépe pak drží v aranžovací hmotě.* Nejlépe se na květinový dort hodí karafiáty, orchideje a chryzantémy, protože jejich květy dlouho vydrží. A například u chryzantém se doporučuje zapíchnout do stonku drátek, protože květy mají tenké měkké stonky.  Stonek se pak lépe vpichuje do aranžovací hmoty a neláme se.

* Na podobné aranžování ale můžete vyzkoušet jakékoliv květy a zelené části rostlin, ať už  z obchodu či vlastní zahrádky.

* Aby květinová dekorace vydržela krásná co nejdéle, můžete v zahradnictví nebo květinářství koupit sprej pro zvýšení trvanlivosti řezaných květin. Pokud jím dort postříkáte, zabráníte odpařování vlhkosti z květů a dort pak může vydržet v závislosti na druhu použitých květin i několik týdnů. Prodloužit jeho trvanlivost může i to, když ho na noc budete dávat do chladu, klidně ho můžete strčit i do ledničky.

Květinový svícen je také velmi působivý.* Pokud chcete, aby vám květinové aranžmá vydrželo například po celou zimu, vyrobte si květinový dort ze sušených květin. Můžete si ho užívat až do jara, než vám na zahrádce vykvetou čerstvé květiny. Vaší fantazii se prostě meze nekladou. Pracovní postup je v podstatě stejný, jen aranžovací hmotu nechte suchou.

Tip pro požitkáře:

Na květech orlíčku, pomněnek, jahodových listech i okvětí si můžete s klidem pochutnat. Pokud byste si rádi na květinovém dortu doopravdy smlsli, není to nemožné. Stačí běžný dort dozdobit čerstvými jedlými květy – nemusíte se bát například fialek, kopretin, květů ani listů ovocných stromů, hrachorů, květů či samostatných okvětních lístků růží ani chryzantém.

Autoři:




Nejčtenější

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Další z rubriky

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Někdy stačí špatně fungující radiátory jen odvzdušnit a je teplo.
PORADNA: Jak řešit zavzdušněné topení. Automatické ventily nepomohou

Stále se mi zavzdušňuje topení, nepomohly by mi automatické odvzdušňovací ventily? ptá se čtenář Martin. Podle odborníků je daleko lepší zjistit příčinu...  celý článek

Rybu vařenou v páře můžete podávat se salátem podle vlastní fantazie.
VIDEO: Pár tahů nožem a ryba je bez kostí. Pohlreich učí filetovat

Kuchař Zdeněk Pohlreich střídá polohu „kata“ nezdárných restaurací s polohou lektora, kdy se snaží pěkně krok za krokem naučit kuchaře některou základní...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.